Biotit Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Ja chcę zrobić z samego pilzneńskiego (z Optimy), ilość 5kg, część dać na dekokt dla poprawienia koloru. Chmiele Lubelskie mam , jak radzicie je spożytkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Ja chcę zrobić z samego pilzneńskiego (z Optimy), ilość 5kg, część dać na dekokt dla poprawienia koloru. Chmiele Lubelskie mam , jak radzicie je spożytkować? Piotrek uwarz wg mojego przepisu jaki kiedyś dostałeś PILSA GÓRNIAKA - to będzie idealne piwo do tej kategorii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Piotrek uwarz wg mojego przepisu jaki kiedyś dostałeś PILSA GÓRNIAKA - to będzie idealne piwo do tej kategorii. Podziel się przepisem nie tylko z Piotrkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 W originale od Janka dostałem: Chmielenie: Marynka szyszki 49g 60 min Lubelski szyszki 30g 15min Mech irlandzki 5g 15 min Ponieważ to ma być Polskie ALE, to z mchu irlandzkiego zrezygnuję, a że lubię piwa mocniej chmielone, to zastosują taka gramaturę w granulacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 W originale od Janka dostałem:Chmielenie: Marynka szyszki 49g 60 min Lubelski szyszki 30g 15min Mech irlandzki 5g 15 min Ponieważ to ma być Polskie ALE, to z mchu irlandzkiego zrezygnuję, a że lubię piwa mocniej chmielone, to zastosują taka gramaturę w granulacie. Mech irlandzki nie jest dla smaku czy aromatu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Wg mnie mech jest do lepszej klarowności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 (edytowane) Wieki temu nikt mchu nie używał-taka sama ściema jak AIPA. Edytowane 31 Marca 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Po przemyśleniu tematu, zdecydowałem, że najbliższe polskie ale uwarzę z tego co było jako tako dostępne kilkanaście lat temu, a więc coś w tym rodzaju: 4 kg pilzneńskiego 0,25 kg płatków pszennych 0,2 kg łuski gryki (dla lepszej filtracji) Chmiel marynka i lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Wg mnie ta łuska jest niepotrzebna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 A tym bardziej 0,2 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 (edytowane) Być może, ale wolę ją dodać, niż siedzieć potem do rana. Mój filtrator z oplotu chyba już by się nadawał do wymiany - czasami miewam problemy z filtracją brzeczki, choć zasyp by na to nie wskazywał. A tym bardziej 0,2 kg. Wydaje mi się, że to takie minimum, które może pomóc w filtracji. Edytowane 31 Marca 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 W takim razie może już czas na inny, lepszy filtrator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Być może, ale wolę ją dodać, niż siedzieć potem do rana. Mój filtrator z oplotu chyba już by się nadawał do wymiany - czasami miewam problemy z filtracją brzeczki, choć zasyp by na to nie wskazywał. A tym bardziej 0,2 kg. Wydaje mi się, że to takie minimum, które może pomóc w filtracji. Proponuje miedziana rurke. Będziesz miał sprzęt na wieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 To się zdziwiłem troszkę, bo właśnie zobaczyłem zestaw w TB i wygląda jakoś dziwnie znajomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Ale pozostawiają wybór co do fermentacji - proponują takie drożdże, że może to być ale, a może być lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 To się zdziwiłem troszkę, bo właśnie zobaczyłem zestaw w TB i wygląda jakoś dziwnie znajomo Ale pozostawiają wybór co do fermentacji - proponują takie drożdże, że może to być ale, a może być lager. Proponują też bardzo podobnego pilsa, więc na jedno wychodzi. Tak się składa że otworzyłem oba w przeciągu ostatnich dwóch dni po dłuższej przerwie i jak poleżały to są rewelacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Czas najwyższy zrobić listę uczestników zabawy. Kto będzie w Żywcu z piwem do panelu? Godzinę ustalimy jeszcze z uwzględnieniem programu imprezy. Muszę się przygotować logistycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 No to ja będę miał z 3-4 butelczyny Polskiego Ale Możesz mnie wpisać na listę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Będę z libacyjną litrówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Wciągnij mnie na listę. Ile flaszek zabrać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Mamy Polisz Pale Ale, możemy przywieźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) Chętnie wezmę tylko logistycznie muszę to poukładać i wiedzieć w który dzień będzie panel... Niestety w tym roku nie moe być przez obydwa dni bo 15 czerwca mój b. dobry kumpel się żeni i wypadałoby pojawić się w kościele... a nie chciałbym opuścić takiego panelu... Edytowane 27 Maja 2013 przez shayboos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Czas najwyższy zrobić listę uczestników zabawy. Kto będzie w Żywcu z piwem do panelu? Godzinę ustalimy jeszcze z uwzględnieniem programu imprezy. Muszę się przygotować logistycznie. panel będzie dedykowany tylko polskiemu ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Czas najwyższy zrobić listę uczestników zabawy. Kto będzie w Żywcu z piwem do panelu? Godzinę ustalimy jeszcze z uwzględnieniem programu imprezy. Muszę się przygotować logistycznie. panel będzie dedykowany tylko polskiemu ale? Ten - tak. Inne - nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Jak na razie lista wygląda tak 1 Undeath 2 zgoda 3 ijon 4 lkulos 5 shayboos 6 olo333 7 Jejski @ shayboos jeśli będziesz tylko w piątek (a szkoda) to możesz zostawić mi piwo do panelu. Proszę wszystkich biorących udział o wydrukowanie szczegółowych receptur i przywiezienie na panel. Myślę że dwie butelki w zupełności wystarczą. Mam nadzieję że uda mi się zaprosić sędziów. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi