Jejski Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Jeśli to możliwe to proponuję akcję "Zróbmy polskie Ale" Celem jest mini panel degustacyjny w Żywcu, bo to chyba jedynie najlepsza okazja do przetestowania gotowych wyrobów i wyciągnięcie wiążących wniosków co do opisu "stylu". Tomek mówił że lepiej jest zrobienie dedykowanej imprezy. Zgadzam się, ale myślę że metoda małych kroczków w tym wypadku jest lepsza. Żywiec to niepowtarzalna okazja żeby zebrać opinie i wypracować ego stylu. Dyskusja live w gronie piwowarów to doznanie bezcenne. Apeluję o uwarzenie na tą okazję piwa i i pochwalenie się w Żywcu. Wydaje mi się że to ostatni i jedyny moment na uwarzenie piwa na tą okazję (Żywiec). Później to jedynie ciemna pszenica. Fundamentalne pytanie. Kto wchodzi w zabawę? Polskie Ale - opis Edytowane 29 Marca 2013 przez Jejski Makaron i WiHuRa 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 W piątek po świętach miałem robić XK, ale mogę zrobić PA. Jeżeli przyjadę do Żywca, to będę miał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Ja swoje PA jutro rozlewam do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Ja mogę jeszcze jedno zrobić jak coś bo tego starego to już tylko pół skrzynki zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 A jak widzisz kwestie formalne? Piwa przywozimy ze sobą czy wysyłamy? W jakiej ilości? W który dzień ten panel degustacyjny? W najbliższy weekend po świętach mam zamiar uwarzyć Polskie Ale, ale nie wiem oczywiście co mi z tego wyjdzie, więc w ciemno nie deklaruję, że biorę w tym udział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Jeżeli wszystko pójdzie OK to po świętach będę warzył coś a'la Polskie Ale w 2-ch wersjach i jeżeli pojawię się w Żywcu bardzo chętnie wziąłbym udział w panelu bo jestem jak najbardziej za taką akcją! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 http://www.piwo.org/topic/8986-wiosenny-zlot-piwowarow-171819-maj-zapisy/ http://www.piwo.org/topic/8491-propozycja-wiosennego-zlotu/ Druga propozycja to zorganizowanie panelu/konkursu na polskie ale który pozwoliłby na zebranie materiałów do opisu tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 A jak widzisz kwestie formalne? Piwa przywozimy ze sobą czy wysyłamy? W jakiej ilości? W który dzień ten panel degustacyjny? W najbliższy weekend po świętach mam zamiar uwarzyć Polskie Ale, ale nie wiem oczywiście co mi z tego wyjdzie, więc w ciemno nie deklaruję, że biorę w tym udział Mnie się podoba idea spotkania na ławeczce w Żywcu. Koło namiotów i pawilonu gdzie siedzą sędziowie. Kto przyjedzie, ten weźmie udział - posiedzimy, popróbujemy, podyskutujemy. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Świetna inicjatywa, szkoda że nie będzie mnie w Żywcu w tym roku, nie mam PA ale z chęcią przysiadłbym do stolika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Tegoroczna edycja Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego ma być wzbogacona o konkurs piw. Jako, że na forum widziałem już dość mocno zaawansowane pracę na opisem stylu, zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie, koledzy podchwycili pomysł, ciekawe co na to sędziowie. Była by to na pewno fajna promocja stylu. Konkurs ma się odbyć w pierwszych dniach sierpnia, w ramach olsztyńskiej edycji imprezy. Jejski i Makaron 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Polskie Ale mam teraz na cichej. Jak tylko zdrowie pozwoli to będę w Żywcu w festiwalową sobotę i chętnie dołączę do dyskusji/degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) O jakoś dziwnie się stało bo pisałem po akcji w innym wątku, a tu rano nowy temat. Czary jakieś? A jak widzisz kwestie formalne? Piwa przywozimy ze sobą czy wysyłamy? W jakiej ilości? W który dzień ten panel degustacyjny? Nic nie wysyłamy bo to nie konkurs (jeszcze ). Do samego panelu wystarczą chyba z dwie butelki, ale na pewno będzie dużo więcej zainteresowanych spróbowaniem więc kilka sztuk. Co do dnia to oczywiście sobota, bo więcej ludzi będzie. Tegoroczna edycja Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego ma być wzbogacona o konkurs piw. Jako, że na forum widziałem już dość mocno zaawansowane pracę na opisem stylu, zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie, koledzy podchwycili pomysł, ciekawe co na to sędziowie. Była by to na pewno fajna promocja stylu. Konkurs ma się odbyć w pierwszych dniach sierpnia, w ramach olsztyńskiej edycji imprezy. Jeśli do tego dojdzie to będzie dodatkowy powód do uwarzenia tego piwa Sędziowie jeśli zechcą to będą mieli opis i swoje zdolności do oceny piwa. Edytowane 28 Marca 2013 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patpul Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie Z tego, co dowiedziałem się w poprzednim tygodniu u źródła, PA nie będzie w Olsztynie. Ale ma być jedna bardzo interesująca, niecodzienna propozycja. Niebawem szczegóły zostaną ogłoszone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Nie wiem, czy będę w Żywcu, ale i tak nie miałem za bardzo pomysłu co by tu uwarzyć EDIT: To ma być koniecznie jasne piwo, czy może być jakiekolwiek, byle polskie składniki? Edytowane 29 Marca 2013 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie, koledzy podchwycili pomysł, ciekawe co na to sędziowie. A tak się bałem, że coś chlapnę nie tak. Jak widać http://www.piwo.org/topic/9270-warminski-konkurs-piw-domowych/#entry197782 wybrano inne style, ale mam nadzieję, że kropla skałę będzie toczyć. Postaram się zatem by w Olsztynie i w Żywcu mojego Polskiego Ale nie zabrakło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nie wiem, czy będę w Żywcu, ale i tak nie miałem za bardzo pomysłu co by tu uwarzyć EDIT: To ma być koniecznie jasne piwo, czy może być jakiekolwiek, byle polskie składniki? Polskie jasne ale, według proponowanego opisu stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 chyba czytacie w moich myślach w sobotę 6 kwietnia warzę "Polskie Jasne Ale" słody mam ze Strzegomia. 5 kg pilzneński i 0,5 kg pszeniczny jasny, do tego chmiele Marynka 50 g w szyszce i po 50 g granulatu Lubelskiego i Sybilli drożdże Safale S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Jak widzicie barwę tego piwa? Koloru pilznera czy raczej podbarwioną słodami karmelowymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Powiedziałbym, że pasuje każdy kolor, byle by był jasny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Powiedziałbym, że pasuje każdy kolor, byle by był jasny jak bym to już gdzieś słyszał , ale wtedy chodziło o czerń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 A gdzie jest przepis, bo na WIKI nie znalazłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Biotit - to próba stworzenia stylu, więc przepisy mogą być różne. Popularnym przykładem jest choćby Full Aroma Hops z wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Nie na wszystko jest przepis na wiki, dopiero ten styl raczkuje tu masz opis jego: http://www.piwo.org/topic/8475-polskie-ale-opis/page__hl__%2Bpolskie+%2Bale a przepis indywidualnie ja zrobiłem tak: Polskie Ale - Polish Ale (receptura własna) SKŁAD: Pilzneński - 4 kg Karmelowy jasny - 0,2 kg Pszeniczny - 0,2 kg Marynka szyszki 7,8% 43g Lubelski szyszki 4% 44g Drożdże Wyeast London Ale 3 ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Słody wrzucone 68-61C - 35' 73-71C - 45' 10' - 78C GOTOWANIE: 70' Marynka 27 g 30' Marynka 16 g 15' Lubelski 33 g 5' Lubelski 11 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 20,5 l o gęstości 11 Blg oraz IBU 44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Biotit - to próba stworzenia stylu, więc przepisy mogą być różne. Popularnym przykładem jest choćby Full Aroma Hops z wiki. FAH już zrobiłem , bardzo fajne i smaczne piwo. Undeath: dziękuję za link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Moje to pilzneński, 600g monachijskiego i 200g jasnego karmelowego (najjaśniejszego jaki mam), zatarte na półwytrawnie. Nachmielić do ok. 30 IBU, przefermentować czysto (us-05, nottingham) i po 6 tygodniach pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się