Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie świadomie zamierzam zaniechać niektórych zapisów.

Ale dla Ciebie podam dzisiejsze. Wyszło ok. 44l + 7l rezerwy (czy to rezerwa, czy do rozmnożenia).

Powyżej wykres z zacierania.

Wg Beer Smith wychodzi 18 IBU i 7,1 EBC.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś w palach Witbier.

 

Zasyp mam taki:

- pilzeński 4,9kg;

- pszeniczny 1,3 kg

- płatki pszeniczne błyskawiczne 4kg;

- płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg.

 

Płatki byłskawiczne udało mi się kupić, wzykłych pszenicznych nie widziałem.

 

Zacieranie (słód i płatki) planuję na:

- 10' w 52°C

- 100' w 66°C

- 35' w 72°C.

 

Czy zda się takie cudo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :lol:

 

Płatki byłskawiczne udało mi się kupić, wzykłych pszenicznych nie widziałem.

 

Zacieranie (słód i płatki) planuję na:

- 10' w 52°C

- 100' w 66°C

- 35' w 72°C.

Dlatego ja preferuję zwykłą pszenicę :D i ostatnio słód owsiany zamiast płatków :lol:

 

Jeśli chodzi o zacieranie 100' w 67°C to następną tem. 72 chyba nie musisz tak długo utrzymywać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest dobry, mam pare mało istotnych uwag:

 

- słód pszeniczny w zasadzie możesz odpuścić, płatki pszeniczne i tak pokryją jego smak

- czasem dobrze robi dodanie z 200g jakiegoś słodu specjalnego: monachijskiego, biscuit.

- płatki dobrze jest skleikować w dużej ilości wody 1:6 albo więcej

- nie przechmiel

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest dobry, mam pare mało istotnych uwag:

 

- słód pszeniczny w zasadzie możesz odpuścić, płatki pszeniczne i tak pokryją jego smak

- czasem dobrze robi dodanie z 200g jakiegoś słodu specjalnego: monachijskiego, biscuit.

- płatki dobrze jest skleikować w dużej ilości wody 1:6 albo więcej

- nie przechmiel

Słody mam już ześrutowane, może dodam jeszcze monachijskiego lub biscuit ale to dam znać.

Co do skleikowania toskoro błyskawiczne to można i zatrzeć? zwykłe bym skleikował, ale nie chce mi się bawić.

 

Jak myślicie z filtracją? Przytka czy nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do skleikowania to skoro błyskawiczne to można i zatrzeć? zwykłe bym skleikował, ale nie chce mi się bawić.

Niby tak, ale jak raz tak zrobiłem, to mi wit bardzo słabo odfermentował, nie wiem czy to wina braku kleikowania, ale już od tej pory nie ryzykuję.

Może ktoś ma inne doświadczenia na tym polu?

 

Z filtracją nie ma problemu, nie śrutuj za drobno i dobrze podgrzej przy mash-out.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niby tak, ale jak raz tak zrobiłem, to mi wit bardzo słabo odfermentował, nie wiem czy to wina braku kleikowania, ale już od tej pory nie ryzykuję.

Może ktoś ma inne doświadczenia na tym polu?

 

Z filtracją nie ma problemu, nie śrutuj za drobno i dobrze podgrzej przy mash-out.

A ile Ci odfermentowało?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 152 - "Witbier"

z dnia 2-4 marzec 2010 rok

 

Składniki:

- pilzeński 4,9 kg;

- pszeniczny 1,3 kg;

- biscuit 0,5 kg;

- płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg;

- płatki pszenne błyskawiczne 4 kg;

- chmiel Marynka szyszki 65g;

- curacao 50g;

- kolendra 40g;

- drożdze Belgian Witbier 3944;

 

 

Zacieranie :

- płatki skeikowałem 40' w 66°C i 10' w 100°C

- słód do 52°C i 35';

- 66°C i 90' ;

- 72°C i 35' ;

- podgrzanie do 77°C i filtracja po 10' przerwy.

 

Jako, że filtrowało się powoli filtruje się do dziś.

Wieczorem warzenie.

 

Chmielenie:

- 10' Marynka

- 55' 30g curacao i 25g kolendry

- 65' 20g curacao i 15g kolendry

- 70' chłodzenie.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 152 - "Witbier"

z dnia 2-3 luty 2010 rok

 

Składniki:

- pilzeński 4,9 kg;

- pszeniczny 1,3 kg;

- biscuit 0,5 kg;

- płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg;

- płatki pszenne błyskawiczne 4 kg;

- chmiel Marynka szyszki 65g;

- curacao 50g;

- kolendra 40g;

- drożdze Belgian Witbier 3944;

 

 

Zacieranie :

- płatki skeikowałem 40' w 66°C i 10' w 100°C

- słód do 52°C i 35';

- 66°C i 90' ;

- 72°C i 35' ;

- podgrzanie do 77°C i filtracja po 10' przerwy.

 

Jako, że filtrowało się powoli filtruje się do dziś.

Wieczorem warzenie.

 

Chmielenie:

- 10' Marynka

- 55' 30g curacao i 25g kolendry

- 65' 20g curacao i 15g kolendry

- 70' chłodzenie.

No fajnie Pieron

Przez miesiąc filtrować piwo :D:beer::lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 152 - "Witbier 12,2°Blg "

z dnia 2-4 marzec 2010 rok

 

Chmielenie zakończone wg plau.

Obecnie studzi się.

Wyszło trochę więcej niż się spodziewałem, wydaje się że ok. 52l. 12,2°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo się filtrowało 2 dni i dlatego dokończyłem dopiero dziś przed pracą.

Nie żartuj' date=' 48 godzin????[/quote']

Dosłownie to nie, bo to by dziś ok 20-tej by było, ale z ponad 30 na pewno by było te ok 57l.

Dlatego miałem wczoraj warzyć ale było dopiero ponad 2/3 kega.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dosłownie to nie' date=' bo to by dziś ok 20-tej by było, ale z ponad 30 na pewno by było te ok 57l.

Dlatego miałem wczoraj warzyć ale było dopiero ponad 2/3 kega.[/quote']

A co z temp filtratu ?

Podgrzewałem dwa razy, ale opadała do 45°C.

C zrobić-przecież nie będę stał i patrzył jak kapie :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXLVII - "Munich Dunkiel" 13,6°Blg

z dnia 6 styczeń 2010 rok

 

Dziś już przygotowałem do rozlewu. Już za parę godzin rozlew do jednego kega oraz do butelek.

Z 13,6°Blg spadło na 5°Blg i będzie ma 5,3% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.