Pieron Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 (edytowane) Właśnie świadomie zamierzam zaniechać niektórych zapisów. Ale dla Ciebie podam dzisiejsze. Wyszło ok. 44l + 7l rezerwy (czy to rezerwa, czy do rozmnożenia). Powyżej wykres z zacierania. Wg Beer Smith wychodzi 18 IBU i 7,1 EBC. Edytowane 28 Lutego 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Warka 151 - "Monachijskie jasne 12,5°Blg " z dnia 28 luty 2010 Drożdże zadałem wczoraj w 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Dziś w palach Witbier. Zasyp mam taki: - pilzeński 4,9kg; - pszeniczny 1,3 kg - płatki pszeniczne błyskawiczne 4kg; - płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg. Płatki byłskawiczne udało mi się kupić, wzykłych pszenicznych nie widziałem. Zacieranie (słód i płatki) planuję na: - 10' w 52°C - 100' w 66°C - 35' w 72°C. Czy zda się takie cudo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Cześć Płatki byłskawiczne udało mi się kupić, wzykłych pszenicznych nie widziałem. Zacieranie (słód i płatki) planuję na: - 10' w 52°C - 100' w 66°C - 35' w 72°C. Dlatego ja preferuję zwykłą pszenicę i ostatnio słód owsiany zamiast płatków Jeśli chodzi o zacieranie 100' w 67°C to następną tem. 72 chyba nie musisz tak długo utrzymywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Przepis jest dobry, mam pare mało istotnych uwag: - słód pszeniczny w zasadzie możesz odpuścić, płatki pszeniczne i tak pokryją jego smak - czasem dobrze robi dodanie z 200g jakiegoś słodu specjalnego: monachijskiego, biscuit. - płatki dobrze jest skleikować w dużej ilości wody 1:6 albo więcej - nie przechmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Dlatego ja preferuję zwykłą pszenicę i ostatnio słód owsiany zamiast płatków Zwykłą pszenicę śrutujesz i później kleikujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Przepis jest dobry, mam pare mało istotnych uwag: - słód pszeniczny w zasadzie możesz odpuścić, płatki pszeniczne i tak pokryją jego smak - czasem dobrze robi dodanie z 200g jakiegoś słodu specjalnego: monachijskiego, biscuit. - płatki dobrze jest skleikować w dużej ilości wody 1:6 albo więcej - nie przechmiel Słody mam już ześrutowane, może dodam jeszcze monachijskiego lub biscuit ale to dam znać. Co do skleikowania toskoro błyskawiczne to można i zatrzeć? zwykłe bym skleikował, ale nie chce mi się bawić. Jak myślicie z filtracją? Przytka czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Cześć Zwykłą pszenicę śrutujesz i później kleikujesz? tak u mnie płatki = kiepska filtracja, życzę Ci by u Ciebie było inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Co do skleikowania to skoro błyskawiczne to można i zatrzeć? zwykłe bym skleikował, ale nie chce mi się bawić. Niby tak, ale jak raz tak zrobiłem, to mi wit bardzo słabo odfermentował, nie wiem czy to wina braku kleikowania, ale już od tej pory nie ryzykuję. Może ktoś ma inne doświadczenia na tym polu? Z filtracją nie ma problemu, nie śrutuj za drobno i dobrze podgrzej przy mash-out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Niby tak, ale jak raz tak zrobiłem, to mi wit bardzo słabo odfermentował, nie wiem czy to wina braku kleikowania, ale już od tej pory nie ryzykuję. Może ktoś ma inne doświadczenia na tym polu? Z filtracją nie ma problemu, nie śrutuj za drobno i dobrze podgrzej przy mash-out. A ile Ci odfermentowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 ~50% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 ~50% To richtich mało. To dziś spróbuję bez kleikowania może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Warka 152 - "Witbier" z dnia 2-4 marzec 2010 rok Składniki: - pilzeński 4,9 kg; - pszeniczny 1,3 kg; - biscuit 0,5 kg; - płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg; - płatki pszenne błyskawiczne 4 kg; - chmiel Marynka szyszki 65g; - curacao 50g; - kolendra 40g; - drożdze Belgian Witbier 3944; Zacieranie : - płatki skeikowałem 40' w 66°C i 10' w 100°C - słód do 52°C i 35'; - 66°C i 90' ; - 72°C i 35' ; - podgrzanie do 77°C i filtracja po 10' przerwy. Jako, że filtrowało się powoli filtruje się do dziś. Wieczorem warzenie. Chmielenie: - 10' Marynka - 55' 30g curacao i 25g kolendry - 65' 20g curacao i 15g kolendry - 70' chłodzenie. Edytowane 4 Marca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Warka 152 - "Witbier"z dnia 2-3 luty 2010 rok Składniki: - pilzeński 4,9 kg; - pszeniczny 1,3 kg; - biscuit 0,5 kg; - płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg; - płatki pszenne błyskawiczne 4 kg; - chmiel Marynka szyszki 65g; - curacao 50g; - kolendra 40g; - drożdze Belgian Witbier 3944; Zacieranie : - płatki skeikowałem 40' w 66°C i 10' w 100°C - słód do 52°C i 35'; - 66°C i 90' ; - 72°C i 35' ; - podgrzanie do 77°C i filtracja po 10' przerwy. Jako, że filtrowało się powoli filtruje się do dziś. Wieczorem warzenie. Chmielenie: - 10' Marynka - 55' 30g curacao i 25g kolendry - 65' 20g curacao i 15g kolendry - 70' chłodzenie. No fajnie Pieron Przez miesiąc filtrować piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 No fajnie PieronPrzez miesiąc filtrować piwo Ha, miesiąca nie zmieniłem. Piwo się filtrowało 2 dni i dlatego dokończyłem dopiero dziś przed pracą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Warka 152 - "Witbier 12,2°Blg " z dnia 2-4 marzec 2010 rok Chmielenie zakończone wg plau. Obecnie studzi się. Wyszło trochę więcej niż się spodziewałem, wydaje się że ok. 52l. 12,2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Piwo się filtrowało 2 dni i dlatego dokończyłem dopiero dziś przed pracą. Nie żartuj, 48 godzin???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) Piwo się filtrowało 2 dni i dlatego dokończyłem dopiero dziś przed pracą. Nie żartuj' date=' 48 godzin????[/quote'] Dosłownie to nie, bo to by dziś ok 20-tej by było, ale z ponad 30 na pewno by było te ok 57l. Dlatego miałem wczoraj warzyć ale było dopiero ponad 2/3 kega. Edytowane 4 Marca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Warka 152 - "Witbier 12,2°Blg " z dnia 2-4 marzec 2010 rok Dziś drożdże zadałem do tanka w 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Dosłownie to nie, bo to by dziś ok 20-tej by było, ale z ponad 30 na pewno by było te ok 57l.Dlatego miałem wczoraj warzyć ale było dopiero ponad 2/3 kega. A co z temp filtratu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Dosłownie to nie' date=' bo to by dziś ok 20-tej by było, ale z ponad 30 na pewno by było te ok 57l.Dlatego miałem wczoraj warzyć ale było dopiero ponad 2/3 kega.[/quote'] A co z temp filtratu ? Podgrzewałem dwa razy, ale opadała do 45°C. C zrobić-przecież nie będę stał i patrzył jak kapie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 He, już minęły te czasy gdy parę osób pisało swoje podboje na forum. Obecnie parę dni spokoju i człowiek na drugiej stronie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Warka CXLVII - "Munich Dunkiel" 13,6°Blg z dnia 6 styczeń 2010 rok Dziś już przygotowałem do rozlewu. Już za parę godzin rozlew do jednego kega oraz do butelek. Z 13,6°Blg spadło na 5°Blg i będzie ma 5,3% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Warka 149 - "Porter Pępkowy" z dnia 9-11 luty 2010 rok Dziś przelałem na cichą. Zeszło na 6,2°Blg. W smaku bardzo obiecujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Warka CXLVIII - "Beglian Blond Ale" z dnia 9 luty 2010 rok Dziś rozlałem do kega oraz do 52 butelek 0,5l i jednej 2l. z dodatkiem 2,3l rezerwy. Spadło na 6,4°Blg i ma 6,3% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się