Pieron Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Warka 153 - "Munich Helles" z dnia 11 styczeń 2010 Składniki: - pilzeński 6 kg; - biscuit malt 0,5 kg; - monachijski 2,5 kg; - wiedeński 1kg; - chmiel hallertauer hersbrucker granulat 130g; - munich lagier. Zacieranie: - słód wsypałem do 55°C; - 10' w 52°C; - 20' w 62°C; - 35' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja. Obecnie się filtruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Nie wiem dlaczego ale tamp. mi ucieka a mieszadło już dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Warka 153 - "Munich Helles" z dnia 11 styczeń 2010 Chmielenie: - 10' - 100g; - 60' - 30g; - 70' - chłodzenie. Drożdze zadam jutro i zobaczę ile wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 No proszę, piwko na konkursik Na niemieckiej stronie znalazłem przepis na Hellesa i był na samym pilzneńskim. Spróbuje zrobić taką jedną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 czy na konkurs to się okaże jeszcze.Też jestem ciekaw rezultatu na samym pilzeńskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Warka 150 - "Miodne 18,6°Blg " z dnia 21 luty 2010 rok Dziś rano przelałem na cichą. Zeszło na 4,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Warka 151 - "Monachijskie jasne 12,5°Blg " z dnia 28 luty 2010 Również dziś rano przelałem na cichą. Zeszło na 3,2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) Warka 154 - "Pils" z dnia 12 styczeń 2010 Składniki: - pilzeński 10 kg; - carapils 1 kg; - monachijski 1 kg; - chmiel Sladek granulat 100g; - budvar lagier 2000. Zacieranie: - słód wsypałem do 54°C; - 10' w 52°C; - 20' w 62°C; - 35' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja. Dziś szybko się przefiltrowało (obróciłem filtrator do góry nogami i problemów nie było), ale musiałem skoczyć do pracy a po nie miałem czasu. Chmielenie więc jutro. Edytowane 13 Marca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Warka 153 - "Munich Helles" z dnia 11 styczeń 2010 Wyszło coś ok 48l + 2 l rezewy. Drożdże dziś zadałem w 16°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Warka 154 - "Pils" z dnia 12 styczeń 2010 No i po chmieleniu: - 10' - 60g; - 60' - 40g; - 70' - chłodzenie. Wyszło dojść sporo, bo ok. 50l + 6l rezerwy. Fermentacja w dwóch tankach plastikowych z tymi samymi drożdżami, jedynie dodam do jednego tanka tabletkę na cichą (jeszcze nie wiem ile-może i całą). Drożdże zadam później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) Warka 155 - "Pils" z dnia 13 styczeń 2010 Składniki: - pilzeński 10 kg; - carapils 1 kg; - monachijski 1 kg; - chmiel hallertauer hersbrucker granulat 150g; - munich lagier. Zacieranie: - słód wsypałem do 54°C; - 10' w 52°C; - 20' w 62°C; - 35' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja. No i po chmieleniu: - 10' - 100g; - 60' - 50g; - 70' - chłodzenie. Wyszło dojść sporo, bo ok. 50l + 6,5l rezerwy. Fermentacja w dwóch tankach plastikowych z tymi samymi drożdżami, jedynie dodam do jednego tanka tabletkę na cichą (jeszcze nie wiem ile-może i całą). Drożdże zadam później. Edytowane 15 Marca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Cała tabletka to za dużo. Ja daję połowę i jest Ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Cała tabletka to za dużo. Ja daję połowę i jest Ok. Na ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 No to dam też pół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Warka 154 - "Pils" z dnia 12 styczeń 2010 Drożdże zadałem w 12°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Warka 155 - "Pils" z dnia 13 styczeń 2010 Drożdże zadałem w 14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Dziś będąc po sprzęt w pomieszczeniu gdzie fermentuje piwo piękny zapach. Fakt, że dużo tam fermentuje ale czuje się że jest to to co człowieka uszczęśliwia. Wasze zdrowie piwowarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Cześć Pieron ja dzisiaj warzonego weizenbocka zdecydowałem się zostawić w mieszkaniu gdyż w piwnicy mam trochę chłopdno (15°C ). Też mam zamiar nawąchać się pięknych zapachów .... no chyba że stara nie wytrzyma i spuści mi warkę w kibel. Ale mam nadzieję że nie uda jej się dzwignąć fermentatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Kobicie jak się chce to zrobi, tylko oby jej się nie chciało jak zwykle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 .... no chyba że stara nie wytrzyma i spuści mi warkę w kibel. Ale mam nadzieję że nie uda jej się dzwignąć fermentatora Grzesiu, ja przed żoną zabezpieczam się w prosty sposób : warzę 50-cio litrowe warki, na pewno nie udźwignie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Cześć Grzesiu, ja przed żoną zabezpieczam się w prosty sposób : warzę 50-cio litrowe warki, na pewno nie udźwignie. Ja na szczeście/nieszczeście żony nie posiadam ;-) no chyba że przez zasiedzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Warka 152 - "Witbier" z dnia 2-4 marzec 2010 rok Jakoś strasznie męczony ten Witek. Przelałem na cichą i zeszło tylko na 5,7°Blg. Drożdże zlałem i nagle piana (w 9°C). Nie wiem czy zadać drożdże raz jeszcze czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Chimeryczne są te drożdże. U mnie teraz było tak: zaraz po zadaniu zaczęły szaleć, wyłaziły z fermentora, po 3 dniach koniec, ani bąbelka. Po 10 dniach chciałem już butelkować, otworzyłem fermentor, a tu piana wysoka, brakuje jeszcze 1.5 Blg do końca. Zamknąłem, zamieszałem, i znowu zaczęły szaleć i wyłazić rurką. Najlepiej zamieszaj i wstaw w jakieś ciepłe pomieszczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Chimeryczne są te drożdże. U mnie teraz było tak: zaraz po zadaniu zaczęły szaleć, wyłaziły z fermentora, po 3 dniach koniec, ani bąbelka. Po 10 dniach chciałem już butelkować, otworzyłem fermentor, a tu piana wysoka, brakuje jeszcze 1.5 Blg do końca. Zamknąłem, zamieszałem, i znowu zaczęły szaleć i wyłazić rurką. Najlepiej zamieszaj i wstaw w jakieś ciepłe pomieszczenie. No dzięki - tak zrobię dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Podziwiam wszystkich piwowarów, którzy mają możliwość warzenia piwa praktycznie co tydzień Nie raz się zastanawiam gdzie Wy to wszystko trzymacie, ile butelek i kegów macie, no i jeszcze spożycie musi być na odpowiednim poziomie Za tydzień robię kolejną warkę (trzecia w tym roku) i robię sobie kilka miesięcy przerwy bo: - spożycie mam umiarkowane, rodzina też - miejsca w piwnicy mało, - butelek praktycznie brak (ok. 120 szt.) Jestem pełen podziwu dla Waszej pracy, cieszę się, że warzycie tak dużo dobrego piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się