anteks Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Cześć.Ten wąż masz zbrojony w środku i się zagina. Kazdy inny ci się bedzie zaginał - tak mi się zdaje. Raczej wzmacniany niż zbrojony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Dziś znalazłem kolejne suche drożdże Drożdże Danstar Nottingham ( w przesyłce od Elroya). Tak więc wnet prawdopodobnie będzie wysyp piw na drożdżach suchych co by się pozbyć starych i nowych zapasów. Jak się pozbędę to będę zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Jeśli można to się zapisuję na gęstwę z Nottinghamów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ok. A do czego się nadadzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Można na nich robić pseudo pilsy/lagery gdy w piwnicy ma się 15-16°C . Mają jedną wadę, odfermentowują bardzo głęboko, ale są bardzo czyste w smaku. Troszkę o nich już było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 W piwnicy zrobiło się zaś poniżej 10°C to może "ciulna"(yno nie brać mi sie do sia) jakiegoś ala'pilsa na tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Ino co byś nie becoł synek że Ci nie startły, bo godajom Zalecana temperatura fermentacji jest w przedziale od 14 do 21°C, drożdże te posiadają dobrą tolerancje na niskie temperatury (12°C), co pozwala na użyciue tego szczepu do piw w stylu lager. a to na gorko wiosna abo lato. EDYTA Może mosz recht że to som lagery ino do dorobili do nich inno teorja Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 W takim układzie coś z tego bydzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Warka 156 - "Szkockie Stong 19,9°Blg " z dnia 23 marzec 2010 Dziś przelałem na cichą. zeszło na 6,9°Blg - to dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Cześć Dziś przelałem na cichą. zeszło na 6,9°Blg - to dobrze? Słodkie będzie jak pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Cześć Dziś przelałem na cichą. zeszło na 6,9°Blg - to dobrze? Słodkie będzie jak pieron Myśla, że aż tak to nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Warka 153 - "Munich Helles" z dnia 11 styczeń 2010 Dziś powędrowało do jednego kega orazdo butelek (tu 28l z dodatkiem 1,75l rezerwy). Zeszło na 4°Blg i ma 4,8% alkh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Dziś po robocie sprawdziłem śrutownik, bo coś dziwnie się zachowywał. Okazało się że wał jest dwuczęściowy i odkręcił się. Ale dokręciłem i działa nadal. Mając nowe tarcze sprawdziłem jak się mają. Gdyby były starte to bym wymienił, ale wyglądają jak na nowe więc zostawiłem i pośrutowałem. Śrutownik to super sprawa i działa mimo ześrutowania na 140 warek słodu działa nadal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Filtrator W końcu zabrałem się za robotę i zrobiłem (ręcznie) filtrator z miedzi. Jutro dwie próby pracy z miedzią: pierwsza z 10kg słodu, druga z 16kg. Zapowiada się ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Cześć. Odwróć filtrator nacięciami do dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) Pieron koniecznie odwróć nacięciami w dół - bo też będziesz przeklinał jak ci pszeniczniak zapcha i na końcu zamiast tego zgniota daj zaślepkę /nie lutuj tylko nałóż/ wtedy ładnie będziesz mógł wypłukać po filtracji edit bielok był szybszy ale fotokomórka musiała być Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) Nacięcia powinny być od dołu, przy nacięciach od góry filtrator będzie się zapychał mąką i młótem. Ale widzę , że masz możliwość w zamiany stron w prosty sposób na kolanku. Edit: już mnie ubiegli Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 /Edit: już mnie ubiegli ale na pudle jesteś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) hejka powiedz gdzie kupiłeś te grzałeczki i ile dałeś za nie...pozdr i drugie pytanie - filtrator z oplotu nie nadaje się do kega ? Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 No dzięki Panowie za szybką podpowiedz. Miałem filtrator z oplotu w garnku, gdzie przy 7kg się zgniatał i nie leciało. Tu mam pewność że się nie zgniecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 No i dziś uwarzyłem dwie wareczki. Pierwsza zasyp 10kg (filtrator oczywiście obróciłem) i filtrowało się znakomicie. Wpierw fajnie leciało, później już na spokojnie - w sumie 1h i po robocie. Druga to 16kg zasyp. Już myślałem że napęd z mieszadła padnie ale wytrzymał, choć był tak gęsty i nie mieszał, dlatego trochę temp. poszybowała. Tu filtracja przebiegała jeszcze wolniej i trwała 2h. Szczerze to rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Warka 155A - "Pils" z dnia 13 styczeń 2010 Rozlałem do kega i 16 butelek. Zeszło na 3,8°Blg i ma 5,2% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Warka 155B - "Pils" z dnia 13 styczeń 2010 Rozlałem do kega i 16 butelek. Zeszło na 4,1°Blg i ma 5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Warka 154A - "Pils 12,5°Blg " z dnia 12 styczeń 2010 Rozlałem do kega i 16 butelek. Zeszło na 3,7°Blg i ma 5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Warka 154B - "Pils 12,5°Blg " z dnia 12 styczeń 2010 Rozlałem do kega i 16 butelek. Zeszło na 3,8°Blg i ma 4,9% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się