anteks Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Cześć.Ten wąż masz zbrojony w środku i się zagina. Kazdy inny ci się bedzie zaginał - tak mi się zdaje. Raczej wzmacniany niż zbrojony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Dziś znalazłem kolejne suche drożdże Drożdże Danstar Nottingham ( w przesyłce od Elroya). Tak więc wnet prawdopodobnie będzie wysyp piw na drożdżach suchych co by się pozbyć starych i nowych zapasów. Jak się pozbędę to będę zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Jeśli można to się zapisuję na gęstwę z Nottinghamów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ok. A do czego się nadadzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Można na nich robić pseudo pilsy/lagery gdy w piwnicy ma się 15-16°C . Mają jedną wadę, odfermentowują bardzo głęboko, ale są bardzo czyste w smaku. Troszkę o nich już było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 W piwnicy zrobiło się zaś poniżej 10°C to może "ciulna"(yno nie brać mi sie do sia) jakiegoś ala'pilsa na tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Ino co byś nie becoł synek że Ci nie startły, bo godajom Zalecana temperatura fermentacji jest w przedziale od 14 do 21°C, drożdże te posiadają dobrą tolerancje na niskie temperatury (12°C), co pozwala na użyciue tego szczepu do piw w stylu lager. a to na gorko wiosna abo lato. EDYTA Może mosz recht że to som lagery ino do dorobili do nich inno teorja Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 W takim układzie coś z tego bydzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Warka 156 - "Szkockie Stong 19,9°Blg " z dnia 23 marzec 2010 Dziś przelałem na cichą. zeszło na 6,9°Blg - to dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Cześć Dziś przelałem na cichą. zeszło na 6,9°Blg - to dobrze? Słodkie będzie jak pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Cześć Dziś przelałem na cichą. zeszło na 6,9°Blg - to dobrze? Słodkie będzie jak pieron Myśla, że aż tak to nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Warka 153 - "Munich Helles" z dnia 11 styczeń 2010 Dziś powędrowało do jednego kega orazdo butelek (tu 28l z dodatkiem 1,75l rezerwy). Zeszło na 4°Blg i ma 4,8% alkh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Dziś po robocie sprawdziłem śrutownik, bo coś dziwnie się zachowywał. Okazało się że wał jest dwuczęściowy i odkręcił się. Ale dokręciłem i działa nadal. Mając nowe tarcze sprawdziłem jak się mają. Gdyby były starte to bym wymienił, ale wyglądają jak na nowe więc zostawiłem i pośrutowałem. Śrutownik to super sprawa i działa mimo ześrutowania na 140 warek słodu działa nadal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Filtrator W końcu zabrałem się za robotę i zrobiłem (ręcznie) filtrator z miedzi. Jutro dwie próby pracy z miedzią: pierwsza z 10kg słodu, druga z 16kg. Zapowiada się ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Cześć. Odwróć filtrator nacięciami do dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) Pieron koniecznie odwróć nacięciami w dół - bo też będziesz przeklinał jak ci pszeniczniak zapcha i na końcu zamiast tego zgniota daj zaślepkę /nie lutuj tylko nałóż/ wtedy ładnie będziesz mógł wypłukać po filtracji edit bielok był szybszy ale fotokomórka musiała być Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) Nacięcia powinny być od dołu, przy nacięciach od góry filtrator będzie się zapychał mąką i młótem. Ale widzę , że masz możliwość w zamiany stron w prosty sposób na kolanku. Edit: już mnie ubiegli Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 /Edit: już mnie ubiegli ale na pudle jesteś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) hejka powiedz gdzie kupiłeś te grzałeczki i ile dałeś za nie...pozdr i drugie pytanie - filtrator z oplotu nie nadaje się do kega ? Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 No dzięki Panowie za szybką podpowiedz. Miałem filtrator z oplotu w garnku, gdzie przy 7kg się zgniatał i nie leciało. Tu mam pewność że się nie zgniecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 No i dziś uwarzyłem dwie wareczki. Pierwsza zasyp 10kg (filtrator oczywiście obróciłem) i filtrowało się znakomicie. Wpierw fajnie leciało, później już na spokojnie - w sumie 1h i po robocie. Druga to 16kg zasyp. Już myślałem że napęd z mieszadła padnie ale wytrzymał, choć był tak gęsty i nie mieszał, dlatego trochę temp. poszybowała. Tu filtracja przebiegała jeszcze wolniej i trwała 2h. Szczerze to rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Warka 155A - "Pils" z dnia 13 styczeń 2010 Rozlałem do kega i 16 butelek. Zeszło na 3,8°Blg i ma 5,2% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Warka 155B - "Pils" z dnia 13 styczeń 2010 Rozlałem do kega i 16 butelek. Zeszło na 4,1°Blg i ma 5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Warka 154A - "Pils 12,5°Blg " z dnia 12 styczeń 2010 Rozlałem do kega i 16 butelek. Zeszło na 3,7°Blg i ma 5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Warka 154B - "Pils 12,5°Blg " z dnia 12 styczeń 2010 Rozlałem do kega i 16 butelek. Zeszło na 3,8°Blg i ma 4,9% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi