Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Ale jak chcesz zrobić eisbocka to za punkt wyjścia musisz wziąć bocka najlepiej podwójnego, a nie jakiegoś cienkiego pilsa.

Jacek to wiadomo, jednak potrzebny był eksperyment. Teraz wiadomo co się spodziewać i na co patrzeć.

Wiadomo jednak jedno, że trzeba pilnować by było dobrze, a to już z czasem ciężko. Ale spróbować trzeba. :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 196 - Weselne 13°Blg

z dnia 31 grudnia 2010

 

Składniki:

- pilzeński 4,5 kg;

- monachijski 3 kg;

- wiedeński 3 kg;

- chmiel Sebilia granulat 70 g;

- chmiel Perle granulat 60 g;

- WLP 820 Ocktoberfest.

 

Zacieranie dekokcyjne dwuwarowe:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 45'; 1/3 dekokcja;

- 72°C - i 50; 1/3 dekokcja;

- podgrzanie do 79°C filtracja.

Chmielenie:

- 15' - Sebilia;

- 60' - Perle;

- 75' - chłodzenie.

Drożdże zadane w temp: 14°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 197 - Sylwestrowo Czerwono Bana 12,7°Blg

z dnia 31 grudnia 2010

Składniki:

- pilzeński 6,5 kg;

- carared 2,6 kg;

- melanoidynowy 1,5 kg;

- chmiel Sebilia granulat 70 g;

- chmiel Lubelski granulat 40 g;

- 2124 Bohemian Lagier

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 40';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 0' - Sebilia;

- 45' - Perle;

- 60' - chłodzenie.

Drożdże zadane w temp: 12°C

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieron myślałem że ci będę towarzyszył i też machnę, jednak zamiast "szczęśliwego zakończenia" wybiorę z musu "dobre otwarcie". Jak wrócę z pracy to już i tak będzie Nowy Rok.

No to i też dobrze, co się odwlecze to nie uciecze. ;)

Do Siego :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe podsumowanie odchodzącego Roku 2010.

 

W tym roku uwarzyłem 53 warki i użyłem do tego celu 598,87 kg słodu (na szczęście zapas jest na ten Nowy Rok).

Atrakcji było w tym roku co niemiara. Piwa wysyłałem na różne konkursy, ale coś im brakuje do tego pudła (a to już wiadomo co trzeba zrobić w przyszłym roku) ale przecież to super zabawa. I Zlot Piwo.org, Festiwal Birofilia w czerwcu, zdobycie Grand Championa przez Dori, Profesjonalia w Kazimierzu Dolnym a przede wszystkim założenie Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych to pozostanie w pamięci tego roku.

 

W przyszłym już 2011 Roku może być tylko lepiej, więc Do Siego :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Ja mogłem mieć za darmo biały i czarny, ale się spóźniłem 3 tygodnie i mój znajomy wyrzucił je na śmietnik. Po kilku minutach po ich rozbiciu złomiarze zabrali tylko metalowe część. Aż płakać się chce.

Ehhh. A ja właśnie szukam jakiegoś kokotka...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 183 - Kolsch

z dnia 2 październik 2010

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg

- pszeniczny 1 kg

- chmiel Hallertauer Tradition szyszki 09' 100g

- German Ale 1007.

Adaś czy to jest to powyżej?

Prawdopodobnie tak, ale nie jestem pewien.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.