Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Co to terminów to wiem że co najmniej 14 dni na dolniaki, ale skoro piany brak, nic nie bulka to czas przelać.

 

Ja śmiem uważać, że to taki rok co nic i nikomu się nie chce. Oby Nowy Rok 2011 przyniósł coś lepszego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 190 - Quadrupel 23°Blg

z dnia 15 listopad 2010

 

Dziś przelałem na cichą. To piwo potrzebowało jednak czasu i odfermentowało swoje. Jak nie będę miał czasu to może i leżeć sobie spokojnie.Odfermentowało na 4,5°Blg czyli potrafi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 189

z dnia 15 listopad 2010

 

Dziś rozlałem do butelek z dodatkiem 0,9l rezerwy do butelek. Zeszło na 5,8°Blg i ma 10,2% alk.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 193 - Czorno zołza 23,8°Blg

z dnia 22 grudnia 2010

 

Piwo typu RIS.

Składniki:

- pilzeński 7,5 kg;

- monachijski 2 kg;

- wędzony 1 kg;

- pszeniczny 1 kg;

- carared 1 kg;

- barwiący żywiecki 0,9 kg;

- melanoidynowy 0,5 kg;

- carafa III 0,3 kg;

- palone ziarna jęczmienia 0,3 kg;

- cukier 2,5 kg;

- chmiel Brewer's Gold granulat 100 g;

- chmiel Hallertauer H. granulat 40 g;

- chmiel Tettnang granulat 70 g;

- 1028 London Ale.

 

Zacieranie :

- 52°C - 10';

- 66°C - i 70';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - prawie całość;

- 60' - Tettnang 40g;

- 75' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 11°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 194 - Porter Bałtycki 19°Blg

z dnia 22 grudnia 2010

 

Składniki:

- pilzeński 6,4, kg;

- monachijski 4 kg;

- melanoidynowy 0,8 kg;

- pszeniczny 0,5 kg;

- barwiący żywiecki 1 kg;

- caffe 0,3 kg;

- carafa III 0,2 kg;

- płatki jęczmienne 0,8 kg;

- chmiel Sebilia granulat 90 g;

- Danish Lagier i Pilsner Czech.

 

Zacieranie :

- 52°C - 10';

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 50;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - całość;

- 75' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 13°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 195 - WYPOCINY 13,7°Blg

z dnia 22 grudnia 2010

 

Piwo z wysłodzin z dwóch poprzednich warek.

 

Składniki:

- wypociny :lol:;

- chmiel Zatecki Polarny 100g;

- cukier 1,5kg;

- Danish Lagier.

 

 

Chmielenie:

- 0' - całość;

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W pierwszy dzień Świąt wystawiłem kega po pepsi na dwór i zamrażałem. Dziś w nocy ponoś było -15°C więc myślałem że już będzie całe zamrożone, a tam może warstwa 2cm. Znów ostawiłem i zobaczę jutro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydawało się że jeszcze nie zamarzło. Obecnie sprawdzam odczyt z refraktometra i z odczytu 6,2 dziś pokazało 7,5 czyli jest o 2°Blg więcej.

Może do jutro nie zamarznie na amen. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas nie było aż tak zimno, chyba nawet do -10°C temperatura nie spadła. Faza stała pojawia się w piwie znacznie poniżej 0°C, a ponieważ przy okazji zmienia się skład fazy ciekłej, z tego co pozostaje kolejne kryształki wytrącają się w jeszcze niższej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.