Pieron Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Co to terminów to wiem że co najmniej 14 dni na dolniaki, ale skoro piany brak, nic nie bulka to czas przelać. Ja śmiem uważać, że to taki rok co nic i nikomu się nie chce. Oby Nowy Rok 2011 przyniósł coś lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Warka 190 - Quadrupel 23°Blg z dnia 15 listopad 2010 Dziś przelałem na cichą. To piwo potrzebowało jednak czasu i odfermentowało swoje. Jak nie będę miał czasu to może i leżeć sobie spokojnie.Odfermentowało na 4,5°Blg czyli potrafi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 (edytowane) Warka 189 z dnia 15 listopad 2010 Dziś rozlałem do butelek z dodatkiem 0,9l rezerwy do butelek. Zeszło na 5,8°Blg i ma 10,2% alk. Edytowane 8 Stycznia 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Jak dobrze pójdzie to jutro się coś uwarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Warka 188 - Wypadek 13°Blg z dnia 10 listopad 2010 Dziś rozlałem do kega i do flaszek. Zeszło na 1,5°Blg (sprawdzałem kilkakrotnie) i ma 6,4% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Warka 187 - Jasne 10,8°Blg z dnia 10 listopad 2010 Zeszło na 3,1°Blg i ma 4,4% alk. Rozlałem do butelek i kegów (jeden próbnie idzie na zamrażanie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Warka 193 - Czorno zołza 23,8°Blg z dnia 22 grudnia 2010 Piwo typu RIS. Składniki: - pilzeński 7,5 kg; - monachijski 2 kg; - wędzony 1 kg; - pszeniczny 1 kg; - carared 1 kg; - barwiący żywiecki 0,9 kg; - melanoidynowy 0,5 kg; - carafa III 0,3 kg; - palone ziarna jęczmienia 0,3 kg; - cukier 2,5 kg; - chmiel Brewer's Gold granulat 100 g; - chmiel Hallertauer H. granulat 40 g; - chmiel Tettnang granulat 70 g; - 1028 London Ale. Zacieranie : - 52°C - 10'; - 66°C - i 70'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - prawie całość; - 60' - Tettnang 40g; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Na składnikach Adaś w zasypie nie oszczędzałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Warka 194 - Porter Bałtycki 19°Blg z dnia 22 grudnia 2010 Składniki: - pilzeński 6,4, kg; - monachijski 4 kg; - melanoidynowy 0,8 kg; - pszeniczny 0,5 kg; - barwiący żywiecki 1 kg; - caffe 0,3 kg; - carafa III 0,2 kg; - płatki jęczmienne 0,8 kg; - chmiel Sebilia granulat 90 g; - Danish Lagier i Pilsner Czech. Zacieranie : - 52°C - 10'; - 62°C - i 30'; - 72°C - i 50; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - całość; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Warka 195 - WYPOCINY 13,7°Blg z dnia 22 grudnia 2010 Piwo z wysłodzin z dwóch poprzednich warek. Składniki: - wypociny ; - chmiel Zatecki Polarny 100g; - cukier 1,5kg; - Danish Lagier. Chmielenie: - 0' - całość; - 60' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Na składnikach Adaś w zasypie nie oszczędzałeś Tomek, jak przyjdzie większy kryzys to będziemy oszczędzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Pieron'ku to ja teraz juz wiem dlaczego brak Ci czasu, po prostu robisz hektolitry piwa. Tak trzymaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Jest czas na piwo to korzystam ile mogę. Dzięki, Ty za to wędliny masz zrobione na święta, a ja piwo co najmniej na kolejne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Pieron to na następne Święta robimy wymianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Pieron to na następne Święta robimy wymianę Trza bydzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 W pierwszy dzień Świąt wystawiłem kega po pepsi na dwór i zamrażałem. Dziś w nocy ponoś było -15°C więc myślałem że już będzie całe zamrożone, a tam może warstwa 2cm. Znów ostawiłem i zobaczę jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Potrząśnij kegiem, powinien cały szeleścić od igiełek lodu. Wtedy znaczy, że jest zamrożone wystarczająco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Wydawało się że jeszcze nie zamarzło. Obecnie sprawdzam odczyt z refraktometra i z odczytu 6,2 dziś pokazało 7,5 czyli jest o 2°Blg więcej. Może do jutro nie zamarznie na amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Dziś sprawdziłem i znow była tyle że 5 cm warstwa, ale ścianki też przymarzły. Jednak keg po pepsi chyba mniej się nadaje, lepiej powinno być w normalnym kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Dziwne, spodziewałbym się, że po nocy zamarznie na kamień. Spróbuj przelać do innego kega, i zważ lód który zostanie. Jeżeli zostało ze 20%, to jest OK, jezeli dużo mniej, to możesz zamrozić resztę jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 U nas nie było aż tak zimno, chyba nawet do -10°C temperatura nie spadła. Faza stała pojawia się w piwie znacznie poniżej 0°C, a ponieważ przy okazji zmienia się skład fazy ciekłej, z tego co pozostaje kolejne kryształki wytrącają się w jeszcze niższej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Dzięki za podpowiedzi. Jednak to był zwykły pils tak więc przy koźlaku może być trochę ciężej. Ale doświadczenia zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Widzę, że ostro przymierzasz się do eisbocka. Czytając powyższe też mi się zachciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 I bardzo dobrze. Tylko byle by pogoda dopisała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Ale jak chcesz zrobić eisbocka to za punkt wyjścia musisz wziąć bocka najlepiej podwójnego, a nie jakiegoś cienkiego pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się