josefik Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach. Ciemne piwa zaciemniają obraz A ciemne i mocne to już zupełnie Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Warka 339 - Ostatnie Jasne tego sesonu 14,2°Blg z dnia 7 kwietnia 2013r. Dziś poszło w keg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Warka 334 - Jasne Mocne 14,5°Blg z dnia 26 marzec 2013r. Też już w kegach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Warka 335 - Czorny cug 13°Blg z dnia 27 marzec luty 2013r. Też już w kegach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Warka 337 - Herkules Porter 22,4°Blg z dnia 27 marzec 2013r. Poszło w flaszki. Zeszło na 6,5°Blg i ma 9,2% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Czyżby nowa dostawa flaszek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Warka 340 - Jasne 12°Blg z dnia 24 kwietnia 2013r. Oba, na różnych drożdżach, przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Czyżby nowa dostawa flaszek? Tak, koledzy pomogli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Warka 336 - HameriKan Porter 21,2°Blg z dnia 27 marzec 2013r. Koleny w flaszkach. Zeszło na 6,5°Blg i ma 8,5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Warka 341 - Jasne 13,8°Blg z dnia 24 kwietnia 2013r. Składniki: - pilzeński 10 kg; - carahell 1 kg; - chmiel sybilia 110g; - drożdże 3522 i 3787. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 60g; - 60' - 50g; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Warka 342 - Pszeniczne 14,8°Blg z dnia 7 maja 2013r. Składniki: - pszenica 6,8 kg; - monachijski 3,5 kg; - chmiel tratition 70g; - drożdże mauribrew y1433. Zacieranie: - 44°C - 60'; - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 40; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość - 70' - chłodzenie. Jutro doleję wody by rozcieńczyć choć do 13°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Jutro Roggenbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jutro Roggenbier. Pomodlę się za Ciebie dzisiaj, żebyś za dużo nie przeklinał przy filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Myślę, że niepotrzebnie - to nie jest pierwsze żytko Adasia. Poradzi sobie. Cierpliwy z niego facet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Dzięki za wsparcie duchowe. Ostatnio jak zrobiłem to ładnie się przefiltrowało ok. 45l w 1h. Dziś ledwo kapie. Ale się nie denerwuję, gdyż wiem co należy robić w takim przypadku: filtracja spokojnie kapie, a jutro warzenie może z rana przed robotą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 I już kończę chmielenie i zaraz do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Warka 343 - Roggenbier 14,6°Blg z dnia 9 maja 2013r. Składniki: - żytni 4,6 kg; - płatki żytnie 1,2 kg; - pale ale 2,5 kg; - monachijski 2,5 kg; - chmiel tratition 70g; - drożdże mauribrew y1433. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 70'; - 72°C - i 40; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Dobra, czas nadrobić zaległości w zapiskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Warka 344 - Rauchweizen13°Blg z dnia 14 maja 2013r. Składniki: - pszeniczny wędzony 6 kg; - monachijski 1 kg; - pilzeński 3 kg; - chmiel sybilia 50g; - drożdże mauribrew y1433. Zacieranie: - 44°C - 30'; - 52°C - 10'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 30; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość - 70' - chłodzenie. Już rozlane i spożyte w Żywcu na Birofiliach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Warka 345 - Tripel z dnia 15 maja 2013r. Składniki: - abby malt1 kg; - pilzeński 11 kg; - glukoza 1 kg; - chmiel tradition 70g; - chmiel east kent goldings 50g; - drożdże 3522, 3787 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 60'; - 72°C - i 20; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 15' - tradition - 65' - east kend goldnings - 75' - chłodzenie. Już w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Warka 346 - Dubbel 18,8°Blg z dnia 15 maja 2013r. Składniki: - abby malt 1 kg; - pilzeński 4,5 kg; - pale ale 4,5 kg; - specjal B 1 kg; - bisciut 1 kg; - chmiel tradition 10g; - drożdże 3522, 3787 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 60'; - 72°C - i 20; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 15' - 60g - 65' - 50g - 75' - chłodzenie. Już w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 (edytowane) Warka 347 - Sathi 11°Blg z dnia 15 maja 2013r. Składniki: - płatki pszeniczne i owsiane 0,8 kg; - pilzeński 2,2 kg; - pszeniczny 6 kg; - chmiel lubelski 20g; - jałowiec 20g; - drożdże piekarskie. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - chmiel i jałowiec - 20' - chłodzenie. Już w butelkach. Edytowane 28 Czerwca 2013 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Warka 348 - Quardupel 22,2°Blg z dnia 28 maja 2013r. Składniki: - abby malt 1,1 kg; - pilzeński 9 kg; - specjal B 0,15 kg; - cara 0,85 kg; - bisciut 0,9 kg; - płatki jęczmienne 1,2 kg; - chmiel aramis 50g; - chmiel columbus 50g; - chmiel mosaic 40g; - drożdże 3522, 3787 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 30'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - columbus; - 55' - aramis - 70' - mosaic i chłodzenie. Już w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Warka 349 - Quardupel 22,6°Blg z dnia 28 maja 2013r. Składniki: - abby malt 1 kg; - pilzeński 9 kg; - specjal B 0,15 kg; - carahell 1,4 kg; - chmiel aramis 50g; - chmiel columbus 50g; - chmiel mosaic 40g; - drożdże 3522, 3787 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 30'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - columbus; - 55' - aramis - 70' - mosaic i chłodzenie. Już w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Warka 350 - Lambic 14°Blg z dnia 4 czerwiec 2013r. Składniki: - pilzeński 11 kg; - chmiel tradition 50g; - drożdże do burzliwej 3522 a od cichej 3278 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 20; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość; - 70' - chłodzenie. Na cichej i poleży trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się