Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach.

Ciemne piwa zaciemniają obraz :)

 

A ciemne i mocne to już zupełnie ;)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 341 - Jasne 13,8°Blg

z dnia 24 kwietnia 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 10 kg;

- carahell 1 kg;

- chmiel sybilia 110g;

- drożdże 3522 i 3787.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 60g;

- 60' - 50g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 342 - Pszeniczne 14,8°Blg

z dnia 7 maja 2013r.

 

Składniki:

- pszenica 6,8 kg;

- monachijski 3,5 kg;

- chmiel tratition 70g;

- drożdże mauribrew y1433.

 

Zacieranie:

- 44°C - 60';

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość

- 70' - chłodzenie.

Jutro doleję wody by rozcieńczyć choć do 13°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wsparcie duchowe.

Ostatnio jak zrobiłem to ładnie się przefiltrowało ok. 45l w 1h. Dziś ledwo kapie.

Ale się nie denerwuję, gdyż wiem co należy robić w takim przypadku: filtracja spokojnie kapie, a jutro warzenie może z rana przed robotą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 343 - Roggenbier 14,6°Blg

z dnia 9 maja 2013r.

 

Składniki:

- żytni 4,6 kg;

- płatki żytnie 1,2 kg;

- pale ale 2,5 kg;

- monachijski 2,5 kg;

- chmiel tratition 70g;

- drożdże mauribrew y1433.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 70';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 344 - Rauchweizen13°Blg

z dnia 14 maja 2013r.

 

Składniki:

- pszeniczny wędzony 6 kg;

- monachijski 1 kg;

- pilzeński 3 kg;

- chmiel sybilia 50g;

- drożdże mauribrew y1433.

 

Zacieranie:

- 44°C - 30';

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 30;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość

- 70' - chłodzenie.

 

Już rozlane i spożyte w Żywcu na Birofiliach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 345 - Tripel

z dnia 15 maja 2013r.

 

Składniki:

- abby malt1 kg;

- pilzeński 11 kg;

- glukoza 1 kg;

- chmiel tradition 70g;

- chmiel east kent goldings 50g;

- drożdże 3522, 3787

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 60';

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - tradition

- 65' - east kend goldnings

- 75' - chłodzenie.

 

Już w butelkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 346 - Dubbel 18,8°Blg

z dnia 15 maja 2013r.

 

Składniki:

- abby malt 1 kg;

- pilzeński 4,5 kg;

- pale ale 4,5 kg;

- specjal B 1 kg;

- bisciut 1 kg;

 

- chmiel tradition 10g;

- drożdże 3522, 3787

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 60';

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - 60g

- 65' - 50g

- 75' - chłodzenie.

 

Już w butelkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 347 - Sathi 11°Blg

z dnia 15 maja 2013r.

 

Składniki:

- płatki pszeniczne i owsiane 0,8 kg;

- pilzeński 2,2 kg;

- pszeniczny 6 kg;

- chmiel lubelski 20g;

- jałowiec 20g;

- drożdże piekarskie.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - chmiel i jałowiec

- 20' - chłodzenie.

 

Już w butelkach.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 348 - Quardupel 22,2°Blg

z dnia 28 maja 2013r.

 

Składniki:

- abby malt 1,1 kg;

- pilzeński 9 kg;

- specjal B 0,15 kg;

- cara 0,85 kg;

- bisciut 0,9 kg;

- płatki jęczmienne 1,2 kg;

- chmiel aramis 50g;

- chmiel columbus 50g;

- chmiel mosaic 40g;

- drożdże 3522, 3787

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - columbus;

- 55' - aramis

- 70' - mosaic i chłodzenie.

 

Już w butelkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 349 - Quardupel 22,6°Blg

z dnia 28 maja 2013r.

 

Składniki:

- abby malt 1 kg;

- pilzeński 9 kg;

- specjal B 0,15 kg;

- carahell 1,4 kg;

- chmiel aramis 50g;

- chmiel columbus 50g;

- chmiel mosaic 40g;

- drożdże 3522, 3787

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - columbus;

- 55' - aramis

- 70' - mosaic i chłodzenie.

 

Już w butelkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 350 - Lambic 14°Blg

z dnia 4 czerwiec 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 11 kg;

- chmiel tradition 50g;

- drożdże do burzliwej 3522 a od cichej 3278

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 70' - chłodzenie.

 

Na cichej i poleży trochę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.