pako1 Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Adam nie za dużo tego asfaltu jak na 8 kg jasnego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 A czy ja wiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Dziś to fajny czas by coś zrobić ciekawego. Bardzo się cieszę powrotem do zdrowia, córa też wyzdrowiała więc razem opanowaliśmy różne tematy. Opanowaliśmy zatem trochę kuchni i zrobiliśmy parę szybkich snikersów, odpaliliśmy wędzok, gdzie boczek i szynka nabrały swojej mocy wędzarniczej, a przy okazji zrobiliśmy co nie co dla tatusia i znajomych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Warka 318 - Marcowy Dym 13,8°Blg z dnia 8 luty 2013r. Składniki: - monachijski 6 kg; - wędzony 6 kg; - chmiel tradition 70 g; - drożdże 2001 Zacieranie: - 52°C - 15'; - 62°C - i 15' i dekokcja - 72°C - i 20; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 50g; - 60' - 20g; - 70' - chłodzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 (edited) Warka 319 - Jasne 14°Blg z dnia 8 luty 2013r. Składniki: - monachijski 2 kg; - pilzeński 9 kg; - chmiel marynka 150 g; - chmiel lubelski 100 g; - drożdże s-23, 34/70, dolniaków saszetki trzy ( trzy różne tanki z różnymi drożdżami). Zacieranie: - 52°C - 15'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 40; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - marynka; - 55' - 50g; - 65' - 50g; - 70' - chłodzenie. Edited February 8, 2013 by Pieron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Warka 320 - Ciemny Dym 13°Blg z dnia 7 luty 2013r. Składniki: - pilzeński 6 kg; - mwędzony 3 kg; - barwiący żywiecki 0,3 kg; - karmel ciemny 1 kg; - carafa II 0,3 kg; - chmiel tradition granulat 80 g; - 2001 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 40; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 80 g; - 60' - chłodzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Zapomniałem napisać że dziś idę na kolejny rekord Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Rekord prawie spalony. Grzałka zanurzeniowa mi padła. Jacek lub Czeki załatwicie mi nową? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 Rekord prawie spalony. Grzałka zanurzeniowa mi padła. Jacek lub Czeki załatwicie mi nową? Spoko. Jeżeli tam jeszcze będzie to Ci kupię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Dzięki. 2000W Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Warka 321 - Pilsner 13,8°Blg z dnia 8 luty 2013r. Składniki: - monachijski 2 kg; - pilzeński 9 kg; - chmiel sybilia 250 g; - drożdże 2001. Zacieranie: - 52°C - 15'; - 62°C - i 15' i dekokcja - 72°C - i 20; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 150g; - 55' - 50g; - 65' - 50g; - 70' - chłodzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Dziś w browarze małe porządki, a przy okazji zmiany logistyczne. Mam smaka piwa się z kimś napić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Ostatnio robiąc małe porządki przy kegach (których nigdy nie za wiele) sprawdzam stan trunków. I tak właśnie od lata miałem parę piw przeznaczonych do wylania. Co się okazało chyba doszły do siebie po czasie. U was też się długie leżakowanie sprawdza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Warka 322 - Jasne 13°Blg z dnia 8 luty 2013r. Składniki: - monachijski 1,5 kg; - pilzeński 9,5 kg; - chmiel marynka 150 g; - chmiel lubelski 100 g; - drożdże s-23, 34/70, dolniaków saszetki trzy ( trzy różne tanki z różnymi drożdżami). Zacieranie: - 52°C - 15'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 40; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - marynka; - 55' - 50g; - 65' - 50g; - 70' - chłodzenie Jutro, tz dziś dodane będzie do warki 319. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Tak więc udało mi się pobić kolejny rekord jeśli chodzi o ilość warek uwarzonych pod rząd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Mam smaka piwa się z kimś napić. Interesujące Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 9, 2013 Author Share Posted February 9, 2013 Ty Jacek nie masz takich smaków, przeca wnet post. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 10, 2013 Author Share Posted February 10, 2013 Pamiętacie słynne baranki drożdżowe w Brackim Browarze. Przyznam, że jak dziś zobaczyłem w kegu też takie mam radochę. Otóż mało kiedy takie baranki widzę. Czy wiecie jak się robi takie baranki i od czego zależą. Poniżej dwie warki, te same drożdże, ta sama temp. fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
underoak Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Wow, super to wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Widać,że beza ładnie Ci wyszła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtol Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Przyznam, że jak dziś zobaczyłem w kegu też takie mam radochę. Otóż mało kiedy takie baranki widzę. Czy wiecie jak się robi takie baranki i od czego zależą. Mi takie baranki wyszły. "Wyszły" dosłownie, z fermentora... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 12, 2013 Author Share Posted February 12, 2013 Bardzo fajna fotka. Fermentację otwartą masz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtol Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Bardzo fajna fotka. Fermentację otwartą masz? Chcąc nie chcąc... http://www.piwo.org/topic/8329-%e2%80%9ewymuszona%e2%80%9d-otwarta-fermentacja/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Warka 317 - Schwarzbier 13°Blg z dnia 7 luty 2013r. W niedziele poszedł na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Warka 315 - Pieroński Koźlak 16,8°Blg z dnia 2 lutego 2013r. Na 2001 poszło też w niedziele na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.