Jump to content

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Recommended Posts

Dziś to fajny czas by coś zrobić ciekawego. Bardzo się cieszę powrotem do zdrowia, córa też wyzdrowiała więc razem opanowaliśmy różne tematy. Opanowaliśmy zatem trochę kuchni i zrobiliśmy parę szybkich snikersów, odpaliliśmy wędzok, gdzie boczek i szynka nabrały swojej mocy wędzarniczej, a przy okazji zrobiliśmy co nie co dla tatusia i znajomych.

Link to comment
Share on other sites

Warka 318 - Marcowy Dym 13,8°Blg

z dnia 8 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 6 kg;

- wędzony 6 kg;

- chmiel tradition 70 g;

- drożdże 2001

 

Zacieranie:

- 52°C - 15';

- 62°C - i 15' i dekokcja

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 50g;

- 60' - 20g;

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Warka 319 - Jasne 14°Blg

z dnia 8 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 2 kg;

- pilzeński 9 kg;

- chmiel marynka 150 g;

- chmiel lubelski 100 g;

- drożdże s-23, 34/70, dolniaków saszetki trzy ( trzy różne tanki z różnymi drożdżami).

 

Zacieranie:

- 52°C - 15';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - marynka;

- 55' - 50g;

- 65' - 50g;

- 70' - chłodzenie.

Edited by Pieron
Link to comment
Share on other sites

Warka 320 - Ciemny Dym 13°Blg

z dnia 7 luty 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 6 kg;

- mwędzony 3 kg;

- barwiący żywiecki 0,3 kg;

- karmel ciemny 1 kg;

- carafa II 0,3 kg;

- chmiel tradition granulat 80 g;

- 2001

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 80 g;

- 60' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Warka 321 - Pilsner 13,8°Blg

z dnia 8 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 2 kg;

- pilzeński 9 kg;

- chmiel sybilia 250 g;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 15';

- 62°C - i 15' i dekokcja

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 150g;

- 55' - 50g;

- 65' - 50g;

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio robiąc małe porządki przy kegach (których nigdy nie za wiele) sprawdzam stan trunków. I tak właśnie od lata miałem parę piw przeznaczonych do wylania. Co się okazało chyba doszły do siebie po czasie. U was też się długie leżakowanie sprawdza?

Link to comment
Share on other sites

Warka 322 - Jasne 13°Blg

z dnia 8 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 1,5 kg;

- pilzeński 9,5 kg;

- chmiel marynka 150 g;

- chmiel lubelski 100 g;

- drożdże s-23, 34/70, dolniaków saszetki trzy ( trzy różne tanki z różnymi drożdżami).

 

Zacieranie:

- 52°C - 15';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - marynka;

- 55' - 50g;

- 65' - 50g;

- 70' - chłodzenie

 

Jutro, tz dziś dodane będzie do warki 319.

Link to comment
Share on other sites

Pamiętacie słynne baranki drożdżowe w Brackim Browarze.

Przyznam, że jak dziś zobaczyłem w kegu też takie mam radochę. Otóż mało kiedy takie baranki widzę. Czy wiecie jak się robi takie baranki i od czego zależą.

Poniżej dwie warki, te same drożdże, ta sama temp. fermentacji.

post-141-0-64935000-1360499364_thumb.jpg

post-141-0-71705800-1360499371_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Przyznam, że jak dziś zobaczyłem w kegu też takie mam radochę. Otóż mało kiedy takie baranki widzę. Czy wiecie jak się robi takie baranki i od czego zależą.

 

Mi takie baranki wyszły. "Wyszły" dosłownie, z fermentora... :)

 

Fermentacja burzliwa Loch Ness Monster

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.