Lusterko87 Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Za to u mnie już zmontowałem tyczki z grochu i ładnie się cuda pną do góry Musiałem przesadzić Hallertau w inne miejsce bo orzech o teścia zabierał mu światło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 A jak w ogóle rosną wam "świeże" nabytki. Pytam bo u mnie to największy chmiel będzie miał tak z 160cm, reszta będzie mieścić się w granicach metra i tak się zastanawiam czy to standard:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 A jak w ogóle rosną wam "świeże" nabytki. Pytam bo u mnie to największy chmiel będzie miał tak z 160cm, reszta będzie mieścić się w granicach metra i tak się zastanawiam czy to standard:) U mnie z 5szt przyjęło się 4,5 ten 0,5 dla tego że długo siedział i dopiero ruszył myślę że moja wina chyba lekko w bok dałem korzeń . Największy ma około 1m ale idą dość mocno ( obornik działa ) . Dziś podwiązałem i dopiero ruszą . Mam dwie Marynki , dwa Lubelskich i jeden Hellertauer . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 z nowych nabytków to największy jakieś 180 cm, a reszta też tak koło metra, jeden nawet tylko 50 cm. Niczym jeszcze nie podsypywałem, cały czas dużo wody po deszczach się zbiera i nie mam kiedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Uhhh no to moje to jakieś straszne leniuchy z 4-ech sadzonek wszystkie co prawda wzeszły, ale 2-ie mają ok. 50cm, a kolejne 2-ie jakieś 20-30cm. Wolno, bo wolno ale idą w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Oto moja dosyć późno posadzono Sybilla. Ma może niecałem 40 cm ale od kilku dni zaczyna rosnąć w szybkim tępie. W zasadzie różnicę widac z dnia na dzień. Ciekawe czy w tym roku będzie choć jedna szyszka na pocieszenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Oto moja dosyć późno posadzono Sybilla. Ładnie i zdrowo wygląda, jak osiągnie 50 cm to trzeba ją puścić na jakieś przewodniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Mój magnum jest juz na wysokości 170 tzn wczoraj na takiej wysokości był Podsypałem krzaczki nawozem jakimś uniwersalnym, kumpel z ogrodniczego powiedział ze "ten" na pewno się nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Bez przesady, nie powinno być aż tak zimno żeby zaszkodziło chmielom Mój chmiel dzisiaj osiągnął 2,8m Ray czy to na pewno fotka z tego roku ??? Nie pomyliło Ci się. Ilu letni to chmiel.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Moja marynka pięknie wystrzeliła 4m? może i więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 A to mój balkonowiec Mimo, że nie ma najlepszych warunków, to urósł już na jakieś 3 metry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) W końcu się dowiedziałem jak dodawać fotki do postów. A więc i ja się pochwalę swoim chmielnikiem. Konstrukcja ma wysokość 3,5 m. Na zdjęciach 6 sadzonek 3 x Marynka i 3 x Lubelski. Z boku mam jeszcze 2 x Sybilla (jedną widać na 1wszej fotce w prawym rogu), ale te już na płocie kolczastym się płożą. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Kerni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Jak to jest z tym chmielem? Moja późno sadzona sybilla ma jakieś 1,5 metra. Czy są szanse na szyszki w tym roku? Nie widać kwiatów, roślina ciągle rośnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Będzie tak rosła aż osiągnie około 6m, pędy boczne i liście na wysokości 70cm od ziemi usuwaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Ok, ale ja pytałem się o to czy jeśli dopiero ma 1,5 metra niecałe to czy w ogóle jest szansa, że w tym roku zakwitnie i wyda jakieś szyszki? arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Powinien zakwitnąć, jedynie szyszki mogą nie dojrzeć, wszystko zależy od warunków klimatycznych i glebowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Dokladnie. Tylko nie nastawiaj sie na pol kilo szyszek . Do chmielobrania teoretycznie zostaly ok 2 mies, wiec jezeli aura pozwoli powinienes miec symboliczne kilka szyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Tak patrzę na te Wasze foty i oczom nie wierzę Wsadziłem 4 sadzonki i w zasadzie 2-ie mają ok. 1.5m, 2 pozostałe są niższe. I jak to porównywać do tych Waszych kolosów? Tempo wzrostu zdecydowanie bardzo niskie w porównaniu do Waszych. Nawadniałem chyba odpowiednio, grunt raczej nienajgorszy, w nasłonecznionym miejscu. Coś leniwe te moje roślinki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Spokojnie, jeśli zasadzone w tym roku, to nie urosną wysoko i nie dadzą dużego plonu. Za to w przyszłym roku już będzie się działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Tempo wzrostu zdecydowanie bardzo niskie w porównaniu do Waszych. Lekko podsyp nawozem i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aiterens Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 (edytowane) Powiedzcie czy pasynkujecie (usuwacie liście od ziemi od 0,5 do 1m) liście w swoich chmielach? Atakują je jakieś choroby? Edit: Jeżeli tak to czy wraz liśćmi usuwacie z bocznymi pędami na szyszki? Edytowane 1 Lipca 2013 przez Aiterens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo5 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Witam. mam pytanko czy będzie można liczyć od was szanowni koledzy na jakieś sadzonki na jesień? Niestety nie udało się założyć chmielnika na wiosnę. Oczywiście dogadamy się co do odpłatności. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aiterens Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Witam. mam pytanko czy będzie można liczyć od was szanowni koledzy na jakieś sadzonki na jesień? Niestety nie udało się założyć chmielnika na wiosnę. Oczywiście dogadamy się co do odpłatności. Pozdrawiam Ja od Pani Ewy Lasoty kupowałem chmiel w tym roku i to 3 + 1 gratis. Łącznie z przesyłką płaciłem coś koło 40 zł? Nie pamiętam już dokładnie. Napisz do Niej (tu masz link do jej aukcjii na allegro --> http://allegro.pl/chmiel-sybilla-1kg-na-piwo-i3355902652.html) Zapytaj się czy posiada lub będzie posiadać na jesień jakieś sadzonki na sprzedaż a wiem że miała Lubelski, Marynke, Sybille i Magnum. Daj znać co ustaliłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Pochwalę się swoimi chmielami, miałem pisać wcześniej ale coś się zebrać nie mogłem. I tak chmieliki ładnie już wyrosły każdy około 2 metrów ma. Lubelski mimo kocurów po moim patencie z gałęziami z akacji, kolczastymi przestały szczać, bardzo ładnie odbił i wypuścił 2 pędy, które od razu poszły w górę. gdy chmiele osiągnęły około 0,5 metra zrobiłem konstrukcję nie za wymyślną, polegającą na linkach zawieszonych i naciągniętych między haczykami przytwierdzonymi na dole do podlewki betonowej, i u góry do ściany, wysokość 6 metrów z lewej strony (marynka i hallertau) i 7 m z prawej (sybilla i Lubelski). Owinąłem ładnie chmiele zgodnie z ruchem wskazówek zegara na linkach i ładnie pną się w górę. W trakcie dorobiłem się mszyc, ale udało się ich pozbyć mi sposobem naturalnym tzn, liście pomidorów pozawieszane na chmielu i część roztarta na miazgę i wymoczona w wodzie, następnie tym zrobiony oprysk, znikły momentalnie... Na przyszły rok między chmiele wsadzam pomidory i tyle, powinny odstraszyć mszyce. W zeszłym tygodniu podcinałem też dolne liście do wysokości 0,5 metra, a w tym mam nadzieję że popielę trochę wśród chmieli No to na zdjęciach od lewej Marynka 3 pędy powoli pnie się w górę, potem Hallertau 3 pędy, już zaczyna dawać pędy na boki, następny w rogu lubelski 2 pędy, odżywa po ataku kocurów i ładnie rośnie, i ostatnia całkiem po prawej Sybilla jeden pęd ale za to najwyższa, nie spodziewam się po niej w tym roku niczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo5 Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Pani Lasota odpisała, że nie będzie sprzedawać sadzonek na jesień. podobno zbyt duże ryzyko nieprzetrwania zimy. Trudno trzeba będzie ruszyć na poszukiwania wiosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi