Bzdzionek Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Moje brett trois wystartowaly w 2 godziny i to na kazdym etapie - 1 startera, 2 startera az wreszcie zadane do piwa, za to przywolane WLP 645 clausseni ruszyly dopiero po ok 50 godzinach, startery tez wolno startowaly i nie byly spektakularne. Może jest to kwestia wyjściowej ilości komórek, z której startujemy, tak naprawdę są to organizmy żywe, więc wiele czynników może mieć wpływ na ich namnażanie i chęć do fermentacji. A może się koledze szczepy pomyliły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) a co miał Pan napisane na opakowaniu? może po pijaku dałem Ci nie ten szczep Edytowane 7 Lipca 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) Miałem na myśli kolegę Lodzermensch , że być może trafił mu się czeski błąd, a Panu Panie kolego ufam, więc informacji na opakowaniu nie przeczytałem, ale sugerujesz, że powinienem Edytowane 7 Lipca 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Pijanemu ufasz oj......... sprawdź numerek na butelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Pewnie sprawdziłem, ale nie pamiętam, a skoro nie pamiętam to pewnie numerek się zgadzał, ale OK sprawdzę jeszcze raz tą butelczyną, którą mi dałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Mój 1,5 litrowy starter WLP644 ruszył po kilku godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) Mój 1,5 litrowy starter WLP644 ruszył po kilku godzinach. To jakieś wyjątkowo posłuszne te Wasze dzikusy były Ja małymi krokami zbliżam się do 24h laga i teraz jest pytanie zmieniamy szczep, czy nadal czekamy aż łaskawie zaczną konsumpcję? Wiem, że ekstremalne lagi trwają 72h, ale czy warto tyle czekać, bo można się też nie doczekać. edit. 08.07.2014 Tak się tą fermentacją przejąłem, że się w prostej matematyce rąbnąłem, stan na wczoraj to lag 24h, a nie jak było w pierwszej wersji 48h Edytowane 8 Lipca 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 warto czekać - a jaką masz temp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) Temperatura idealna, 25°C sprawdź numerek na butelce wygrzebałem buteleczkę, sprawdziłem numerek i oto prawda wyszła na jaw, kolega Leszcz był pijany i pomylił cyferki, niby subtelna różnica, a jednak zamiast WLP644 dostałem WLP645 czyli Brettanomyces Claussenii, co wskazuje, że kolega Lodzermensch ma rację z tymi szczepami, więc czekamy, do 50h laga jeszcze trochę czasu mam Edytowane 8 Lipca 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Leszczu wymiata A co by Bzdzionkowi nie było smutno: Remis 5:5. Edytowane 8 Lipca 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 A co by Bzdzionkowi nie było smutno: Mat to kolejne potwierdzenie, że Greta nie toleruje ABSów (Absolutny Brak Szyjki) . Ja już wszystkie tego typu butelki wywalam bezpowrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Warka #23 American Wild Ale Jeżeli chodzi o fermentację to chyba nadal dupa z uszami (zbliżamy się do 48h laga). Brak typowych jej oznak, tzn.: rurce bulgotce cisza, ale pokrywa może być nieszczelna, brak piany na powierzchni brzeczki. Jedyna różnica jaka się pojawiła, to po uchyleniu pokrywy fermentora oprócz zapachu typowego dla brzeczki pojawił się lekko inny nieco specyficzny zapach, który może być oznaką fermentacji pytanie tylko jakiej? Być może bitwę o żarełko wygrały jednak tlenowce i zamiast Wild Ale będzie Sour Ale. Mam tylko nadzieję, że nie przyczyniłem się to tej potencjalnej infekcji uchylając pokrywę fermentora Nie mam doświadczenia z tym szczepem drożdży, więc ciężko mi cokolwiek wyrokować w tej sprawie na chwilę obecną Podjąłem jednak decyzję, że już tam nie zaglądam, zostawiam jak jest do końca tygodnia i wtedy ewentualnie zmierzę Blg Edytowane 8 Lipca 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Kupcie sobie lepszą kapslownicę albo zróbcie z grety problem z głowy I proszę mi się Przemka nie czepiać hehe to moja i crosisa domena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Emily mogę oddać, nie gryzie butelek (ja nigdy nie pogryzłem z jej użyciem). Od czasu wejścia w posiadanie Grifo HD nie używam, więc leży bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 I proszę mi się Przemka nie czepiać hehe to moja i crosisa domena Krzyniu....... wal się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) A co by Bzdzionkowi nie było smutno: Mat to kolejne potwierdzenie, że Greta nie toleruje ABSów (Absolutny Brak Szyjki) . Ja już wszystkie tego typu butelki wywalam bezpowrotnie. Ja kupilem stolowa kapslownice grifo hd Edytowane 8 Lipca 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Warka #23 American Wild Ale Jeżeli chodzi o fermentację to chyba nadal dupa z uszami (zbliżamy się do 48h laga). Brak typowych jej oznak, tzn.: rurce bulgotce cisza, ale pokrywa może być nieszczelna, brak piany na powierzchni brzeczki. Jedyna różnica jaka się pojawiła, to po uchyleniu pokrywy fermentora oprócz zapachu typowego dla brzeczki pojawił się lekko inny nieco specyficzny zapach, który może być oznaką fermentacji pytanie tylko jakiej? Być może bitwę o żarełko wygrały jednak tlenowce i zamiast Wild Ale będzie Sour Ale. Mam tylko nadzieję, że nie przyczyniłem się to tej potencjalnej infekcji uchylając pokrywę fermentora Nie mam doświadczenia z tym szczepem drożdży, więc ciężko mi cokolwiek wyrokować w tej sprawie na chwilę obecną Podjąłem jednak decyzję, że już tam nie zaglądam, zostawiam jak jest do końca tygodnia i wtedy ewentualnie zmierzę Blg Nieplanowana Wild IPA zaczęła popierdywać po dorzuceniu 100g cukru. Tylko że u mnie w balonie zalanym pod korek, więc jakby o tlenowce gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Ja kupilem stolowa kapslownice grifo hd Zatem to co widać na zdjęciach to robota Grifo hd? Edytowane 8 Lipca 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Nie da się grifo uciąć szyjki - działa jedynie pionową siłłą nacisku na butelkę. W moim rozumieniu to właśnie efekt przedstawiony na zdjęciach ostatecznie pomógł Matowi podjąć decyzję o zakupie kapslownicy stołowej. Choć mogę się mylić, ale naprawdę nie wiem co by trzeba zrobić, żeby popsuć tak butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Nie da się grifo uciąć szyjki - działa jedynie pionową siłłą nacisku na butelkę. Do tej pory też tak myślałem i myślę nadal, ale zobaczymy co ma autor zdjęć do powiedzenia w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 W stołowej zdarza się coś takiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 OK dzięki za foto, to teraz wygląda na to, że butelki na zdjęciu mogła jednak załatwić greta. Zatem kwestia wadliwych butelek, czy nieumiejętnego kapslowania (zbyt duża siła nacisku)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Wracając do wątku głównego, a więc do warki American Wild Ale, podobnie jak u kolegi Lodzermensch Brettanomyces Claussenii ruszyły po około 50h od zadania do brzeczki. Wczoraj zajrzałem do porzuconej próbki z testem FFT i mnie odrzuciło, smród jest wręcz nieziemski, głównie wymiocin. Leszczu co ty mi dałeś w tej buteleczce Po tej wątpliwej przygodzie sensorycznej nie wiem czy to był, aby na pewno dobry pomysł zaczynać z dzikusami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 buahahaha, nie wąchaj, wiadomo, że "dzikusy" są niecywilizowane, więc pewnie im się w trakcie konsumpcji cukrów coś ulewa, stąd ten wątpliwie przyjemny zapach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Czyli wynikałoby z tego, że one już tak mają. Na wrzesień planuje start eksperymentów z Brettami, chciałem zacząć właśnie od B. claussenii i bruxellensis Trois. Wasze doświadczenia z claussenii na razie trochę są niepokojące... Czekam więc z niecierpliwością na opis efektów, czy wynagrodzą problemy. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się