bimbelt Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Pytanko do praktyków. Jak w miarę legalnie i bezpiecznie wysłać piwo za granicę. Konkretnie mam na myśli Anglię. Tani przewoźnicy niestety odmawiają przewożenia alkoholu. Da się jakoś oficjalnie to załatwić czy trzeba się kryć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Na poczcie trzeba się kryć. Na jednej mi odmówili, na drugiej wpisałem, że jest coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Na stronie upc znalazłem takie coś http://www.ups.com/content/pl/pl/about/news/service_updates/06092009_alcohol.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Odgrzebuję temat. Przymierzam się do wysyłki piwa domowego do Anglii i ciężko mi znaleźć jakieś konkretne informację jak to zrobić. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym UPS lub innym kurierem/pocztą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Wysyłałem do Grecji po prostu polską pocztą, jakoś 120zł wyszło. Wysyłałem 12-15 piw plus dużoooo folii bąbelkowej, bezpiecznie dotarło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Ja wysyłałem i z UK i z PL i sprawa jest bardzo prosta. Dzwonisz po firmach, które jeżdżą busem, a nie np. korzystają z DPD i prosto z mostu mówisz - "panie mam trzy flaszki i 30 piw do transportu". Za drugim razem już mi się udało usłyszeć - "nie ma problemu". Ponadto jak zamawiałem browary z Niemiec w celu wykorzystania butelek z krachlą kurier dostarczył bez problemu, a był to UPS o ile dobrze pamiętam. Sklep z browarami online, więc jakoś sobie radzą. Problem miałem tylko jak wysyłałem w UK piwo na konkurs. Z domowym piwem jednak problemu nie ma, gdyż wysyłasz "drożdże piwowarskie w cieczy". Podziałało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Wysłałem do kuzyna oczywiście nie mówiąc że to piwo tylko szkło. To po dwóch dniach wróciło porozbijane. Więcej nie wyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Odkopuję temat, bo mam taki sam problem. Jakiś czas temu wraz ze znajomym z Azji uwarzyliśmy kilka warek. Kiedy piwo leniwie bulkało współtwórca musiał wracać do swojej ojczyzny. Ostatnio zapytał się mnie jak tam efekty i czy jest opcja by przesłać mu kilka butelek. Na stronie Poczty Polskiej (http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,zagraniczny_paczka_pocztowa.html) można wyliczyć że wysyłka 6 butelek to koszt około 90 PLN, czyli nie ma tragedii (podczas gdy UPS chce za wysyłkę 439 PLN). Zatem pytanie brzmi: Jak w pełni legalnie (bez przekrętów typu wysyłam 'butelki z sokiem' itp.) wysłać piwo poza UE ? Potrzeba zapłacić akcyzę ? Jakieś dodatkowe dokumenty ? Potrzebna wizyta w jakimś urzędzie celnym ?? Czy po prostu wystarczy dobrze zabezpieczyć karton i iść na pocztę ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Musisz sprawdzić regulację kraju docelowego, aby nie narazić kolegi na kłopoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Ja próbowałem wysłać DHLem do UK i cofnęli mi przesyłka bo to niby "dangerous goods". Wpisałem, że to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Trzeba było, że woda święcona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi