elroy Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Witajcie! Drugie podejście do używanej chłodziarki, tym razem trafiłem na dobry egzemplarz w niezłym stanie. Konstrukcja polska, typ nie znany, bo naklejka z modelem ledwo widoczna. Konstrukcja klasyczna, wodna - przepływowa. Jako, że jest to moje pierwsze takie urządzenie prośba o pomoc. 1 - do jakiego poziomu należy nalać wodę? Wężownica musi być całkowicie zakryta? Widoczny na rurkce taki metalowy drut, to jakiś czujnik temperatury ? Wodę należy wymieniać, czy może sobie cały sezon i jedynie uzupełniać ubytki. ? 2 - ile czasu trwa gotowość urządzenia do pracy? 3 - przewody są poucinane, czy można na końcówki wężownicy zastosować szybkozłączki? Na zdjęciu są podane wymiary, tylko nie wiem jakiej szukać. Nie mam narzędzia do zaciśnięcia na stałe, poza tym wygodniej byłoby mi mieć możliwość rozpięcia instalacji. Zdjęcia poniżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Ja też jestem w trakcie uruchamiania swoje schładzarki. Moją kupiłem już z szybkozłączkami (jak na zdjęciach) jak chcesz, to w poniedziałek sprawdzę jakie tam są rozmiary. Sam jeszcze nie korzystałem z tej schładzarki, ale poprzedni właściciel instruował mnie, żeby wodę lać powyżej 2/3 objętości i tylko uzupełniać ubytki. Pewnie reszty dowiem się w trakcie eksploatacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) 1. Powinieneś mieć tam jakiś przelew albo coś w tym rodzaju. Poziom wody wyznacza także kamień po wodzie. Drut to zapewne od termostatu. Ja będę uzupełniał ubytki, chyba, że mocno się zasyfi. Gdy przyjechała do mnie było pełno glonów. Zastanawiam, się czy nie sypnąć odrobinę jakiejś chemii żeby nic tam nie rosło. 2. Po ok. 2 godzinkach tak mw, zależy od sprawności sprzętu i ustawienia termostatu powinieneś mieć lód na wężownicy od urządzenia chłodniczego. 3. Najlepsze końcówki to Johny Guest zakręcane na wężownicy, a z drugiej strony 3/8 cala na węża piwnego. Jeden gość na forum je ma Mogę obfocić taka jak coś. Są proste i kątowe - 90 stopni. Nie wiem czy niektóre te Leszcza są zakręcane. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Złączki to najchętniej kupiłbym tutaj, tylko nie wiem które http://www.beerservice.pl/?loc=shop&loc2=producer&prcid=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) "średnica zewnętrzna Speedfit - 3/8'' na pewno ta, bo węża zapewne masz 3/8". Natomiast z drugiej strony wszystkie zakręcane mają "średnica zewnętrzna Superseal - 5/16'' Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Mariusz_CH elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Ok, czyli wynika, że taka http://www.beerservice.pl/?loc=shop&loc2=detail&cat=26&prodid=11&lang=pl Dzięki Mariusz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Te które wychodzą z wężownicy są zakręcane. Erloy, w poniedziałek pomierzę złączki i po sprawie [edit] czyli już nie potrzebne Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 W sumie nie wiem, czy nie potrzebne Mam nadzieję, że producenci chłodziarek trzymają się standardów Swoją drogą w beerservice.pl mają dobre ceny, czy szukać gdzieś taniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 No ja w sklepie nie znalazłem taniej. Takie złączki potrafią kosztować ponad 2 dychy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 W sumie nie wiem, czy nie potrzebne Mam nadzieję, że producenci chłodziarek trzymają się standardów Teraz zauważyłem że na wężownicy masz węża 7x2,5. Czyli rurka jest około 7-8mm czyli 5/16 powinno pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Cen dokładanych nie znam,a firm z osprzętem jest we Wrocławiu (i okolicach) kilka, jak do tej pory sprawdzało się IBC tera mamy jeszcze UBC. Jutro postaram się to jakoś pomierzyć i dam znać jakie mam złączki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) pomierzyłem i porobiłem zdjęcia, wychodzi na to, że trzymają się jednak standardów przy produkcji tego sprzętu:) U mnie wygląda to tak: Na wyjściach do piwa pozakładane mam wyjścia 1/2" a na wyjściach wody do chłodzenia kolumn pozakładane są wyjścia 3/8". Wszystkie wyjścia miedziane z chłodziarki mają 5/16" Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez leszcz007 elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 wyjścia 1/2" stary wąż piwny, już odchodzący w niepamięć (7x2,5) miał po wierzchu 1/2" (7+2x2,5=12) Nowy wąż jest 3/8 choć w środku jest prawie to samo, to ścianki ma cieńsze i stąd ta różnica. elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) no właśnie też się zdziwiłem kiedy pytałem o takie węże, ale Pan z UBC powiedział, że "da się załatwić" może faktycznie przejdę na węże 7x2,5, tylko czeka mnie dokupienie kilku złączek. Zobaczę co wyjdzie taniej Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) To nie lepiej przejść na złączki w schładzarce na te z wyjściem 3/8" i stosować węża który jest teraz normalnie dostępny? Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Moja chłodziarka ma obcięte wężyki wychodzące podobnie jak ta z pierwszych fotek. Czy te złączki zakłada się na te kikuty wężyków, czy na metalowe rurki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Te zakręcane, jak najbardziej, najlepiej bezpośrednio na rurki. Bardzo fajne rozwiązanie i szczelne. Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Moja chłodziarka ma obcięte wężyki wychodzące podobnie jak ta z pierwszych fotek. Czy te złączki zakłada się na te kikuty wężyków, czy na metalowe rurki? u mnie jest takie dziwne rozwiązanie (które mam zamiar zmienić). Na linie z piwem pozakładane są takie kikuciki węży a na to złączki, a na linie z wodą do chłodzenia mam pozakładane szybkozłączki bezpośrednio na miedziane przewody. Druga opcja wydaj się lepsza, na pewno nie trzeba zacisków do węży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo5 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Podłącze się pod temat, Jakiego środka używacie do dezynfekcji? Przepłukanie OXI wystarczy? Kupiłem chłodziarkę i nie wiadomo co tam w niej siedzi, jak ją porządnie wymyć (wężownice) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Gorące NaOH w stężeniu jakieś +/-3%. Wlać i zostawić na jakiś czas, później przepłukać wodą (najlepiej ciepłą) z dodatkiem kwasku cytrynowego. To taki mój domowy CIP do czyszczenia schładzarki. Jeżeli masz więcej niż jedną wężownicę, to najlepiej je zmostkuj, będziesz mógł wyczyścić wszystko za jednym zamachem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Panowie kupiłem schładzarkę do piwa. Jak ją obsługiwać? Gdzie powinna stać - gdzieś czytałem że muszą być zachowane odległości od ścianek itp. Jak ją serwisować? Jakieś wskazówki co do użytkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) Po raz kolejny zakładasz nowy temat zamiast użyć wyszukiwarki i poczytać, a potem pytać w już istniejącym wątku. Śmiecisz na forum! Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez elroy Połączyłem z pierwszym z brzegu. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Panowie kupiłem schładzarkę do piwa. Jak ją obsługiwać? Gdzie powinna stać - gdzieś czytałem że muszą być zachowane odległości od ścianek itp. Jak ją serwisować? Jakieś wskazówki co do użytkowania Słyszałem że trzeba po 30cm z każdej strony od ściany, bo inaczej mocno sie grzeje i może zamienić się pasteryzator. Chyba ze stoi w piwnicy to wtedy w najgorszym przypadku będzie niskopasteryzowane jak Noteckie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulinaBra Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Hej, wiem, że temat już troche stary, ale zajmuje się promocją nowego sklepu z akcesoriami: https://www.nalewaki-do-piwa.pl Więc jeśli potrzebujecie czegokolwiek to zapraszamy! Darmowa wysyłka powyżej 420 zł! Pozdrawiam wszystkich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski_68 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 https://www.nalewaki-do-piwa.pl/warzenie-piwa/ Żajebista strona, nalewka jodowa i czajniki bezprzewodowe wymiatają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi