Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. scooby_brew Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Chcę otworzyć ogólny temat o wszystkich aspektach tworzenia "doskonałego" IPA. Temat o zacieraniu, warzeniu, chmieleniu i fermentacjii IPA. Mówię tu głównie o AIPA, ale także IIPA i IIIPA, Dark IPA, Rye IPA, belgijskim IPA, historycznym "angielskim" IPA, etc. Zapraszam do dyskusji! Po pierwsze: chmielenie IPAs. IPA charakteryzuje wielki, obezwładniający charakter chmielowy. IPA nie jest dla "subtelnych" smakoszy piwa. IPA jest dla Hop Heads. Chmiel dodaje do piwa goryczkę, smak i aromat. Każdy, kto przeczyta książkę na temat warzenia piwa powie ci, że chmiel na goryczkę dodajemy na ok. 60 minut warzenia, na smak na ok 20-10 min, a aromat na ok 10-0 min. I tutaj właśnie książki się mylą, czyli są pewne różnice między teorią a praktyką. Np. spróbuj dać chmiel typowo "goryczkowy" typu np. Bullion czy Nothern Brewer czy Marynaka na goryczkę w lekkim piwie pszenicznym. Takie piwo będzie smakować jak kapeć. W lekkich piwach, t.j. pszenica, chmielenie na 60 min daje goryczkę, smak i aromat. Tak samo chmielenie "na smak" daje smak, ale też goryczkę i aromat etc, itd. Dlatego zamiast typowego chmielenia 60'-15'-5' do IPA dobrze jest dodać tez chmiele na 45' i-(albo) na 30' i to nie tylko dla goryczki, ale i dla smaku i aromatu. Niektóre IPAs stosują "chmielenie ciągłe". Polega ono na "ciągłym" dosypywaniu chmieli, np. 60 min, 55min, 50 min,45 min, itd. Niektóre browary skonstruowały do tego specjalne urządzenia. Np. IPA Torpedo z browaru Sierra Nevada używa właśnie urządzenie o nazwie "Torpedo" (wygląda jak torpeda), które dodaje chmiel do brzeczki w sposób "ciągły". Takie coś daje bardziej wygładzoną transformację nut goryczkowych -> smakowych -> aromatycznych. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez scooby_brew Biniu, elroy, roofman i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Scooby a co z chmieleniem na zimno?? Bo w sumie jestem po uwarzeniu "amatorskiego" IPA i sam nie wiem czy za mało chmielu nie użyłem więc się zastanawiam czy nie dać jeszcze podczas cichej. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Von Lurtz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak ktoś ma zacięcie i możliwości, to polecam książkę Mitcha Steele (ze Stone Brewing Co.) pt "IPA". Bardzo, bardzo ciekawa lektura. I inspirująca. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Scooby a co z chmieleniem na zimno?? Bo w sumie jestem po uważeniu "amatorskiego" IPA i sam nie wiem czy za mało chmielu nie użyłem więc się zastanawiam czy nie dać jeszcze podczas cichej. Chmielenie na zimno w granulacie - ja po prostu wrzucam granulat luźno do fermentora kilka dni przed butelkowaniem a potem podczas dekantowania na koniec rurki zakładam małą nylonową siatkę (rajstopa z nylonu albo worek muślinowy też byłby OK). Chmielenie na zimno w szyszkach - wkładam szyszki do dużej siatki z nylonu i wrzucam do fermentora. Chmielenie na zimno w kegu - wypracowałem "swój" sposób na chmielenie na zimno w kegu. Po prostu do kega wrzucasz szyszki (tylko szyszki, granulat w kegu nie jest dobry) do kega w dużej siatce nylonowej. Daje to równe rozprowadzenie aromatu podczas użytkowania kega. BTW: "waRZenie" a nie "waŻenie" Jak ktoś ma zacięcie i możliwości, to polecam książkę Mitcha Steele (ze Stone Brewing Co.) pt "IPA". Bardzo, bardzo ciekawa lektura. I inspirująca. Tzn kupiłeś tą książkę i ją przeczytałeś czy tylko znalazłeś to na internecie? Bo jak ją masz to podziel się z nami jakimiś ciekawostkami z niej. BTW, zamówiłem ją, ale nie mieli wersjii Kindle więc będę musiał czekać do środy na dostawę książki z papieru Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Macie jakieś doświadczenia z dodawaniem słodu pszenicznego do AIPA / IIPA? Kilka ciekawych IPA z pszenicą w zasypie piłem i przymierzam się do uwarzenia czegoś podobngo. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Mam papierową, jest w trakcie czytania. Dużo o historii także tej najstarszej, o tym skąd się wzięło IPA w USA, o technice stosunkowo mało, na pewno żadnych nowinek ponad to, co już wiemy albo można się dowiedzieć z internetu albo od bardziej doświadczonych kolegów. Sporo receptur, ale tylko na wersje amerykańskie. Solidna książka, ale nie zmienia światopoglądu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Macie jakieś doświadczenia z dodawaniem słodu pszenicznego do AIPA / IIPA? Kilka ciekawych IPA z pszenicą w zasypie piłem i przymierzam się do uwarzenia czegoś podobngo. Słód pszenny dodaje się (ok 10%) dla "rozjaśnienia" smaku w Aleach brytyjskich. To dlatego że brytyjskie słody Pale są dozyć słodowe w smaku. Pomaga on też w budowie puszystej i utrzymującej się piany w piwie. Teraz sprawa słodu podstawowego do IPA. Tutaj, w Stanach do IPAs używa sie słodu "2- Row Pale" czyli "Dwu-Rzędowy Jasny". Ma on raczej mało wspólnego z brytyjskimi słodami Pale Ale, 2-Row jest od nich znacznie lżejszy w smaku i bardziej przypomina słód pilseński niż brytyjski Pale. W końcu z tego słodu powstają też najlżejsze w świecie lagery typu Bud Light. Gdybym warzył IPA w Polsce, to bym się zastanowił czy taki słód "Pale Ale" z polskiej lub niemieckiej słodowni bardziej przypomina Brytyjskie słody Pale czy też amerykański 2-Row. Bo jeżeli to są słody bardziej zbliżone do brytyjskich Pale, do mojego IPA bym raczej użył słodu Pils jako podstawowego. BTW, wiele "oryginalnych" Dark IPAs (Cascadnian Dark Ales) warzono specjalnie ze słodami Pils (i innymi europejskimi słodami) aby uzyskać mniejszy smak słodowy w piwie. Z tąd wiele Black IPAs mają w składzie słody Pils i inne słody europejskie (Carafa itd). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Macie jakieś doświadczenia z dodawaniem słodu pszenicznego do AIPA / IIPA? Kilka ciekawych IPA z pszenicą w zasypie piłem i przymierzam się do uwarzenia czegoś podobngo. Słód pszenny dodaje się (ok 10%) dla "rozjaśnienia" smaku w Aleach brytyjskich. To dlatego że brytyjskie słody Pale są dozyć słodowe w smaku. Pomaga on też w budowie puszystej i utrzymującej się piany w piwie. http://hopville.com/recipe/1680480 (jeszcze nie ogarnąłem do końca całego kalkulatora) - co do piany się zgodzę, albowiem bujna i puszysta to ona jak najbardziej jest - kożuch na dwa palce utrzymuje się długo. Ze słodowością nie wiem, bo nie mam za bardzo do czego porównywać - ostatnia AIPA była dawno temu i juz jej nie pamiętam. Poza tym zatarłem przez przypadek bardzo wytrawnie i takie jest trochę dziwne, czegoś brakuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Ma on raczej mało wspólnego z brytyjskimi słodami Pale Ale, 2-Row jest od nich znacznie lżejszy w smaku i bardziej przypomina słód pilseński niż brytyjski Pale A często na forum spotkałem się ze stwierdzeniem, że można "nasze" PA używać zamiennie z pilznem. W sumie ostatnio miałem kupić pilzno, ale zobaczyłem, że PA jest w tej samej cenie i uznałem, że do robusta może bardziej pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja o IPA prawdziwym pisałem już tutaj Właśnie otworzyliśmy miesięczne-piana sztywna, śnieżnobiała, kolor miedziany, aromat przyjemny-lekko pikantny, nie tępa goryczka, ale wyrazista. Poszperam jeszcze w starych księgach co więcej o IPA można rzec. Oryginalne parametry IPA to 15-17 blg i finał na 1-2 blg, zawartość alkoholu od 5-7.5%, ale niestety teraz zdarzają się IPAs bezalkoholowe (3.8% etc), IBU 35-60, bo to piwo ma być bardziej gorzkie niż inne, ale bez przesady. Jako ciekawostkę można dodać, że IPA nie jest już popularne w Indiach, najpopularniejsze tam piwo to aktualnie Godfather extra strong i... Okocim Palone. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 najpopularniejsze tam piwo to aktualnie Godfather extra strong i... Okocim Palone. To żart z tym Palonym chyba. Proszę o źródło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 najpopularniejsze tam piwo to aktualnie Godfather extra strong i... Okocim Palone. To żart z tym Palonym chyba. Proszę o źródło. To już kilka lat będzie jak tego piwa nie produkują. W 2009 zaprzestali? Jakoś tak. edit: no chyba, że warzą je poza naszym krajem i eksportują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Kolega był w Indiach dwa lata temu i to było najpopularniejsze: https://picasaweb.go...256399727320594 Nie sprawdzał jaka historia, ale gdzie nie poszedł to albo to, albo Godfather. A więcej informacji mamy tutaj: http://articles.economictimes.indiatimes.com/2008-09-24/news/28475979_1_carlsberg-okocim-palone-breweries http://butdifferent.wordpress.com/2010/01/19/palone-beer-surprise-or-how-to-cause-an-international-pr-mini-crisis/ http://www.ratebeer.com/beer/okocim-palone-8-india/194711/ Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Co zaś się tyczy wyglądu, Oto IPA (żadne maty i ajpy, jeno prawdziwa): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Co zaś się tyczy wyglądu, Oto IPA Sprowadziłeś sobie z Indii??? Jeśli piwo płynęło statkiem w dwie strony, to wtedy jest Double IPA... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Co zaś się tyczy wyglądu, Oto IPA (żadne maty i ajpy, jeno prawdziwa): hmmm wygląda jak mój koźlak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Uwarzyłem w oparciu o książkę poniżej. Jak Korsarskie dojrzeje, to Ci dorzucę to IPA-będziesz miał dwa "morskie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Jak Korsarskie dojrzeje, to Ci dorzucę to IPA-będziesz miał dwa "morskie" Super! Jak byłem młodszy, to chciałem zostać marynarzem (niestety byłem tylko podczas służby wojskowej...), ale się nie udało, szkoda. Za to zostałem piwowarem! . Jak wreszcie (na koniec sezonu) uwarzę RISa, to będę miał trzecie, którym nie omieszkam się odwzajemnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Uwarzyłem w oparciu o książkę poniżej. Jak Korsarskie dojrzeje, to Ci dorzucę to IPA-będziesz miał dwa "morskie" Jesteś w stanie ją gdzieś udostępnić? Bo rozumiem prawa autorskie mamy już za sobą ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Bardzo dobrym źródłem szukania jest google books i tam od razu można ją zdobyć: http://books.google.pl/books?id=NDUNAAAAYAAJ&dq=the%20theory%20and%20practice%20of%20brewing%20w.l.tizard&hl=pl&pg=PR3#v=onepage&q=the%20theory%20and%20practice%20of%20brewing%20w.l.tizard&f=false Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 A co sądzicie o goryczce w IPA's? Goryczka to oczywiście sprawa gustu, ale ja lubię robić tak: OG 1.060 (ok. 6% ABV) = 60 IBU OG 1.065 (ok. 6.5% ABV) = 65 IBU OG 1.070 (ok. 7% ABV) = 70 IBU itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 A często na forum spotkałem się ze stwierdzeniem, że można "nasze" PA używać zamiennie z pilznem. W sumie ostatnio miałem kupić pilzno, ale zobaczyłem, że PA jest w tej samej cenie i uznałem, że do robusta może bardziej pasować. Pale Ale to zupełnie inny słód niż pilzneński. Najprościej można to sprawdzić biorąc "na ząb" ziarna jednego i drugiego. Może w piwie ciemnym, gdzie jest pełno słodów specjalnych różnica będzie mało zauważalna, ale w lekkich, jasnych stylach rożnica będzie znacząca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Tak, ale my tu porównujemy amerykański słód "Two Row Pale" do słodu Pils, bo z tych słodów głównie warzy się IPA's. Two Row Pale jest bardziej podobny, może nawet identyczny, do słodu Pils. Wyspiarski słód Pale Ale to co innego. Dlatego, jak w jakiejś książce widzisz recapture na IPA I jest napisane "2 Row Pale", lepiej go zastąpić Pils niż wyspiarskim Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 A co sądzicie o goryczce w IPA's? Goryczka to oczywiście sprawa gustu, ale ja lubię robić tak: OG 1.060 (ok. 6% ABV) = 60 IBU OG 1.065 (ok. 6.5% ABV) = 65 IBU OG 1.070 (ok. 7% ABV) = 70 IBU itd 5% 35 7.5% 60 8% 70 (American) 10-11% 100 (Double/Imperial) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 A co sądzicie o goryczce w IPA's? Goryczka to oczywiście sprawa gustu, ale ja lubię robić tak: OG 1.060 (ok. 6% ABV) = 60 IBU OG 1.065 (ok. 6.5% ABV) = 65 IBU OG 1.070 (ok. 7% ABV) = 70 IBU itd Ogólnie nie trzymam się takich ram, ale wydaje się to być logiczne przy IPA żeby równoważyć goryczkę większe OG. A jakie połączenie chmieli waszym zdaniem jest najlepsze do AIPA? Wydaje mi się, że najlepiej smakuje z Cascade, Amarillo, Citrą i Warrior albo Chinook. Piłem też na Zeusie i Marynce, oraz magnum i jakoś tak nie pasuje w nich goryczka. Chciałbym też zrobić coś na kształt angielskiego AIPA czyli EPA? czy mylę to coś innego? Jakie chmiele użyć żeby mieć dobrą szlachetną goryczkę w EPA i co dać z anglików na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się