Fenris Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Jak jest w pienieniem się tych drożdży? tak w temp ok 18st tzn jak zapełnię fermentor 33l na 25l to wywali pokrywę czy raczej fermentują spokojnie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Spokojnie taką ilość możesz zalać. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 U mnie przy 15l przy mocnych piwach było max 2l piany. fermentacji 18-20 st. C Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Zazak Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Ja mam teraz 26l w temp 16 stopni i w drugim dniu jest koło 2-3cm, jest jeszcze sporo zapasu. Początkowo 13blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 no ja w tej chwili zamknąłem fermentor, wstawiłem do 18st 24,5l-25l (nie wierzę w te naklejki tak do końca) w sumie to się tylko trochę obawiam bo zadałem je w 27,5st a przy tolerancji termometru 1st może być ponad 28st ale mam nadzieje że nie padną, najwyżej będzie 25l w plecy ale to taka warka raczej zabawowo-testowa bez konkretnego stylu, sie okaże za kilkanaście godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 przy sporym overpitchingu świeżej gęstwy , 15Blg, 16-17 C i około 21l brzeczki piana mi polizała wieko - ucieczki nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 hmm po 9 dniach zeżarło z 13,5 do 5 (5 dni w 16-18st ,4 w 19-21st) w sumie rureczka sobie stosunkowo często bulka więc pewnie zostawię na pełne 2 tyg tylko chcę nachmielić na zimno te 4 dni extra nie powinny chyba zaszkodzić?? A co do samych drożdży to piana faktycznie bez szaleństw ok 5 cm ta czapa drożdżowa po zabujaniu fermentorem opadła i na dnie jest warstwa grzybków i co mnie zaciekawiło to jak sie przyjrzeć to cały czas z dna wystrzeliwują takie grudeczki drożdży lecą pod powierzchnie i opadają często rozsypując się na pył. Czy to normalne w s05?? i zakładam że siła która je wystrzeliwuje to CO2 więc nadal mocno pracują?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 a to nie gaz zamknięty w gęstwie się uwalnia po prostu? Co do tych drożdży zauważyłem to chyba każda ich partia tworzyła nalot na ściankach fermentora który znikał przy klarowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 a ten gaz to nie CO2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Jak najbardziej tak, tylko on może być zamknięty w gęstwie i się z niej uwalnia co nie znaczy, że musi to być oznaka pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Ale może to oznaczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 eh dobre zostawię na pełne 14 dni sprawdzę blg i siu na kilka dni na cichą, 13 blg myślę że da rady w 2 tyg, chociaż chyba najdziwniejsze drożdże z jakimi na razie się spotkałem ale liczę na dobry efekt bo kupne piwa na nich są z reguły very szmacne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 drożdze trochę nieprzewidywalne raz opadają dobrze a raz nie, czyli właściwie zgadza się to z tym co pisze o nich producent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Nastawiłem wczoraj 13l AIPA 15BLG, bulgotać zaczęło po około 5 godzinach, przez noc z rurki zniknęła połowa wody i pojawiła się 4 cm piana. Bulgocze dość mocno co ok. 20 sekund. Temperatura 16 stopni. Edit: Temperatura spadła z 16 do 14, a pracują tak samo jeśli wnioskować po częstotliwości bulgotania. Producent podaje minimum 12°C, może ktoś szukał i mu się przyda Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rptu Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Ktoś ma doswiadczenia z US'ami przy niskich temperaturach fermentacji rzedu 12'C? Planowane blg to ponad 20 wiec chyba dla takiego ekstraktu za niska temp? W domu mam ok 21 + to co podniesie sie przy burzliwej wiec nieco za wysoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Ostatnio ktoś pisał że w 10°C fermentowały. Wiadomo, wolniej, ale pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Przy 20°Blg i ~20l, w niskiej temperaturze, może być problem z prawidłowym startem (przy 1 paczce), lag może być spory. Poza tym nie ma problemu, drożdże startują od 10-12°C. Edytowane 3 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rptu Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Drozdze będą z gestwy nie z paczki wiec to pewnie lepiej. Czy dla Risa i blg na poziomie ok.24 dla USow i takiej temperatury bedzie ok? Mam trochę obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 A jeśli gęstwa to ok. US-05 są dość odporne na alkohol, powinny sobie dać radę z takim ekstraktem. Tak ogólnie, te drożdże to czołgi, do tego bardzo uniwersalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Ja je kiedyś pomyliłem z drożdżami lagerowymi (dwa słoiki gęstwy w lodówce). Us-05 pięknie mi odfermentowały podpiwek z 11 do 2,5 blg w dwa tygodnie w temperaturze 5 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Pytanei do kogoś, kto startował nimi z 15 st. na jak długi start można się nastawiać? (12,25blg, 23L, 12g drożdży) Jakoś dziwnie się zachowywały przy reydratacji tj. jakieś ciemne w porównaniu do Danstar notinghamów - szczepiłem jednocześnie inną warkę. Przyzwyczailem się, że po 40min jest jakaś tam pianka w szklance, a tym razem lekkie "coś" tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Do 24h powinny ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Pytanei do kogoś, kto startował nimi z 15 st. na jak długi start można się nastawiać? (12,25blg, 23L, 12g drożdży) Jakoś dziwnie się zachowywały przy reydratacji tj. jakieś ciemne w porównaniu do Danstar notinghamów - szczepiłem jednocześnie inną warkę. Przyzwyczailem się, że po 40min jest jakaś tam pianka w szklance, a tym razem lekkie "coś" tylko. Z moich obserwacji wynika, że przy 15-16 stopniach na utworzenie się solidnej czapy piany potrzeba czasem nawet 1,5-2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Doba minęła, temp do 17C podbiła i tak ją zostawię. Natomiast nic się nie dzieje. Wieko wklęsłe . Jak do jutra nic się nie zmieni, to poleci druga porcja drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 moje ostatnie Strong Scotch Ale 28 blg 25 l startowało w 14 st C jakieś 10 h po dobie gęsta czapa drożdży. Oczywiście drożdże nie uwadniane rozsypane na pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się