elroy Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Kraj pochodzenia: Polska Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 3.5-4.5% Krótki opis: Chmiel typu aromatycznego, charakteryzujący się wyjątkowym, trwałym aromatem. Bliski kuzyn czeskiego Saaz'a. Bardzo popularna polska odmiana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Warto napisać, że przy zwiększonej ilości daje mocno trawiaste posmaki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Tzn. przy jak zwiększonej ilości? Ile g na L? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 robiłem właśnie takie coś: 40,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 60,0 min Hop 6 10,1 IBUs 30,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 25,0 min Hop 7 5,3 IBUs 30,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 15,0 min Hop 8 3,8 IBUs na 26l warkę i czuć trawę - ciekawe bo jak robiłem wcześniej 80g na 18l to nie było takich posmaków - może kwestia AA a może tego, że to zbiór 2012 ciężko powiedzieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Krążą w internetach plotki, że Lubelski który nam sprzedają nie do końca jest Lubelskim. Z Sybillą podobnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 co robić - jak żyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 "Sklepowy" lubelski to jakieś gówno. Daje nieprzyjemne, ściągające posmaki, do tego często dorzuca trawę. Dzięki tym doświadczeniom miałem negatywną opinię o lubelskim czy marynce... Parę miesięcy temu dostałem od plantatora 3kg szyszek lubelskiego. Jest bardzo duża różnica, nagle okazało się że to porządny i smaczny chmiel; nawet 120g na aromat nie dało trawiastych posmaków (warka 26l), aromat jest wyraźny, a goryczka - czysta. Ten chmiel trzeba kupować bezpośrednio od producenta, bez pośredników, inaczej można się przejechać Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Krążą w internetach plotki, że Lubelski który nam sprzedają nie do końca jest Lubelskim. Z Sybillą podobnie. Możesz rozwinąć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Darko pytaj o szczegóły. Wspominali też o tym ludzie z Kormorana przy okazji PLON. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 (edited) A nie możesz chociaż ogólnikowo nakreślić o co chodzi skoro poruszyłeś ten temat? Kiepsko się znamy z darko Edited November 11, 2013 by slotish Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 No dobra, ale z góry uprzedzam - to jest plotka. Z wyliczeń komuś wynikło, że sprzedaje się więcej Lubelskiego i Sybilli, niż jest zbierane. Z tego można wnioskować, że przynajmniej część z tego Lubelskiego i Sybilli nie jest Lubelskim i Sybillą. Co dokładnie odzwierciedla sytuację w UK, gdzie do sprzedaży trafia więcej Goldings i Fuggle niż jest produkowane, to samo dotyczy jęczmienia odmiany Maris Otter. Proceder z chmielem jest nagminny, bo złapanie na oszustwie jest praktycznie niemożliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamill Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 (edited) a czemu z Proceder z chmielem jest nagminny, bo złapanie na oszustwie jest praktycznie a czemu jest niemożliwe? w końcu ten potencjalnie lewy chmiel trafi na jakiegoś speca który się na tym pozna.. Z wyliczeń komuś wynikło, że sprzedaje się więcej Lubelskiego i Sybilli, niż jest zbierane produkcja notowana od produkcji faktycznej może się nieznacznie różnić. W takim razie jeżeli istnieje ryzyko podrobienia chmielu to czy dla bezpieczeństwa nie lepiej stosować szyszki chmielowe? Edited November 11, 2013 by Kamill Szary Kowalski 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Jak w granulacie określisz z jakiej odmiany jest zrobiony, bez używania aparatu ludzkich zmysłów? Możesz oznaczyć olejki eteryczne czy zawartość alfa kwasów, ale nie odmianę. Różnica podobno jest "znacząca". W UK w przypadku jęczmienia Maris Otter to jest prawie dwukrotnie więcej, Goldings 75%, Fuggle ok. 50% więcej. Z jęczmieniem problem jest jedynie mentalny, bo wiadomo że słód produkuje się z mieszanek żeby osiągnąć wymagane parametry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 charakteryzujący się wyjątkowym, trwałym aromatem. A tak na prawdę to jaki jest ten aromat, pytam jako laik, bo dla mnie on jakiś taki nijaki jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamill Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 nie wiem może jakiś chemik-piwowar kiedyś zainteresuje się tematem i w laboratorium to jakoś przebada, pewnie jest jakaś metoda... Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Czy inne chmiele (te droższe) też są ,,lewe"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Ze zbioru 2012 naciąłem się, a jakże, na Goldings i Challenger. Goldings miał ewidentnie domieszkę Targeta, Challenger nie wiem czego. No ale to jest wątek o Lubelskim, więc nie ma się co rozwodzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Tylko z czym by ten Lubelski mieszali? Co o podobnej zawartości alfakwasów jest tańszego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sizla Posted December 8, 2013 Share Posted December 8, 2013 odpad ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted December 17, 2013 Share Posted December 17, 2013 NO bez przesady, jak kupujesz szyszkę to dostajesz szyszki a nie jakiś pył i łodygi, czy nie wiem co tam jest odpadem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Dostajesz np. dziki chmiel, albo inny, który jest tańszy w skupie, albo w ogóle niechętnie skupowany bądź bez wartości handlowej (np. Brewers Gold). Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted January 19, 2014 Share Posted January 19, 2014 Tylko z czym by ten Lubelski mieszali? Co o podobnej zawartości alfakwasów jest tańszego? Puławy kupują szyszkę Lubelski za 12-15pln/kg, a sprzedają granulat za 15zł/kg. Mimo wszystko, do interesu raczej nie dokładają... Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4jk Posted October 23, 2014 Share Posted October 23, 2014 Czy ktoś ma doświadczenia chmieląc Lubelskim podczas butelkowania? Bo PIPA czeka na rozlew w sobotę, nie chmieliłem na zimno i zastanawiam się, czy nie spróbować. Jakieś dobre/złe doświadczenia? Czytałem jedynie, że część osób niezbyt zachwalała chmielenie Lubelskim na zimno, ale przy butelkowaniu kontakt z chmielem będzie dużo krótszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted October 23, 2014 Share Posted October 23, 2014 Ale o co wogóle chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted October 23, 2014 Share Posted October 23, 2014 Wrzuć chmiel do butelki a przy otwarciu kapsla będziesz miał niezłą fontannę. Odpowiedz sobie sam czy warto. Moim zdaniem tylko i wyłącznie chmielenie na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now