DonBeer Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zrobiłem SH APA. Goryczka wyszła coś koło 50IBU, podczas butelkowania zostawiłem próbkę do degustacji. Jak dla Mnie goryczka wyszła trochę zalegająca, mam nadzieję że w butelce się ułoży. Co do chmielenia na zimno wrzuciłem 35g na 20l i efekt jest fajny, podczas rozlewu w pokoju unosił się aromat Mosaic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Ja po zrobieniu SH Mosaic APA stwierdzam że główną nutą smakową jest Grejpfrut a goryczka po 3 tygodniach już się fajnie ułożyła u mnie IBU wyszło blisko 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookasoo Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Ja po zrobieniu SH Mosaic APA stwierdzam że główną nutą smakową jest Grejpfrut a goryczka po 3 tygodniach już się fajnie ułożyła u mnie IBU wyszło blisko 40 jak chmieliłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Chłopaki, jak tam Mosaic, rocznik 2015? Efekty z chmielenia na zimno i po wyłączeniu palnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Na zimno nie robiłem, ale jako SH do american wheat sprawdził się świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Na zimno nie robiłem, ale jako SH do american wheat sprawdził się świetnie. Tzn jaki dał efekt? Bo chciałem dac do AW citre ale lektura watku mnie zniechęciła. Stąd pomysł na simcoe albo mosaica. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Dla mnie mosaic, to standardowy chmiel do APA/AIPA, na goryczkę i aromat - ale SH na razie nie odważyłem się zrobić. Jak nie chce mi się eksperymentować, tylko zrobić dobrego pewniaka, to chmielę tak (podaję proporcje w "g" na 10l piwa): Mosaic 60 - z tego 30 na gorycz Cascade 30 Citra 10 połowa (oprócz tego co na gorycz) na whirpool, druga połowa na zimno - 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zrobiłem SH APA na Mosaicu (zainspirował mnie Modern Drinking od Pinty, ale że żona nie lubi tak gorzkich piw to poszedłem w APA: http://brewness.com/pl/recipe/mosaic-pale-ale/view),zabutelkowane 3 tyg. temu, piwo ma łagodną (choć trochę zbyt łagodną) goryczkę i piękny grejpfrutowy aromat, ostatecznie wyszło "babskie" piwo, coś jak za przeproszeniem radler, ale po serii ciężkich piw jak Weizenbock 18°czy Saison 16° tego mi aktualnie potrzeba Chętnie podzielę się piwkiem (Kraków Ruczaj) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfredmaniek Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zrobiłem Imperial IPA (http://brewness.com/pl/recipe/imperial-american-ipa-1/view), głównie na Mosaicu i Simcoe. Po dwóch dniach od wsypania chmielu na zimno piwo pachniało bardzo intensywnie wspomnianą już wcześniej multivitaminą. Na całe szczęście ten aromat został przykryty innymi (nie będę się rozpisywał, bo na aromat poszły 4 odmiany w różnych dawkach i momentach, więc nie wiem, co przypisywać Mosaicowi) i w kilkutygodniowym piwie jest przeze mnie niewyczuwalny. Goryczka z Mosaica (i Simcoe) bardzo przyjemna, niedługa, lekko grejpfrutowa i bardzo wyraźna. Piwo wyszło rewelacyjne, więc polecam (ja pewnie szybko nie wrócę, bo jest jeszcze tyle chmieli do przetestowania ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) Na zimno nie robiłem, ale jako SH do american wheat sprawdził się świetnie. Tzn jaki dał efekt? Bo chciałem dac do AW citre ale lektura watku mnie zniechęciła. Stąd pomysł na simcoe albo mosaica. Owoce tropikalne, multiitamina? ale nie męcząca, przyjemna lekka goryczka (ok 30 IBU). Edytowane 4 Maja 2016 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Ja chmielilem SH tak Mosaic: 40g na 60' 30g na 15' 30g na 0' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Czy ten chmiel sypnięty na smak i aromat (chmielenie 40g na 15', 30g na 5' i 30g na 0') daje słodki smak piwa? IPA 15,5 Plato zeszła mi na US-05 do 3 Plato, natomiast piwo jest bardzo słodkie, pierwszy raz spotykam się z tak mocną słodyczą. Przejdzie mu temu piwu ta słodycz z czasem, czy nie ma nadziei? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Mosaic ze zbioru 2018 (z alepiwo) to absolutnie najlepiej pachnący chmiel z jakim się spotkałem w warzeniu piwesia. Tak gdyby ktoś zastanawiał się jak tam forma świeżej Ameryki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Chmiel Mosaic 2019 po otwarciu torebki pachniał bardzo ładnie a w piwie w smaku dał mi armaty cebuli, mieliście taki przypadek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Dam znac za jakiś tydzień, West Coast siedzi w butelkach. Zapach z torebki gorszy niz w 2018 właściwie to martwie się co to z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 W dniu 5.07.2020 o 09:59, BROWAR KWARTA napisał: Chmiel Mosaic 2019 po otwarciu torebki pachniał bardzo ładnie a w piwie w smaku dał mi armaty cebuli, mieliście taki przypadek ? Nie, mam dwie warki na Mosaicu 2019 (jedna połączona z Tomahawk, druga z Cashmere) i nic nie czuć Chmiel z Centrum Piwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Godzinę temu, fotohobby napisał: Nie, mam dwie warki na Mosaicu 2019 (jedna połączona z Tomahawk, druga z Cashmere) i nic nie czuć Chmiel z Centrum Piwowarstwa Zapach delikatnej cebulki lekko osłabł ale nadal go czuję Już nie jest taki intensywny a nawet przyjemny idący w lekką naftę Inne osoby które degustowały to piwo wcale nie czuły tych zapachów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się