elroy Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: USA Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 12-14% Krótki opis: Chmiel zarejestrowany w 1985 roku jako wynikowa odmian Petham Golding z USDA 63102. Często wykorzystywany przez browary rzemieślnicze w Stanach Zjednoczonych. Posiada mocny aromat i pikantny bukiet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Używał ktoś może Chinooka też na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Używał ktoś może Chinooka też na aromat? Tak. Daje calkiem dobre efekty. Typowo "cytrusowy" aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Do portera na zimno się nadaje? w jakich ilościach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Nie nadaje się, bo portery się długo leżakuje i aromat uleci. Strata chmielu chyba, że chcesz chlać po 2 tygodniach, to wtedy standardowo 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ale jakiego portera? Sądząc z opisu stylu do takiego Robust portera by się pewnie nadało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Ciekawy chmiel, który w postaci granulatu ma bardzo przyjemny i intensywny, cytrusowy zapach (coś jak wytrawna limonka z mandarynką), ale po użyciu go w piwie smak i aromat zmieniają się na słodkawy kwiatowo owocowy, nadal dość intensywny - ale nie aż tak jakby to wynikało z zapachu samych granulek. Dodam, że są to moje subiektywne odczucia. Zrobiłem single hop na tym chmielu i sądzę, że bardziej nadaje się do łączenia z innymi odmianami (np. Cascade, Mosaic, Citra, Amarillo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Potwierdzam, w połączeniu z Cascadem daje naprawdę przyjemny efekt. Może nie jest tak intensywny jak np. Citra. Według mnie ma coś też w sobie sosnowego, choć na drugim planie. Następnym razem planuję użyć razem z Centennialem i Simcoe. zygberto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Czy przy chmieleniu na zimno, aromat jest taki sam jak pod koniec gotowania? Moze sie zmienia. Warze aktualnie dark ale na tym chmielu i zastanawiam sie czy warto sypac na zimno, chce uzyskac typowo cytrusowy profil. Na burzliwej pachnie bowiem elegancko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Ja używałem 2x na zimno. Raz w zestawie z Cascadem i było cytrusowo, aczkolwiek bez szału. Drugi raz w zestawie z Simcoe i Centennialem i efektem były bardziej owoce tropikalne (mango) niż cytrusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Chinook daje bardzo owocowy aromat. Głównie przejrzałe białe owoce i coś jak sok winogronowy z białych winogron. Wczoraj degustowałem AW SH i bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Moim zdaniem świetnie by się zgrał z Huell Melon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Chcę pierwszy raz użyć tego chmielu na zimno, tylko na aromat. Czy chmielenie tym chmielem na zimno może zwiększyć goryczkę ? Zależy mi tylko na jego aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 22 minuty temu, krzysiek80 napisał: Czy chmielenie tym chmielem na zimno może zwiększyć goryczkę ? W piwie tego nie załapiesz nawet, czy da goryczkę to zależy od źródła, rocznika, czy cholera wie czego, raz jest raz nie (tak z większością chmieli jest). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Czy ten chmiel da mi goryczkę grejfrutową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się