dider Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia Odmiana: Uniwersalny Średnia zawartość alfakwasów: 12-14% Krótki opis: Nelson Sauvin - nazwa pochodzi od winogron Sauvignon Blanc. Chmiel ten ma silny owocowy smak i aromat świeżo tłoczonych winogron i agrestu, niektórzy wyczuwają w nim owoce marakuj, mandarynki i grejpfruta . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zrobiłem niby klona piwa Widmer Drifter Pale Ale na chmielach Summit i Nelson-Sauvin http://www.piwo.org/topic/4907-yapkovar/page__st__40?do=findComment&comment=193474, oczywiście Nelson zdominował piwo i na początku był baardzo perfumowy. Czytałem o zapachu czosnkowym w młodych piwach na N-S a u mnie był raczej zapach kwiatowo-owocowy, jak 10x Sybilla, wręcz landryna ale na pewno nie od drożdży bo piwo było fermentowane w dolnych granicach US-05. Po 2-3 miesiącach piwo się ułozyło - ten chmiel wymaga długiego leżakowania. Może dlatego Thornbridge i Widmerowie stosują go do Imperial IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Potwierdzam, że z początku mocna multivitamina z niego jest, a dopiero z czasem do głosu dochodzą bardziej rześkie zapachy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Chmiel z którego nie bylem zadowolony, użyłem szyszek (jeden ze sklepów miał ofertę, że z ekologicznej uprawy). Perfumowy jak pisał yapko, bardzo. Spróbuję na pewno jeszcze granulatu, szyszek nie polecam, wydaje mi się że długa podróż i ekologia bardzo mu szkodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 A ja jestem zachwycona tym chmielem. Winogron co prawda nie czuję w ogóle, ale już agrest i owoce jak najbardziej. PUNK IPA (piwo w stylu BrewDoga) z tym chmielem jest zdecydowanie najlepszym piwem, jakie zrobiłam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Najlepszy chmiel na ziemi. Delikatny świeży aromat białego wina. Najlepsze piwo tego roku było na tym chmielu. Do tego komercyjne wersje piw na tymchmielu tez są fenomenalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Najlepszy chmiel na ziemi. Najlepszy chmiel na ziemi, to brzmi ja Święty Graal Piwnego Świata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Ja się zgadzam z Makaronem w 100% - chmiel jest także nie do zastąpienia, nie ma żadnego innego w podobnych aromatach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Ja się zgadzam z Makaronem w 100% - chmiel jest także nie do zastąpienia, nie ma żadnego innego w podobnych aromatach. Ja się zgadzam z Makaronem w 100% - chmiel jest także nie do zastąpienia, nie ma żadnego innego w podobnych aromatach. Widzę go tylko w jednym sklepie i właśnie szyszki (chyba to te, o których pisał lopusy). Używałaś właśnie tego chmielu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Dokładnie tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Dzięki z info Skoro taki wyjątkowy do go przetestuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Widzę go tylko w jednym sklepie i właśnie szyszki (chyba to te, o których pisał lopusy). Używałaś właśnie tego chmielu?? To ten, chmieliłem nim na zimno, zaczekałbym na szyszki z nowego zbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Widzę go tylko w jednym sklepie i właśnie szyszki (chyba to te, o których pisał lopusy). Używałaś właśnie tego chmielu?? To ten, chmieliłem nim na zimno, zaczekałbym na szyszki z nowego zbioru. Czy to nowy zbiór nie wiem, ale pojawił się właśnie w TB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Ciekawy aromat, wino, ale razem z dębową beczką A tak serio - chmielenie na goryczkę i aromat było Topazem, a na zimno NS, zatem może ta beczka to od Topaza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Przyznam, aromat ciekawy, jednak nie tak intensywny jak w przypadku chmieli USA. Przy kolejnej warce dam więcej niż 100g może będzie lepiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 W mojej IIPA kompetnie zdominował wszelkie inne chmiele. Notatki mam w brewtargecie, ale zdaje się, że było go w sumie (na 30 i na 10 miin) ok. 25%, oprócz Nelsonowych aromatów winnych, agrestowych nie czuć kompletnie nic Aczkolwiek goryczka przyjemna, niezalaegająca, niemęcząca. Żałuję mocno, że APA single hop poszła w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 W mojej BIPA zdominowal z kolei, dosc zaskakujaco, Citre. Swietny chmiel! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Przyznam, aromat ciekawy, jednak nie tak intensywny jak w przypadku chmieli USA. Przy kolejnej warce dam więcej niż 100g może będzie lepiej . Faktycznie w tamtym roku aromat był bardziej intensywny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Używał ktoś już Nelsona z tegorocznych zbiorów? Trzyma poziom zeszłorocznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Pewnie jest nie dostaniesz odpowiedzi. Nelson 2014 na razie jest tylko w szyszce i to tylko w 1 sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 No i jak z tym tegorocznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Właśnie butelkuje. Wprawdzie na spółe z Wai-iti, ale beznadziejnie... Zapach ok, ale smak do dupy Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Nie miałem okazji pić nic na Nelsonie 2013, ale rocznik 2014 w SH spisał się świetnie. Piwa o takim zapachu jeszcze nie piłem, agrest, białe owoce, coś w ten deseń. Zupełnie inne doświadczenia niż z chmielami z USA. Ogólnie aromat bardzo przyjemny i orzeźwiający. Smak w sumie podobny. Goryczka jest średnia jakościowo, dosyć drapiąca i zalegająca, choć do przeżycia. Nie jest na pewno przykra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 250g zakupione ale chyba na goryczkę dam coś typowo goryczkowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3bbar Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 250g zakupione ale chyba na goryczkę dam coś typowo goryczkowego W którym sklepie kupowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi