bart3q Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Warka 85 Polskie ale Woda: z kranu, 17.5 litra do zacierania, 15l do wysładzania. Do gotującej się brzeczki dodane 8g chlorku wapnia Zasyp: 4 kg best pilzneński 1kg best monachijski Zacieranie: do uzupełnienia - mam gdzieś na karteczce Filtracja do 3.5 blg Czas gotowania nieznany, kilka razy się gotowało i przerywało gotowanie Chmielenie: 5g Iunga na ponad 40 minut (na pewno ok 1.5g w ponad 90°C, łączny czas gotowania (z przerwami) na pewno ponad 1h 60g Iunga na 4 min 35 g Iunga po wyłączeniu palnika (99°C) Wyszło xl 13.6 blg Schłodzone do 13°C, zadana na pianę nieuwodniona paczka Danstar Nottingham, napowietrzane przez lanie z kranu z wysokości. Wstawione w 10°C. Cała fermentacja w pomieszczeniu o temp 10-11°C Komentarz: Piwo na szybko i dość niechlujnie zrobione, nie miałem czasu zbyt go doglądać i kilka razy niechcący wyłączyłem sobie garnek podczas gotowania... Nie lubię tak niechlujnie robić piwa i mam nauczkę żeby następnym razem nie robić piwa pomiędzy 5 innymi zajęciami i na szybko. 26,02 Zakegowane plus nalane do 3 butelek. W piwie pływały drobinki drożdży jeszcze, i było mętne, ale w kegu się wyklaruje. W smaku fajne Ale musi się jeszcze trochę poukładać. Jest piołun, ale inna goryczka niż w zeszłorocznej Iundze. Edytowane 27 Lutego 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Dlatego ja też nie lubie w pospiechu, wolę rzadziej ale ze spokojem. Danstar Nottingham dają radę w 10'C ? Nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Danstar Nottingham dają radę w 10'C ? od początku roku dwa piwa fermentowałem w temp 10-12°C na nich - poszło dobrze, choć o diacetylową się pokusić warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Słyszałem o piwach na nich, robionych w 6°C, ponoć dobre wyszły zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Warka 86 Coffee robust porter 1 17,02,2016Woda:RO, 21L do zacierania, ok.14-16L do wysładzaniaskład wg kalkulatoraCa+2 Mg+2 Na+ Cl- SO4-2 HCO RA 109.8 12.3 88.2 97.5 93.4 218 195 do wody dodano:2.3g caso4 (3g z kalkulatora), 4g mgso4, 7g cacl2, 6g caco3, 8g nahco3, 1.5g naohZasyp:6kg best pilzneński0.8kg monachijski500g caraamber400g chocolate fawcett250g carafa 3Zacieraniedo 20l wody o temp ok. 74°C wsypano 7.95kg słodu. Temp po zasypie 69°C, dolanie 1l zimnej wody, 67°C67°C-63°C 53 min18min grzanie74°C, przełożenie do filtracji, 72°Cwysładzanie przerwano przy 6 blgprzed gotowaniem 27l 17 blgChmielenie:65g Fuggle '15 4.5% na 60'25g Fuggle '15 4.5% na 15'po 10g Crystal, Cluster, Willamette na 0'Wyszło 24,5l 18,5blgZ osadami wylane ok 1lSchłodzone do 15°C, na sterowniku ustawione 15°CDrożdże FM52 Amerykański Sen, rozbujane 5 dni wcześniej na mieszadle (1.6l, ok 8blg), 3 dni wcześniej wyłączone mieszadło, sklarowane. Ilość ok. 233 mld (0.51M/ml/P).Napowietrzane - przelane z gara do wiadra z wysokości, dodatkowo bujane 4 min.Komentarz:Mało drożdży - chciałem zrobić na raz to piwo, a mam za małą kolbę. Ale tragedii nie ma. Piwo podczas rozlewu dostanie kawę na 2-3 sposoby.No i od razu po odkręceniu kran mi się zatkał - przypomniałem sobie dlaczego nie używam chmielu w szyszkach... Przelałem na chama z gara do wiadra, trochę poleciało chyba po garnku ale już nic nie zrobię...20.02 podniesione do 17°C, intensywnie pracuje21.02 17°C, intensywnie pracuje22.02 pracuje b.słabo, podniesiono do 1823.02 podniesiono do 18.3, pracuje słabo24.02 18.525.02 19.026.02 19.227.02 19.228.02 2029.02 2001.03 Przeniesione do szafy25.03 zabutelkowane z dodatkiem 120 ml espresso i 70g cukru i 1.5l wody, wyszło 11l. Do reszty dosypano 130g kawy. I espresso i kawa na zimno to kawa Kofi Brand (Brazylia Guaxupe)29,09 zabutelkowane z dodatkiem 1.5l wody,77g cukru. wyszlo x? Warka 87 Coffee robust porter 2 woda z kranu zasyp 2.8 kg pils2 kg monach1kg płatki owsiane0.15 carahell0.15 caraamber0.1 carafa 30.4 czekoladowy 1200 strzegom zacieranie: do uzupełnieniawysładzanie do 4.8 blg przegotowane i na drugi dzień chmielenie gotowanie ok 90 minut 12g fuggles 4.5% na 60'8g magneum 11.2% na 60'10g chinook na 30'po włączeniu chłodzenia kawa w pończosze:70g Borówka exclusive blend60g Indie plantation AA50g Nikaragua SHGWyszło ok 20l 15 blgz osadami wylane ok 0.5lnapowietrzane przez lanie z wysokości z kranu, i 5 min bujaniadrożdże gęstwa mangrove jack British Ale (chyba), ok 200ml.Schłodzone do 16°C i wstawione do piwnicy Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Warka 88 Coffee robust porter 3 woda:20l do zacierania, 15l do wysładzaniaCa+2 Mg+2 Na+ Cl- SO4-2 HCO RA 109.8 12.3 88.2 97.5 93.4 218.627 195 Parametry "na oko" ponieważ:do zacierania dodane: 2,3 gipsu (odpowiednik 3g), 4g epsom, 7g cacl, 6g CaCO3do gotowania dodane: 8g NaHCO3 i 1.5g NaOHale podczas dodawania do wrzącej brzeczki moocno się zapieniło, wykipiało, i nie wiadomo ile z tego zostało w garze a ile wyleciało...zasyp:2.8kg pilzneński2kg monach1kg płatki owsiane0.1 carafa 30.3 carabelge0.3 jęczmień palonyZacieranie:do 8l wrzątku dodane płatki owsiane.Później dolane 11.5l wody,chmielenie15g chinook na 60'10g sybilla na 55'25g chinook na 15'kawa 250g zmielonej kawy Kofi Brand (Brazylia Guaxupe) po rozpoczęciu chłodzenia (ok 90°C)Schłodzone do 16°C, później dodane drożdże, stało ok 4h w 10°C, później napowietrzone (jazda autem plus 5 min intensywnego bujania), i wstawione do piwnicy - temp 13°C.wyszło 16.5 brix 24lpodniesione przez noc do 16°C26.02 wieczór podniesione do 17°C27,02 pracuje intensywnie28.02 powoli piana zaczyna opadać, bulkanie zwolniło, podniesienie temperatury do 18°C29,02 podniesienie do 18.5, piana opadła1.03 piany nie ma, wachnięcie na ok 1h o pół stopnia w dół, podniesienie na 19°C2,03 19.5trzeba dolać 3l, wtedy powinno wyjść ok 27l- gęstwa to ok 26lzabutelkowane pierwsze 13l z 1.5l wody i 77g cukru. wyszlo 11l. Do reszty dsypano 100g kawy.29,03 29,03zabutelkowane z dodatkiem 77g cukru i 1.5l wody, wyszło 14l. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) Warka 89 Piwo na bitwę BGM Woda z kranu, 16l do zacierania, ok 15l do wysładzania Zasyp 2.5 kg pszenicznego 1.5 kg monach 0.4 czekoladowy 400 0.2 karmelowy 30 Zacieranie zasyp do ok 72°C, spadło do 6°C, grzanie ok 3 min 69-65°C - 3 min grzanie 9 min 73-61°C - 88 min filtracja zakończenie filtracji przy ok 3.5 blg Chmielenie 11g Sybilla na 60; miąższ jednego kokosa starty na tarce - 0' całość razem z chmielinami (jakimi chmielinami? ) poszła do wiadra. Na cichą planowany też dodatek kokosa. schłodzone do 16°C, wstawione w 18°C, przezroczysty fermentor Drożdże - wb06, zadane prosto z saszetki. Wyszło ok 20l 12.5 brix Komentarz - mała wydajność, zacieranie byle jak i filtracja podobnie, do tego kilka litrów poszło mi na podłogę, a filtrację dwa razy musiałem ruszać bo przez moje gapiostwo młóto się odsłaniało, zbiło, i po dolaniu wody nic nie leciało - więc przeszedłem na wysładzanie na raty. Edytowane 7 Marca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Piwo na bitwę BGM Jak Ty chcesz to zmieścić czasowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Tak jak w instrukcji napisane, 7 dni burzliwej, 7 cichej i w butle A na serio- jakoś dam radę, to pszenica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Tak jak w instrukcji napisane, 7 dni burzliwej, 7 cichej i w butle A na serio- jakoś dam radę, to pszenica Fakt, nie zwróciłem uwagi na drożdże. No to może się udać. Ja w weekend rozlewam swoje bitewne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 90 Pils Czeski Warzone 11.03 Woda Ro, jak do Rauchpilsa (chyba) Zasyp 4785g Best Pilzneński 550g Best Carapils 165g Best Munich Zacieranie nie zapisałem Chmielenie gotowane 80min22g sybilla i 11.4g magnum na 60'30g saaz na 30 min45g saaz na 0' Drożdże FM 30, starter 3l na mieszadle, odstanyschłodzone do ok 8-9°C, zadane drożdże o temp ok 10-14°C. Napowietrzane 5 min przez bujanie fermentorem. Wyszło w sumie 25l 13.3blg, do fermentora poszło 23l, na starter 1l, i odzyskane z chmielin na starter 1l.w lodówce był ustawiony na 7°C.16.03 ustawiony na 9°C 31,03 przeniesione do 12°C 11.04 Przeniesione do 20°C Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 91 Pils czeski Woda - jak wyżej Zasyp 4kg Best Pilzneński 0.5kg Best Munich Zacieranie - zgubiłem karteczkę Chmielenie - 60 min 40g Saaz 60' 50g Saaz 30' 30g Saaz 10' 30 (albo 25?) g Saaz na 0' Starter Fm30, duży, na mieszadle Fermentowane w 10-11°C Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 92 Ryewine 100% Woda - z kranu Zasyp - 5kg żyta Zacieranie - jakieśtam było Filtracja - 2l się udało, przy próbie przegotowania brzeczki przedniej 20 blg garnek się przypalił (niektóre zaciery mi się nie przypalały, a tu była czysta brzeczka...) Zlane od góry 10l 10 blg również się przypaliło Brzeczka w kanał Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 93 Ryewine 100% podejście 2 Woda - z kranu Zacieranie - było Zasyp - 100% żyto, dokładna ilość nieznana Filtracja - wyciskanie młóta przez sitko Dużo kiślu z dużą ilością mąki Przegotowane po 2 dniach następnych przegotowane (lekka pianka i zapach bananów był) po kolejnych dwóch dniach spasteryzowane w 80°C po kolejnych dwóch dniach nachmielone 50g Mosaic 2013 na 60' Wyszło ok 18l 20 blg, wyniesione do piwnicy do schłodzenia Będzie zadane 200 ml gęstwy 3-dniowej S-04 do piwa o temperaturze ok 19°C Fermentacja w 17°C 23.04 podbite do 18°C, zaczyna powoli się klarować, ale jeszcze pracuje Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Uzupełniłem zapiski odnośnie Coffee Robust Porterów. Warka 86, wersja z espresso wygrała półfinał PiwoWarZone, i dała mi awans do finału. Czas na IIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Jak oceniasz dodatek kokosa? Dodawałeś do gotowania czy na cichą też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Dodałem starty na tarce miąższ jednego kokosa na 0', i zostawiłem to na fermentację, ale dało to tylko delikatny posmak. Więc na cichą dodałem drugi taki starty kokos i wiórki kokosowe, całość zarumieniona w piekarniku. Wiórki po piekarniku pachnialy duuuzo intensywniej, starty kokos ciężko powiedzieć - lekko się tylko wysuszyl a nie zarumienil, ale wiórki juz były mocno zarumienione i nie chciałem dłużej grzać. W piwie aromat kolosa wyszedł bardzo intensywny i przyjemny. Do piwa dodałem jeszcze na cichą 500g laktozy, bo było kwaśne - do receptury trzeba dorzucić karmelowych jednak. Najwięcej wg mnie zrobiły wiórki podpiekane i na cichą - polecam Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzisiaj, po powrocie ze szpitala, inspekcja. 100% żytnie Ryewine powoli się klaruje, mam nadzieję że reszta tej mąki też z czasem opadnie... Dwa garnki spalone na tym piwie, mogłoby się udać Podbiłem mu temp fermentacji do 18°C. Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 94 IIPA na finał PiwoWarZone warzone 23,04 Woda: RO, 40l, 20l do zacierania i 20l do wysładzania Dodane: 4.6g gipsu (odpowiednik 5.5g), 3g epsom, 3g NaCL, 10g CaCl, 1g CaCO3, 2g NaHCO3.woda zrobiona do wartości:Ca+2 Mg+2 Na+ Cl- SO4-2 HCO RA105.7 7.9 43.7 166.6 106.4 53.558 -33Zasyp:6,06kg best pale ale0.86 best munich0.86 strzegom pszeniczny0.26 caragold600g cukruśrutowane dzień wcześniej.Zacieranie:zasyp do 20l wody o temp 55°C, spadło na 53°Cgrzanie 15 minut66.6°C - 63°C -28 mingrzanie 5 min66-65°C - 12min,grzanie 12min73,50°C - 70°C 22mingrzanie 10 min16,37 77* - 6 minprzełożone do filtracjiwyszło ok 27l 19.2 brixChmielenie40g magnum na fwh (75°C)30g zeus na 30'25g simcoe 20'25g citra 15'25g centennial 10'25g amarillo 5'25g amarillo 2'25g simcoe 0'wyszło ok 21l 22 brix, dolano 3l wody, powinno byc ok 24l 18.5blgz osadami wylane ok 3lwstawione do piwnicy, 18°Czadane drożdżami 1056, starter, ok 2 tyg, 3l 9 blg, i napowietrzane 5 min przez bujaniepo ok 15h miało 15.5°C, włączyłem grzanie25.04 17°C26.04 18°C27.04 18.5°C28.04 19°C29,04 19,530.04 20°C1.05-8.05 21°C9.05 12°C10.05 12°C wsypane na zimno po 50g simcoe citra zeus amarillo 17.05 zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru/19L (10ml syropu/but) Zeszło do 8.8 brix(2,3 blg) Edytowane 19 Maja 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Warka 94 IIPA na finał PiwoWarZone warzone 23,04 Chyba pierwsza wersja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) Warka 95 Double IPA warzone 14.04-15.04 (w międzyczasie miałem wypadek na motocyklu, chmielenie zrobił za mnie kolega bo leżałem w szpitalu) do wody RO dodane3,03 gips (4g)2g epsom1g nacl8g cacl1g nahco31g caco3woda miała mieć parametry około:Ca+2 Mg+2 Na+ Cl- SO4-2 HCO RA100 | 8 | 45 | 160 | 100 | 50 | -30Zasyp6kg pils best0.135kg crystal 700.135kg crystal 1600.27kg carapilsZacieranie:zgubiłem karteczkę (cholerne zapisywanie na kartkach...)większość ok 66°CChmielenie:100g zeus na 60'20g zeus na 45'30g simcoe na 30'30g centennial na 0'70g simcoe na 0'50g centennial na zimno50g zeus na zimno50g simcoe na zimno25g citra na zimnoWyszło ok 19.5l 18.2 blgZadane gęstwą us05, ok 200mlchmielenie na zimno 10.054dni w 12°C, reszta w 1-2°C 19.05 Zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru/20L (10ml syropu/but) Edytowane 19 Maja 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Warka 94 IIPA na finał PiwoWarZone warzone 23,04 Chyba pierwsza wersja Miały być 4 IIPY, ale wypadek trochę mi plany pokrzyżował... No nic, odbiję sobie jak trochę dojdę do siebie, niedługo 100 warka, będzie petarda;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 (edytowane) Warka 96 Berliner WeisseWoda: z kranuZasyp:1920g strzegom szeniczny1280g Best pale aleZacieranie:do 11l wody o temp 56.5 wsypano słód. Wyszło 54°C. Dolano 0.5l zimnej wody, wyszło 53°C53-52°C - 15 minutgrzanie 12 minut66°C-63°C - 36 minutgrzanie 5 minut66°C-59,5°C - 43 minutyprzełożenie do filtracjizawrócone 4l, filtrat mętnywysładzanie 13l wody z 2ml kwasu mlekowegoFiltracja trochę problemowa, musiałem wysładzać na raty bo złoże mi się zbiło zbyt mocno.wysładzanie do 2.8brixdolana woda bezpośrednio do garawyszło ok 25l 10brixprzegotowane kilka minutodebrane 4l 10brix do osobnego balonu, po schłodzeniu dodam łyżkę kefiru do reszty dolana woda żeby było 8 brix, przegotowane 15 minut, po schłodzeniu naturalnym dodam 260g nieśrutowanego pilsa i 15ml kwasu mlekowego, i będę trzymał 2 dni w okolicach 40°CWydajność wyszła mi jakaś kosmiczna 101% wg bs, chyba waga mnie gdzieś oszukała... Edytowane 11 Maja 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Berliner już się kwasi, wersja z ziarnami jest podgrzewana, wersja z jogurtem nie. Ciekawe co z tego wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Wersje z jogurtem też bym podgrzał - Małżonka robi sobie sama ostatnio jogurty właśnie z tego greckiego na zdjęciu i niezbędne jest około 8 h w cieple (40-45C) żeby ładnie bakterie zafermentowały. Jak robiła w niższej temperaturze to wychodziły lujne siki. Choć nie wiem czy będzie to miało przełożenie na piwo, napewno proces by szybciej zaszedł Będziesz go pasteryzował po tym zabiegu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się