bart3q Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Braggot stanął jednak na 16 blg. Dzisiaj rozpoczynam jego restart i hartowanie drożdży. Ok. 200 ml brzeczki braggota i 200ml wody gotowałem w kolbie 15 min, schłodziłem i zadałem uwodnione w 100ml wody drożdże Enovini, moje ulubione do miodów pitnych. Przy okazji zmierzyłem warkę 39 CDA na brettanomyces trois i wyszło że ma ok. 2 blg. Jest mocno mętne, lekka pianka na wierzchu, smakuje też dość dziwnie. Dam mu jeszcze z tydzień czasu. Trochę szkoda bo blokuje mi fermentor, nie mam miejsca żeby warzyć więcej... Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Mogę Ci 1 pożyczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Dzięki za ofertę Wiadro jeszcze bym jakieś znalazł, ale miejsce w mieszkaniu się skończyło. Współlokatorki by mnie zabiły jakbym jeszcze jedno wiadro w mieszkaniu postawił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Warka 41 Pszenica Zasyp: 2,8 kg - słód pszeniczny 1,2 kg - słód pilzneński Zacieranie: 67-60°C - 60min 70-67°C - 20min mash out Chmielenie: 60 minut: 9g Galaxy - na 60' Drożdże: 60 ml gęstwy Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen dość starej ale pobudzonej brzeczką wcześniej wyszło 15l 15 blg, będzie rozcieńczone do 20l ok. 11 blg plus odlałem ok 3l do cydru Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 W międzyczasie mini zacieranie 1kg pilsa i starter na urquellach na pierwszego pilsa nastawiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 42 Pils Zasyp: 5,5 kg - słód pilzneński Zacieranie: 54°C - 10min 62°C - 40min 72°C - 40min mash out Chmielenie: 60 minut: 33 g marynki na 60' 33g marynki na 30' 30g lubelskiego na 0' Drożdże: gęstwa pilsner urquell z 8 litrowego startera Piwo zostało schłodzone do 14 stopni, dodane drożdże pobudzone małą ilością brzeczki przedniej, również o temperaturze 14 stopni. Piwo wystawione na dwór, w ciągu godziny mało 11 stopni, temperatura fermentacji ustalona na 8 stopni. wyszło ok. 23l+2 l 16 blg, 2l odzyskane z chmielin i zabrane na startery, do pozostałych 23l dolane 3l wody, reszta wody zostanie dolana przy rozlewie piwa Fermentacja prowadzona w 10 stopniach, później diacetylowa w 14, i 2-3 dni cold crasha. W sumie prawie dwa miesiące. Rozlane 01.02.2015 z dodatkiem 90g cukru. Edytowane 2 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Warka X whisky Zasyp: 10 kg - słód castlemalting whisky 30-45 ppm Zacieranie: długie i bliżej nieustalone, miało być jednotemperaturowo na wytrawnie, ale krążyło 63-58-66 a później nie wiem Chmielenie: brak Drożdże: Schłodzenie do 18 stopni i zadane 400ml gęstwy US-05 Wyszło ok 23l 21 czy tam 19 blg, wydajność później się zobaczy:P Wydajność wyszła ok Edytowane 2 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 43 Whisky ale Zasyp: jak wyżej, warka z wysłodzin Zacieranie: jak wyżej Chmielenie: 60 minut: 22g marynki na 60' Drożdże: gęstwa Us-05. chyba trefna bo na drugi dzień piwo zaczęło śmierdzieć kupą. Wyszło ok. 10l coś około 9-10 blg Rozlane 01.02.2014. Śmierdzi szynką i spalonymi kablami. Edytowane 2 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Ostatnio browar wzbogacił się o kilka ciekawych rzeczy. Pierwszą z nich jest wiaderko do robienia dolniaków. W pokrywę wsadzone zostały dwie rurki miedziane, zalutowane na końcach. Do jednej poszła sonda temperaturowa, do drugiej kabel grzewczy, 40W. Całość sterowana termostatem z chłodnictwa. Lepszych zdjęć na razie niestety nie mam... Druga rzecz to keg pepsi, razem z całym osprzętem (butla, reduktor, złączki, kolumna i kran z kompensatorem). Właśnie skończyłem to wszystko montować i cieszę się pierwszym piwkiem nalewanym z kranu! Wielkie dzięki dla Leszcza za pomoc, miałem z tym kegiem trochę przebojów i kilka razy mi pomógł Sorry za lekki bałagan w kuchni;) Edytowane 10 Grudnia 2014 przez bart3q Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Warka X whisky Zasyp: 10 kg - słód castlemalting whisky 30-45 ppm Zacieranie: długie i bliżej nieustalone, miało być jednotemperaturowo na wytrawnie, ale krążyło 63-58-66 a później nie wiem Chmielenie: brak Drożdże: Schłodzenie do 18 stopni i zadane 400ml gęstwy US-05 Wyszło ok 23l 21 czy tam 19 blg, wydajność później się zobaczy:P Piłbym! bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Dostajesz plusa za zamontowanie kolumny do krzesła! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Ostatnio browar wzbogacił się o kilka ciekawych rzeczy. Pierwszą z nich jest wiaderko do robienia dolniaków. W pokrywę wsadzone zostały dwie rurki miedziane, zalutowane na końcach. Do jednej poszła sonda temperaturowa, do drugiej kabel grzewczy, 40W. Całość sterowana termostatem z chłodnictwa. Lepszych zdjęć na razie niestety nie mam... Ale jak z tego korzystasz? To jest opcja na zimne miejsca gdzie nawet dla dolniaków potrzebujesz dogrzewania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Piłbym! Albo tak Ci się przynajmniej wydaje Bartkowi wyszło bardzo fajne 100% peated ale na bruntalu i wędzonka była dość słaba. Robiłem porównawcze stouty na bruntalu i mocnym cm i jak lubię kable tak boję się że to może być niepijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Piłbym! Albo tak Ci się przynajmniej wydaje Bartkowi wyszło bardzo fajne 100% peated ale na bruntalu i wędzonka była dość słaba. Robiłem porównawcze stouty na bruntalu i mocnym cm i jak lubię kable tak boję się że to może być niepijalne. Robiłem 100% na CM i zdecydowanie piłbym! taką podkręconą, imperialną wersję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 a na którym CM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Dokładnie na tym samym co Bart3q. słód castlemalting whisky 30-45 ppm, tyle, że ja dałem go 5kg i blg wyszło na poziomie 13,5 z tego co pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Ostatnio browar wzbogacił się o kilka ciekawych rzeczy. Pierwszą z nich jest wiaderko do robienia dolniaków. W pokrywę wsadzone zostały dwie rurki miedziane, zalutowane na końcach. Do jednej poszła sonda temperaturowa, do drugiej kabel grzewczy, 40W. Całość sterowana termostatem z chłodnictwa. Lepszych zdjęć na razie niestety nie mam... Ale jak z tego korzystasz? To jest opcja na zimne miejsca gdzie nawet dla dolniaków potrzebujesz dogrzewania? Tak, teraz na dworze prawie cały czas jest mróz, a łatwiej dogrzewać zbyt schłodzone piwo niż kupować lodówkę i bawić się w schładzanie. Piłbym! Albo tak Ci się przynajmniej wydaje Bartkowi wyszło bardzo fajne 100% peated ale na bruntalu i wędzonka była dość słaba. Robiłem porównawcze stouty na bruntalu i mocnym cm i jak lubię kable tak boję się że to może być niepijalne. Robiłem 100% na CM i zdecydowanie piłbym! taką podkręconą, imperialną wersję! Podczas zacierania zapach spalonych kabli był aż za mocny, w całym mieszkaniu śmierdziało, kilka razy patrzyłem czy nic się z instalacją nie dzieje:P Natomiast po nawąchaniu się tego mam dość wędzonych piw na jakiś czas. A jaki wyjdzie gotowy wyrób zobaczymy. Jeśli będzie zbyt mocny/niepijalny to się poziom wędzoności zmniejszy, dużo łatwiej tak zrobić niż go zwiększać. Natomiast z tego nie będę robił piwa, może ze dwie butelki 0,3 zabutelkuję jak ktoś bardzo mocno będzie chciał... Edytowane 11 Grudnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) No i przyszła dostawa świeżego chmielu, pachnie nieziemsko:) Przepłukałem go kilka razy CO2 i wsadziłem do słoika i do lodówki, na razie nie mam lepszego pomysłu jak zapobiec ulatnianiu się z niego aromatów... Edytowane 11 Grudnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 http://www.piwo.org/blog/29/entry-84-zgrzewarka-prozniowa-proficook/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Widziałem ten temat. Natomiast nie mam tyle kasy żeby sobie taką kupić... Chyba że mógłbym wpaść do Ciebie z chmielem? Edytowane 11 Grudnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Słoik i CO2 sa lepsze od tej folii. Polietylen przepuszcza tlen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 A mógłbyś jeszcze napisać, wiesz może czy to tlen zabija aromat chmielu, czy może ulatniające się w jakiś sposób olejki z szyszek? Bo jak tlen to lepsza wydaje się kąpiel w CO2, natomiast jeśli ulatniające się olejki to lepsze chyba byłoby szczelne zamknięcie (najlepiej chyba próżniowe) chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Słoik i CO2 sa lepsze od tej folii. Polietylen przepuszcza tlen. tam PE jest tylko od wewnątrz, poliamid od zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 44 Polskie Ale Zasyp: 5 kg - słód pilzneński Zacieranie: 66°C - 90min mash out Chmielenie: 60 minut: 20 g Iunga na FWH' 30g Iunga na 20' 30g Iunga na 0' Drożdże: German ale, ok. 0.8l starter, ok 0,4-0.6M cells / mL / °P IBU 40,wyszło ok.24 l 13 blg Aromat i smak brzeczki przed fermentacją nie powala, długa, szorstka goryczka, smak i aromat chmielu niezbyt intensywny... Cóż, zobaczymy po fermentacji. 5.01.15 Przelane do balonu na cichą 16.5l i dodane do tego 25 g Iungi. Reszta wlana do kega. blg ok 3 8.01 caly chmiel zatonął w balonie, mętne, wyniesione na balkon dla cold crashu. 13.01 Zabutelkowane z dodatkiem 85g cukru Edytowane 13 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Cydr na us05 zabutelkowany. Cydr na 3068 poszedł w kanał. Lactobacillus? Czy tlenowiec? Czy to to samo? :-p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się