kordas Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 wsypane 500g nieśrutowanego Pale Ale Strzegom. Ja bym polecał na przyszłość zrobić mały słodowy starter, bo bakterie ze słodu to taka loteria. Mały starter zawsze można wylać, albo zrobić z niego zakwas na chleb U mnie pierwszy starter, który robiłem ze słodu poszedł na zakwas do chleba, później wraz z kolejnymi namnożeniami zakwasu, gdy profil zrobił się w miarę przyjemny (mniej octowy, mniej "nieczysty", lekko owocowy) to zrobiłem na tym 5l eksperyment i wyszedł tak sobie, ostatecznie słabo zakwasił piwo i musiałem dodawać dodatkowe bakterie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 A w jakiej temperaturze trzymales? Czytałem że ważne jest mieć ponad 40°C i wypełnić przestrzeń nad brzeczka CO2, wtedy inne mikroby mają dość niekorzystne warunki... Nie miałem ani bakterii ani drożdży, a robiłem pokaz warzenia, więc żeby się nie zmarnowala brzeczka to na taki eksperyment ją przeznaczylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 A w jakiej temperaturze trzymales? Czytałem że ważne jest mieć ponad 40°C i wypełnić przestrzeń nad brzeczka CO2, wtedy inne mikroby mają dość niekorzystne warunki... Nie miałem ani bakterii ani drożdży, a robiłem pokaz warzenia, więc żeby się nie zmarnowala brzeczka to na taki eksperyment ją przeznaczylem Na Milk The Funk czytałem, że zalecają 100F, czyli ok 38C lub tak wysoka, jaką możemy utrzymać. Ja zakładałem, że z tego eksperymentu może być piwo lub chleb, więc też się mocno nie spinałem i jedynie postawiłem pojemnik za lodówką, a 40C tam na pewno nie udało się osiągnąć, CO2 nie mam, ale tym razem uzupełniłbym pojemnik chociaż wodą gazowaną. Z tego startera ostatecznie zrobiłem jedynie zakwas na chleb, a gdy po którymś dokarmianiu zaczął lepiej pachnieć to poszedł do brzeczki, ale przy zakwasie trzymałem wszystko w temperaturze pokojowej. Z ciekawością zobaczę co wyjdzie z Twojego eksperymentu. Jak brzeczka i tak była "nadprogramowa" to można się bawić w eksperymenty, na pewno będę śledził co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Właśnie próbowałem. Lekka kwaskowatość zaczyna się pojawiać, ale próbka pachnie zanętą na ryby, i lekko kukurydzą, w smaku wyraźna kukurydza, mąka (od słodu pewnie) i zanęta na ryby;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Wczoraj piwo przegotowałem, dolałem wody i schłodziem na balkonie. Właśnie zadaję drożdże i idzie do piwnicy. Na wierzchu piwa nie było żadnej błony itp, kwaśność wg mnie też nie postępowała. Najprawdopodobniej niepotrzebnie przed kwaszeniem chmieliłem piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Otwieram dzisiaj lodówkę żeby nachmielić na zimno moje american wheat a tam: Wheatwine tak samo cały fermentor zielony od pleśni, tak jak cała lodówka od środka Edytowane 9 Października 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Zielone zalążki pleśni też mi się pojawiają więc co jakiś czas myję lodówkę od środka roztworem NAOH, chociaż częściej to po prostu cifem. Żona niestety częściej jest zła że robię piwo więc jeszcze jest nie wykorzystałem do tych czynności. Edytowane 9 Października 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Musicie mieć dużą wilgotność w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Jak się jej pozbyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Możesz sprawdzić stan uszczelek, do lodówki staraj się nie wkładać niczego co jest wilgotne z zewnątrz, staraj się wkładać wiadra tak aby nie dotykały ścianek, możesz zawsze spróbować wrzucić do lodówki jakiś pochłaniacz wilgoci. U mnie kiedyś problem powodował przytkany odpływ na ściance, przez który woda nie mogła spokojnie spływać. Jak tylko przyjdzie moja paczka z Chin to pod kątem dojrzewania wędlin muszę sprawdzić wilgotność w kilku miejscach, w tym w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Zabutelkowałem dzisiaj saisona na french saison, oraz american wheat. Saison smakuje i pachnie jak młody miód pitny, trochę alkoholowo, trochę ostro, trochę.... Dziwnie. Zszedł do 0-0,5 blg American wheat miał być chmielony na zimno ale przez tą pleśń sobie odpuściłem... W smaku troszkę zbyt mocna gorycz, ale ułoży się Nie mierzyłem do ilu zszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Dzisiaj zmierzyłem próbkę AW - zeszło do 3 blg. Oraz rozlałem w butelki Wheatwine - zeszło do 5-5,5 blg. W smaku i zapachu trochę alkoholu czuć, dużej próbki nie próbowałem bo mam jeszcze autem jeździć. Zabutelkowane 7,3l z dodatkiem 30g cukru. Gęstwa wyrzucona, tak samo jak po American Wheat - nie będę ryzykował gęstwy z zapleśniałego wiadra, pomimo że pleśń się dalej niż na rant wiadra nie zapuściła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Warka 69 Mild 1 Sprzęt: termometr IKEA, garnek biały, do zacierana brązowy. Przy gotowaniu okazało się że termometr z ikei gotuje w 110c, ale podejrzewam podczas wysładzania padł. Woda: 13,2l Do zacierania , 15l wysładzanie, 8l prosto do gara. Docelowy profil wody Ca+2 Mg+2 Na+ Cl- SO4-2 HCO 129.2| 1.0| 32 | 94.3| 62.6| 169.972 Dodane 3.08 gips (odpowiednik 4g dwuwodnego), 5.27 cacl (odpowiednik 7g dwuwodnego), 4g chalk i 1g lye do zacierania, i 5g chalk i 2g baking soda do gotowania. Zasyp: W sumie 3,757kg 3,17 pale ale0.227 caragold0.17 crystal 1600.13 czekoladowy strzegom 4000.06 black Śrutowanie - najpierw na 4 później na 2, 5 min wcześniej Zacieranie:Do 13 l wody o temp 70°C wsypano słódu. Temp po zasypaniu - 68°C, 68°C - 63°C -60 min grzanie 24 min 76 i przełożenie do filtracji Wysłodki - do 4 blg.filtrat mętny Chmielenie:gotowanie 60 min 20g EKG na 60 min Po gotowaniu ok 18.5l 12 blg. Dolano 7-8l wody, wyszło 26.5l 7,7 blg 16.5IBU wg BS, Drożdże: FM10, fiolka namnożona w 800ml 10 blg odstana z 10dni, ok. 158 billion cells, 0.78M cells / mL / °P Napowietrzanie - intensywne machanie 5' fermentorem. Chłodzenie do 18°C , zadane drożdże o temp ok.20°C Fermentacja - przeniesione na dochłodzenie do piwnicy o temperaturze 14°C. Dwa dni później przeniesione w 19°C Zeszło do 2 blg. 9.11 Zabutelkowane z dodatkiem 66g cukru, wyszło 20.5l? Edytowane 6 Stycznia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Dodane 3.08 gips (odpowiednik 4g dwuwodnego) gips to dwuwodny siarczan wapnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) bezwodny 055.021.0-055.024.4_SPEC_EN_Calcium sulphate(1).pdf to specyfikacja gipsu którą dostałem od TB Dodane 3.08 gips (odpowiednik 4g dwuwodnego) gips to dwuwodny siarczan wapnia Edytowane 16 Października 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 To masz anhydryt, bezwodny siarczan wapnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Mam gips który jest bezwodnym siarczanem wapnia, przynajmniej sprzedali mi go pod nazwą "gips". Przeliczam na dwuwodny, bo taki się wpisuje w kalkulator którego używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Warka 70 Blond Sprzęt: termometr IKEA po regeneracji, garnek biały, do zacierana brązowy. Woda: 19,1l Do zacierania , 15l ,3wysładzanie, . Docelowy profil wody Ca+2Mg+2Na+Cl-SO4-2 HCO |RA 70.4| 5.9| 15.1| 89.4| 67.0| 8.382|-16 Dodane 1.15gips (odpowiednik 1.5g dwuwodnego),3g epsom, 4.15 cacl (odpowiednik 6g dwuwodnego), 0.5g soda i 0.5g lye do zacierania, i 0.77g gips i 0.75 Cacl do gotowania. Zasyp: W sumie 5,454kg Śrutowanie - najpierw na 4 później na 2, 5 min wcześniej Zacieranie:Do 19,1 l wody o temp 72-74°C wsypano słód. Temp po zasypaniu -70°C, 70°C - 64°C -70 min grzanie 24 min 76 i przełożenie do filtracji Wysłodki - do 4,5 blg.filtrat lekko mętny Chmielenie:gotowanie 90 min 60 min sybilla 25g 5min sybilla 25g Po gotowaniu ok xl 17 blg. 27IBU wg bs Drożdże: 3711 French saison, gęstwa 4-5dniowa, 140ml. ok. 260 billion cells, 0.75M cells / mL / °P Napowietrzanie -przelanie z kranu luźnym strumieniem do fermentora Chłodzenie do 18°C , zadane drożdże o temp ok.20°C. Fermentacja - przeniesione na dochłodzenie do piwnicy o temperaturze 14°C. Po 12h widać ślady piany, z 15.4°C podniesiono na 16°C Później stopniowo podnoszono temperaturę aż do 30C. Przeniesione na balkon dla cold crash, stał na tym balkonie co najmniej 2 tygodnie. 20.12 Zabutelkowane z dodatkiem 80g cukru, wyszło 18l. Zeszło do 0 blg Edytowane 20 Grudnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 (edytowane) Rozlałem dzisiaj berliner weisse.. Do każdej butelki dodane miarką bezpośrednio cukru - miarka 0.5l do butelki 0.5 i miarka 0.3 do butelki 0.3. Na powierzchni piwa było widać jeszcze delikatne wysepki piany. Piwo zeszło do 1.010 FG. Wyszło 22,3L Piwo wyszło ok - jest kwaśność, jest całkiem dobre. Co prawda jest dość mętne. W smaku czuć wyraźnie zbożowość - może to od resztek skrobii/mąki? Ale fajnie się to zgrywa z resztą. Gęstwa poszła do kibla - była dość gruboziarnista Ktoś chciał butelkę - może się przypomnieć? Edytowane 29 Października 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) No tego to się nie spodziewałem... Słabe drożdże i widać gdzieś moja zaniedbanie i jest efekt... Dobrze że do piwa nie poszły Edytowane 20 Listopada 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 No tego to się nie spodziewałem... Słabe drożdże i widać gdzieś moja zaniedbanie i jest efekt... Dobrze że do piwa nie poszły sss.jpg ddd.jpg Hehe nieźle Zostaw, dokarm, spróbuj może jakieś dobre bakterie wyhodowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) 3 piwa zacierane na raz, ale chmielone osobno, więc pozwoliłem sobie je rozpisać na osobne warki. Zasyp: 5.6 pale ale strzegom0.5 crystal 1600.4 chocolate 900 Woda: 19.5l wody do zacieraniatotal water 55dodatki:4.6 gips11g cacl12g węglan wapnia1g NaOH5g NaOH do gotowaniaprofil: ca|mg|na|cl|so4|HCO|RA124|1|64|97|61|133|164 Zacieranie: zasyp do wody o temp 74, po zasypie temp 69 69-60°C - 86' grzanie 24 min 77°C - 5' Filtracja - zawrócone pierwsze 3l, filtrat klarowny, wysładzanie 26l, plus do gara dolane 16.5l wody Koniec wysłodzin - 3 blg Wyszło wyszło 53l 8.5 blg Warka 71 mild 21 chmielenie: 10g ekg i 10g fuggle na 60' essex aleschłodzone do 16C, dodane drożdże ze startera, ruszyły. Starter 0.8l na mieszadle, około dwutygodniowy, pobudzony dzień wcześniej świeżą brzeczką. Powinno być ok 0.7mln/ml/p Drożdże temp ok 19C. Napowietrzane intensywnie 1min, przeniesione do piwnicy do 14.5c.13.11 16.00przeniesione z piwnicy do przedpokoju, 14°C,16.12 zabutelkowane, z dodatkiem 50g cukru. Warka 72 mild 22 chmielenie: 10g ekg i 10g fuggle na 60' fm10Piwo ma 16.3C (stało dłużej w kuchni, jest ok 1l więcej). Dodane 50 ml gęstwy fm10 (100mld, 075mln/ml/p). Drożdże temp ok 19C. Napowietrzane intensywnie 1min, przeniesione do piwicy do 14.5C.13.11 16.00przeniesione z piwnicy do przedpokoju, 14°C05,12 zabutelkowane z dodatkiem 55g cukru,zeszlo do 3 blg Warka 73 mild 23 chmielenie: 10g ekg i 10g fuggle na 60' 13.11 schłodzony do 12-13c, drożdże trochę wyżej (ok 14-16). Zadane 50ml gęstwy fm10. Stoi w kuchni. nie napowietrzane. otoczenie piwo15.11 20.4 20.616.11 18.9 19.4wieczór 20.4 19.617.11 rano 20.0 20.018.11 20.5 20.0 30.11 zabutelkowany. zszedł do 3 blg. wyszło ok 13-14l Edytowane 6 Stycznia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Dzisiaj zrobiłem sobie sprzęt do nagazowywania różnych rzeczy sztucznie w butelkach po szampanie (mam jedną 1.5l). Na razie próby na wodzie wyszły pomyślnie, wieczorem może zrobię szampana z wina aroniowego Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Hehe dobre i proste Tylko na połączenie węża króciec dałbym jeszcze opaskę zaciskową, chyba że ciśnienie dajesz na tyle małe, że nie wylata Edytowane 26 Listopada 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 3 bary, jak strzeli to pomyślę. Bardziej miałem problem z wyskakiwaniem korka z szyjki butelki - ale to były testy, dam koszyczek jak na szampana i będzie git. Ponoć butelki szampanówki wytrzymują nawet nagazowanie 7v/v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się