b.dawid Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Glancko! Rozumiem że w kolejnych wersjach będą robić głębsze moletowanie? Postaram się w tym tygodniu albo zebrać albo naprowadzić na wątek ludzi z regionu zainteresowanych tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 A on jest wykonany w całości na planach Metalbeer ? Czy coś zmieniałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Mateusz masz jakiś projekt tego ustrojstwa? Napisane z mojej Nokii 3210. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Tak całość wykonana na planach Metalbeer. A co Karol masz kogoś w Rawiczu albo okolicach kto mógłby podjąć się tematu? maryo chmiel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Mój tata zajmuje się takimi sprawami. Nie mogę aby projektu tego śrutownika znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) O widzisz szkoda że wcześniej nie wiedziałem. Tu masz wszystkie rysunki wykonawcze http://www.piwo.org/...nki-wykonawcze/ Edytowane 1 Czerwca 2014 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Napisałem do osoby która robiła mój gniotownik jaka byłaby cen przy 4 sztukach już z poprawkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Czy wiadomo już coś więcej na temat ceny takiego gniotownika? Jestem także zainteresowany i podejrzewam, że kilka innych osób by się też znalazło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Gniotownik w wersji beta niestety ma wady. Podstawową jest za drobne i płytkie moletowanie co powoduje że słód czasami się ślizga po wałkach. Staram się dowiedzieć kto byłby w stanie zrobic głębsze moletowanie/radełkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Czy coś się dzieje nowego jeśli chodzi o ten gniotownik ? Jestem bardzo zainteresowany, obecnie używam przystawki do Zelmera, jeśli cena nie byłaby wyśrubowana to chętnie bym nabył sobie taki gniotownik oczywiście po poprawkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek85 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Wymiary już sobie policzyłem. Wykonałem tak jak pisze Arek 35-45-35. Całość wykonałem ze stali czarnej (za nierdzewkę nie chciałem płacić - poza tym obróbka jest droższa i wymaga odpowiednich narzędzi). Całość mnie wyszła ok 130 zł (po koleżeńsku). Wykonałem już nawet pierwszy test na owsie (nie miałem jęczmienia) i powiem Wam że jestem zadowolony. Pozostało wykonać obudowę ze sklejki. Na to mam jeszcze sporo czasu gdyż mam spore zapasy słodów śrutowanych. Jakiej dokładnie stali użyłeś ? Wałki nie brudzą słodu, ew opiłki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek85 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Gniotownik już zrobiony.Niestety wersja pierwsza ma małe wady. Po pierwsze za drobna moleta i czasami ślizga się na słodzie, wystarczy wtedy popchnąć rolkę na mimośrodzie. Poza tym gniotownik spisuje się świetnie, 4 kg słodu za pomocą wkrętarki ześrutowałem w 1,5 minuty. Poniżej kilka zdjęć gniotownika. W planach wymiana płyty na plexi oraz na śruby z nierdzewki:) Czy twój śrutownik nie jest trochę większy niż ten w planach ? Powierzchnia mieląca wałka dłuższa niż 12cm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Śrutownik jest identyczną kopia tego z forum. Niestety nie udało mi się znaleźć nikogo kto jest w stanie zrobić inne moletowanie/radełkowanie. Aktualnie do śrutownika zamontowałem silnik od wycieraczek, spisuję się super. Co do samego śrutowania wystarczy lekko zwilżyć sute i śrutowanie idzie bez problemów. Jak tylko będę śrutował zrobię filmik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek85 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Śrutownik jest identyczną kopia tego z forum. Jakiej stali użyłeś do wałków? 304 , 316 ? Czy coś tańszego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Wałki są ze stali 304. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Hej. Odświeżę temat....czy ktoś widział...ewentualnie czy wie gdzie mogę znaleźć schemat na wykonanie gniotownika 3-walcowego??? Edytowane 24 Stycznia 2015 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk77 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witam Wszystkich bardzo serdecznie od jakiegoś czasu przyglądam się forum oraz Państwa postom, ponieważ chciałbym rozpocząć produkcję śrutownika. Wykonałem już pierwszy prototyp takiego urządzenia.Jest jeszcze parę poprawek do wykonania ale w najbliższym czasie powinienem się z nimi uporać Zwracam się z prośbą do jakiegoś DOŚWIADCZONEGO "piwowara" najlepiej z województwa kujawsko-pomorskiego o spotkanie w celu przetestowania mojej maszynki. Parę słów na temat budowy młynka. Jest to śrutownik dwuwalcowy z regulacja szczeliny miedzy rolkami za pomocą mimośrodu. Walki osadzone są na 4 łożyskach. Wałki są wykonane z wysoko gatunkowej stali trudnościeralnej o twardości około 50 HRC czyli 480 HB. O więcej szczegółów technologicznych maszynki proszę pytać. Jeśli maszynka spełni wasze oczekiwania a głęboko w to wierze to powinienem rozpocząć produkcję pierwszych sztuk w ciągu najbliższym 2 miesięcy. Chciałbym też sprawdzić jakie byłoby zainteresowanie takim młynkiem. . Dołączam zdjęcia i chciałbym powtórzyć że jest to na razie prototyp urządzenia i jego wygląd może jeszcze ulec zmianie. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Ciekawe moletowanie. Podstawowe pytanie- jaka jest przewidywalna cena gniotownika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 To nie moleta, walce są poskładane z cieńszych pierścieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk77 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Dokładnie tak jak kolega powyżej napisał nie jest to wałek moletowany. Ceny śrutownika dokładnie jeszcze nie znam ale na pewno będzie przystępna i konkurencyjna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Jaki kształt, wymiary i kąt mają rowki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Pomysł ciekawy z tymi pierścieniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Pomysł owszem ciekawy, jednak żeby nie było tak że cena będzie i tak wyższa od konkurencji, a tłumaczona będzie właśnie "wymyślną technologią wałka". Proponowałbym zrobić gniotownik z gładkiej rury kwasówki tyle że odpowiedniej średnicy dającej spory klin(fi100?) i mechanizmem napędzającym obydwa wałki lub z przeniesieniem napędu z jednego wałka na drugi. Wszelkie dyskusje zarówno w przypadku Gabeja, czy innych samodziełek rozbijają się w większości o powierzchnię wałka i jej obróbkę. Dla porównania tutaj jest 1mb takiej rury, a tutaj jest pręt zalecany np. w konstrukcji metalbeer. jak widzicie koszta są wstępnie na korzyść rury, w przypadku rury zamiast moletowania czy radełkowania potrzebne będzie spawanie i może drobna obróbka na tokarce. Może warto w teoretycznych dywagacjach przestać wydziwiać z powierzchnią a właśnie powalczyć z klinem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 b.dawid - pręt znalazłeś dużo za drogi. Można znaleźć 3mb za tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 A dlaczego to wszystko ma być z kwasówki,przecież to nie pracuje w wilgotnym środowisku,mam z normalnego żelastwa i jest gut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi