jacer Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 halo koledzy, także najpierw czytamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Ja osobiście czekam tak długo aż spuchnie jak balon. Jeśli nie spuchnie to znaczy że drożdże kaput. Mi ostatnio Ringwood Ale właściwie nie spuchły przez 4 godziny, ale po 48 w fermentorze miałem już czapę piany (oczywiście w odwodzie czekały małe starterki z mrożonych US-05). Jak już padło nie raz tu i w innych wątkach - cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 No drożdże Belgijskie mają to do siebie, że długo startują (tak miałem z THG w starterze i Witbierami). Na opakowaniu jest instrukcja w której wyraźnie napisane jest "Wymieszaj intensywnie zawartość opakowania w celu wymieszania pożywki z drożdżami. Pozostaw opakowanie do momentu całkowitego napęcznienia saszetki w temperaturze 21-24 °C. Czas aktywacji – od jednego do kilku dni." więc 4 godziny nie starczyły na odpowiednie uruchomienie drożdży i ich pracę! Jak odpalą to będziesz się cieszył, jak nie to rozrób drożdże suche na krem napowietrz ponownie brzeczkę i zadaj. Sprawdź przed tym czy brzeczka nie ma dziwnego smaku, bo jeżeli tak to może już mieć dzikusy, albo infekcję to wtedy szkoda drożdży. A jakie to piwo miało być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Akcja odwołana, drożdże ruszyły . Na szczęście okazało się, że obejdzie się bez nauczki. Piwko to Belgian Pale Ale z przepisu Dori. Teraz już wiem, że należy robić starter i raczej wolniej jak szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Tym razem ja mam problem, zaplanowałem sobie dzisiaj 2 warki pod rząd do jednej miałem użyć drożdży Bavarian Lager mają one datę z listopada. Więc 2 dni temu rozbiłem paczkę z pożywką i odłożyłem do wczoraj do wieczora paczkę, napuchły bardzo słabo, tak o około dwukrotnie zwiększyły swoją objętość i wczoraj wieczorem wrzuciłem je do startera i na mieszadło. Mija już 14 godzin w starterze, a oznak żadnych fermentacji nie widać i nie czuć, czy dać sobie już spokój z nimi i w kanał? czy zaczekać jeszcze z dzień? Warzenie drugiej warki i tak chyba będę musiał z tego powodu odwołać. Drożdże były przechowywane od zakupienia w zklepie cały czas w lodówce, czy to wina że są już 4 miesiące po dacie, czy one tak mają że długo startują? Edytowane 16 Lutego 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Nieraz te drożdże puchną 7-10 dni. Lepiej zgnieść kilka dni wcześniej a potem przechowywać spuchniętą saszetkę w lodówce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Powinny wystartować, używam też starszych saszetek i nie ma problemu. Do jakiej ilości brzeczki zadałeś drożdże? Edytowane 16 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Nieraz te drożdże puchną 7-10 dni. Lepiej zgnieść kilka dni wcześniej a potem przechowywać spuchniętą saszetkę w lodówce... No to następnym razem też tak postąpię . No brzeczki dałem 0,5 litra i dzisiaj rano planowałem dolać kolejne 0,5 litra ale się wstrzymałem, no dobra to nic czekam aż wystartują, a warzenie odkładam na za tydzień... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Do Adminów: Proszę o skasowanie bo zdublowało posta! Edytowane 17 Lutego 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Do takich starszych saszetek daje około 100ml, szybciej drożdże kolonizują taką ilość i szybciej widać czy startują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Długo to trwało ale nad ranem pojawiła się dzisiaj lekka piana i brzeczka zmieniła kolor w starterze znaczy się fermentuje. Nauczka na przyszłość żeby saszetkę z 4-5 dni wcześniej zagnieść i poczekać, ale startery widzę, że przy każdym uruchamianiu drożdży muszą być obowiązkowo No następnym razem zacznę od 100 ml i stopniowo zwiększę, starter teraz jakoś z rozmachu nalałem 0,5 litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 nie ma sensu zaczynać od 100ml startera, samych drożdży jest około 125ml i jest ich tam całkiem sporo, jak na tą objętość. 100ml brzeczki co najwyżej lekko podrażni ich apetyt, a nie spowoduje ich namnożenie. Zaczynaj od 250ml, chociaż to i tak mało, wydaj mi się, że przy activatorze 0,5l jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) W tych saszetkach co są rok po dacie produkcji to raczej już nie ma 125ml. Edytowane 17 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Też mi się wydaje że 100ml to przerost, to może było dobre na propagatory, przede wszystkim trzeba doprowadzić aby drożdże się aktywowały /normalnie saszetka musi mocno napęcznieć/ może to trwać nawet tydzień, ale trzeba czekać. Potem wystarczy starter 500ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 W tych saszetkach co są rok po dacie produkcji to raczej już nie ma 125ml. nadal jest 125ml, przecież objętość się nie zmienia, ale duża część jest już martwa, co nie zmienia faktu, że trzeba robić większy starter, chociażby, żeby rozcieńczyć "trupy" bo hodowla drożdży nie przekroczy pewnej gęstości, nawet jak większość jest martwa. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 (edytowane) Tfuu oczywiście, zbyt duża ilość płynów wczoraj przy warzeniu Chodziło mi o to że nie ma już tych 100 bilionów komórek w tak starej saszetce. Stare saszetki, które dotyczas używałem (10-12 miesięcy po dacie) w większości w ogóle nie puchną, czasem coś tam ledwie spuchnie ale to nie tak jak świeża saszetka, czekam 7-10 dni. Z niewielkiego doświadczenia jakie mam zauważyłem, że w mniejszej ilość taka stara saszetka szybciej okazuje znaki życia niż >500 ml. A akurat, szybka informacja czy drożdże żyją czy nie jest dla mnie kluczowa, mogę nastawić kolejny starter w przypadku niepowodzenia. Edytowane 18 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 OK, przy założeniu, że chcesz sprawdzić, czy w ogóle coś tam żyje, to mniejszy starter będzie adekwatny. Drożdże szybciej zaczną pracować, ale raczej nie będą się dzielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 To dorzucę swoje 5gr. Aktywowałem saszetkę zdecydowanie za późno w stosunku do planów warzenia (nie czytałem wcześniej tego wątku). Otrzymałem siedmiomiesięczny aktywator i za radą zgody od razu poszedł do startera . Całą zawartość po kilku godzinnej aktywacji, wlałem do pożywki (10°Blg) w objętości ok. 500ml i na mieszadło. Po 12 godzinach miałem aktywność startera - może nie jakąś wielką ale jednak, więc dolałem pozostały litr pożywki (mój błąd - niecierpliwy byłem) i z powrotem do kręcenia. Po kolejnych 12 godzinach zero aktywacji widocznej. Pozostawiłem na kolejne 36 godzin ciągle na mieszadle (nie wiem jak to wyglądało, bo wyjechałem, ale oznak resztek piany na starterze nie było). Po powrocie piana mizerna, kolor startera bez zmian. Ponieważ nie mogłem dłużej czekać wlałem całą zawartość do brzeczki. I tu niespodzianka. Po dwóch godzinach odezwała się rurka (wiem że to nie wyznacznik procesu, ale daje obraz, że coś się dzieje). Najpierw sądziłem że to może zmiana temperatury pojemnika i brzeczki, i stąd te reakcje, ale z godziny na godzinę była coraz aktywniejsza. Po 12 godzinach burzliwa szła pełną parą. A dzisiaj pobrałem już gęstwę z piany (grubość ok. 1,0-1,5cm). Czyli jednak w starterze się działo pomimo braku objawów. Ciekawe jak wyglądał by po kolejnej dobie? Następnym razem zacznę z aktywatorem przynajmniej kilka dni wcześniej, z zachowaniem zasady "jeden miesiąc - jeden dzień aktywacji".ale nie dłużej niż dziesięć dni. Myślę, że tym razem miałem duuuużo szczęścia, i o wiele za mało wiedzy i cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Przy Activatorach to niekoniecznie musi być aż 1 dzień na każdy miesiąc. Zdecydowanie starsze (po 10 miesięcy) puchły mi do 4-5 dni. Mam teraz w lodówce 18-miesięczny, więc wkrótce sprawdzę aż tak stary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Mam teraz w lodówce 18-miesięczny ciekawa ile życia tam jeszcze pozostało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Stary temat ale odświeżę mam wyeast 2007 z VII.2014, jest sens coś z nimi jeszcze robić? robił ktoś na tak starej saszetce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 "Rozpęknij" ją i czekaj. Długo* czekaj, może ruszy. Jak spuchnie, to działaj dalej, jak nie, to wywal. *Długo, to może być nawet 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Długo, to może być nawet 2 tygodnie Bez przesady, moje 2,5 letnie po pięciu dniach przypominały sterowiec Oczywiście potem dostały karnet na karuzelę, a teraz po pięciu dniach kończą papu w fermentorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Ty to masz szczęście... moje "świeżo" kupione w TB, ale 10-miesięczne. Jedna po tygodniu zaczęła wykazywać niewielkie oznaki puchnięcia, druga po 2 tygodniach nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Stary temat ale odświeżę mam wyeast 2007 z VII.2014, jest sens coś z nimi jeszcze robić? robił ktoś na tak starej saszetce? Kilka dni temu startowałem 2206 BL z datą produkcji VIII 2014 - puchły 5 dni i spuchły tylko trochę. W takim stanie poszły na mieszadło magnetyczne i dopiero po 3 dobach kręcenia zaczęły się pienić. Następnego dnia piana opadła, więc schłodziłem, by jeszcze kolejnego dnia zadać je do fermentora. Start lagera w 8C trwał ok. 6-8h - po 12h piana w fermentorze na 3-4cm. Dały chyba radę Edytowane 21 Listopada 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się