bart3q Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Hej! Jaki chmiel zastosować na aromat, aby dał on czysty, chmielowy zapach? Wiem że to głupio brzmi, ale ciężko to inaczej opisać. Wiele chmieli daje smaki, kwiatowe, owocowe, cytrusów, tropikalne itp. Ja natomiast szukam chmielu, który da czysty zapach. Taki, że od razu wiadomo, nawet dla przeciętnego piwopijcy, że tak pachnie chmiel;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Niemieckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Polskie (lubelski, lomik, Marynka), Czeski Sazz i oczywiście jak już wspomniał kolega @jacer większość niemieckich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Pilsner, 20 litrów chmielony tylko lubelskim - 100gram, każdy wyczuł, że to jest chmiel, piwo było moim pierwszym zacieranym, i nie powtórzyłem jak dotychczas tak dobrego piwa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Jak niemieckie, to pewnie przeznaczone do dolniaków. Przy górnej fermentacji też będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Tak, pod warunkiem użycia neutralnych drożdży (German ale, Nottingham'ów) piwo będzie miało dość neutralny smak, zbliżony do lagerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Dziękuję za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Już w wątku o charakterystykach chmieli miałem podpiąć: Nie wiem na ile znane (za krótko jestem na forum) ale wydaje się pomocne w szybkiej orientacji co za co/ co do czego, nie wiem czy nie bardziej niż różne spisy/ tabele. nysander 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Według mnie, to Tettnager i Saaz. Saaz podchodzi mi bardzo, ale to bardzo. East Kent Goldings też nie jest taki najgorszy, przynajmniej jak dla mnie. Czy neutralny - trudno mnie to ocenić akurat, aczkolwiek gdy nim chmieliłem, to żadnych tam rewelacji nie wyczuwałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) A ja polecam Perle, mój ulubiony chmiel aromatyczny sprawdza się także przy górnej fermentacji, warka #25 gorąco polecam pić schłodzone Edytowane 14 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Pilsner, 20 litrów chmielony tylko lubelskim - 100gram, każdy wyczuł, że to jest chmiel, piwo było moim pierwszym zacieranym, i nie powtórzyłem jak dotychczas tak dobrego piwa.. wrzuć recepturę ze schematem zacierania i chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Popieram prośbę kolegi wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 nie powtórzyłem jak dotychczas tak dobrego piwa.. O i to jest znakomity moment, żeby tę recepturę wrzucić tutaj celem pochwalenia się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Nie wrzucałem receptury bo nie jest ona mojego autorstwa Piwo to był zestaw składników z browamatora, z racji tego, że pierwsze, wszystko robione punkt w punkt z instrukcją, no może poza fermentacjąhttp://www.browamator.pl/zdjecia/5/8/0/12703_BA_Pilzner_Instrukcja.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Lubelski w dużej ilości na goryczkę i smak dobrze wypada w lagerach lub piwach dłużej leżakowanych. Charakter goryczki zmienia się w czasie dojrzewania, od przyprawowego do łagodnie ziołowego. Początkowo może być zbyt ostra, zwłaszcza jak jest konkretnej wysokości (>30 IBU). Ja polecam Sybillę, tylko raczej nie na aromat, bo będzie kwiatowo-perfumowo. Ale kombo Sybilla na goryczkę/smak + Lubelski na aromat wyjdzie całkiem generycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Sybillę mam, ale jakoś nie mogę się zebrać żeby ją użyć Ostatnio zrobiłem pilsa takiego jak w linku kilka postów wyżej, ale na saazie, to mimo, że jest apteka, to jednak nie ma żadnych kwiatów, dlatego teraz robię jeszcze raz na lubelskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Ja również polecam Sybille, aczkolwiek jej kwiatowy aromat ( tak jak pisał zgoda ) nie ma wiele wspólnego z "czystym i chmielowym". Mi jednak nie przeszkadza. Lubelski lubię bardzo dawać "na smak". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się