Bzdzionek Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Witam, mam pytanko, czy ktoś z Was używał chmielu Willamette do chmielenia na zimno, a jeśli tak to jakie są Wasze odczucia tzn czy warto? Właśnie przelałem warkę CDA na cichą i zamierzam ją potraktować Cascadem i Citrą, ale został mi jeszcze Willamette i się zastanawiam, czy go nie dołożyć do tej zacnej dwójki Gdzieś w opisie tego chmielu wyczytałem, że daje aromat czarnej porzeczki, który może być bardzo intensywny, a czarna porzeczka w piwie w nadmiarze daje aromaty kociej kuwety stąd moje obawy z użyciem tego chmielu na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) Cascade i Citra przykryje całkowicie Willamette, moim zdaniem możesz sobie go odpuścić. Edytowane 15 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) Willamette w smaku jest podsobny do angielskich fuggle (kuzyn). Czyli sam nie bardzo nadaje się na zimne chmielenie amerykańskiego IPA. Ale, w połączeniu z chmielami typu Cascade pasuje doskonale do IPA, sam używam tą mieszankę. Edytowane 15 Maja 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Willamette w smaku jest podsobny do angielskich fuggle (kuzyn). Czyli sam nie bardzo nadaje się na zimne chmielenie amerykańskiego IPA. Ale, w połączeniu z chmielami typu Cascade pasuje doskonale do IPA, sam używam tą mieszankę. Dzięki Scooby za info, zastosuje się do Twoich wskazówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Się podepnę pod temat. Jak wysterylizowac paczuszkę z chmielem na zimno??, pończochę wygotowałem, obciążenie jest sterylne (szklana kulka), wszystko zapakowałem i zawiązałem. Czy robicie coś jeszcze?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Nic więcej, wrzucasz tylko tych kulek to chyba nieco więcej niż jedna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Chmielu wrzucanego na zimno się nie sterylizuje. Wygotuj siateczkę i obciążenie i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Co do zasady nie ma po co sterylizować chmielu. Chmielenie na zimno w osłonce raczej jest gorsze niż luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 tylko tych kulek to chyba nieco więcej niż jedna Trzy podebrane LP z jakiś stroików ; całośc poszła na dno jak TITANIC. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Pończocha. Czytałem o nylonach a w Rossmanie maja tylko jakieś wynalazki - elastany cośtam cośtam. Można ich używać, nie mają problemu przy wyparzaniu/ wygotowywaniu czy poganiać po sklepach szukając nylonów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 (edytowane) ile daje się chmielu na 'zimne chmielenie' 23 litry ? z brewkita. Edytowane 12 Czerwca 2013 przez Jan Kurzawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 To zależy co chcesz osiągnąć i w jakim piwie - w ciemno od 50- 100 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Kupiłem zestaw coopersa IPA i czekam na paczke .Kolega mnie molestuje ze brewkity to lipa i zebym dodał na cichej chmielu na aromat. Nie wiem jak się do tego ustosunkować ,nie wiem czy cos dodawać żeby nie zepsuć , pozatym jak dam chmielu to nie będę wiedział jak smakuje ipa coopersa bez dodatkow ,co za tym idzie nie będę miał punktu odniesienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Kupiłem zestaw coopersa IPA i czekam na paczke .Kolega mnie molestuje ze brewkity to lipa i zebym dodał na cichej chmielu na aromat. Nie wiem jak się do tego ustosunkować ,nie wiem czy cos dodawać żeby nie zepsuć , pozatym jak dam chmielu to nie będę wiedział jak smakuje ipa coopersa bez dodatkow ,co za tym idzie nie będę miał punktu odniesienia. Daj 25g. Zepsuć, nie zepsujesz. Możesz tylko poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoxik Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 (edytowane) znalazlem Edytowane 27 Lipca 2013 przez yoxik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się