Giziu Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) (standardowo około 1°Blg / 24h) Nie wiemy ile trwał lag i jaka jest temperatura. W tym wypadku może i był trzydniowy i 1 blg dziennie i mamy praktycznie tydzień. Nie twierdzę, że to bedzie dobre piwo ale również nie demonizował bym, że będzie to kaszana. Osobiście nic bym nie robił, nie grzebał i nic nie dodawał. Z drugiej strony nigdy nie dotykam dolniaka przed upływem 3 tygodni, nawet dziesiątki. Z tym że ja lecę z temp. bardzo nisko. Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Giziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Lag prawie 48h, rehydratacja, potem schłodzenie drożdży do około 15C i dodanie do brzeczki schłodzonej do 10C, reszta tak jak mówiłem. Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Nie znam całego Twojego procesu i warunków, ale być może za pochopne wnioski wyciągnąłeś. Drożdże podjeły pracę i dał bym im spokój. Zrobią robotę. Z efektu może nie będziesz do końca zadowolony, ale myśle,że nie będzie też do wylania. W tych warunkach trudno o infekcję z zewnątrz, chyba że coś jest nie tak z Twoim sprzętem. To też jakaś nauka dla Ciebie i doświadczenie. Następnym razem stosuj zalecania producenta i dawaj dwie saszetki, bądź nie stosuj i rób starter. Ja robię z suchych dolniaków startery i nie zauważyłem jakiś negatywnych skótków. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Mnie trochę dziwi praca tych drożdży, ale może nie potrzebnie. Miałem saszetkę S-23 z datą do listopada 2014 roku. Nastawiłem starter 1300 ml 27.12 o godz. 18:30. Drożdże zrehydratyzowane. Drożdżaki kręciły się na mieszadle w temp. pokojowej do 29.12 06:30. Zdjąłem kolbę i zaniosłem ją do piwnicy 10 st. C aby spokojnie zmarzły do temp. pracy. Po uwarzeniu pilsa 12,5 blg i ochłodzeniu do 10 st. C odlałem 500 ml ze startera do zlewu a resztę zadałem. Było to około 14:00. Zszedłem jeszcze raz do piwnicy wieczorem, nic się nie działo. 30.12 wyjechałem na Sylwestra, wróciłem 02.01 wieczorem i lekkie bulknięcie, może raz na 30s. Dziś 18:00 bulknięcia nie zaobserwowałem przez 10 minut. Pokrywa się nie rozszczelniła bo woda w rurce porusza się przy nacisku na wydętą pokrywę. Czy możliwe, że fermentacja dobiegła końca? Edytowane 6 Stycznia 2015 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Źle skonstruowałem pytanie, powinno być: czy możliwe, że drożdże przejadły większość a teraz dojadają ostatnie 1-2 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Możliwe. Daj im czas. To dolna fermentacja, tu wszystko trwa wolniej. Wymagana podwójna cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Cd. kapryśnych S-23 tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Dzisiaj zlałem na cichą Bohemian Pils 13 Blg 23litry Zacierałem na lenia 30 minut - temperatura 64-65 30 minut - temperatura 72 drożdże s-23 jedna saszetka Fermentacja 7 dni temperatura 12 14 dni temperatura 8-10 razem 21 dni , zeszło do 4 Blg , wygląda na to że jedna saszetka starczy, tylko trochę dłużej musi fermentować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 I po czym wnosisz, że jedna saszetka starczy? Bo 4blg to nie jest specjalnie dobre odfermentowanie, a o smaku nic nie wspomniałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Też mi się wydaje że przy takim zacieraniu powinno zejść do około 2- 3 blg , co do smaku na razie wstawiłem na lagierowanie i trudno coś powiedzieć . No nic trochę to potrwa zanim się okaże co ja tam nawarzyłem . Oskaliber. Na marginesie pozdrawiam Kołobrzeg ( szczególnie ulicę Grochowską i Lubelską , za moich czasów Pstrowskiego kaszti86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Jaką tolerancję na alkohol mają te drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Producent podaje iż temp. fermentacji to od 9 do 15st. A czy ktoś fermentował dane drożdze w temp. 4 st. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Dnia 12.12.2014 o 14:07, jaras napisał: Zwróćcie uwagę, że od jakiegoś czasu (ja zauważyłem niedawno) fermentis zaleca jedną saszetkę 11g dolniaków na 10-15L kiedyś: teraz: Dla porównania saszetka S-23, gdzie uzależniono ilość drożdży od temperatury zadawania: ergo: bez startera nie podchodz edit: świadomie dałem zdjęcia w34/70, bo nie używam s23 i nie wiem jak to tam wygląda aktualnie, ale info dla użytkowników co by się upewnili przed zastosowaniem Jako ciekawostkę załączam zdjęcie aktualnej etykiety wspomnianego szczepu tych uroczych organizmów jednokomórkowych. Nastąpiła kolejna zmiana w sugerowanej ilości zadawania drożdży. Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Dnia 5.03.2018 o 18:10, Piwer napisał: Co myślicie? To teraz będzie się zgadzać ilość drożdży z tym co liczą kalkulatory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Odnośnie tolerancji na alkohol: Producent podaje 9-11%https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/saflager-s-23/ Użyte do sake odfermentowały do lekko ponad 14% stając na trochę ponad 4P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Panowie szybkie pytanie, mam tylko jedną paczkę tych oto drożdży, planuje zrobić na nich niedługo piwo marcowe ok 14blg, temperatura fermentacji ok 12-13'c jak myślicie ile tego zrobić żeby drożdże dały radę ? Dadzą radę przy np 18litrach czy max to te 15 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 0.8-1.2g/1l na piwo do 14-15°Blg. Czyli 1 saszetka to na około 10-14l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 24 minuty temu, WiHuRa napisał: 0.8-1.2g/1l na piwo do 14-15°Blg. Czyli 1 saszetka to na około 10-14l. Hmmm to lipa, źle popatrzyłem i zamówiłem jedną paczkę ? A przed produkcją będę zlewał pilsa na cichą i będę miał gęstwę z Gozdawa german lager w 35. Nie mógł bym dodać tej gęstwy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 To użyj tylko tej gęstwy zamiast tych suchych. Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Panowie czy ten szczep zostawia wyższe FG w stosunku do 34/70? Tzn jeśli chce to samo odfermentowanie co 34-70 to czy mam niżej zacierać? Jakie macie doświadczenia porównawcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się