biervorkoster Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Uniwersalny szczep polecany do belgijskich piw klasztornych, profil smakowo-zapachowy charakterystyczny dla piw typu belgijski ale. Szczep polecany do piw w stylach: Blond, Dubbel, Tripel, Belgian Dark Strong Ale. Typ fermentacji: górna Zakres temperatur fermentacji: 19-24°C Stopień odfermentowania: 74-78% Flokulacja: średnia/niska Tolerancja alkoholu w piwie: 12% ABV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Czy ktoś korzystał z tych drożdży? Zrobiłem na nich już dwa piwa (z dwóch różnych fiolek) i nieprawdopodobnie daje goździkiem na poziomie dentysty. Piana zwyczajna, klarowność też - nie podejrzewam zakażenia, nie stosuję środków na bazie chloru. Czy ktoś może to potwierdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Czy ktoś korzystał z tych drożdży? Zrobiłem na nich już dwa piwa (z dwóch różnych fiolek) i nieprawdopodobnie daje goździkiem na poziomie dentysty. Piana zwyczajna, klarowność też - nie podejrzewam zakażenia, nie stosuję środków na bazie chloru. Czy ktoś może to potwierdzić? Bardzo fajne drożdże dające zarówno estry, jak i fenole o charakterze belgijskim. Z fenoli jest też goździk, ale jest on jednym z wielu aromatów. Wszystkie piwa zaczynały fermentować w miarę nisko 16-17C, a finalnie kończyły w ok 23C, może fermentowałeś w b. niskich temp. i wybijają się głównie fenole? chociaż z tego co kojarzę to głównie fenolowy jest drugi szczep belgijski -belgijskie pagórki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Mocne goździki to może być infekcja dzikusam. I nieiwiem co ma chlor do tego? Chlor kojarzy się najwyżej z apteką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zrobiłem dwa piwa z dwóch różnych fiolek, jedna była fermentowana w niższych temperaturach druga w temperaturze pokojowej 20-22st. Obie smakują podobnie nie za ciekawie. Zabutelkuje i zobaczymy czy będzie przegazowane. Może coś się poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Nie napisałeś kilku istotnych aspektów: - jaki był ekstrakt początkowy obu piw - jaką datę miały fiolki w momencie ich zadania - czy robiłeś starter drożdżowy Edytowane 20 Stycznia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ekstrakt 10 i 12. Fiolki terminu miały jeszcze miesiąc i dwa. Nie robiłem starteru, start był szybki - w granicach doby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 U mnie te drożdże w 3 piwach dały wyraźnego banana, najprawdopodobniej z powodu słabego natlenienia piwa. Poza tym fajny, belgijski profil, w BGSA dały gruszkę, jabłko, fenole, dość ukryty jak na woltaż piwa alkohol, który jak się pojawia jest bardziej "perfumowy" niż rozpuszczalnikowy/fuzlowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 U mnie piwa fermentowane w dolnym zakresie temperaturowym też dają solidnie bananem. Głównie bananem. Nie przypadły mi do gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Planuje na tych drożdżach uwarzyć tripla. Moje pytanie na jakie efekty w jakich temperaturach można liczyć przy tym szczepie? Myślałem o schemacie fermentacji od dolnego zakresu tj. 19 st. do górnego 24. Ktoś testował coś podobnego? Jestem ciekawy efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Cześć. Pisze ze skargą na FM25. Nie ruszyły w temperaturze 16-17 stopni. Prawie 3 doby czekałem na start i nic! Dopiero jak wystawiłem fermentor z brzeczką z lodówki do temp. około 22-23 stopni otoczenia to po 4 godzinach coś zaczęło się dziać - pianka na powierzchni i bulkanie. Zadałem jakieś 150 ml gęstwy, która miała niecały miesiąc, przechowywana w lodówce w sterylnym pojemniku... Poza tym grzyby te dają bardzo ciekawy profil estrowo-fenolowy. Bardziej w kierunku przypraw, pieprzu niż owoców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 To nie wina drożdży że piwowar coś zawalił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Miesięczna gęstwa to często cmentarzysko trupów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 To zapewne wina producenta, potwierdzone info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Pewnie trupowisko było, ale nie dałem tej części ciemniejszej, zabrudzonej. Ogólnie gęstwa była bardzo zbita, galaretowata. Dziwne, że tylko kilka stopni większa temperatura i zaczęły żreć od razu. Jak wyjąłem fermentor o 23 wczoraj, o 4 nad ranem wstałem i była już pianka i oznaki fermentacji. To zapewne wina producenta, potwierdzone info. Powiesz coś więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Że to taki żarcik i zaistniała sytuacja nie ma nic wspólnego z tym szczepem drożdży, od tego producenta, więc bez sensu zniechęcać ich potencjalnych użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 więc bez sensu zniechęcać ich potencjalnych użytkowników. Nie zniechęcam, świeże zrobiły bardzo fajną robotę, jestem z nich zadowolony, ale pracowały w wyższych temperaturach. Opisałem po prostu swój przypadek, może komuś też się tak zdarzyło z gęstwą niezbyt świeża czy coś, albo komuś się zdarzy i będzie miał mniej więcej nakreślony problem. Winy nie zrzucam na drożdże (Z tą skargą w pierwszym poście to tak, żeby od czegoś zacząć ) , nie dałem im odpowiednich warunków do pracy i widocznie nie lubią takich temperatur. Ważne, że teraz ładnie pracują i będzie dobre piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Dawno temu robiłem na nich dubla, ale nie mam już notatek. Teraz robiłem bazę pod lambika, litrowy starter z 4 fiolek (dwa miesiące po terminie), bardzo szybko się namnożyły na starterze więc żywotność można powiedzieć wzorowa. Piwo (13,6blg) zlałem na dzikusy i bakterie, pachniało bardzo mocno bananem, fermentowane w zakresie od 18°C do 22°C, ogólnie bez zachwytu. Przy zacieraniu w 72°C odfermentowanie na poziomie 71% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 termin ubiegł mi 29 stycznia, dałem na mieszadło, chyba nie problem? Wskrzeszę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 FM20 dawałem prawie miesiąc po terminie, zero problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Trochę dziwne mam doświadczenia z tymi drożdżami. Fermentowałem na nich dwa piwa, najpierw APA 9blg (drożdże wcześniej rozkręcone na starterze), wyszło nieźle, chmiele dużo przykryły, ale dało się wyczuć leciutką fenolowość i estry. Potem gęstwa czekała miesiąc (taaa), wrzuciłem ją więc na starter 2 l. Ponieważ oznaki fermentacji były, wynik tego nowego starteru wrzuciłem do Quadrupla. Raczej porządnie go natleniłem (raz przed zadaniem, a potem jeszcze po 12 h intensywnie zamieszałem). Cienka czapa pojawiła się po 24 h. Po 48 h praktycznie znikła, ale brzeczka nadal intensywnie musowała, więc fermentuje w "objętości". Liczyłem, że uda mi się zebrać gęstwę z góry, ale na górze po 3 dniach burzliwej prawie nic nie ma, z tego, co pamiętam podobnie było w APA-ie, czy ktoś robił "top cropping"? Jak z pianą? Po belgach spodziewałem się raczej wycieczek, a nie takiego fermentowania w środku lub na dnie. Mogło być tak, że zadałem ich np trochę za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Piłem ostatnio Chimay blue, strasznie mi nie smakował, generalnie tragedia. Poszperałem w sieci i wydaje mi się, że w ww. piwie użyto właśnie odpowiednika tych drożdży, może ktoś to potwierdzić? Planuję zakup, któregoś z belgijskich szczepów FM ale boję się, że trafię na chimay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Drozdze Chimay to u wyeasta 1214, czyli wg strony fermentum to będzie fm25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Trochę dziwne mam doświadczenia z tymi drożdżami. Fermentowałem na nich dwa piwa, najpierw APA 9blg (drożdże wcześniej rozkręcone na starterze), wyszło nieźle, chmiele dużo przykryły, ale dało się wyczuć leciutką fenolowość i estry. Potem gęstwa czekała miesiąc (taaa), wrzuciłem ją więc na starter 2 l. Ponieważ oznaki fermentacji były, wynik tego nowego starteru wrzuciłem do Quadrupla. Raczej porządnie go natleniłem (raz przed zadaniem, a potem jeszcze po 12 h intensywnie zamieszałem). Cienka czapa pojawiła się po 24 h. Po 48 h praktycznie znikła, ale brzeczka nadal intensywnie musowała, więc fermentuje w "objętości". Liczyłem, że uda mi się zebrać gęstwę z góry, ale na górze po 3 dniach burzliwej prawie nic nie ma, z tego, co pamiętam podobnie było w APA-ie, czy ktoś robił "top cropping"? Jak z pianą? Po belgach spodziewałem się raczej wycieczek, a nie takiego fermentowania w środku lub na dnie. Mogło być tak, że zadałem ich np trochę za dużo? Potwierdzam,u mnie brzeczkę 12blg odfermentowały do 1,2 blg i jeszcze nie skończyły ,co daje odfermentowanie 90%,producent zakłada dużo mniej. Po dwóch dniach piana zaczęła opadać i było jej jak na lekarstwo.Zacierałem w temperaturze 66-68C ,fermentuje w kuchni w 20C alternatywą była piwnica z 15C.Co do charakteru belgijskiego się nie wypowiem,bo dodatek 5 ziaren kardamonu zdominował zapach piwa całkowicie.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Cwanek Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 W moim BDSA odfermentowały w 92%. Tymczasem nas stronie FM nadal Stopień odfermentowania : 74-78% Tolerancja na alkohol też wyższa niż 12%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się