Skocz do zawartości

telek

Rekomendowane odpowiedzi

Kujawsko-Pomorski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych zaprasza piwowarów domowych do uczestnictwa w (Pierwszym) Flisackim Konkursie Piw Domowych, który odbędzie się 17 października 2015 roku.
Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD zawartymi w Przewodniku dla Organizatorów Konkursów Piw Domowych PSPD.
Konkurs przeprowadzony zostanie w następujących kategoriach:
- Marcowe (Oktoberfest - kategoria 3B. BJCP)
- Single Origin Polish Hops Dark Ale (Polska Black IPA)
- Albae Cervesiae, sięgający do tradycji piwowarskich Kujaw i Pomorza (cechy stylu / opis poniżej)
W Prusach Królewskich w okresie nowożytnym zdecydowanie dominowała produkcja piw jęczmiennych. Piwa pszeniczne były – według źródeł – popularne w dawnym województwie chełmińskim, np. w szesnastowiecznym Toruniu ich produkcja stanowiła ok. 10% całego rynku. Informacje o produkcji takich piw pochodzą także z innych miejscowości województwa, m.in. z Golubia i Grudziądza (w tym ostatnim udział pszeniczniaków w ogólnej produkcji sięgał nawet 25%).
„Albae Cervesiae”, według zachowanego w Archiwum Państwowym w Toruniu przepisu z 1600 roku (spisanego przez Conrada Mollera, piwowara i – od 1580 roku – rajcę, zm. 1606r.) zawierało 100% zasypu słodu pszenicznego. Było też „bardziej słodkie niż gorzkie”. Wiadomo jednak także o produkowanych na ziemi chełmińskiej piwach białych będących mieszankami słodów pszenicznego i jęczmiennego w różnych proporcjach
Konkursowe Albae Cervesiae to piwo, które w zasypie powinno mieć minimum 75% słodu pszenicznego, uzupełnieniem zasypu powinien być dowolny słód jasny jęczmienny. Goryczka winny być umiarkowanie niska, wskazane są chmiele niemieckie bądź polskie (zgodność historyczna). Według zwyczajów i wskazań dodatkami powinny być zioła lokalne, bardziej aromatyczne niż gorzkie (unikać należy ziół stosowanych do produkcji gruitów). Dodatek ten powinien się komponować z delikatną goryczką, pełnią i słodkością piwa, tworząc zbalansowaną harmonię. Wskazane są zioła dodawane w tamtejszym okresie do piw, czyli: macierzanka, krwawnik, kłącze kuklika, kwiat dziewanny, kłącze tataraku, liście poziomki, kwiat lipy… . Tęgość brzeczki powinna mieścić się w przedziale 12-15° Blg

Regulamin oraz formularz zgłoszeniowy przekażemy w terminie późniejszym.

Edytowane przez telek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nazwa "Flisacki" ma spajać nasz (nadwiślański) region, a jako że na razie nie wiemy, czy Konkurs odbędzie się w Bydgoszczy, Chełmnie, Grudziądzu, Inowrocławiu, Toruniu czy Włocławku, więc nie chcieliśmy "przypinać" go geograficznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Taka historyczna polska pszenica brzmi super :)

 

Mamy szczerą nadzieję, że taka będzie i liczymy na liczny udział ;) Wkrótce podamy więcej informacji dotyczących sponsorów, nagród i samej pięknej lokalizacji!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Bardzo dobrze, że ktoś wychodzi z inicjatywami wskrzeszania piw historycznych. Na konkursach zwykle królują kategorie nowofalowe, albo tradycyjne, ale bardzo znane. Mam nadzieję, że Flisacki Konkurs Piw Domowych będzie zawsze słynął z przynajmniej jednej kategorii dla piw historycznych. Myślę, że będzie dużo zabawy z Albae Cervesiae, bo wielu piwowarów nigdy nie słyszało o takim piwie, więc wszyscy będą mieli równe szanse. :D Jako, że mieszkam kilka kilometrów od Ostromecka, a swoje piwo wraz z kumplem warzymy w Toporzysku wypadałoby wystartować we wszystkich kategoriach, chociaż Marcowe wydaje mi się być stylem trochę upierdliwym i mało ciekawym. No, ale październik, więc sprawa jest zrozumiała. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szerszego opisu Albae Cervesiae raczej nie będzie, w epoce Renesansu jeszcze nie było BJCP :)

Wydaje mi się, że zamieszczony opis daje jakieś wyobrażenie o końcowym efekcie. Dodatki to już fantazja piwowara. Zdradzę, że pomysłodawca i zarazem jeden z sędziów (o ile sam nie wystawi piwka) bardzo lubi nietypowe eksperymenty na bazie polskich ziół ;)

Obecnie trwają jeszcze ustalenia co do ostatecznego miejsca i formy konkursu. W lipcu powinno się to wyklarować, wtedy też przyjdzie czas na regulamin. Zapewne standardowo: 3-4 butelki do wysłania 1-2 tyg. przed konkursem, ocena zgodna z zasadami PSPD, itd.

Kto jeszcze nie ma marcowego to właśnie usłyszał ostatni dzwonek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dodając więcej o stylach:

 

Co do Albae Cervesiae, można pójść w dwóch kierunkach - rekonstrukcyjnym lub interpretacyjnym.

- W zasypie minimum 75% pszenicy to podstawa, ale ze względu na czystość gatunkowa pszenicy (pszenicy dawniej było bliżej do orkiszu i żyta, obecny gatunek pszenicy jest bardzo czysty i zawartość białek i węglowodanów jest wyższa niż kiedyś) dopuszczamy mieszanki pszenica-orkisz-jęczmień nawet z domieszką owsa lub żyta dla odwzorowania oryginału pełni słodowej.

Zacieranie bardziej na słodko. Delikatne i śladowe domieszki i aromaty dymne powinny być akceptowane (dawniej suszono klepiskowo, luftowo lub ciepłym powietrzem i dymem).

- Chmiel i przyprawy. Niskie do śladowej goryczki chmielowej z dodatkiem aromatycznych przypraw typu macierzanka, kwiat bzu czarnego lub lipy, krwawnik, liście poziomki, dziewanna, rumianek itd itp... zgodnych z florą Polski. Pomysłowość i dobranie ciekawej mieszanki aromatycznych ziół podkreślających słodkość pszenicy.

Należy unikać ziół do gruita jako zbyt goryczkowych i niezgodnych ze stylem (piołun, bobrek, jałowiec, lawenda, imbir, kolendra itp.)

- Drożdże wyjściowe przy podejściu rekonstrukcyjnym to suche T-58 jako najczęściej używane w rekonstrukcji i zbliżone profilowo do dawnych szczepów. Efekty fermentacji dzikiej czyli delikatna kwaśnosc plus konska derka i aromaty dzikich drożdży w lekkim, nie dominującym stopniu  są wskazane i zgodne ze stylem lecz NIEKONIECZNE. Innymi słowy im profil drożdży mniej czysty tym bliżej mu do rekonstruowanego.

Przy podejściu interpretacyjnym drożdże weizenowe są dopuszczalne, uwypuklając słodycz i komponując sie z aromatami chmielowo-ziołowymi.

 

Poniżej opis Single Origin Polish Hops Dark Ale (Polska Black IPA) (polska interpretacja stylu Cascadian Dark Ale, bardziej rozpowszechnionego pod nazwą Black IPA – opis w oparciu o opis PSPD .

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 14-18,0 °Blg

Ekstrakt końcowy: 3,0-4,0 °Blg

Zawartość alkoholu: 6,0-7,5 % obj.

Goryczka: 30-70 IBU

Barwa: 40-60+ EBC

 

Surowce i technologia: Podstawę zasypu stanowi słód pale ale. Ciemną, niemal czarną barwę zapewnia dodatek palonych słodów, szczególnie polecane są słody palone pozbawione łuski np. Carafa Special. Nie zaleca się w celu przyciemnienia piwa używania palonego jęczmienia, gdyż może on wnieść nadmierne nuty palone. Możliwy jest dodatek niewielkich ilości słodów karmelowych. Słody żytnie mogą wnieść ciekawą pełnię. Zacieranie infuzyjne. Chmielenie mocno aromatycznymi polskimi odmianami chmielu. W celu uzyskania bogatego aromatu chmielowego zaleca się chmielenie na zimno. Drożdże górnej fermentacji o raczej czystym profilu.

Aromat: Dominują nuty chmielowe, charakterystyczne dla polskich odmian chmielu. Aromaty kawowe, czekoladowe na umiarkowanym poziomie, nie powinny dominować. Nuty palone, ostre nie są pożądane. Estry owocowe dopuszczalne na średnim poziomie. Niepożądane są nuty rozpuszczalnikowe i diacetyl.

Barwa: od ciemno brązowego do czarnego, może być nieprzejrzyste ze względu na ciemną barwę. Generalnie klarowne lub opalizujące od chmielenia na zimno.

Piana: Średniobfita, od kremowej, do jasno beżowej, długo pozostająca.

Smak: zdominowany przez chmielową goryczkę, równoważoną przez nuty karmelowe, kawowe i czekoladowe. Słodycz od niskiej do umiarkowanej. Niskie, do umiarkowane nuty palone. Całkowite wyeliminowanie nut palonych jest niemożliwe, ale nigdy nie powinny być one ostre i dominujące. Finisz raczej wytrawny.

Goryczka: wyraźna, do bardzo intensywnej, chmielowa. Dominuje w smaku, ale nie może być zanadto ściągająca lub zalegająca.

Odczucie w ustach: pełnia od średniej, do niskiej. Nagazowanie średnie, do niskiego. Brak charakteru ściągającego. Alkohol niewyczuwalny.

Wrażenie ogólne: czarne ale, będące próbą połączenia Polskiego India Pale Ale i ciemnego ale.

 

Ewentualne uwagi mile widziane ;-)

 

Regulamin sie wykuwa, sporo zależy od uzgodnień ze współorganizatorami i sponsorami (czy będziemy wybierać i sprecjalnie nagradzać tytułem Wielkiego Mistrza piwowara który uwarzy najlepsze piwo konkursu).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Co z tym konkursem? Odbędzie się? Podacie jakiś regulamin? Formularz?

 

Konkurs jak najbardziej się odbędzie. Postaramy się w najbliższych dniach przedstawić regulamin, nagrody i kilka informacji o niezwykłym miejscu gdzie konkurs będzie się odbywać :) Już teraz mogę powiedzieć, że będzie o co walczyć! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Co z tym konkursem? Odbędzie się? Podacie jakiś regulamin? Formularz?

 

Konkurs jak najbardziej się odbędzie. Postaramy się w najbliższych dniach przedstawić regulamin, nagrody i kilka informacji o niezwykłym miejscu gdzie konkurs będzie się odbywać :) Już teraz mogę powiedzieć, że będzie o co walczyć! ;)

 

Pal sześć nagrody, dawać regulamin i formularz! :P

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co z tym konkursem? Odbędzie się? Podacie jakiś regulamin? Formularz?

 

Konkurs jak najbardziej się odbędzie. Postaramy się w najbliższych dniach przedstawić regulamin, nagrody i kilka informacji o niezwykłym miejscu gdzie konkurs będzie się odbywać :) Już teraz mogę powiedzieć, że będzie o co walczyć! ;)

 

Pal sześć nagrody, dawać regulamin i formularz! :P

 

Podoba mi się Twój tok rozumowania, jednak nie mając potwierdzenia czy sponsor uhonoruje dodatkowo najlepsze piwo konkursu (tytułem Wielkiego Mistrza Piwowarskiego) nie wiemy, czy prosić o 3, czy też o 4 flaszki trunku.

Będziemy trzymać się „standardów PSPD” jeśli chodzi o koszty (PLN 12/15), recepcja piw do 7 października.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Przyszło 9 Albae, 6 Czarnych PIPA oraz 11 Marcowych, więc w miniony weekend obyło sie bez eliminacji i wszystkie trafiły do finału (a fizycznie do chłodni Restauracji Ostromeckiej), a wszyscy piwowarzy otrzymają szczegółowe metryczki finałowe.

Listę startową opublikujemy po sprawdzeniu potwierdzeń wpłat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.