Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Undeath Opublikowano 2 Listopada 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) W imieniu Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej mam zaszczyt zaprosić wszystkich piwowarów domowych, na wzięcie udziału w XI Konkursie Piw Domowych. W tej edycji po burzliwej dyskusji ustaliliśmy 4 kategorie: 1. Pils bohemski – styl znany i powszechnie lubiany. Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu. Charakteryzuje się czystym smakiem oraz brakiem estrów owocowych. Pils powinien być rześki, złożony i dobrze zbalansowany. W BJCP znajduje się na pozycji 2B. 2. Wariacja Berliner Weisse – kolejna luźna interpretacja stylu. Bazą jest Berliner Weisse, którego główne cechy powinny być wyraźnie zaznaczone w piwie. Dominuje ostro kwaskowaty, kwaśny charakter, może być obecny delikatny aromat Brettanomyces. Dominuje czysta mleczna kwaskowatość i może być ona bardzo mocna, aczkolwiek nie tak kwaśna jak lambic. Trochę przyjemnych chlebowych albo zbożowych smaków pszenicy jest zasadniczo zauważalne. Dodatki powinny być wyraźnie wyczuwalne oraz stanowią uzupełnienie cech piwa, tworząc dobry balans. Oceniana będzie pijalność oraz spójność piwa jak i pomysłowość piwowara. Jak co roku nie ograniczamy dodatków i wyobraźni piwowara, mogą to być słody wędzone, przyprawy, owoce oraz nietypowe nachmielenie. 3.English Brown Ale – obok Milda i Bittera, jedna z bardziej znanych odmian Ale. Posiada profil lekki, słodki, słodowy aromat z nutkami toffi, orzechowymi, i/albo nutami karmelowymi z wytrawnym finiszem. W aromacie i smaku występują aromaty chmielowe odmian brytyjskich. Równomierny balans słodowo chmielowy, wraz z niskim do braku smaku chmielowego pozwala wyczuć bardziej orzechowe, niż karmelowe cechy. W BJCP znajduje się na pozycji 11C. 4. RIS – najmocniejsze i najbardziej złożone piwo z rodziny Stoutów. Posiada intensywny w smak i zapach. Jest palone, owocowe i gorzko-słodkie, wraz z zauważalnym wpływem alkoholu. Posmaki ciemnych owoców idealnie łączą się z prażonymi, palonymi i smołowymi posmakami. W BJCP znajduje się na pozycji 13F. REGULAMIN : http://www.wrowar.pl/2016/04/regulamin-xi-konkursu-piw-domowych/ Serdecznie zapraszamy! formularz_XI-WKPD_20163.pdf Edytowane 12 Maja 2016 przez Undeath ElGreco, Cichus, GB... i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Tak dla upewnienia, rozumiem że jeśli ktoś będzie chciał zrobić BW z dodatkiem np. owoców, to powinniśmy uwzględnić ten dodatek, tak aby ekstrakt pozostał w widełkach 7.1-8Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Tak dla upewnienia, rozumiem że jeśli ktoś będzie chciał zrobić BW z dodatkiem np. owoców, to powinniśmy uwzględnić ten dodatek, tak aby ekstrakt pozostał w widełkach 7.1-8Blg? Z tego co ustaliliśmy to dodatek owoców, który podniesie o 1-2 blg ekstrakt jest dopuszczalny, a wręcz nie mają sędziowie możliwości sprawdzić tego. Rozumiemy, że 5 blg z owocami to będą totalne siuśki więc z tego powodu podbicie delikatne ekstraktu nie będzie uznawane za niezgodne z stylem. Generalnie to jest wariacja więc ciężko zachować idealne widełki stylu BW. Dopóki oczywiście piwo zachowuje swój profil lekki i orzeźwiający, mocniejsze alkoholowe wersje raczej się łatwo zauważy, w przypadku tej kategorii prosimy też o szczegółowe receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Kilka miesięcy wcześniej info, super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Jaka ilość piwa potrzeban do zgłoszenia? Standardowo 4 x 0.5l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Jaka ilość piwa potrzeban do zgłoszenia? Standardowo 4 x 0.5l? Tak, ale do opublikowania regulaminu jeszcze daleko, więc radziłbym wstrzemięźliwość w dysponowaniu piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Janek Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Czy dopuszczalne jest dodawanie kwasu mlekowego do BW zamiast fermentacji mlekowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Jeżeli będzie się mieściło w stylu i kwas mlekowy nie będzie wyczuwalny w smaku to jak najbardziej Jednak klasyczne BW to tylko lacto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Czy jest ustalone ile butelek określonej pojemności należy dostarczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Czy jest ustalone ile butelek określonej pojemności należy dostarczyć? Jeszcze nie, do konkursu prawie pół roku. Prawdopodobnie tyle samo co w zeszłym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 a jak będziecie ustalać to weźmiecie pod uwagę pojemność 0,4l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) a jak będziecie ustalać to weźmiecie pod uwagę pojemność 0,4l? Może od razu rozpisać na 0,1, 0,2 i 0,33 litra? No ludzie proszę was 4*0,5l daje 2 litry zawsze trzeba dostarczyć ekwiwalent tej objętości może to być nawet w 10 butelkach (ale to problem i dla was i dla organizatora w kodowaniu) W tym roku podejmujemy działania żeby piwa na podium były poddane badaniom laboratoryjnym na zawartość ekstraktu, alkoholu itp. Więc być może będzie potrzebna jedna butelka więcej, ale to kwestia ustaleń na które mamy jeszcze parę miesięcy. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Może od razu rozpisać na 0,1, 0,2 i 0,33 litra nie przesadzaj wystarczy jak bedzie zapis o odpowiedniej ilości w innych opakowaniach bądź informacja, że będą przyjmowane tylko jednego typu butelki żeby było łatwiej, w końcu nikt ni ezbiera butelek, każdy się w hurtowni zaopatruje paletami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Może od razu rozpisać na 0,1, 0,2 i 0,33 litra nie przesadzaj wystarczy jak bedzie zapis o odpowiedniej ilości w innych opakowaniach bądź informacja, że będą przyjmowane tylko jednego typu butelki żeby było łatwiej, w końcu nikt ni ezbiera butelek, każdy się w hurtowni zaopatruje paletami Jak znajdą się takie zapisy to zaczną nam przesyłać w butelkach 0,66 litra albo w plastikowych petach po wodzie Więc może lepiej nie ryzykować... Dopuszczalne są nominalne wielkości typowe w konkursach czyli 0,33 i 0,5 l - 0,4l po grodziszu i paulanerze chyba tylko, też będą dopuszczane jak będzie ich odpowiednia ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor_Gzub Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Do RISa dopuszcza się w zasypie żyto? Czy ma to być czysty klasyczny RIS według standardów BJCP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syja77 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Do RISa dopuszcza się w zasypie żyto? Czy ma to być czysty klasyczny RIS według standardów BJCP? Wszystkie piwa, które nie są wariacją, powinny raczej trzymać się standardów BJCP. leszcz007 i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 W zwiazku z tym, że narodziła mi się jeszcze jedna koncepcja na piwo "wariacje na temat berliner weisse", chciałem się zapytać czy dopuszczacie zastosowanie oprócz dodatków jakiegoś charakterystycznego szczepu drożdży (np. belgijskie czy weizenowe)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Tak nie ograniczanie wyobraźni piwowara tyczy się też doboru szczepu drożdży oczywiście o ile zostanie profil bazowego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Czyli wystarczy wziac weizena i zakwasic kwasem mlekowym? Myslalem, ze wariacja nt. Berliner weisse to piwo, ktorego baza jest berliner weisse wzbogacone o jakies dodatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Czyli wystarczy wziac weizena i zakwasic kwasem mlekowym? Myslalem, ze wariacja nt. Berliner weisse to piwo, ktorego baza jest berliner weisse wzbogacone o jakies dodatki. Jest określony rys profilu, ekstrakt... jeśli przefermentujesz berlinera drożdżami weizenowymi tylko to pewnie złapiesz się w łapki stylu, a czy będzie to najlepsze piwo konkursu to zalezy od sędziów i innych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Wyciągnięte z regulaminu: 3. Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z zasadami dobrej praktyki. ... 7. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 15 piw Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji. Widzę pewną sprzeczność. A wydawałoby się, że po zeszłorocznych ekscesach organizatorzy będą bardziej uważni. Proponuję od razu usunąć punkt 3 i się nie stresować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zlukrem Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Wyciągnięte z regulaminu: 3. Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z zasadami dobrej praktyki. ... 7. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 15 piw Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji. Widzę pewną sprzeczność. A wydawałoby się, że po zeszłorocznych ekscesach organizatorzy będą bardziej uważni. Proponuję od razu usunąć punkt 3 i się nie stresować. Gdzie ten regulamin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Widzę pewną sprzeczność. Mógłbyś wyjaśnić gdzie ją widzisz? Gdzie ten regulamin? http://www.wrowar.pl/2016/04/regulamin-xi-konkursu-piw-domowych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Mógłbyś wyjaśnić gdzie ją widzisz? Praktyki zmieniły się pół roku temu i precyzują maksymalną liczbę piw w finale zależnie od stylu. Nie zawsze jest to 15. Wrzucą 15 RIS-ów do finału i będzie ten sam problem co ostatnio. P.S. Organizatorzy Jurajskiego chyba też nie potrafią czytać Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez Maryh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Praktyki zmieniły się pół roku temu i precyzują maksymalną liczbę piw w finale zależnie od stylu. Nie zawsze jest to 15. W sumie to nie widzę, żeby była ustalona dokładna liczba. Zasady mówią o '12-15 (w zależności od wagi kategorii)' i z pewnością to będzie brane pod uwagę. http://www.pspd.org.pl/uploads/zasady-dobrej-praktyki-konkursow-piwa.pdf Wrzucą 15 RIS-ów do finału i będzie ten sam problem co ostatnio. Raczej tego samego problemu by nie było, bo konkurs nie jest w Pucharze PSPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się