kamilg20 Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Proszę Was o ocenę i poprawki do receptury. Chcę otrzymać ciemnobursztynowy - miedziany kolor, lekko karmelowe, dość pełne i przede wszystkim wędzone z niezbyt wysoką goryczką. Chciałbym też podrasować piwo chmielem amerykańskim. Warka na 20l: Post edytowany po uwarzeniu piwa: 2,5 kg jęczmienny steinbach wędzony bukiem 1 kg monachijski jasny 1 kg żytni 0,35 kg caramunich II 100g łuski ryżowej (lepsza filtracja) Zacieranie 30' w 64°C, 40' w 72°C Chmielenie 60' Challenger do poziomu 30 IBU (nie pamiętam ilości chmielu) - głupota, mogłem użyć tańszego chmielu, np. Marynki Drożdże US-05 Po tygodniu cichej połowę w butelki, do pozostałej części (11l) wsypałem 35g Simcoe na 4 dni. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Moim zdaniem amerykańskie chmiele niezbyt dobrze się komponują z wędzonką, ale oczywiście każdemu wolno spróbować. Słód wędzony oczywiście Steinbach bo Weyermanna nie poczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Ja bym olał Amerykę i późne chmielenie w ogóle. Polskie/ niemieckie/ brytyjskie odmiany tylko na goryczkę do ok.30 IBU i hajda z szynką w płynie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Wywal Mosaica. Użyj za to coś z chmieli brytyjskich (EKG, Fuggles, Challenger etc.) lub niemieckie szlachetne. Edytowane 4 Listopada 2016 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XXXM Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Zrobiłem niedawno coś podobnego do tego co chcesz osiągnąć sądząc po opisie. Z efektu jestem zadowolony, teraz jedynie z Biscuit'a bym zrezygnował. Monachijski Bestmaltz 2 kg Steinbach wędzony bukiem 2 kg Biscuit 0,5 kg Caramunich typ I 160g Suska sechlońska 150g 66/67 st. 60 min Marynka 20g 60 min Marynka 30g 10 min Edytowane 4 Listopada 2016 przez XXXM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Ja bym jednak tej recepturze dał szansę. Kiedyś zrobiłem coś a'la grodziskie na US-05 tylko 10BLG i SH na Simcoe uwzględniając chmielenie na cichą. Świetnie się to piło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Zrobiłeś już 13 warek więc zakładam że wiesz co i jak z ameryką i wędzonką. Jeżeli przerobiłeś powyższe piwerka to naturalnym procesem jest kolejny krok czyli kombinowanie i połączenie tych smaków. Jeżeli jednak do tej pory nie robiłeś np. wędzonego piwa, a jak rozumiem smakują ci takie piwunia to lepiej zastosować się do powyższych rad i najpierw uwędzić browarka bez aromatów cytrusów, grejpfruta, mandarynki, limonki, cytryny, białych owoców, liczi, mango, nafty, winogrona, itp a skupić się wędzonce. Ze swojej strony dopiszę, że bardzo lubię czystą wędzonkę oraz smakuje mi wędzonka w piwach ciemnych typu stout, porter czy brown ale, jednocześnie próbowałem komercyjnych przykładów połączenia ameryki i wędzenia i średnio mi to smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Zrobiłeś już 13 warek więc zakładam że wiesz co i jak z ameryką i wędzonką. Jeżeli przerobiłeś powyższe piwerka to naturalnym procesem jest kolejny krok czyli kombinowanie i połączenie tych smaków. Jeżeli jednak do tej pory nie robiłeś np. wędzonego piwa, a jak rozumiem smakują ci takie piwunia to lepiej zastosować się do powyższych rad i najpierw uwędzić browarka bez aromatów cytrusów, grejpfruta, mandarynki, limonki, cytryny, białych owoców, liczi, mango, nafty, winogrona, itp a skupić się wędzonce. Ze swojej strony dopiszę, że bardzo lubię czystą wędzonkę oraz smakuje mi wędzonka w piwach ciemnych typu stout, porter czy brown ale, jednocześnie próbowałem komercyjnych przykładów połączenia ameryki i wędzenia i średnio mi to smakowało Robiłem głównie amerykę. Raz popełniłem wędzone zbliżone stylowo do Grodzisza. Zarówno nowofalowe chmiele jak i wędzoność przypadły mi do gustu dlatego zainteresowało mnie połączenie tych smaków tak jak piszesz. Nie mam w tym doświadczenia dlatego pytam i z tego co czytam jedna osoba jest za, reszta raczej przeciw. Oczywiście cenię sobie rady, że lepiej nie ryzykować, a z drugiej strony niekonwencjonalne podejście trochę mnie kręci Może podzielę warkę na pół i rozleję pierwszą część, a drugą dochmielę np. Simcoe tak jak kolega wyżej pisał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Nigdy nie warzyłem piwa wędzonego z ameryką, ale piłem Grodziskie chmielone citrą i smakowało mi ono bardzo. Moim zdaniem jest to dobre połączenie, ale trudne może być jego zbalansowanie, żeby wędzoność nie gryzła się z aromatem chmielu. Uwarz i opisz jaki efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Ja natomiast piłem grodziskie chmielone simcoe i klasyczne grodziskie bez dodatków. Moim zdaniem klasyka i prostota bije amerykę na głowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Dobra panowie. Dziękuję za rady. Słody zamówione tak jak w recepturze, wędzony Steinbach tak jak Krzysiek pisał, chmiele: Challenger i Simcoe. Ten drugi dam do połowy warki na cichą i porównam. Dam znać w grudniu co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Nigdy nie warzyłem piwa wędzonego z ameryką, ale piłem Grodziskie chmielone citrą i smakowało mi ono bardzo. Moim zdaniem jest to dobre połączenie, ale trudne może być jego zbalansowanie, żeby wędzoność nie gryzła się z aromatem chmielu. Uwarz i opisz jaki efekt. Zdaję relacje. Piwo zrobiłem dokładnie tak, jak w pierwszym moim poście, który edytowałem. Pierwsza część bez Simcoe wyszła super. Piwo jest dość treściwe pomimo 13 blg, zapewne od żytniego i karmelowego. Ten karmel to właściwie jest słabo wyczuwalny, ale pełnia jest bardzo dobra i wcale nie męczy - jest w sam raz. Wędzoność super. Wyraźna szynka w aromacie i w smaku. Jest bardzo pijalne i moim zdaniem zbalansowane poza mocno zaznaczoną wędzonką, ale to akurat lubię. Piwo z Simcoe wyszło gorzej. Dziwny aromat, po prostu złe połączenie. Ciężko się pije. Nie polecam ameryki przynajmniej do buku. Także koledzy mieli rację - nie warto łączyć ameryki i wędzonki. Podsumowując, polecam każdemu recepturę bez opcji chmielenia na zimno. Piwo najpewniej szybko zniknie. Edytowane 23 Grudnia 2016 przez kamilg20 marek- i Skajo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Moim zdaniem amerykańskie chmiele niezbyt dobrze się komponują z wędzonką, ale oczywiście każdemu wolno spróbować. Słód wędzony oczywiście Steinbach bo Weyermanna nie poczujesz. Moim zdaniem, bardzo dobrze wedzonka komponuje sie z ameryką. Wędzony to tylko Bestmalz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Moim zdaniem amerykańskie chmiele niezbyt dobrze się komponują z wędzonką, ale oczywiście każdemu wolno spróbować. Słód wędzony oczywiście Steinbach bo Weyermanna nie poczujesz. Moim zdaniem, bardzo dobrze wedzonka komponuje sie z ameryką. Wędzony to tylko Bestmalz. Bestzmalza jeszcze nie testowałem, ale Steinbach uważam za dobry wybór. Weyermann się z nim nie równa. W moim piwie buk i simcoe zdecydowanie nie pasuje. Być może należy inaczej dobrać proporcje lub po prostu użyć innego chmielu. Edytowane 23 Grudnia 2016 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Nie wiesz może jakie efekty daje słód wędzony drewnem np. z wiśni lub innych owocowych? Edytowane 23 Grudnia 2016 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 W moim piwie buk i simcoe zdecydowanie nie pasuje. Być może należy inaczej dobrać proporcje lub po prostu użyć innego chmielu. American Grodzisz czyli Lazy Barry, to właśnie Simcoe i wędzonka, hit mijającego roku. Pierwszym piwem, które odniosło sukces była żytnia, wędzona AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Moje piwo jest zdecydowanie cięższe i bardziej słodowe od grodzisza, także może w tym problem... Poza tym Lazy Barry to głównie słód wędzony dębem, a buku jest tam mniej jak wywnioskowałem z opisu piwa. Ale jeszcze wszystko przede mną. Może kiedyś podobnego grodzisza na simcoe uwarzę skoro polecasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się