macnow30 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Cześć. Jestem świeżakiem na forum i w warzeniu (drugie podejście) z następującym problemem. Chciałem zrobić koźlaka z brewkita Gozdawy, wszystko według załączonej instrukcji i dziesiątek stron porad. Drożdże uwodnione w 26 stopniach, zadane do brzeczki w 20 stopniach. Minęło 6 dni od zadania i BLG stoi w miejscu niewzruszone. Trzymam to wszystko w 15 stopniach (wg instrukcji optymalna to 14-17). Teraz klasyczne pytanie - czy czekać jeszcze? Czy wpuszczenie drugiej porcji drożdży ma po takim czasie sens? Z góry dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Podnieś temperaturę, możesz też blg zmierzyć czy na pewno nie ruszyło, nowych drożdży szkoda, duża szansa infekcji jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Czy drożdże ruszyły się po uwodnieniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macnow30 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Podnieś temperaturę, możesz też blg zmierzyć czy na pewno nie ruszyło, nowych drożdży szkoda, duża szansa infekcji jest. BLG na pewno nie ruszyło, mierzyłem. Ani o stopień A jeśli podniesienie temperatury nic nie da - w kibel? Drożdże - ruszyły dość niemrawo. I to właśnie ich stan mam najbardziej na celowniku moich podejrzeń. Edytowane 13 Grudnia 2016 przez macnow30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Jest na forum temat ,, poszukuję gęstwę''. Sprawdź, może masz kogoś w okolicy kto użyczy ci drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Coś musi tam wreszcie ruszyć, nie te drożdże to inne (dzikie) ocenisz później czy to nadawać się będzie do butelkowania i wtedy najwyżej wylejesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Probowalem raz jedyny drozdzy z Gozdawy... Nie ruszyly... Na szczescie mialem w lodowce gestwe ktora zadalem po czterech dniach od warzenia. Piwo wyszlo i szybko zniknęło. Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Macnow30, a takie techniczne pytanie - dałeś jedną saszetkę na tego Koźlaka z gozdawy? Ile litrów tego piwa jest i jakie blg? Jak około 16 blg i zadałeś jedną saszetkę drożdży lagerowych, którą proponują w zestawie czyli 7 g to wcale mnie to nie dziwi, że drożdże nie ruszyły Zauważ jedną rzecz - Gozdawa daje saszetki 7 g do puszek i uważa, że to dobra ilość nawet do lagerów (które potrzebują dwukrotnie więcej drożdży niż alesy), a standardowe drożdże fermentisa mają po 11,5 g w saszetce i tam piszą, że jest to idealna ilość na 20 litrów -12 blg. Więc jeżeli dałeś tak mało drożdży do lagera, to się nie dziw, że nie ruszyły nawet - może coś tam delikatnie się namnażają ale to potrwa i w tym czasie coś innego opanowało środowisko. Więc czym prędzej zadaj jeszcze jakieś drożdże... albo jeżeli już zaczyna nieciekawie pachnieć brzeczka to kibel. Jeżeli zapach brzeczki jest okej to bym dodatkowo zapakował takie piwo na 30 minut do gotowania, żeby ubić dodatkowo rozwijające się mikroby. Decyzja Twoja. A na przyszłość podpytaj się co do ilości drożdży bo Gozdawa twierdzi, że ich drożdżaki 7 g wystarczą na każdy typ piwa... Niestety rzeczywistość jest inna i nie jesteś pierwszą osobą, która się nadziała na taką politykę firmy tracąc kasę na ich produkty Dlatego też na gozdawie psy wieszają i krąży o nich dość negatywna opinia po forum. Poczytaj też o prawidłowej ilości drożdży do piw i liczeniu tego. dirk gently, macnow30 i sredstvom 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 6 dni to długi lag... Jesteś pewien, że nic nie ruszyło? Jakaś piana? Osad na ściankach fermentora? Nic? Z tego co piszesz to wygląda na to, że zrobiłeś wszystko poprawnie. Wydaje się więc, że to wina drożdży. Kolejny minus dla marki Gozdawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macnow30 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Oczywiście, że jedną! BLG dokładnie 16, a brzeczki niecałe 20L. No cóż, nauka kosztuje... Dzięki wszystkim za odpowiedzi i porady. Dla mnie temat zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ja ostatnio też dałem tylko jedną saszetkę drożdży do ich portera 15 BLG. Wystartowały dopiero po czterech dobach i podniesieniu temperatury do 22 st. Co z niego wyjdzie zobaczymy. Na szczęście to ostatnia pucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się