pablo Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 (edytowane) W tym wątku będę opisywał mój browar od strony sprzętowej. W tej chwili na wyposażenie składa się: Chłodnica - chłodnica z dołączonymi wężami. Do końca jednego z nich dołączone przyłącze, które dokręcam do węża kuchennego kranu Kadź zacierno-warzelna - KEG 30l - wycięte wieko, pozostała część wieka pełni funkcję pokrywki Filtrator z oplotu - długość 80cm, do środka wepchnięty drut miedziany usztywniający konstrukcję z blachy (w budowie) - średnica 34,5cm, w całości. Blacha grubości 1,5mm. Szczelina o wymiarach 1,5x20mm. Aby filtr wszedł do kadzi, wykonałem nacięcia widoczne na zdjęciu. [*]Grzałka zanurzeniowa - 2000W, podgrzanie wody przed wsypaniem słodów, zagrzanie wody do wysładzania, wspomaganie gotowania w czasie chmielenia. Obecnie mam dylemat jak podłączyć blachę.. i tak dumam Edytowane 25 Stycznia 2012 przez pablo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 a czym tak ładnie wyciąłeś te kółko?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Strzelam, że laserowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 a czym tak ładnie wyciąłeś te kółko?? Kątówka z tarczą 1mm. Wystarczy cyrkiel (o odpowiednim rozmiarze) z doczepionym pisakiem (do opisywania butelek). 15 minut cięcia. Drugi obrys pisakiem i doszlifowanie na szlifierce do linii. Nie ma magii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 No to nie trafiłem, ale moje ukłony Wyszło Ci w pełni profesjonalnie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 (edytowane) Posiadanie filtratora skłoniło mnie do rozwiązania tymczasowego. Do filtratora dołączyłem kawał węża igelitowego 10x1.5mm. Na początku zacierania zassałem zacier i co jakiś czas spuszczałem i zawracałem 2 litry. Po zacierani filtracja szła jak burza. Cały czas dławiłem przepływ. Wydajność ok 75 %. Czeka mnie dokładne wyskalowanie wiadra do którego spuszczam filtrat oraz przyrządu do pomiaru poziomu brzeczki w kadzi zacierno/filtracyjno/warzelnej. Nie mogę utrafić w prawidłową ilość brzeczki po gotowaniu edit: Filtrator nie przylega super idealnie na całym obwodzie, trochę sprężynuje. Wydaje się że jakiekolwiek uszczelki nie są potrzebne. Edytowane 13 Grudnia 2010 przez pablo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zainspirowany tym rozwiązaniem Hasintusa chciałbym wprowadzić ogrzewanie grzałką pod keg wykorzystując grzałkę do parnika GRP 1,4 OM (jak na zdjęciu) i zaizolować od spodu. Wymiary wydają się idealnie pasować. Pytanie tylko czy moc 1400W wystarczy do podnoszenia temperatury a szczególnie do zagotowania brzeczki? Jaką inną grzałkę można by zastosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Odkopuję temat, tak jak odkopałem się do warzenia Mam fałszywe dno (FD) w kegu 30l - kadź zacierno-filtracyjna. Mam kilka pytań 1. Czy jeśli będę odbierał brzeczkę w centralnym punkcie kega zaraz pod FD i wyprowadzę ją rurą już nad jego poziomem do kranika spustowego, to będzie to dobrze działać? 2. Jeśli tak, to czym wywiercić otwór w kegu o znacznej średnicy pod jakieś przyłącze - jeszcze nie wiem dokładnie co to będzie (może jakiś sprawdzony patent?- wszystko musi być rozbieralne by wyjąć FD). Edytowane 25 Stycznia 2012 przez pablo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurecki Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Duży otwór zrobisz przy pomocy wiertła otworowego np. http://www.bahco-nar...5%82a_otworowe/ Edytowane 25 Stycznia 2012 przez jurecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 1. Czy jeśli będę odbierał brzeczkę w centralnym punkcie kega zaraz pod FD i wyprowadzę ją rurą już nad jego poziomem do kranika spustowego, to będzie to dobrze działać? Mam tak zrobione, ale żeby ładnie się filtrowało mam na zaworze od zewnątrz kranik z rurki fi10 na który zakładam wężyk prawie do dna kega warzelnego.2. Jeśli tak, to czym wywiercić otwór w kegu o znacznej średnicy pod jakieś przyłącze - jeszcze nie wiem dokładnie co to będzie (może jakiś sprawdzony patent?- wszystko musi być rozbieralne by wyjąć FD). Wiertło stopniowe albo inaczej choinkowe. Ja bym odciął całą górę kega, wyciął z niej uszy i je wspawał. Odpada problem robienia zawiasów w FD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 wypalić plazmą i pilnikiem wyrównać krawędzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Ja bym odciął całą górę kega, wyciął z niej uszy i je wspawał. Odpada problem robienia zawiasów w FD. Podoba mi się takie rozwiązanie, ale jeśli już takie przeróbki to może lepiej podnieść keg o kilka cm i spust zrobić w jego najniższym punkcie? Chyba najmniej komplikacji w dalszej eksploatacji. wypalić plazmą i pilnikiem wyrównać krawędzie Tak, tak, "najprostsze" rozwiązanie najlepsze Z racji chęci automatycznego sterowania temperaturą zacieru skłaniam się ku elektrycznemu podgrzewaniu. W związku z tym kolejne pytania: Czy przy zastosowaniu fałszywego dna mogę podgrzewanie zrealizować umieszczając grzałkę pomiędzy prawdziwym a fałszywym dnem? Że mogę to wiem ale czy to będzie dobrze działać? Wydaje mi się, że opierając się tylko na konwekcji ciepłej brzeczki spod fałszywego dna ku górze może nie być najlepiej, ale może ktoś to sprawdził i wie ? Ewentualnie zastanawiam się nad umieszczeniem grzałek w zacierze na poziomie powyżej śmigieł mieszadła tak, żeby znajdowały się w strumieniu, wypychanego ku górze przez mieszadło, zacieru. Jeśli w ogóle się sprawdzi to czy lepiej czy gorzej od powyższego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Jaki prezent urodzinowy: keg 50 l poszedł do przeróbki - dostanie spust centralny 3/4 cala, składane fałszywe dno kapilarę, mieszadło i grzałki Pudło styropianowe dostało czujnik temperatury - czas na dopieszczanie fermentacji. Jeszcze tylko: grzałka do kega 19 litrów (zdezelowanego) i izolacja - woda do zacierania i wysładzania regulator obrotów do mieszadała (jeśli będzie potrzbny) grupowy regulator mocy do grzałek - na razie manualne ustawienie % mocy. Człowiek w sprzężeniu zwrotnym izolacja kadzi zacierno - filtracyjnej opomiarowanie Jeszcze jakiś miesiąc i będzie można warzyć - na razie brak czasu - tylko prace koncepcyjne </p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 keg 50 l poszedł do przeróbki - dostanie spust centralny 3/4 cala, składane fałszywe dno kapilarę, mieszadło i grzałki Pomyśl o wycięciu górnej krawędzi kega, ale zostawiając uchwyty. Ułatwia dostęp do kega, mycie i montaż mieszadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 keg 50 l poszedł do przeróbki - dostanie spust centralny 3/4 cala, składane fałszywe dno kapilarę, mieszadło i grzałki Pomyśl o wycięciu górnej krawędzi kega, ale zostawiając uchwyty. Ułatwia dostęp do kega, mycie i montaż mieszadła. Tak, oczywiście tak będzie. Ale dzięki za czujność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 (edytowane) W końcu moja kadź zacierna nabiera kształtów. Zamówienie na grzałki też już poszło, a mają wyglądać mniej więcej tak Łącznie będą miały ok 200cm długości i 3000W mocy. Edytowane 7 Listopada 2012 przez pablo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Mam małą zagwozdkę i wstrzymałem realizację zamówienia. Firma w której robię grzałki nie oferuje nierdzewki tylko stal Cr-Ni. Z jednej strony wiem że niektórzy używają tych drugich, a z drugiej nie wiem czy na pewno iść tą drogą. czy szukać jednak nierdzewek. Proszę o sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się