kantor Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Ja na oplocie filtrowałem zacier z 10,5kg zasypu i nie było problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 leszczu zdaje się filtruje oplotem wybcie blisko 100l (więc na pewno sporo ponad 10kg) i z tego co gdzieś pisał nie ma problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Dlatego nie mam obaw i tak mam usztywniony drutem w środku więc da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Sporo chyba też zależy od rodzaju oplotu i długości (mój jest 1/2" i dość krótki 30 - 40 cm) co sprawia, że czasem się dławi przy większym zasypie. Jak kiedyś dałem wody do wysładzania na raz (wyszło ponad 25 litrów) i do tego zasyp miał 1 kg pszenicy i 0,8 kg płatków owsianych to filtracja była walką jak na ringu co chwilę mieszanie. Jak zeszło do tych 15 litrów to już szło powoli ale ciągle, nie zatykając się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) #59 Australian Rice PA 11Blg, 4,5% Alk , 45 IBU , EBC .. bardzo jasne 95% wydajność pilzneński 2,3 kg płatki ryżowe 0,5 kg , ryż 0,3 kg pszeniczny 0,5 kg carapils 0,2 kg Zacieranie Ryż i płatki ryżowe - kleikowanie , zasyp w 6 litrach w 50C doprowadzone do wrzenia i 30 minut pod przykryciem bez grzania. Słody w 10 litrach , dodany kleik , 66-64 60 min ( próba pozytywna ) 72C 10 minut ( próba negatywna ) mashout Chmielenie : FWH 10g Iunga 11% Vic Secret (15,7%) 10g , Topaz(16,1%) 10g 15 min. Vic Secret (15,7%) 10g , Topaz(16,1%) 10g 10 min Vic Secret (15,7%) 10g , Topaz(16,1%) 10g 5 min Vic Secret (15,7%) 20g , Topaz(16,1%) 20 g ( whirlpool , schłodzona brzeczka do 80C , dodanie chmielu , postój 10 minut , chłodzenie do 20C ) Wybicie : 25l , 11Blg , zadane uwodnionymi Us05 1.12.2014 Przelane na cichą z 30g Vic Secret i 30g Topaz. 7.12.2014 Dodana żelatyna ( 200 ml gorącej wody , 4 g żelatyny ) 9.12.2014 Zabutelkowane ze 130g cukru Komentarz : Plan zrealizowany poza aromatem chmielowym . Niestety , chmiele te chmiele , jak i 2 z NZ które przetestowałem , to kiepsko wydane PLNy. Aromat słaby , chociaż jakieś tam agresty czy inne melony można było wyczuć. Na plus eksperyment z żelatyną. Bardzo fajnie się to stosuje i piwo rzeczywiście klarowne jak koncerniak. Tyle że nie widzę sensu w podkręcaniu na aż tak wysoki poziom wytrawności piwa. Eksperyment raczej jednorazowy. Edytowane 2 Lutego 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 odrodzenie browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) No powoli pojawia się cień szansy wygospodarowania więcej niż 30 minut czasu W najbliższym czasie wiezen i stout owisany. Edytowane 3 Listopada 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) A ja dziś uczciłem dzień stoutu warząc weizena i nie wypiłem żadnego piwa #60 Pszenicze v.6 12 Blg , 4,7% alk , 16 IBU , 9 ebc, 95% wydajność pszeniczny Strzegom 2 kg pilzneński Bruntal 1,5 kg Aromatic Bestmaltz 0,3 kg Zacieranie Zasyp w 16 litrach 45C 10 min dekokt 62C 15 min , 72C 15 min , 100C 15 min , zawrócenie dekoktu 62C 10 min dekokt 72C - 15 min , 100C 15 min, zawrócenie dekoktu 72C 15 min mashout Chmielenie Iunga 11% 15g 60 min Wybicie : 24,5 l , 12 Blg , zadane uwodnionymi WB06 23.11 zabutelkowane ze 175 gramów cukru. Blg nie pamiętam Edytowane 1 Grudnia 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Dziś druga warka weizena pod rząd. Dokładnie ten sam zasyp i parametry , ale zacierane inne. Chcę mięc porównanie w dwóch identycznych ( oczywiście na ile to możliwe w domu ) warkach czy dekokcja daję jakąś odczuwalną różnicę czy nie. #61 Pszeniczne v.7 12 Blg , 4,7% Alk , 16 IBU , 9 ebc , 93% wydajność pszeniczny Strzegom 2 kg pilzneński Bruntal 1,5 kg aromatic Bestmalz 0,3 kg Zacieranie : Zasyp w 16 litrach 43C 40C 30 minut 67C 40 minut 72C 10 minut mashout Chmielenie Iunga 11% 15g 60 min Wybicie : 23 l , 12 blg , zadane świeżą gęstwą po #60 Pszenicze v.6 3.12.2013 Zabutelkowane przy 3 blg , 175g cukru 11.02.2015. Eksperyment niestety nie udany Tzn spalił na panewce ,bo powinienem był zadać obydwa piwa takimi samymi drożdżami. Tzn tutaj do jedno poszły suche , do drugiego gęstwa. I oczywiście to na gęstwie dało zdecydowanie lepsze piwo. Być może znajdę jeszcze czas na kolejną próbę uwarzenia tym razem już obydwa albo na suchych albo na gęstwie. Edytowane 11 Lutego 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 coś Ci wydajność spadła FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Zasyp w 16 litrach 45C 10 min Zasyp w 16 litrach 43C 40C 60 minut Szkoda, że przerwy ferulikowej nie zrobiłeś na zbliżonym poziomie w obydwu piwach, chyba że jej wpływ też chciałeś sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Edit : hm właśnie sobie uświadomiłem ze jakiś błąd się wkradł w zapiski. coś było na rzeczy z ferulikową ale muszę skonsultować z kolegą. Edit 2 : a jednak w drugiej warce ferulikowa została skrócona do 30 minut. Dzięki polter, jakby nie Twój post zostało by jak jest. Wieczorem po powrocie do domu poprawię. Tak to jest jak się uzupełnia notatki o 1:30 w nocy Edytowane 17 Listopada 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) #62 Stout owsiany 12 blg , 4,7% Alk , 28 IBU , 65 ebc , 93% wydajność Zasyp : 3 kg pilzneński Bruntal 0,8 kg płatki owsiane 0,2 kg Black Of Black CM 1500 ebc 0,2 kg pszeniczny czekladowy WY 1000 ebc 0,1 kg karmelowy 300 ebc Strzegom Zacieranie : Zasyp w 16 litrach 71C 69-58C 98 min bez podgrzewania mashout Chmielenie : Iunga 11% 25 g 60 min Wybicie : 25 litrów , 12 blg , zadane uwodnionymi S04 25.11 Przelane na cichą 5 blg 11.02.2015. Po tym piwie nie ma już śladu. Ale ogólnie piwo uważam za kompletnie nieudane. Tzn wyszło mniej więcej tak jak planowałem , czyli mało palone , lekkie , miękkie. I tak też wyszło , ale było kompletnie bez wyrazu jak dla mnie. Receptura na śmietnik. Edytowane 11 Lutego 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Dziś dojechała nowa beczka dębowa. Postanowiłem napisać o tym w swoich zapiskach , mam nadzieje że chłopaki nie będą mieli za złe. Ale od początku. Jakiś czas temu zrodził się pomysł zakupu beczki. Po intensywnych poszukiwaniach i rozważaniach nie udało się znaleźć żadnej sensownej. W końcu w trzy osoby , czyli PrzemO , Barris i ja zdecydowaliśmy że jakąś trzeba w końcu pozyskać. Na szczęście kolega Barris pośpieszył z pomocą i dzięki jego szeroko rozwiniętej siatce kontaktów we wschodniej Europie , udało się szczęśliwie dotransportować ją do Sieprawia. Beczka jest nowa , 50 litrowa. Z kranem i opaskami z nierdzewki. Wygląda całkiem zacnie. W środku jest opalana , ale niewiele mogę na ten temat powiedzieć bo wiedzy brak. I tutaj serdeczne podziękowania dla kolegi Bogi za pomoc. Po wstępnych oględzinach ,okazuje się że beczka jest pokryta czymś w rodzaju wosku czy oleju. Nie jest to na szczęście żadnej lakier. Dziś nastąpiło pierwsze zalanie beczki wodą. Pod sam korek weszło równe 53 litry. Niestety od razu pojawił się spory przeciek przy kranie. Zobaczymy jak to się będzie dalej rozwijać. Najwyżej trzeba będzie go na nowo osadzić czy jakoś uszczelnić. Beczka stoi w kastrze budowlanej , na podniesieniu żeby można było jakoś tą wodę z niej wypompować. Plan na początek jest taki . Zalanie wodą , co już zostało poczynione. Sprawdzenie przecieków ( kran , jak pisałem wcześniej ) które wyjdą pewnie jeszcze. Jak już beczka będzie szczelna zalewamy ją piwem. Jakim i kiedy to się jeszcze okaże. Będziemy wdzięczni za jakiekolwiek rady co z tym począć dalej Także PrzemO, Barris , trzeba zrobić spotkanie i ustalić plan działania , co dalej , u kogo ta beczka ma stać i co w ogóle będziemy z nią robić FurioSan i barris 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) #63 Brown Ale BA - 14 blg , 5,6% Alk , 27 IBU , 42 ebc , 93% wydajnośćpiwo uwarzone wspólnie z Barris. Pójdzie jako pierwsze do beczki. Czekamy jeszcze trzecią porcję od PrzemO , uwijaj sie Zasyp 6,3 kg pilzneński Bruntal ( 78% )1 kg monachijski ( 12% )0,2 kg brown ( 2 % )0,3 kg Chocolate FM ( 4% )0,25 g karmelowy 150 Strzegom ( 3% )Zacieranie : Zasyp w 24 litrach 70C90 min 68CmashoutChmielenie Tomahawk 17% 30g 75 minWybicie : 41 litrów, 14 blg , zadane świeżą gęstwą S04 po #6217.11.2014 Przelane do beczki , razem z porcją od PrzemO. 3x0,33 i 1x1,5l PET zabutelkowane celem porównań.11.02.2015. Wersja niebeczkowa , to typowy brown , tylko że troszeczkę za mocny. Słód brown oczywiście długo się układa , ale jest juz całkiem ok. Natomiast wersja beczkowa , smakuje jak zupełnie inne piwo. Pozostały jedynie charakterystyczne kawa i orzechy od brown słodu. Natomiast w smaku i zapachu dominuje drewno. Ale przypomina to bardziej zapach po prostu drewna , starego lasu . Zobaczymy co będzie się działo dalej . Piwo po zabutelkowani powoli się układa. Beczka dość mocno zdominowała tak w smaku jak i w aromacie. Raczej w kierunku drewna , piwnicy , ale jest ciekawie. Nie mam pojęcia jak będzie się to piwo starzeć. 1.05.2015 III Miejsce na II ŁKPD - great success Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) #64 Grodziskie - 10 blg , 3,9 Alk% , 20 IBU , 5 ebc , 92% wydajność Zasyp 5 kg Grodziski wędzony dębem Weyermann ( 100% ) Zacieranie : Zasyp w 15 litrach w 54C 10 min 50C 20 min 62C 90 min 72C mashout Chmielenie : Iunga 11% 60 min Iunga 11% 10 min Iunga 11% 0 min Wybicie : 37 litrów , 10 blg , zadane jedno wiadro FM51 Grodzie Dębowe starter , drugie US05 saszetka Całośc warki trwała 12 godzin. O 11 start , po praktycznie godzinie zacierania jakieś cuda z próbą jodową , barwiła się na czarno , a po chwili znów barwa wracała do takiej jak przy negatywnej. Po 90 minutach w końcu stwierdziliśmy że idzie do filtracji i tutaj zaczał się pogrom. Walka przez 3 godziny, rurki , oplot i rurki miedziane nie dały rady. Wieć szybka decyzja , łuska . Na szczęście PrzemO poratował sporą ilością. Po ponownym podgrzaniu całości z łuską , z wielkim trudem udało się uzbierać 40,5 litra. Ostatecznie po gotowaniu wyszło 37 z hakiem , za to 10 blg a nie zakładane 9. Trudno , będzie mniej i mocniejsze. Do tego jakieś cuda ze starterem FM51. 3 doby bez oznak fermentacji , praktycznie zerowy przyrost biomasy , a blg startera przy pomiarze pokazało 2. Dodana świeża brzeczka z filtracji , spowodowała że w kilkanaście minut starter zaczał dośc mocno pracować. Rano będe zadawał drożdze , zobaczymy co z nich będzie. 6.12 FM51 zadane. Nawet trochę się ich uzbierało na dnie kolby. Do drugiego US05 bez uwadniania. Temp zadania 18 stopni. Temp otoczenia 18. 30.12 wiadro na US05 poszło w kanał. Wiadro na FM51 przelane na klarowanie z żelatyną. Zebrałem gęstwę ale co z niej będzie zobaczymy. Cześć z US05 ewidentnie zakażona. Błona na powierzchni , zapach i smak mało zachęcający. FM51 pachnie i smakuje całkiem nieźle. Wędzonka bardzo delikatna ale jest. O dziwo widzę ze te drożdże zostawiają sporo ciała. 5.01.2015 część z FM51 zzabutelkowany ze 110 g cukru (2.5). Blg nie zamierzone bo spławik odbił się od dna przy 3,5 blg 28 x 0,5 I 6 x 0.33 11.02.2015. Piwo się poukładało , bo z początku masakrowało zapachem kukurydzy ( przynajmniej dla mnie ) . W ogóle jest jakieś dziwne. Dość pełne , jednak chyba wolałbym wersję 8 albo 9 blg. Trudno wyrokować o profili tych drożdży , bo łatwej drogi to one nie miały. W każdym razie piwo do picia , ale ani nie te drożdże raczej i nie 100% pszenica , chyba że z łuską. I zmniejszyć ekstrakt. Edytowane 11 Lutego 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 dlaczego 100% pszenicy??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 No.. teraz już wiem dlaczego nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Ważne ze do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) #65 Black IPA - 16 blg , 6,4% alk , 64 IBU, 77 ebc , 88% wydajność Zasyp : 3,4 kg pilzneński 0,5 kg carafa II Special 0,5 kg pszeniczny 0,5 kg monachijski 0,35 biscuit Zacieranie : Zasyp w 16 litrach 70C 66C - 60C - 90 min dodanie 0,5 kg carafa II Special mashout Chmielenie : Tomahawk 17,4% 30g FWH 90 min Amarillo 8,9% 15g , Chinook 13% 15g 10 min Amarillo 8,9% 10g , Chinook 13% 10g 5 min Amarillo 8,9% 25g , Chinook 13% 25g 0 min Wybicie : 22 litry , 16 blg , zadane gęstwą S04 po #63 Brown Ale BA Drożdże miały iść US05 po #64 grodziskim , jednak wygląda na to że złapało kwas. Więc nie przelewałem nawet na cichą. Niżna wydajność dziś , za szybko wysładzałem. 26.12.2014 Dodane 30g Amarillo , 60g Chinook na zimno. 31.12.2014 Zabutelkowane ze 115 gramów cukru, 21 litrów. 11.02.2015. Po piwie już nie ma nawet zapachu , ale uzupełniam zapiski. Piwo wyszło moim zdaniem bardzo w porządku. Chmielenie dobrane dobrze , jedyne co do zmiany , to zmniejszyć ilość carafy special , do 300 gramów myślę i podnieść jeszcze troszkę pełnię , przydałoby mu się troszeczkę więcej ciała. Edytowane 11 Lutego 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 #64 grodziskim , jednak wygląda na to że złapało kwas smuteczek po stokroć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 #64 grodziskim , jednak wygląda na to że złapało kwas smuteczek po stokroć zwłaszcza po takiej mordędze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Najbardziej będę się śmiał jak wiadro na FM51 okaże się dobre W środę zalewamy pierwsze piwo do beczki. Chłopaki nie chcą beczki u siebie... i zostaje u mnie... nie wiedzą co czynią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) nie zobaczyłem, że US-05 poszły suche, ciekawa sytuacja Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Najbardziej będę się śmiał jak wiadro na FM51 okaże się dobre W środę zalewamy pierwsze piwo do beczki. Chłopaki nie chcą beczki u siebie... i zostaje u mnie... nie wiedzą co czynią Nie dobrze, beczka ma kranik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się