Jejski Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 133 Pszenica z dnia 30.06.13 ================================================================================ Wielkość warki: 46 L Czas gotowania: 60 min Wydajność: 84% Gęstość początkowa: 12.5 P Goryczka: 13.5 IBU Barwa: 4 SRM Pilzneński 3.5 kg Pszeniczny 4 kg Abbey 40-50 250 g Waga słodów: 7.750 kg Tradition (DE) 5.3% 45 g Gotowanie 60 min Granulat Lactic Acid Uzdatnianie wody Zacieranie 20 mL Mauribrew Weiss Y1433 Suche 12.5 g uwodnione i lekki starter. 45-39 C 10 min Dekokcja 20 L 63 C 30 min Dekokcja 20 L 72 C 30 min Dekokcja 20 L100 C 15 min 63 C 30 min 72 C 30 min 76 C 15 min Nienawidzę warzyć latem Samo chłodzenie to koszmar! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Ja też nie... Wszystkie zaplanowane na teraz warki zrobiłam w zeszłym tygodniu, jak było chłodniej. Jedna jedynie zdarzyła się przy 30stopniowym upale - w kuchni było 35stopni... Myślałam, że tego nie przeżyję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) Kolejna letnia warka Całe szczęście że lało i było 14°C. Pomysł kiełkował od jakiegoś 1.5 roku, czyli już wtedy kupiłem hibiskus, ale nie mogłem się jakoś do tego zabrać. Po drodze chłopaki z Artezana ukradli mi nazwę swoim Czerwonym Kapturkiem, więc moje piwo będzie się nazywać Czerwony Wilk 134 Czerwony Wilk - American Amber Ale ================================================================================ Wielkość warki: 44 L Czas gotowania: 60 min Wydajność: 80% Gęstość początkowa: 12.3 P Goryczka: 28.7 IBU Barwa: 12 SRM Pilzneński 6 kg Pszeniczny 1.375 kg Carared 570 g Strzegom barwiący 50 g Waga słodów: 7.995 kg Centennial 8.5% 40 g Gotowanie 60 min Szyszka Cascade 6.0% 40 g Gotowanie 5 min Szyszka Cascade 6.0% 50 g Gotowanie 15 min Szyszka Kwas mlekowy Zacieranie 20 mL Hibiskus Gotowanie 150 g 15 min Mauribrew Weiss Y1433 gęstwa 68 C 60 min 76 C 15 min We fermentorach piękny purpurowy kolorek Już się nie mogę doczekać jak będzie wyglądać w pokalu. Edytowane 14 Lipca 2013 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Hibiskus daje dużo kwasów, nie zepsuje to efektu końcowego? 150 g to spory dodatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Dlatego poszło jak dla mnie sporo karmelu, a co do efektu końcowego to niestety trzeba czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Już się nie mogę doczekać jak będzie wyglądać w pokalu. Kolorek będzie , ale po 15 min gotowania 150g hibiskusa trochę kwaśny smak zostanie. Niezłe doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Ja tam też lubię hibiskus, może kiedyś spróbuję ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Od ostatniego wpisu minęło sporo czasu i tak pozostanie. Zawieszam swoje zapiski online. W tym wątku może jedynie będą się pojawiać tylko ważne informacje dotyczące mojego browaru hołk! Nie mam czasu i starzeje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 O następny!! No to pozostają powoli jedynie "Młode Wilcy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 No cóż, "z wiekiem spada zapotrzebowanie na emocje, a wzrasta zapotrzebowanie na święty spokój" korzen16 i zgoda 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Kurde, Jejski jestes taki stary jak ja :-D Wysłane z mojego LT18i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Szkoda, bo zawsze mogłem zobaczyć skład jakiegoś piwa, które piłem i czerpać insipirację Poza tym, Ty aż tak stary nie jesteś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 No żal i szkoda bo zawsze coś ciekawego można się było doczytać. A z tym wiekiem to faktycznie bez przesady bo się b. staro poczuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Andrzej, pisać w wątku nie musisz ale pokazałbyś się od czasu do czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 No jeszcze tego brakuje, żeby na imprezy nie przychodził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Wykrakaliście! Jutro na imprezie nie będę! Znowu robota Edit. Tak czy inaczej czyli dzisiaj i jutro i tak robota Edytowane 16 Listopada 2013 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Jak już wspomniałem, są ważne zmiany w browarze to jest wpis we wątku. Dorobiłem się mieszadła w kegu Części elektryczne leżały prawie dwa lata, a wytoczone od około roku. Zasilacz ma 400VA z płynną regulacją i dodatkowym włącznikiem na kablu (pilot). Przecież nie będę podnosił swoich czterech liter po to tylko aby włączyć mieszanie Większość obróbki elementów wykonałem sam, ale bez Krzyśka jego pomysłów i oczywiście spawania mieszadła by nie było. WIELKIE DZIĘKI! W moim przypadku mieszadło ma przedewszystkim dwie funkcje: - ułatwienie przy wsypywaniu słodu, a dokładniej chodzi o nie zbrylanie się śruty i muszę przyznać że sprawdza się doskonale, bo górne dziurkowane skrzydła załatwiają sprawę. - druga opcja to taka że podczas podgrzewania z FD muszę zwracać mocniej podgrzany zacier do kotła, by temp. łatwiej się rozchodziła. Cele zrealizowane! Dodatkowo znacząco skrócił się czas wsypywania słodu i podniosła wydajność o 2-3% Myślę że to przed ostatnia istotna modyfikacja sprzętowa w browarze, a moje motto im mniej sprzętu tym mniej się może zepsuć i mniej jest do mycia Oczywiście fotki. Pieron i CZEJEN 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Po tych "kilku" warkach dorobiłeś się mieszadła Nie za wcześnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Cześć. Wzrok mnie myli, czy łopaty górnego mieszadła są nachylone odwrotnie niż dolnego? Wysłane z mojego LT18i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Po tych "kilku" warkach dorobiłeś się mieszadła Nie za wcześnie? Lepiej po kilku warkach mieć sprzęt, bo może jeszcze kilka uwarzę Wzrok mnie myli, czy łopaty górnego mieszadła są nachylone odwrotnie niż dolnego? Dokładnie taki był plan Panie Grzegorzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 To nadejszła kolejna wielka chwila w moim browarze, czyli dorobiłem się refraktometru w wersji biowinowskiej. Okazało się że jednak łyk-end będę mieć częściowo wolny więc nie zawaham się go użyć przy warzeniu. Pieron i St. Anger 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Refraktometr to duża wygoda, gratulujemy nabytku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 He, w końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Gratulacje, trzeba to oblać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Dzięki, oblać trzeba oczywiście! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się