pepek84 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 U mnie ostatnio Czech Pils do w miarę porządnego napuchnięcia potrzebowały 9 dni wiec trzeba czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 A ile najdłużej czekałeś? ok. 7-8 dni. Przez pierwsze 3-4 dni nic się nie działo, mimo codziennego (po kilka razy) ostrego chlupotania zawartością. Po tym czasie zaczęło się lekkie nadymanie, by po kolejnych dzionkach dojść do pełnego "balonika" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Ktoś odpalał drożdże z nie napuchniętej saszetki? Tak, problemów nie było. Jeśli jednak masz taką możliwość - poczekaj do napuchnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Ktoś odpalał drożdże z nie napuchniętej saszetki? tak, 4 dni startowały w 12Blg, piwo wyszło bardzo dobreale co się nadenerwowałem to moje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 No i jednak cierpliwość ponad wszystko. Moja saszetka dostała klapsa w niedziele, ale dopiero teraz wyszła opuchlizna. Dzięki za wsparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
villeh Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Istnieje jakaś szansa, że znajdę gdzieś świeży chmiel? Okolice wrocławia, obojętnie jaki, byleby był zielony. Tak, to jest istotne i wymagające natychmiastowej interwencji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 świeży w sensie z krzaka czy po prostu nie stary, choć np. granulat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
villeh Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Zielona szyszka. Wiem, żę luty i trudno, ale może ktoś mrozi, czy jakoś przetrzymuje na tyle, żeby to jakoś wyglądało. Potrzebuję do zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Witam zasyp: 4kg pilzneński Strzegom 100g aroma drożdże Gozdawa do dolnych (pierwszy raz robiłem na nich), wyszło ok 23litry, nastawiłem 23.01 (10brix), 30.01 zeszło do 5,2 brix zlałem i dałem na cichą ale jakoś mi się nie klaruje, czy za szybko zlałem na cichą ? przyznam się że w pomieszczeniu gdzie stoi to temp. wacha się 12°C do 18°C co robić? czekać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Skoro nie przefermentowało do wyniku FFT, to za szybko zlałeś. Stoisz z wężykiem i butelkami nad wiadrem i nie wiesz co zrobić w tej chwili? temp. wacha się 12°C do 18°C Strasznie ciepło. Jeśli te lagerowe sobie nie poradziły w takim upale to znaczy, że było ich za mało. Być może już nie dofermetują. Czekaj co ci zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Witam zasyp: 4kg pilzneński Strzegom 100g aroma drożdże Gozdawa do dolnych (pierwszy raz robiłem na nich), wyszło ok 23litry, nastawiłem 23.01 (10brix), 30.01 zeszło do 5,2 brix zlałem i dałem na cichą ale jakoś mi się nie klaruje, czy za szybko zlałem na cichą ? przyznam się że w pomieszczeniu gdzie stoi to temp. wacha się 12°C do 18°C co robić? czekać ? Słabo dość odfermentowało, teraz to trudno powiedzieć czy za szybko zlałeś czy nie. Ale nic strasznego. Jeżeli coś tam jeszcze jest to drożdże się tym zajmą. Potrzymaj w takiej samej temperaturze jeszcze tydzień, a potem nawet miesiąc w niskiej, bliskiej zeru. Powinno się wyklarować. Nie wnikam dlaczego w tak wysokiej temperaturze trzymałeś, temat drożdży od pana Gozdawy jest drażliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Mierzysz ekstrakt końcowy refraktometrem? Tak wnioskuję bo wyniki dajesz w brixach. Alkohol w nim strasznie przełamuje odczyt i trzeba korzystać z jakiegoś kalkulatora który to przeliczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Witam drożdże Gozdawa do dolnych (pierwszy raz robiłem na nich), wyszło ok 23litry, nastawiłem 23.01 (10brix), 30.01 zeszło do 5,2 brix zlałem i dałem na cichą ale jakoś mi się nie klaruje, czy za szybko zlałem na cichą ? przyznam się że w pomieszczeniu gdzie stoi to temp. wacha się 12°C do 18°C co robić? czekać ? Podejrzewam, jak bart3q, że zmierzyłeś FG refraktometrem. Taki odczyt po korekcie to pozorny ekstrakt 2,2°Blg więc jak najbardziej po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Witam ! Może powinien być taki dział - Jaki to styl ? a że nie ma póki co to napisze tu, chociaż sprawa aż tak nie cierpi zwłoki. Zastanawia mnie jaki to styl piwa jeśli prawie 50% to pszenica i poza tym i pilzneński i monachijski i karmelowy i dodany tylko chmiel Lunga na 60' i w/g BS piwo ma około 40 IBU i wyszło około 11 blg. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Żaden, bo nie podałeś najważniejszego. Domyśl się. Poza tym to nie ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 A drożdże? Ogólnie piwo nie musi wyjść wg jakiegoś stylu, pewnie to jak najbardziej smaczny bezstylowiec;) Nie dajmy się zwariować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 :-) no tak drożdże ... drożdże safbrew s-04, czyli żadne pszeniczne. Czyli co "bezstylowaniec", ale niech się spełni i niech będzie smaczny i miło goryczkowy, ale chociaż singe hop-em można go nazwać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Skoro użyłeś jednego chmielu to tak.. Zresztą nazywać możesz jak chcesz, nikt Ci nie zabroni. Możesz go nawet nazwać "belgian black rye oatmeal american wheat whiskey IPA" I tak jak kilis napisał, takie pytania to do innego wątku. Tutaj piszemy w NAGŁYCH przypadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Czy ktoś wie lub jest w stanie na szybko zmierzyć jaką szerokość wewnętrzną ma otwór w petainerze, po zdjęciu fitingu oczywiście? Jakiej średnicy korek muszę do niego kupić? Przypadek nagły, bo muszę dziś kupić, a nie zdążę po pracy obrócić do domu by zmierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Czy ktoś wie lub jest w stanie na szybko zmierzyć jaką szerokość wewnętrzną ma otwór w petainerze, po zdjęciu fitingu oczywiście? 6 cm. Alfi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Dzięki Jacenty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Dzisiaj będę chmielił na zimno APA SH Mosaic, pytanie dotyczy dezynfekcji chmielu. Nigdy tego nie robiłem ale dzisiaj chyba muszę, ponieważ część chmielu wylądowała z torebki na podłogę . Zastanawiałem się czy można delikatnie spryskać go star sanem? Idiotyczny pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Ja spryskuje clo2 i jest ok. Starsanem tez chyba będzie ok skoro możesz go do piwa dodawac(w sensie ze nie musisz plukac kegow czy butelek z niego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoNick Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Witam wszystkich. To mój pierwszy post, mieszkam pod Wrocławiem, warze piwo od paru miesięcy. Niestety napotkałem dzisiaj na pewien problem z gestwa z Nottinghamów od danstara. Zapach ok, piwo z nad gestwy nie pachnie octem, nie jest kwaśne, tylko ma posmak kojarzący się z przypalonymi ziemniakami. Autoliza zapewne. Gestwa była zbierana w maksymalnie sterylnych warunkach, możliwe, ze część drożdży zabił środek dezynfekujący który mógł pozostać w sloiku. Warze jutro, zadawać to czy kupować drożdże biowinu, bo tylko takie dostane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi