Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

A ile najdłużej czekałeś?

ok. 7-8 dni.

Przez pierwsze 3-4 dni nic się nie działo, mimo codziennego (po kilka razy) ostrego chlupotania zawartością.

Po tym czasie zaczęło się lekkie nadymanie, by po kolejnych dzionkach dojść do pełnego "balonika" :) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

zasyp:

4kg pilzneński Strzegom

100g aroma

drożdże Gozdawa do dolnych (pierwszy raz robiłem na nich), wyszło ok 23litry, nastawiłem 23.01 (10brix), 30.01 zeszło do 5,2 brix zlałem i dałem na cichą ale jakoś mi się nie klaruje, czy za szybko zlałem na cichą ? przyznam się że w pomieszczeniu gdzie stoi to temp. wacha się 12°C do 18°C

co robić? czekać ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro nie przefermentowało do wyniku FFT, to za szybko zlałeś.

Stoisz z wężykiem i butelkami nad wiadrem i nie wiesz co zrobić w tej chwili?

temp. wacha się 12°C do 18°C

Strasznie ciepło. Jeśli te lagerowe sobie nie poradziły w takim upale to znaczy, że było ich za mało.

Być może już nie dofermetują. Czekaj co ci zostało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

zasyp:

4kg pilzneński Strzegom

100g aroma

drożdże Gozdawa do dolnych (pierwszy raz robiłem na nich), wyszło ok 23litry, nastawiłem 23.01 (10brix), 30.01 zeszło do 5,2 brix zlałem i dałem na cichą ale jakoś mi się nie klaruje, czy za szybko zlałem na cichą ? przyznam się że w pomieszczeniu gdzie stoi to temp. wacha się 12°C do 18°C

co robić? czekać ?

Słabo dość odfermentowało, teraz to trudno powiedzieć czy za szybko zlałeś czy nie. Ale nic strasznego. Jeżeli coś tam jeszcze jest to drożdże się tym zajmą. Potrzymaj w takiej samej temperaturze jeszcze tydzień, a potem nawet miesiąc w niskiej, bliskiej zeru. Powinno się wyklarować.

Nie wnikam dlaczego w tak wysokiej temperaturze trzymałeś, temat drożdży od pana Gozdawy jest drażliwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

drożdże Gozdawa do dolnych (pierwszy raz robiłem na nich), wyszło ok 23litry, nastawiłem 23.01 (10brix), 30.01 zeszło do 5,2 brix zlałem i dałem na cichą ale jakoś mi się nie klaruje, czy za szybko zlałem na cichą ? przyznam się że w pomieszczeniu gdzie stoi to temp. wacha się 12°C do 18°C

co robić? czekać ?

Podejrzewam, jak bart3q, że zmierzyłeś FG refraktometrem. Taki odczyt po korekcie to pozorny ekstrakt 2,2°Blg więc jak najbardziej po fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam !

Może powinien być taki dział - Jaki to styl ? a że nie ma póki co to napisze tu, chociaż sprawa aż tak nie cierpi zwłoki. Zastanawia mnie jaki to styl piwa jeśli prawie 50% to pszenica i poza tym i pilzneński i monachijski i karmelowy i dodany tylko chmiel Lunga na 60' i w/g BS piwo ma około 40 IBU i wyszło około 11 blg. Z góry dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:-) no tak drożdże ... drożdże safbrew s-04, czyli żadne pszeniczne. Czyli co "bezstylowaniec", ale niech się spełni i niech będzie smaczny i miło goryczkowy, ale chociaż singe hop-em można go nazwać ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro użyłeś jednego chmielu to tak.. Zresztą nazywać możesz jak chcesz, nikt Ci nie zabroni.

Możesz go nawet nazwać "belgian black rye oatmeal american wheat whiskey IPA" :D

I tak jak kilis napisał, takie pytania to do innego wątku. Tutaj piszemy w NAGŁYCH przypadkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś wie lub jest w stanie na szybko zmierzyć jaką szerokość wewnętrzną ma otwór w petainerze, po zdjęciu fitingu oczywiście?

Jakiej średnicy korek muszę do niego kupić?

 

Przypadek nagły, bo muszę dziś kupić, a nie zdążę po pracy obrócić do domu by zmierzyć :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj będę chmielił na zimno APA SH Mosaic, pytanie dotyczy dezynfekcji chmielu. Nigdy tego nie robiłem ale dzisiaj chyba muszę, ponieważ część chmielu wylądowała z torebki na podłogę :/ . Zastanawiałem się czy można delikatnie spryskać go star sanem? Idiotyczny pomysł? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. To mój pierwszy post, mieszkam pod Wrocławiem, warze piwo od paru miesięcy. Niestety napotkałem dzisiaj na pewien problem z gestwa z Nottinghamów od danstara. Zapach ok, piwo z nad gestwy nie pachnie octem, nie jest kwaśne, tylko ma posmak kojarzący się z przypalonymi ziemniakami. Autoliza zapewne. Gestwa była zbierana w maksymalnie sterylnych warunkach, możliwe, ze część drożdży zabił środek dezynfekujący który mógł pozostać w sloiku.

 

Warze jutro, zadawać to czy kupować drożdże biowinu, bo tylko takie dostane?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.