Skocz do zawartości

Browar Czarny Ryś


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Fermentor 1: 25,5l, 160-170ml bardzo gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian Lager

Fermentor 2: 25,5l, 160-170ml średnio gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian Lager

 

 

Widziałem ten sposób zadawania gęstwy też u Czesława. Jest jakiś konkretny powód takiego postępowania? Są jakieś różnice w smaku w zależności od rozrzedzenia gęstwy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie zadanie było tym razem przypadkowe bo końcówka gęstwy poprostu była rzadsza niż jej początek. Sam opis jest tylko na moje potrzeby aby zidentyfikować później ewentalne skutki takiego zadawania.

 

Efekt już jest zauważalny, rzadsza gęstwa ma opóźnienie kilka godzin w stosunku to gęstej, więc już wiem że było w niej trochę mniej drożdży. Efekt smakowy porównam dopiero za parę miesięcy.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Klaruje się v.2. w ramach projektu Dziki Gon. Chyba w tym tygodniu będzie warzenie.

 

Będzie to Imperialny Porter, ~26°Blg, wędzony, owsiany. Chmielenie tylko na goryczkę >90 IBU. W tym nic dziwnego w sumie. Ale po głównej fermentacji poleci na kilka miesięcy w balon z płatkiami dębowymi, które już dobre pół roku leżą w whisky. Wraz z nimi do balona trafią robaczki popularnie zwanymi brettami. Szczegółowa receptura po uwarzeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#64 Dziki Gon v.2
Warzenie: 26.02.2015
Estymacja z BS: 26,7°Blg, warka 15l, IBU 92, EBC 112

Zasyp:
Pilzneński wędzony* - 5,00 kg
Pilzneński Weyermann - 1,00 kg
Płatki owsiane błyskawiczne - 0,60 kg
Karmelowy wędzony* - 0,50 kg
Palony żywiecki** - 0,50 kg
Czekoladowy jasny 400 Strzegom - 0,15 kg
Carafa I Weyermann - 0,10 kg
Karmel 600 Strzegom - 0,10 kg

 

Woda i jej modyfikacje:
Całość kranówka bez modyfikacji

Zacieranie, filtracja i wysładzanie:
woda do zasypu 20l o temperaturze 75°C

80 min - 67°C
dolanie 5l wrzątku

30 min - 72°C

dolanie 5l wrzątku
mash-out

Bez Pomiar PH i bez wysładzania.

Gotowanie: 70 min
60 min - 50g Columbus 15.5%AA

10 min - cukier kandyzowany 250g

 

Fermentacja:
Wyszło 15l - 21°Blg

Chłodzenie do rana. Rano zadałem 100ml gęstej gęstwy, I pokolenie US-05. Temperatura otoczenia dla fermentacji to 10°C.

Komentarz:
- piwo warzone na pokazie, jak pokazywać to z grubej rury,

- podczas warzenia mocno oscypkowe i szynkowe zapachy w całej sali

- słód nie był zbyt ekstraktywny bo wydajność wyszła raczej marna ale to nie problem, po cześci spodziewałem się tego

 

* słód wędzony i karmelowy wędzony od GB.., jest to słód słodowany i wędzony we własnym zakresie, naprawdę wali oscypkiem, tak mocno wędzonego słodu jeszcze nie miałem
** palony żywiecki bardziej przypomina w smaku słód czekoladowy niż palony

 

--------------

17.03.2015

Przełałem na cichą fermentację. Odfermentowało do 7,5°Blg.

Jest całkiem fajnie, słodowość, wędzonka głównie ogniskowa, palność i wysoka goryczka.

--------------

15.04.2015

Po otwarciu słoja piwo normalnie śmierdziało naftą, do tego biały nalot, w smaku nie było źle, ale postanowiłem zlać piwo ... do zlewu. Kolejny Sour Ale nie był w planie.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#64 Dziki Gon v.2

 

Zadałem dziś rano gęstwę US-05 (I pokolenie), fermentor stoi w 10°C. Słód wędzony okazał się trochę mniej ekstraktywny, ale to nie szkodzi, w sumie po części się tego spodziewałem. Zacieranie trwało 2h z czego 0,5h w 72°C. Wyszło w sumie 21°Blg, mogłem pogotować dłużej ale nie było na to czasu, zresztą w sumie nie chciałem mieć mniej niż 15l. Za to była moc w zapachu - oscypek i szynka, 100% Steinbacha tak nie walło. Aż się zacząłem zastanawiać czy aby na pewno robić z tego piwa "dzikusa", czy nie lepiej zachować aromat wędzonki w czystej postaci.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@@GB...

Wypiłem 1 butelkę Twoje RIS i był całkiem przyzwoity, druga jeszcze sporo poleżakuje.

 

Z racji ogromu różnych innych zajęć dalsza część planu sezonowego może mocno ulec redukcji. Jeszcze chce zrobić w marcu dwa lagery póki jest do tego temperatura, a później to się zobaczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam aktualnie czasu w weekend warzyć więc na tygodniu organizuje w browarze BBD czyli BiG BreW DaY ;)

 

Dwa garnki, dwa palniki, dwa filtratory i dwie podówjne warki a łącznie ponad 90l trafi do 4 wiader. Gęstwa już czeka. Będzie to warka #65 Desitka oraz #66 Boston Lager. W planie obie warki miały być zacierane dekokcyjne ale nie wiem czy dam rady, musze rozpisać dobrze plan dnia.

 

Tym samym zakończe sezon lagerowy, w garażu i tak już 11-12°C, na szczeście końcem tygodnia znowu zapowiadają ochłodzenie, temperatura w garażu powinna wytrzymać jeszcze te 2-3 tygodnie na tym poziomie.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Test wstawienia receptury:

#64 desitka.bsmx

#64 Desitka

Bohemian Pilsner

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 0* (OG 1)
  • Końcowe blg: 0* (FG 1)
  • Alkohol objętościowo: 0%
  • Objętość: 0l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 7kg Pilsner (Bruntal) - (3.2 EBC, 96.3%)
  2. 0.17kg Carafoam (Weyermann) - Weyermann (3.9 EBC, 2.3%)
  3. 0.1kg Karmelowy 30 - (35 EBC, 1.4%)
  4. 30g Iunga 11.9AA (23.1IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Iunga 11.9AA (11.8IBU) granulat - Gotowanie 30min
  6. 50g Saphir 3.5AA (4.1IBU) granulat - Gotowanie 10min
  7. 100g Hallertauer Mittelfrueh 4.7AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min

 

Zacieranie:

  1. Protein Rest (Infuzja 2min) 65°C 40min Dodano 25l wody 70°C
  2. Saccharification (Dekokcja 2min) 72°C 20min
  3. Saccharification (Infuzja 2min) 75°C 10min Dodano 5l wody 94°C

 

Notatki:

 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#65 Desitka
Warzenie: 17.03.2015
Estymacja z BS: 10,1°Blg, warka 44l, IBU 33, EBC 5

Zasyp:
Pilzneński Bruntal - 7,00 kg (97,9%)
Carapils Weyermann - 0,10 kg (2,1%)

Woda i jej modyfikacje:
Pół na pół RO i kranówka

Zacieranie, filtracja i wysładzanie:
woda do zasypu 19l o temperaturze 75°C

120 min - 67°C
dolanie 8,5l wrzątku
05 min - 75°C

Brak pomiar PH zacieru. Wysładzanie 37l gorącej wody bez korekty PH

Gotowanie: 80 min
60 min - 50g Iunga 11,9%
20 min - 50g Saphir 3,5%

00 min - 100g Mittelfrueh 4,7%

Fermentacja:
Wyszło 46l - 10,7°Blg

Brzeczka schłodza przez około 30 min do około 30°C. Wiadra wystawiłem na dwór i chłodziły się do wieczora. W sumie brzeczka została schłodzona do 13°C i w tej temperaturze zadane drożdże. Temperatura otoczenia w garażu to 12°C.

Fermentor 1: 20l, 150ml średnio gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian Lager
Fermentor 2: 26l, 200ml bardzo gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian Lager

Komentarz:

- robiłem dwie duże warki na raz więc nie było czasu na zabawę z wodą czy też pomiary PH

- przedłużone zacieranie ze względu na pracę przy drugiej warce

 

--------------

28.03.2015

Przelałem do szklanych słoi na cichą, na około 3 tygodnie, nie będzie lagerowania bo padł mi zamrażarnik.

--------------

20.04.2015

Piwo poszło w całości do kegów. Brak pomiaru odfermentowania.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#66 Boston Lager
Warzenie: 17.03.2015
Estymacja z BS: 11,5°Blg, warka 40l, IBU 26, EBC 11

Zasyp:
Pilzneński Bruntal - 7,00 kg (93,3%)

Caramunich I Weyermann - 0,50 kg (6,7%)

Woda i jej modyfikacje:
Pół na pół RO i kranówka

Zacieranie, filtracja i wysładzanie:
woda do zasypu 23,5l o temperaturze 70°C

30 min - 65°C

30 min - 72°C
05 min - 78°C

Przełożenie zacieru do filtracji. Brak pomiar PH zacieru. Wysładzanie 37l gorącej wody bez korekty PH

Gotowanie: 70 min
60 min - 50g Mittelfrueh 4,7%
30 min - 50g Saaz 2,6%

10 min - 50g Celeia 3,0%

00 min - 50g Saaz 2,6%

Fermentacja:
Wyszło 37l - 12,6°Blg

Brzeczka schłodza przez około 30 min do około 30°C. Wiadra wystawiłem na dwór i chłodziły się do wieczora. W sumie brzeczka została schłodzona do 13°C i w tej temperaturze zadane drożdże. Temperatura otoczenia w garażu to 12°C.

Fermentor 1: 20l, 150ml średnio gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian Lager, rozcieńczyłem go 3l wody do 10,8°Blg
Fermentor 2: 20l, 200ml średnio gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian Lager

Komentarz:

- robiłem dwie duże warki na raz więc nie było czasu na zabawę z wodą czy też pomiary PH

- jedno wiadro rozcieńczyłem tak aby mieć w sumie 40l

 

----------------

06.04.2015

Przelałem na cichą, na około 2-3 tygodnie, nie będzie lagerowania, nie zmierzyłem FG.

----------------

20.04.2015

Piwo poszło w całości do kegów. Brak pomiaru odfermentowania.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po miesiącu przerwy w końcu jakieś warzenie. Ostatnie warki lagerowe, i tak spóźnione choć jeszcze w garażu 12°C, przez tydzień na pewno taka temperatura się jeszcze utrzyma.

 

Teraz ponowna miesięczna przerwa. A po niej na pewno Grodziskie oraz Witbier, 100% Peated Ale mogę już nie zdążyć zrobić. Tym samym powinnienem napełnić wszystkie kegi i zakończyć spokojnie sezon.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Keezer - R.I.P. :/

 

Wczoraj klęknął agregat w moim ponad 30-letnim Morsie. Cóż, trzeba szukać czegoś innego bo sezon letni za pasem a wszystkie piwa będą w kegu. Teraz pewnie poszukam jakieś używanej lodówki bo bardziej organizacyjnie będzie mi to pasować.

 

Dla upamiętnienia kilka fot:

Keezer w środku

Keezer i kran

 
 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.