Skocz do zawartości

Browar Czarny Ryś


Rekomendowane odpowiedzi

Po 13 dniach fermentacji przelałem dziś Bieszczadzkie Chmielowe na klarowanie w temperaturze 9°C - strasznie mętne, do tego Windsory zeszły tylko w okolice 4°Blg, może przynajmniej odwdzięczą się dobrym efektem smakowym ? Przy okazji wrzuciłem kolejną porcję chmielu EKG. Piwo będzie miał 3,6% alk. Pełna sesyjność :)

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Denny`s Favorite nie mogłem rozbić bo napuchły w transporcie więc poszły na karuzele. Narazie mała ilość na pobudzenie.

post-3232-1378063741,6218_thumb.jpg

 

Za to West Yorkshire napuchły w ... 5 godzin.

post-3232-1378063851,5977_thumb.jpg

 

W środę otwarcie sezonu :)

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#27 Landlord Best Bitter 10,2°Blg

04.09.2013

Beersmith: IBU - 30, EBC - 14

 

Zasyp:

Pale Ale Strzegom - 2,9 kg (90,3%)

Abbey Malt Weyermann - 0,08 kg (2,5%)

Karmelowy 300 Strzegom - 0,08 kg (2,5%)

Cukier - 0,15 kg (4,7%)

 

Zacieranie i filtracja:

woda do zasypu 11,5l

40 min - 64°C

20 min - 72°C

10 min - 78°C

 

pomiar PH 6,1 - korekta 6 ml kwasu mlekowego 80% - pomiar PH 5,2

wysładzanie około 18,5l gorącą wodą z kranu

 

Gotowanie: 75 min

60 min - 20g Fuggles 4,5%AA

45 min - 20g EKG 4,8%AA

15 min - 150g cukier

15 min - 5g mech irlandzki

05 min - 30g Styrian Goldings 5,4%AA

 

1l odzyskany z chmielin, zagotowałem ponownie, ostudziłem i zadałem do fermentacji

 

Fermentacja:

Wyszło 17l - 11,5°Blg, rozcieńczone 2,2l wody do 19,2l - 10,2°Blg

Zadane świeżą saszetką Wyeast 1469 West Yorkshire, bez startera, fermenacja ruszyła po 5h

 

Fermentacja w mojej skrzyni, temperatura startowa 18°C

Po dwóch dniach podniosłem do 19°C, po następnych dwóch dniach 20°C

 

Komentarz:

- po raz pierwszy zrobiłem korektę PH, być może troszkę za dużo kwasu bo PH zeszło mi do około 5,2

- nie wiem czy to dzięki korekcie PH ale po gotowaniu otrzymałem idealnie klarowną brzeczkę (zdjęcie post wyżej)

- gotowanie w nowym, szerokim garnku, chyba mam większe odparowanie, muszę to przewidywać w następnych warkach, no chyba że zbyt mocno gotowałem - robiłem dwie warki na raz więc nie konktrolowałem gotowania tak uważnie

 

-----------------------------

13.09.2013 - przelanie na cichą

Pomiar: 2,5°Blg

 

-----------------------------

20.09.2013 - chmielenie na zimno

20g Styrian Goldings, temperatura 19°C

 

-----------------------------

22.09.2013 - przelanie do kega

ABV: 4,0%

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 Pacific Pale Ale 11,8°Blg

04.09.2013

Beersmith: IBU - 35, EBC - 14

 

Zasyp:

Pale Ale Strzegom - 3,2 kg (86,5%)

Karmelowy jasny Litovel - 0,25 kg (6,8%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,25 kg (6,8%)

 

Zacieranie i filtracja:

woda do zasypu 9,5l

90 min - 67°C->64°C

Dodanie 5,5l wrzątku

30 min - 72°C

 

pomiar PH 6,1 - korekta 4 ml kwasu mlekowego 80% - pomiar PH 5,4

wysładzanie około 15l gorącą wodą z kranu

 

Gotowanie: 75 min

60 min - 22g Opal 8,7%AA

15 min - 5g mech irlandzki

05 min - 20g Dr Rudi 11,8%AA

 

15 min podczas chłodzenia w 80°C - 30g Dr Rudi 11,8%AA

 

1l odzyskany z chmielin, zagotowałem ponownie, ostudziłem i zadałem do fermentacji

 

Fermentacja:

Wyszło 14l - 15,5°Blg, rozcieńczone ~5l wody do 19l - 11,8°Blg

Zadane gęstwą ze startera, około 100ml rzadkiej gęstwy Wyeast 1450 Denny's Favorite 50

 

Fermentacja w mojej skrzyni, temperatura startowa 18°C

Po dwóch dniach podniosłem do 19°C, po następnych dwóch dniach przeniosłem do kotłowni 21°C

 

Komentarz:

- zacieranie po raz pierwszy w lodówce turystycznej, czas się przedłużył bo zajmowałem się pierwszą warką dnia, przez to nie dałem rady zrobić wygrzewu co objawiło się później przytkaniem filtracji

- kolejne poteżne odparowanie przy gotowaniu, muszę nad tym zaponować na następnym warzeniu

- po raz pierwszy też chmieliłem podczas chłodzenia

 

-----------------------------

13.09.2013 - przelanie na cichą

Pomiar: 2,5°Blg

 

----------------------------

22.09.2013 - przelanie do kega

ABV: 4,8%

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pomiar PH - 6,1

korekta 4 ml kwasu mlekowego 80%

pomiar PH - 5,4

 

Ciekawa opcja z tym pomiarem ph. Czym mierzysz, jakie są proporcje obniżania ph tym kwasem mlekowym? I gdzie, i za ile kupiłeś akcesoria do tego :D ?

Edytowane przez Marcin44
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 American Red Ale 13°Blg

12.09.2013

Beersmith: IBU - 28, EBC - 27

 

Zasyp:

Pale Ale Strzegom - 3,10 kg (69,5%)

Monachijski I Strzegom - 0,80 kg (17,9%)

Abbey Malt Weyermann - 0,25 kg (5,6%)

Karmelowy jasny Litovel - 0,25 kg (5,6%)

Pszenica prażona Strzegom - 0,06 kg (1,3%)

 

Zacieranie i filtracja:

woda do zasypu 15l

30 min - 64°C

30 min - 72°C

10 min - 78°C

 

pomiar PH 6,1 - korekta 4 ml kwasu mlekowego 80% - pomiar PH 5,4

Perfekcyjna filtracja 27l w 27 min, wysładzanie około 16l gorącej wody z kranu.

 

Gotowanie: 75 min

60 min - 18g Smaragd 8%AA

15 min - 5g mech irlandzki

05 min - 30g Citra 12%AA

 

15 min podczas chłodzenia w około 80->70°C - 30g Citra 12%AA

 

3l odzyskane z osadów, zagotowałem ponownie, ostudziłem i zadałem do fermentacji

 

Fermentacja:

Wyszło 20l - 13°Blg

Zadane przemytą gęstwą, około 150ml rzadkiej gęstwy Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 (I pokolenie)

 

Fermentacja w mojej skrzyni, temperatura startowa 18,5°C. Czujnik przyczepiony bezpośrednio do ścianki fermentora.

Po kilku dniach czujnik poszedł z powrotem do słoika bo wstawiłem drugi fermentor. Temperaturę zmieniłem wtedy na 19°C a po kilku dniach na 20°C.

 

Komentarz:

- tym razem tylko 1 warka (jutro druga) - rekord czasowy, wyrobiłem się w 4,5h ze wszystkim

- popracowałem nad odparowaniem, efekt - trafiłem idealnie w założone parametry

- nie wiem czy to kwestia nowych słodów, czy kwestia korekty PH czy może jeszcze kwestia powrotu do mchu, a może wszystko na raz, ale mam teraz potężne osady po chłodzeniu, kluski, w tej warce to już był rekord. Niecałe 4l osadu z czego 3l w miarę klarownej brzeczki udało mi się odzykać

- kolejne chmielenie na chłodzeniu, jestem ciekaw efektu

- od tego sezonu zaczynam przemywać drożdże co też uczyniłem

 

-----------------------------

22.09.2013 - przelanie na cichą

Pomiar: 3,5°Blg

 

-----------------------------

08.10.2013 - przelanie do petainera

ABV: 4,9%

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro okrągła 30 warka :) Będzie to klon piwa Theakston Old Peculier, które swego czasu miałem przyjemność degustować w Anglii. Ciemne piwo z melasą w stylu Old Ale.

 

W recepturze na klona w BYOBRA nie ma nic o melasie, ale pewnie i tak wyjdzie dobre. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj też jest: http://www.britishbr...lier-version-1/ i tu: http://www.brewtoad....-peculier-clone czyli coś z melasą jest na rzeczy, choć treacle to określenie stricte brytyjskie, a molasses stricte amerykańskie, co więcej w UK przyjęło się że treacle nawet jak jest "dark" or "black", nie jest tak ciemny jak melasa. A najprostsze rozróżnienie obu jest w tej definicji:

molasses is obtained from the drainings of raw sugar during the refining process and treacle is made from the syrup obtained from the sugar.
Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

też się szykuję do Old Ale i zastanawiam się gdzie można kupić melasę, kiedyś można było zdobyć w cukrowni, a teraz to nie wiem. Jak wpisuję w wujka google, to wyskakują głównie akcesoria do sziszy :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uff, ostatkiem sił udało mi się uwarzyć warkę, popołudniu wirus rozłożył mnie na dobre. Padam na pysk.

 

#30 Old Peculier 14°Blg

13.09.2013

Beersmith: IBU - 27, EBC - 30

 

Zasyp:

Pale Ale Strzegom - 3,72 kg (79,2%)

Pszenica niesłodowana - 0,35 kg (7,7%)

Karmelowy jasny Litovel - 0,16 kg (3,4%)

Pszenica prażona Strzegom - 0,08 kg (1,8%)

 

Zacieranie i filtracja:

woda do zasypu 15l

30 min - 64°C

30 min - 72°C

Próba jodowa negatywna.

10 min - 78°C

 

pomiar PH 6,3 - korekta 4 ml kwasu mlekowego 80% - pomiar PH - 5,7

Nie robiłem kolejnej korekty bo skończyły mi się paski.

Ponowna perfekcyjna filtracja 27l w ~27 min, wysładzanie około 17l gorącą wodą z kranu.

 

Gotowanie: 75 min

60 min - 30g EKG 5%AA

15 min - 5g mech irlandzki

15 min - 230g cukier

15 min - 150g melasa trzcinowa

05 min - 30g Fuggles 4,5%AA

 

1,5l odzyskane z osadów, zagotowałem ponownie, ostudziłem i zadałem do fermentacji

 

Fermentacja:

Wyszło 20l - 14°Blg

Zadane przemytą gęstwą, około 100ml gęstej gęstwy Wyeast 1469 West Yorkshire (I zbiór)

 

Fermentacja w mojej skrzyni, temperatura 19°C, po kilku dniach podniosłem do 20°C.

 

Komentarz:

- kolejna warka w 4,5h

- kolejna klarowna brzeczka po gotowaniu

- drożdże 1469 mają strasznie mało gęstwy, po przemyciu wyszło około 130ml (większa cześć poszło do fermentacji, reszta dla kolegi leszcza)

 

-----------------------------

22.09.2013 - przelanie na cichą

Pomiar: 3°Blg

 

-----------------------------

09.10.2013 - przelanie do kega

ABV: 5,7%

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podczas warzenia w poprzednich dniach przelałem na cichą:

#27 Landlord Best Bitter 10,2°Blg -> 2,5°Blg, Wyeast 1469 West Yorkshire

#28 Pacific Pale Ale 11,8°Blg -> 2,5°Blg, Wyeast 1450 Denny's Favorite 50

 

Oba szczepy dobrze odfermentowywują ale pozostawiają sporo ciała stąd piwa mimo niskiego ekstraktu nie są "cienkie".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.