WiHuRa Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Już? Idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Po 13 dniach fermentacji przelałem dziś Bieszczadzkie Chmielowe na klarowanie w temperaturze 9°C - strasznie mętne, do tego Windsory zeszły tylko w okolice 4°Blg, może przynajmniej odwdzięczą się dobrym efektem smakowym ? Przy okazji wrzuciłem kolejną porcję chmielu EKG. Piwo będzie miał 3,6% alk. Pełna sesyjność Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) Denny`s Favorite nie mogłem rozbić bo napuchły w transporcie więc poszły na karuzele. Narazie mała ilość na pobudzenie. Za to West Yorkshire napuchły w ... 5 godzin. W środę otwarcie sezonu Edytowane 1 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 No i mamy środę... Warzy się?;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Tak, będę za chwilę gotował drugą warkę. Garaż otwarty, ciepło, słońce świeci. Piękna okoliczność przyrody to i miło się warzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Po raz pierwszy chyba mam tak idealnie klarowną brzeczkę po gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) #27 Landlord Best Bitter 10,2°Blg 04.09.2013 Beersmith: IBU - 30, EBC - 14 Zasyp: Pale Ale Strzegom - 2,9 kg (90,3%) Abbey Malt Weyermann - 0,08 kg (2,5%) Karmelowy 300 Strzegom - 0,08 kg (2,5%) Cukier - 0,15 kg (4,7%) Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 11,5l 40 min - 64°C 20 min - 72°C 10 min - 78°C pomiar PH 6,1 - korekta 6 ml kwasu mlekowego 80% - pomiar PH 5,2 wysładzanie około 18,5l gorącą wodą z kranu Gotowanie: 75 min 60 min - 20g Fuggles 4,5%AA 45 min - 20g EKG 4,8%AA 15 min - 150g cukier 15 min - 5g mech irlandzki 05 min - 30g Styrian Goldings 5,4%AA 1l odzyskany z chmielin, zagotowałem ponownie, ostudziłem i zadałem do fermentacji Fermentacja: Wyszło 17l - 11,5°Blg, rozcieńczone 2,2l wody do 19,2l - 10,2°Blg Zadane świeżą saszetką Wyeast 1469 West Yorkshire, bez startera, fermenacja ruszyła po 5h Fermentacja w mojej skrzyni, temperatura startowa 18°C Po dwóch dniach podniosłem do 19°C, po następnych dwóch dniach 20°C Komentarz: - po raz pierwszy zrobiłem korektę PH, być może troszkę za dużo kwasu bo PH zeszło mi do około 5,2 - nie wiem czy to dzięki korekcie PH ale po gotowaniu otrzymałem idealnie klarowną brzeczkę (zdjęcie post wyżej) - gotowanie w nowym, szerokim garnku, chyba mam większe odparowanie, muszę to przewidywać w następnych warkach, no chyba że zbyt mocno gotowałem - robiłem dwie warki na raz więc nie konktrolowałem gotowania tak uważnie ----------------------------- 13.09.2013 - przelanie na cichą Pomiar: 2,5°Blg ----------------------------- 20.09.2013 - chmielenie na zimno 20g Styrian Goldings, temperatura 19°C ----------------------------- 22.09.2013 - przelanie do kega ABV: 4,0% Edytowane 25 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) #28 Pacific Pale Ale 11,8°Blg 04.09.2013 Beersmith: IBU - 35, EBC - 14 Zasyp: Pale Ale Strzegom - 3,2 kg (86,5%) Karmelowy jasny Litovel - 0,25 kg (6,8%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,25 kg (6,8%) Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 9,5l 90 min - 67°C->64°C Dodanie 5,5l wrzątku 30 min - 72°C pomiar PH 6,1 - korekta 4 ml kwasu mlekowego 80% - pomiar PH 5,4 wysładzanie około 15l gorącą wodą z kranu Gotowanie: 75 min 60 min - 22g Opal 8,7%AA 15 min - 5g mech irlandzki 05 min - 20g Dr Rudi 11,8%AA 15 min podczas chłodzenia w 80°C - 30g Dr Rudi 11,8%AA 1l odzyskany z chmielin, zagotowałem ponownie, ostudziłem i zadałem do fermentacji Fermentacja: Wyszło 14l - 15,5°Blg, rozcieńczone ~5l wody do 19l - 11,8°Blg Zadane gęstwą ze startera, około 100ml rzadkiej gęstwy Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 Fermentacja w mojej skrzyni, temperatura startowa 18°C Po dwóch dniach podniosłem do 19°C, po następnych dwóch dniach przeniosłem do kotłowni 21°C Komentarz: - zacieranie po raz pierwszy w lodówce turystycznej, czas się przedłużył bo zajmowałem się pierwszą warką dnia, przez to nie dałem rady zrobić wygrzewu co objawiło się później przytkaniem filtracji - kolejne poteżne odparowanie przy gotowaniu, muszę nad tym zaponować na następnym warzeniu - po raz pierwszy też chmieliłem podczas chłodzenia ----------------------------- 13.09.2013 - przelanie na cichą Pomiar: 2,5°Blg ---------------------------- 22.09.2013 - przelanie do kega ABV: 4,8% Edytowane 25 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin44 Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) pomiar PH - 6,1 korekta 4 ml kwasu mlekowego 80% pomiar PH - 5,4 Ciekawa opcja z tym pomiarem ph. Czym mierzysz, jakie są proporcje obniżania ph tym kwasem mlekowym? I gdzie, i za ile kupiłeś akcesoria do tego ? Edytowane 9 Września 2013 przez Marcin44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Paski PH do kupienia w sklepach piwowarskich, kwas mlekowy również. Daje się w porcjach po około 2-3 ml i robi pomiar ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) #29 American Red Ale 13°Blg 12.09.2013 Beersmith: IBU - 28, EBC - 27 Zasyp: Pale Ale Strzegom - 3,10 kg (69,5%) Monachijski I Strzegom - 0,80 kg (17,9%) Abbey Malt Weyermann - 0,25 kg (5,6%) Karmelowy jasny Litovel - 0,25 kg (5,6%) Pszenica prażona Strzegom - 0,06 kg (1,3%) Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 15l 30 min - 64°C 30 min - 72°C 10 min - 78°C pomiar PH 6,1 - korekta 4 ml kwasu mlekowego 80% - pomiar PH 5,4 Perfekcyjna filtracja 27l w 27 min, wysładzanie około 16l gorącej wody z kranu. Gotowanie: 75 min 60 min - 18g Smaragd 8%AA 15 min - 5g mech irlandzki 05 min - 30g Citra 12%AA 15 min podczas chłodzenia w około 80->70°C - 30g Citra 12%AA 3l odzyskane z osadów, zagotowałem ponownie, ostudziłem i zadałem do fermentacji Fermentacja: Wyszło 20l - 13°Blg Zadane przemytą gęstwą, około 150ml rzadkiej gęstwy Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 (I pokolenie) Fermentacja w mojej skrzyni, temperatura startowa 18,5°C. Czujnik przyczepiony bezpośrednio do ścianki fermentora. Po kilku dniach czujnik poszedł z powrotem do słoika bo wstawiłem drugi fermentor. Temperaturę zmieniłem wtedy na 19°C a po kilku dniach na 20°C. Komentarz: - tym razem tylko 1 warka (jutro druga) - rekord czasowy, wyrobiłem się w 4,5h ze wszystkim - popracowałem nad odparowaniem, efekt - trafiłem idealnie w założone parametry - nie wiem czy to kwestia nowych słodów, czy kwestia korekty PH czy może jeszcze kwestia powrotu do mchu, a może wszystko na raz, ale mam teraz potężne osady po chłodzeniu, kluski, w tej warce to już był rekord. Niecałe 4l osadu z czego 3l w miarę klarownej brzeczki udało mi się odzykać - kolejne chmielenie na chłodzeniu, jestem ciekaw efektu - od tego sezonu zaczynam przemywać drożdże co też uczyniłem ----------------------------- 22.09.2013 - przelanie na cichą Pomiar: 3,5°Blg ----------------------------- 08.10.2013 - przelanie do petainera ABV: 4,9% Edytowane 9 Października 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Jutro okrągła 30 warka Będzie to klon piwa Theakston Old Peculier, które swego czasu miałem przyjemność degustować w Anglii. Ciemne piwo z melasą w stylu Old Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Jutro okrągła 30 warka Będzie to klon piwa Theakston Old Peculier, które swego czasu miałem przyjemność degustować w Anglii. Ciemne piwo z melasą w stylu Old Ale. W recepturze na klona w BYOBRA nie ma nic o melasie, ale pewnie i tak wyjdzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Akurat w BYO jest Lyle's Black Treacle Syrup czyli melasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 No to u Wheelera tylko pale, crystal i chocolate, og 1.058, fg 1.015, 29 IBU. Chmielone na goryczkę Challenger i Fuggle, na aromat Goldings, na zimno Styrian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) Tutaj też jest: http://www.britishbr...lier-version-1/ i tu: http://www.brewtoad....-peculier-clone czyli coś z melasą jest na rzeczy, choć treacle to określenie stricte brytyjskie, a molasses stricte amerykańskie, co więcej w UK przyjęło się że treacle nawet jak jest "dark" or "black", nie jest tak ciemny jak melasa. A najprostsze rozróżnienie obu jest w tej definicji: molasses is obtained from the drainings of raw sugar during the refining process and treacle is made from the syrup obtained from the sugar. Edytowane 12 Września 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 też się szykuję do Old Ale i zastanawiam się gdzie można kupić melasę, kiedyś można było zdobyć w cukrowni, a teraz to nie wiem. Jak wpisuję w wujka google, to wyskakują głównie akcesoria do sziszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 http://www.sklepdietetyczny.pl/cukier-syropy-syropy-klonowe/202-syrop-z-trzciny-cukrowej-450g-horizon.html http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=1375&idc=31&page=&sess_id=52e8104dbc42687defaf04e583c5e7e5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 no właśnie chodziło mi o melasę buraczaną, dla tego pisałem o cukrowni (w domyśle polskiej). Chyba, że do Old Ale koniecznie ma iść ta trzcinowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Kup trzcinową, będzie lepsza. Melasa do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, w hipermarketach jej nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Względnie jak będziesz sypał cukier, to możesz użyć muscovado, od razu z melasą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Piątek trzynastego to raczej dla mnie szczęśliwy dzień ale dziś wszystko sprzeciwia się warzeniu piwa. Połowa rodziny chora, mnie też coś bierze A jednak, trza być twardym: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) Uff, ostatkiem sił udało mi się uwarzyć warkę, popołudniu wirus rozłożył mnie na dobre. Padam na pysk. #30 Old Peculier 14°Blg 13.09.2013 Beersmith: IBU - 27, EBC - 30 Zasyp: Pale Ale Strzegom - 3,72 kg (79,2%) Pszenica niesłodowana - 0,35 kg (7,7%) Karmelowy jasny Litovel - 0,16 kg (3,4%) Pszenica prażona Strzegom - 0,08 kg (1,8%) Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 15l 30 min - 64°C 30 min - 72°C Próba jodowa negatywna. 10 min - 78°C pomiar PH 6,3 - korekta 4 ml kwasu mlekowego 80% - pomiar PH - 5,7 Nie robiłem kolejnej korekty bo skończyły mi się paski. Ponowna perfekcyjna filtracja 27l w ~27 min, wysładzanie około 17l gorącą wodą z kranu. Gotowanie: 75 min 60 min - 30g EKG 5%AA 15 min - 5g mech irlandzki 15 min - 230g cukier 15 min - 150g melasa trzcinowa 05 min - 30g Fuggles 4,5%AA 1,5l odzyskane z osadów, zagotowałem ponownie, ostudziłem i zadałem do fermentacji Fermentacja: Wyszło 20l - 14°Blg Zadane przemytą gęstwą, około 100ml gęstej gęstwy Wyeast 1469 West Yorkshire (I zbiór) Fermentacja w mojej skrzyni, temperatura 19°C, po kilku dniach podniosłem do 20°C. Komentarz: - kolejna warka w 4,5h - kolejna klarowna brzeczka po gotowaniu - drożdże 1469 mają strasznie mało gęstwy, po przemyciu wyszło około 130ml (większa cześć poszło do fermentacji, reszta dla kolegi leszcza) ----------------------------- 22.09.2013 - przelanie na cichą Pomiar: 3°Blg ----------------------------- 09.10.2013 - przelanie do kega ABV: 5,7% Edytowane 18 Listopada 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Podczas warzenia w poprzednich dniach przelałem na cichą: #27 Landlord Best Bitter 10,2°Blg -> 2,5°Blg, Wyeast 1469 West Yorkshire #28 Pacific Pale Ale 11,8°Blg -> 2,5°Blg, Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 Oba szczepy dobrze odfermentowywują ale pozostawiają sporo ciała stąd piwa mimo niskiego ekstraktu nie są "cienkie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Pierwsze etykiety w nowym sezonie, będą teraz trochę w innej koncepcji. QR linkuje do zapisków. Edytowane 19 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się