Tanksztela Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 ile dodać płatków dębowych na 23 litry piwa do cichej fermenracji? Mam 50 fr tych płatków i nie wiem ile dać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 A co to za piwo? Możesz nie dawać wcale albo wsypać wszystko - napisz co to za piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 racja, pytanie jakie piwo i jaki efekt chcesz uzyskac. Inna sprawa ze bywaja tez rozne rodzaje platkow, w roznym stopniu opiekane. Ja na przyklad swego czasu do czekoladowego stouta dawalem 60g srednio opiekanych, ale sam stout byl tak intensywny w smaku ze platki ostatecznie byly gdzies na dalszym planie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 coś takiego robię: http://www.sklep.piwowin.pl/MILD_15_kg_Geordie-331.html Płatki dębowe mam takie: PŁATKI DĘBOWE 50 g - ŚREDNIO OPIEKANE amerykańskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Ale z tego brewkita? czy warzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 z brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 warzyć to Ja jeszze nie umie a i sprzętu, warunków nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 50g będzie OK, potrzymaj z tydzień-dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesiek1102 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Odświeżę temat. Mam płatki dębowe "HEAVY TOAST" dostępne w Biowinie i Obi skorzystałem z nich przy robieniu miodu, później wyparzyłem i mają teraz ciekawy aromat miodowo dębowy. Dodawał ktoś kiedyś coś takiego do piwa? Jeszcze nie wiem do czego by je dodać i czy nie lepiej je wyrzucić. mam nadzieję, że zwrot "Dodawał ktoś kiedyś coś" jest w miarę zrozumiały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Spokojnie możesz dodać. Płatki dębowe najlepiej pasują do piw ciemnych i i mocnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesiek1102 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Dzięki wielkie, jak dodam przy następnym nastawie dam znać czy coś z tego miodowego aromatu przeszło do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 a do wędzonego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Beczkowa Schlenkerla ma posmak dębu, więc możesz spróbować. Ale mnie osobiście on tam nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zasyp był taki 3 kg wędzony whiskey 1 kg wędzony Steinbach 1 kg wiedeński 1 kg monachijski 0,1 kg zakwaszający wiec bardziej wędzony w dymie torfowym. Whiskey i beczka to pasuje. Myśląc o tej warce kupiłem płatki mocno opiekane. Teraz się waham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 a jak zachowują się płatki na cichej,opadają na dno ?, jak zlewać przez pończochę,czy bez ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoo Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Pływają po powierzchni -- jest z tym pewien problem, bo pod koniec przelewania co mniejsze są w stanie "zaciągnąć" się do wężyka. Pończocha taka jak po chmieleniu na zimno wiele tu nie da, bo płatki nie są na tyle duże, żeby przejść przez wężyk (przynajmniej ja takich nie miałem), jedynie go zaczopowują go u wejścia. Da się to rozwiązać odganiając je np. łyżką piwowarską, ale trochę ciężko to wykonać w pojedynkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Dzięki ,dobrze,że zapytałem,jakoś się przygotuję na te utrudnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Może na końcu wężyka wyciąć ząbki? /\/\/\/\/\/\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 nie było żadnych problemów,drewno pływało ,przy końcu zassało pare drobnych fragmentów,ale przy rozlewie zostały w wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeeR Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Czy do "Coopers - India Pale Ale" można dodać płatki ? Tzn pewnie można le jaki to da efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 chmiel zabije posmak płatków więc szkoda produktów. zastaw sobie do inny stylów piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Odkopie temat Robiłem american stouta z dodatkiem płatków średnio opiekanych, które to dodawałem po przelaniu z burzliwej (albo bez przelewania na cichą, tak czy siak kiedy byłem pewien, że fermentacja ustała), wcześniej wygotowałem je przez 10 minut i wrzuciłem co ważne same płatki bez tego w czym się gotowały. Pytanie jakie mam to czy można razem z płatkami wlać wodę, w której się gotowały co wzmocni efekt czy raczej może to wnieść jakieś niechciane smaki? Gąska 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Ja bym spróbował tej wody jak smakuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Pamiętam, że zapach miała przyjemny, w smaku jej nie próbowałem. Była zabarwiona od płatków na brązowawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się