ijon Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Witam Planuje w najbliższym czasie uwarzyć WITa. Do tej pory zaopatrywałem się w kolendrę w HB teraz nie mogę jej znaleźć w żadnym sklepie dla piwowarów. Szukam bo ktoś na forum pisał, że ta dostępna w sklepach jest marokańska i piwo dostaje od nich szynkowych posmaków i bardziej odpowiednia jest indyjska. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć tej indyjskiej. Może ktoś poradzi z jakiego źródła mogę zdobyć odpowiednią znaczy się tę indyjską, no chyba że wszędzie sprzedają taką samą a to był chwyt marketingowy:) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ja stosuje kolendrę z Kamisa i żadnych szynkowych ani dziwnych posmaków nie wyczuwam. Nie wiem czy to marokańska czy indyjska, szczególnie mnie to nie interesowało, a piwo wychodzi bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutimar Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ja kupuję w sklepach zielarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ja też użyłem kiedyś zwykłej marketowej i piwko wyszło palce lizać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Kupowałem kiedyś kolendrę indyjską w sklepie Piotr i Paweł. Kiedyś robiłem też ze "zwykłą" kolendrą - dawno to było, ale nie pamiętam żeby miała szynkowe posmaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ta kolendra jest super, polecam!! http://allegro.pl/kolendra-100-g-i1952716934.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 potwierdzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Pięknie dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 mam kolendre indyjską z TRS ale jest mielona. czy można ją wykorzystać do witbiera? czy zawsze przyprawia sie w woreczkach czy można dorzucic kolendre i curacao luzem pod koniec chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ja tam wrzucam luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Kolendra indyjska jest lub też bywa w sklepach Piotr i Paweł. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 ale może być zmielona na proszek czy ma być to kolendra cała zmiażdżona w moździerzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ja wsypałem 15g, ześrutowałem śrutownikiem dość drobno. Bardziej było czuć słodką pomarańczę niż kolendrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 także daję coś około 15g cała zmiażdżona w moździerzu. Jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbogdanski Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) ku przestrodze: Kupiona kolendra mielona z firmy TRS (dostepna chyba na calym swiecie, produkowana w indiach) po otwarciu nie pachniała jak żadna kolendra jaka miałem okazje spożywać. w zasadzie nie pachniała w ogóle jak kolendra. bardziej jak jakiś rosołek w kostce lub zwietrzała mieszanka przypraw. dużo gotuje potraw kuchni indyjskiej i arabskiej a w nich kolendra to jeden z głównych składników. no i tu pytanie. czy kolendra indyjska ma totalnie inny zapach od tej kolendry którą mozna kupić w polskich sklepach? dotychczas wszystkie kolendry ktore kupowalem, nie ważne z jakiej firmy, pachniały podobnie. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez marekbogdanski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Używałem kolendry indyjskiej z firmy Royal Brand, dostępnej w Almie. Ma bardzo intensywny zapach, ale nie ma w wątpliwości, że to kolendra. Widzę, że kupiłeś już zmieloną. Myślę, że już lepiej kupić zwyczajną kolendrę i samemu zmielić w dniu warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 A to kolendrę się mieli? Wsypałem całą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Najlepiej kolendrę rozdrobnić w mozdzierzu, wtedy więcej odda aromatu niż cała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 A to kolendrę się mieli? Wsypałem całą... I czuć w ogóle jej aromat w piwie? Ja ją mielę młynkiem do maku na proszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Staram się nie kupować żadnych mielonych przypraw! Porównajcie ceny mielonych i niemielonych. Przeważnie te drugie są nieco droższe, jak myślicie dlaczego? Jeszcze jedno, świeżo zmielone znaczy nie zwietrzałe. Jacki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Staram się nie kupować żadnych mielonych przypraw! Porównajcie ceny mielonych i niemielonych. Przeważnie te drugie są nieco droższe, jak myślicie dlaczego? Jeszcze jedno, świeżo zmielone znaczy nie zwietrzałe. Znajomy pracował w firmie, która sprzedaje przyprawy. Do pieprzu mielonego dodają popiół, żeby go było więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 same korzyści. Nie dość że pieprzu jest więcej to nie trzeba płacić za utylizację popiołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Ta kolendra jest super, polecam!! http://allegro.pl/ko...1952716934.html szop007 co to była za kolendra ? (link wygasł) ? Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 W internecie nic nie ginie http://archiwumallegro.pl/kolendra_100_g-1952716934.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 A, to TRS. Dzięki Gabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się