Kazimierz_W Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Co pisali o czasie fermentacji to pisali, ale drożdże nie umieją czytać. U mnie drożdże nie wylazły, ale piana miała z 7cm. Na niej cały czas unosiły się drożdże, opad na dno był znikomy. Fakt chmiel pachniał obezwładniająco. W Polsce te zestawy są również dostępne, tylko w znacznie lepszej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Dzisiaj lekkie porządki w browarze plus zlewanie piwek na cichą i odpalenie startera z Stefanami 1. Zlałem na cichą warkę 149 Polskie ale wyszło 22,5 litra przy 3 blg -1,012 FG, pachnie i smakuje dobrze, dość czysto, trochę goryczkowo. Dodałem 60 g Iungi na cichą. 2. Pozlewałem do butelek z słoika z chmielami na zimno warkę 146 ABA wyszło 7 butelek 0,5l przy 2,1 blg - 1.008 FG. Bardzo fajne mi ten Brown Ale, lekko czekoladowy z żywiczką z Simcoe w aromacie, czekam na nagazowanie ale bardzo ciekawie się zapowiada. 3. I na cichą jako drugie poszedł Warka 148 American Lager wyszło 22,5 litra przy 3,4 blg - 1.013 FG. Dostanie za tydzień jakiś chmieli na zimno co by w aromacie było ładnie Ogólnie fajny aromat ma to piwko ziołowo-owocowy, plus delikatna słodkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Wczoraj zrobiłem piwo razem z kumplem:19.01.2015warka 152 AIPA (receptura własna) SKŁAD: Bruntal Pilzneński - 5,7 kg Strzegom Karmelowy 30 - 0,2 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Simcoe 13,2% 35 g Amarillo 8,9% 20 g Chalanger 10,2% 30 g Zeus 16,6% 35 g Cenntenial 8,4% 30 g Saphir 4,3% 20 g Drożdże WLP 090 San Diego Super 150 ml gęstwy po Polskim ale. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 6,3 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 16l 68-63C - 60'5' - 75C mash outWYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE:FWH - Zeus 20 g (60') 15' - Cenntenial 15 g10' - Challenger 15 g5' - Simcoe 15 g0' - w 70C 20 g Simcoe i Saphira, po 15g Amarillo, Challenger, Cenntenial i ZeusPo gotowaniu parametry piwa:Wyszły 23l o gęstości 15,7 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 70Odczyt z refraktometru: 16,2 BrixSG: OG - 1.064FG - 1.012Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 20 minut około 70 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:18 C - 12 dni Cicha z chmielami na zimno 7 dni - 10C z Simcoe, Zeus, Challenger i Cenntenial po 20 g[EDIT]31.01.2015 Na cichą przelałem też warkę 152 AIPA wyszło 23 litry, pomiaru nie zrobiłem, dodałem po 25 g Simcoe, Cennteniala, Challengera i Amarillo.[EDIT]10.02.2015 Przed chwilą zlałem warkę 152 AIPAdo 41*0,5 l butelek przy 3 blg - 1,012 FG. Nie powiem jak się nagazuje będzie petarda, ma fajną goryczkę, oraz mocny aromat, jak przelewałem do wiadra do rozlewu na całą warzelnię było czuć Mam nadzieje, że będzie taka też po refermentacji. DEGUSTACJA: Jest git, ładnie chmielowa, jedynie alkohol trochę mocny KOMENTARZ:- Czas pracy 5,5 h,- Końcówki chmielenia nie pamiętam, a nie zapisałem jej nigdzie ale było prawdopodobnie tak... Zobaczymy fermentacja ruszyła w parę godzin. Edytowane 29 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Zlałem warkę 149 Polskie Ale do kega 18,5 litra i 7*0,5l butelek przy 3 blg - 1.012 FG, w smaku jest dobre, będzie pijalne mocno piwko, mocno schłodzone było ale czuć wyraźnie aromat Iungi Jutro dodam chmiel do American Lagera i warzę Pszenicę. Za 2 dni przeleje na cichą i zadam bakterie do Lambika. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Do wiadra z American Lagerem dorzcuiłem 20 g Iungi i po 10 g Zeusa i Simcoe Jutro jednak Lambik będzie przelewany na cichą, butla była trochę zasyfiona i spędzi noc w NaOH. A teraz wysładzam już Pszenicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 A dawno się nie chwaliłem żadnym piwem więc pochwalę się swoim American Brown Ale nalanym z kega : Barwa Bardzo klarowne, Ładna brązowa Piana: Mocna zbita, kremowa, lekko beżowa, dropęcheżykowa, zostaje do samego końca i ładnie firankuje. Aromat: Trochę płaski ale czuć ładnie chmiele, żywiczno cytrusowe i lekko ziołowe. Do tego jest karmel i lekki chlebkowy aromat ogólnie podoba mi się, choć przydałby się ten orzechowy aromacik. Smak : Mocna goryczka, nie zalegająca, skontrowana ładnie słodowością i karmelem, jak dla mnie idealny balans. W aromacie powtarza się to co wyżej. Piwo jest fajne kremowe i bardzo gładko wchodzi, tak że chce się sięgać po kolejne łyki Ogólne wrażenia: Jestem zadowolony bardzo z tego piwa, jest idealny balans kolor piana. Aromat trochę płaski ale nie było chmielenia na zimno jest i tak bardzo fajnie Jedyne co bym zmienił to chyba następnym razem pójdzie karmel od Fawcetta żeby otrzymać orzechy w aromacie tak jak w Amercian Stoutcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) 21.01.2015 warka 153 Pszeniczne (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pszeniczny - 2,4 kg Bruntal Pilzneński - 2 kg Tradition 6% 35 g Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan weizen rozbujane w starterze około 100 ml. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 4,4 kg w parę minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 13l 54C - 15' 64-61C - 30' 74C - 15' 5' - 75C mash out WYSŁADZANIE: 9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE: 60' Tradition 20 g 10' Tradition 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 11,8 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 18 Odczyt z refraktometru: 12,3 Brix SG: OG - 1.047 FG - 1.0?? Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 20 minut około 70 litrów. FERMENTACJA: Planowana burzliwa: 18 C - 12 dni [EDIT] 31.01.2015 W trakcie warzenia poprzednia pszenica - warka 153 wylądowała w kegu 18,5 l i 9*0,5l butelkach przy 2,8 blg - 1.011 FG KOMENTARZ: - Czas pracy 6 h, Edytowane 1 Lutego 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Co jakiś czas wymieniam się online (depozyt) piwkami. Czy chciałbyś spróbować moich piwek? Zazwyczaj paczka (5piw) waży 4.5~4.9kg, wysyłam DPD. Sensoryk i znawca piw ze mnie jest jak z koziej d. trąbka ale zawsze to coś nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Spoko możemy się wymienić Tylko dopiero za jakiś tydzień napisz mi PW, dogadamy się tam dokładnie. Ogólnie ja ostatnio korzystam z Paczka24 na poczcie albo z paczkomatu, ale kurierem też mogę wysłać Tylko ja używam K-ex bo jest najtańszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) 22.01.2015warka 154 Marcowe (receptura własna) SKŁAD: Bruntal Pilzneński - 2,5 kg Strzegom Monachijski I - 1,5 kg Strzegom Wiedeński - 1 kg Wwyermann Caramunich I - 0,2 kg Strzegom karmelowy 300 - 0,1 kg Tradition 6% 25 g Taurus 12% 15 g Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager około 150 ml gęstwy, drożdże po American lagerze. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5,3 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 16l54C - 15' 64-61C - 20'74C - 30'5' - 75C mash outWYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE:60' Taurus 15 g30' Tradition 10 g15' Tradition 15 gPo gotowaniu parametry piwa:Wyszły 23,5l o gęstości 14,3 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 27Odczyt z refraktometru: 14,8 BrixSG: OG - 1.058FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C w 20 minut około 70 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:9-10 C - 14 dniCicha - 14 dni 10C[EDIT]5.02.2015 Przelałem na cichą warkę 154 Marcowe wyszło 23 l przy 3,2 blg - 1.012 FG, nie spróbowałem ale pachnie okej.[EDIT] 01.03.2015 Wczoraj zlałem warkę 154 Marcowe wyszło 45*0,5 l butelek przy 3,1 blg - 1,012 FG. W smaku fajne dość czyste choć lekkie estry są, jest też diacetyl. Zobaczymy po nagazowaniu. DEGUSTACJA: 09.05.2015 r. A tymczasem do warzenia spróbowałem sobie Marcowe, wyszło mi to piwo całkiem w porządku, ale jeszcze z miesiąc leżakowania przed nim. Jest mocno słodowo-karmelowe, w aromacie czysty, choć czuć leciutko chmiele, oprócz tego karmel. W smaku dość czysty, ale niestety z ogrzaniem alkohol bardzo delikatny wychodzi. Piwko mi smakuje, ale jest delikatnie za wytrawne. Jeszcze mało gazu ma ale generalnie mogę być zadowolony. Recenzja Amapa z 29.04.2015 Marcowe - Browar Undeath warzone na uboczu: barwa: herbata, ładne klarowne.piana: coś tam sie pokazało by po sekundzie zniknąćaromat: słodowy, lekkie tosty, po ogrzaniu lekki rozpuszczalniksmak : słodowość ponad wszystko, goryczka minimalnie wyczuwalna, lekki chlebek, wysycenia praktycznie brak, pełne w smaku ogólne wrażenia:no, ten teges, bez piany, słodkie jakieś i bez gazu.... nuda panie 23.06.2015r. Piwo poprawiło się znacznie w smaku, rozpuszczalnik leciutki dalej jest, ale głównie wychodzi nuta słodowa, nagazowanie idealne. Muszę następnym razem przypilnować bardziej fermentacji, musiała mi gdzieś uciec przez moment. KOMENTARZ:- Czas pracy 6 h, Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Właśnie zlałem warkę 150 Lambika na cichą wyszło 19 litrów przy 4,15 blg - 1,016 FG, będą miały co bakterie i dzikie drożdże dożreć Dostał na cichą Blendem Lambikowym plus 25 g płatków dębowych średnio opiekanych. Spróbowałem też próbkę jego i przynajmniej będę dobrze już identyfikował zapach zwietrzałego chmielu Skunks z sianem totalnym ciężko będzie pomylić... W smaku lekko słodkie akurat będzie, dość czyste. No to zostawiamy w spokoju go na 8 miesięcy, w tym czasie będzie trzeba nagromadzić owoców - pewnie czarna porzeczka, maliny i wiśnie Zobaczymy też czy w trakcie nie uwarzę drugie żeby zrobić blenda. Na dole zdjęcia blendu i płatków, oraz zlanego lambika w butli. Ostatnie zdjęcia to arsenał w fermentowni dochodzą tam Wild AIPA, która na dniach poleci na cold crash, potem do butelek i Red Flanders, który pójdzie na cichą zastąpić Wild AIPA z płatkami dębowymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Krzysiu śpisz pod "kadziami" że tam materac przy arsenale na 4 zdjęciu? No i chlor w rurce musi być Serpiente 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Krzysiu śpisz pod "kadziami" że tam materac przy arsenale na 4 zdjęciu? No i chlor w rurce musi być to samo pomyślałem jak zobaczyłem ten materac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Krzysiu śpisz pod "kadziami" że tam materac przy arsenale na 4 zdjęciu? No i chlor w rurce musi być Wiedziałem że zaraz będą o to pytania Tak śpię przy fermentorach i dosypuje do nich chmielu w nocy przez sen jak to robi pewien browar kontraktowy A na serio to pokój gościnny, z którego teraz nie korzystamy, a materac spadł bo był oparty o ścianę. Chlor w rurze musi być za 2 dni zwietrzeje i będzie woda ale na początku przy przenoszeniu wiader i balonów zdarzało się wodę zassać do środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Chlor w rurze musi być za 2 dni zwietrzeje i będzie woda ale na początku przy przenoszeniu wiader i balonów zdarzało się wodę zassać do środka Ja do rurki wlewam zwykle pół kieliszka wódki, jakoś ciężej mi się przekonać do faktu że zassany do brzeczki chlor nie spaskudzi piwa. Jak Ci się sprawuje słój z 5 zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) E do tej pory nic nie spaskudził Za małe stężenie i za mała ilość się go by dostała do środka. Słój w sumie pierwszy raz użyty, ciężko ocenić bo 3 tygodnie to samo piwo w nim stoi Ogólnie jest szczelny drożdże wyłaziły mi przez otwór na bulkadełko. Miałem wczoraj lenia ale dzisiaj zleje z niego na cichą Imperial Red Ale i wyląduje w nim AIPA, po kilku warkach będę mógł powiedzieć coś więcej Wojtek wcześniej ich używał to może coś więcej powie http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page__st__600#entry253637 pooglądaj jego galerię i temat przewijają się te słoje u niego co chwilę Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 W trakcie warzenia zlałem na cichą Imperial Red Ale z brewkita wyszło 26,5 litra, nie mierzyłem. Dostało po 30 g Amarillo i Wilamette (jednak te paczuszki mniejsze były ). Dość ładnie pachnie ale nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) 28.01.2015warka 155 Wiedeński Lager (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Wiedeński - 3,2 kg Strzegom Pilzneński - 1 kg Bestmalz Karmelowy jasny 150- 0,2 kg Bestmalz Karmelowy jasny 30 - 0,1 kg Tradition 6% 18 g Perle 7% 30 g Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager około 150 ml gęstwy, drożdże po American lagerze. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 4,5 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 15l54C - 15' 64-61C - 30'74C - 30'5' - 75C mash outWYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE:60' Perle 15 g30' Tradition 18 g10' Perle 15 gPo gotowaniu parametry piwa:Wyszły 22,5l o gęstości 13,3 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 23Odczyt z refraktometru: 13,8 BrixSG: OG - 1.054FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C w 20 minut około 70 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:9-10 C - 14 dniCicha - 14 dni 10C[EDIT]17.02.2015 piwo wylądowało na cichej wyszło 22 litry nie sprawdzałem blg i nie pobrałem próbki smakowej, wyglądało i pachniało z wiadra okej No to 2-3 tygodnie cichej teraz.[EDIT] 01.03.2014 Dzisiaj rozlałem za to warkę 155 Wiedeński Lager wyszło 45*0,5l butelek przy 3,2 blg - 1,013 FG. Tutaj mocniej króluje diacetyl, jest mocno słodowe, lekki zapach chmielu i dość czyste tym razem nie czuje estrów, ale za to masełko przednie... No cóż poleżakuje z 2 miesiące to może przejdzie... Przy koźlaku i marcowym wędzonym robię przerwę diacetylową Degustacja: 23.06.2015 r. Wyszło o wiele lepiej niż Marcowe, wygląd piwa w 10 czyli ładna piana, bursztynowe i klarowne. W aromacie lekki estr, ale generalnie czysto jak to lager. Czuć wyraźnie za to lekkie toffi, na początku trochę krówkowate bo miałem sporo diacetylu, ale obecnie jest już zredukowany. W smaku czysty, słodowy z średnią goryczką. Balans na słodowość. Generalnie piwo mocno pijalne, można by pić jedno za drugim Na dole recenzja Konusa, niestety muszę go szybko spijać, bo trochę mi się przegazowało ostatnio Wiedeński Lager Wygląd:bursztynowe, opalizujące, piana średnia, drobne pęcherzyki opada do kożuszka, lekko zdobi szkło Aromat: Z butelki słodowy, lekko karmelowy, lagerowy (wybacz, że napiszę ale kojarzy mi się ze Staropramenem), lekki taki aromat jakby przepalanki? Diacetyl taki dość zdrowo wyczuwalny. Skórka Mandarynki! Smak: Średnio wytrawne, goryczka niska-do średnio niskiej, słodowość, wysycenie dość wysokie. Pije się bardzo lekko, trochę nagazowanie nie w moich preferencjach ale ja wszystko gazuję bardzo nisko. Lekko jakby skórka chleba w smaku, pieczywo świeże. Podsumowanie: Jak to lager nie za bardzo się jest na czym rozwodzić chociaż bije na głowę tym co oferuje niektóre piwa "dla koneserów". Nie jestem jakimś fanem styli lagerowych (wyłączając porter bałtycki) ale akurat ten mi bardzo odpowiada zwłaszcza, że muszę się przyznać nie miałem nigdy okazji próbować Przeczytałem sobie opis BJCP piwa i powiem, że moim zdaniem nawet niezły przedstawiciel stylu, trochę coś aromacik słabiej ale całokształt jak dla mnie na plus Jeszcze jedna recenzja od kolegi Wich3r: Lager Wiedeński (Undeath) Wygląd klarowne, rudo złote. Piana bardzo ładna ale szybko mi się zredukowała do małej obrączki. Aromat Słód, słód i dla odmiany słód. Pełna słodowść lekko z cukierkowym zacięciem [ja to lubię landrynką nazywać ]. Mam ostatnio zajawkę na słodowe piwa i nie mogę się zachwycić nad tym aromatem. Super, no i do tego żadnych wad nie czuje. Smak Moja ulubiona bomba słodowa. Nie słodkie ale miło słodowe. Chociaż powiem szczerze pomimo małego IBU wydaje mi się, że nawet kapke za duże, Chyba bym osobiście wolał z kilka punktów mniej. Wad zero. Alkoholu nie wyczuwam. Orzeźwiające ale sycące. Ogólne wrażenie MEGA. Najlepsze piwo z depo jakie kiedykolwiek piłem. Bez wad, ustrzelone ostatnio w moje upodobania. Szkoda, że nie lejesz tego do jakichś nie wiem.... 5 litrowych growlerów Aż mi szkoda było, że się skończyło. Gratulacje i ogromne dzięki za możliwość spróbowania. A w załączniku metryczka z konkursu wysłałem piwo kategorii Oktoberfest i zajęło 7 miejsce w Częstochowie. KOMENTARZ:- Czas pracy 6 h, O14_VI.doc Edytowane 15 Września 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) 31.01.2015warka 156 Pszeniczne (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pszeniczny - 2,4 kg Bruntal Pilzneński - 2 kg Perle 7% 20 g Lubelski 4% 15 g Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan weizen po warce 153 około 80 ml Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 4,4 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 15l68-64C - 60'5' - 74C mash outWYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE:60' Perle 20 g15' Lubelski 15 gPo gotowaniu parametry piwa:Wyszły 23l o gęstości 11,2 Blg, przy wydajności 64% oraz IBU 18Odczyt z refraktometru: 11,7 BrixSG: OG - 1.045FG - 1.015Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 20 minut około 70 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:18 C - 12 dni[EDIT]12.02.2015 zlałem piwko wyszło 18,5 l do kega i 9 butelek 0,5 l przy 4 blg - 1.015 FG. W smaku mało banana goździk jakiś jest, ale też bardzo delikatna siarka. Degustacja: Niestety miałem siarkę jak cholera, i podejrzewam lekką infekcję więc nie ma co się za bardzo rozwodzić nad opisem tego piwa. Reszta jak w typowej pszenicy. KOMENTARZ:- Czas pracy 6 h,- Zobaczymy różnice w zacieraniu pszenicy na lenia, dwa pierwsze wnioski, bez białkowej do fermentora po gotowaniu zlewałem mętną brzeczkę, drugi przy zacieraniu trochę słabsza wydajność, a zasyp z tej samej partii Reszta wyjdzie przy porównaniu butelek. Będzie jeszcze 3 pszenica z dekokcją Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Zapomniałem wczoraj dopisać: 1. W trakcie warzenia poprzednia pszenica - warka 153 wylądowała w kegu 18,5 l i 9*0,5l butelkach przy 2,8 blg - 1.011 FG. 2. Na cichą przelałem też warkę 152 AIPA wyszło 23 litry, pomiaru nie zrobiłem, dodałem po 25 g Simcoe, Cennteniala, Challengera i Amarillo. 3. Dzisiaj przed chwilą zlałem Red Flandersa na cichą Weszło 22 litry do butli szklanej razem z 25 g płatków dębowych średnio opiekanych przy 3,3 blg - 1.013 FG. Pachnie mega końsko i owocowo, są też ładne fenole z ardensów. Jest dość pełne i lekko słodkie - cichą planuje z miesiąc. Oprócz tego zlałem je do 4 butelek 0,5 litra zobaczymy za miesiąc jak będzie smakowało Później do kega pójdzie jeszcze American Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) 03.02.2015warka 157 Czeska 10 (receptura własna) SKŁAD: Bruntal Pilzneński - 3,2 kg Strzegom Monachijski I - 0,5 kg Strzegom Karmelowy jasny 30 -0,1 kg Perle 7% 42 g Iunga 11% 14 g Drożdże FM 31 Bawarska Dolina, prosto z fiolki w brzeczkę nie wg. zaleceń Data ważności 30.03.2015 Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 3,8 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 13l56C -15'64C - 20'73' - 20'5' - 74C mash outWYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE:60' Iunga 14 g30' Perle 12 g15' Perle 15 g-5' w 75C do chłodzenia 15 g PerlePo gotowaniu parametry piwa:Wyszły 23l o gęstości 10,6 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 29Odczyt z refraktometru: 11,1 BrixSG: OG - 1.042FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C w 20 minut około 70 litrów. Drożdże zadane w 16C, bezpośrednio z fiolki, w zapasie zrobiłem z wypłuczyn z fiolki mini starter, w razie W namnożę go na mieszadle.FERMENTACJA:Planowana burzliwa:8 C - 14 dni8 C - 10 dni cicha[EDIT]03.03.2015 Zlałem przed chwila warkę 157 Czeska 10 do keg 18,5l oraz 7*0,5 butelek przy 3,2 blg - 1,013 FG. W smaku okej, nie ma siarki choć dawało podczas fermentacji, lekki diacetylek, muszę zacząć robić przerwy, żeby się go pozbyć, dość czyste choć przesadziłem chyba z goryczką DEGUSTACJA: Bardzo fajna goryczka mocna nie przeszkadza, na początku był mocny diacetyl obecnie (29.03) nie ma go już piwo jest ładnie chmielowe w aromacie, ale nic po za tym... Taka woda z goryczką. KOMENTARZ:- Czas pracy 4,5 h,- FM zbite mocno w fiolce musiałem nabrać trochę brzeczki (strzykawką) i przepłukać kilka razy opakowanie żeby wydobyć wszystkie drożdże, jest ich dość sporo, zadaje je specjalnie do niskiego ekstraktu zobaczymy jak odpalą Ogólnie drożdże przyszły solidnie zapakowane i z świeżą datą, chwilowo mogę być z nich zadowolony zobaczymy jaki lag będzie. Edytowane 29 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Akurat do dolniaków FM bezwzględnie zaleca starter, niezależnie od OG. Edytowane 3 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Spoko, wiem czytałem, ostrzeżenie jest na fiolce Drożdże zadałem zostawiając sobie popłuczyny z fiolki, które wrzuciłem do opakowania z brzeczką Jeżeli nie ruszą, z fiolki to wrzucę je na kolbę do szybkiego rozmnożenia i zadam ponownie. Dodałem to do notatek, zobaczymy jak się zachowają, robię to z czystej ciekawości i znam konsekwencje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 W sobotę zadałem zawartość fiolki FM bohemska rapsodia do 10,5 l brzeczki 11,3 blg. Jak wyjeżdżalem w poniedziałek rano do roboty, to w sumie nic się tam jeszcze nie działo, a minęło 36 godzin od zadania. No może, warstwa drożdży na dnie była grubsza, co by znaczyło że się namnazaja. W FFT można było zaobserwować początki piany fermentacyjnej. Drożdże zadałem do brzeczki o temp 9 stopni, wiadro stoi w 10-11. Jestem ciekawy jak u Ciebie będą się zachowywać. Życzę powodzenia, ja dopiero w weekend sprawdzę efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Ja zadałem 40L 10,5 BLG 2-stopniowym starterem 0,7L->1,5L FM 31 w 8oC - lag 72h. Następne piwa na gęstwie lag 24h. Też jestem ciekaw jak to wyjdzie u ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się