BuDeX Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) 03.03.2014r. #96. Quadrupel. Miedzioryt, Słód pilzneński - 5,0 kg Słód wiedeński - 2,0 kg Słód caramunich typ II - 0,5 kg Słód biscuit - 0,25 kg Słód melanoidynowy - 0,25 kg Słód special B - 0,3 kg Słód carabelge - 0,2 kg Słód aroma - 0,2 kg Cukier inwertowany - 0,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg Zacieranie 62* - 50 min 72* - 40 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Styrian Goldings, granulat, 50g - 60min Chmiel Magnum, szyszka, 10g - 60 min Dodatki: Aframon - 2g - 10 min Cukier biały - 200g Objętość brzeczki - 16l Zadane drożdżami Klasztorna Medytacja (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 25.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 13.5% Rozlane do butelek 27.03.2014r. Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) 09.03.2014r. #97. Witbier. Warzony na warsztatach piwowarskich w Browarze Piwna w Gdańsku. Słód pilzneński - 2,2 kg Płatki pszenne - 1,6 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Słód Biscuit - 0,1 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie 62* - 70 min 72* - 30 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Opal, granulat, 10g - 60min Chmiel Kohatu, granulat - 10g - 8 min Dodatki: Kolendra, 5g, - 8 min Curacao - 10g - 8 min Kaffir - 5g - 8 min Aframon madagaskarski - 1g - 8 min Kolendra, 5g, - 3 min Curacao - 10g - 3 min Kaffir - 5g - 3 min Aframon madagaskarski - 1g - 3 min Objętość brzeczki - 21.5l Zadane drożdżami Wyeast Forbidden Fruit (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.8% Rozlane do butelek 24.03.2014r. Edytowane 25 Marca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Bez rajskich ziaren? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Bez rajskich ziaren? Ups! Dzięki za czujność! Recepturę skopiowałem z poprzedniej i nie edytowałem Ziarna były. 2g, ale były Według opinii ludzi zgromadzonych na warsztatach brzeczka pachniała znakomicie Dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 To teraz czekamy na efekty. Będzie możliwość buteleczkę przygarnę, bo sam jestem ciekaw jak Ci wyszło wg tego właśnie schematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 To teraz czekamy na efekty. Będzie możliwość buteleczkę przygarnę, bo sam jestem ciekaw jak Ci wyszło wg tego właśnie schematu. Jeśli tylko recenzenci z Browaru Piwna nie wypiją wszystkiego, to podeślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) 14.03.2014r. #98. Foreign Extra Stout. ManiFESt piątkowy. Słód pilzneński - 5,0 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg Słód caramunich typ I - 0,2 kg Słód caraaroma - 0,3 kg Słód biscuit - 0,1 kg Słód Special Roast - 0,2 kg Cukier biały - 0,25 kg Palone ziarno jęczmienia - 0,3 kg Słód pszeniczny czekoladowy - 0,2kg Słód Carafa II - 0,1kg Zacieranie 66-67* - 70 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Iunga, granulat, 40g - 60min Chmiel Willamette, granulat, 25g - 15 min Objętość brzeczki - 20l Zadane drożdżami Wyeast 1275 Thames Valley (gęstwa od Ahtanum Ahtanowicz) w temp. 20 stopni. OG = 16.5 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2% Rozlane do butelek 06.04.2014r. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) 15.03.2014r. #99. 100% Peated. Torfffmosss. Słód whisky Castle Malting 5,0 kg Zacieranie 66-67* - 90 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Magnum, granulat - 20g Objętość brzeczki - 20l Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa) w temp. 17 stopni. OG = 13.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2% Rozlane do butelek 06.04.2014r. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) 22.03.2014r. #100. Belgian Barleywine. Srogo! Słód pilzneński - 8,0 kg Słód caramunich typ II - 0,5 kg Słód biscuit - 0,5 kg Słód special B - 0,5 kg Dodatki: Cukier kandyzowany ciemny - 0,5 kg Cukier biały - 0,5 kg Ekstrakt słodowy jasny - 1,0 kg Płatki dębowe cherry - na cichą. Zacieranie 62* - 50 min 72* - 50 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Styrian Goldings, granulat, 50g - 10min Chmiel Iunga, granulat, 30g - 60 min Dodatki: Aframon - 2g - 10 min Kolendra - 10g - 10 min Kaffir - 5g - 60min Kaffir - 5g - 10 min Objętość brzeczki - 20l Zadane drożdżami Wyeast #1388 (gęstwa od Korko_Czong) w temp. 20 stopni. Po 20 dniach fermentacji i odfermentowaniu do 11Blg, 9.04 zdecydowałem się zdekantować piwo do nowego wiadra i zadać gęstwą drożdży Klasztorna Medytacja od Fermentum Mobile. Przelane na cichą - 02.05.2014r. z 50g płatków cherry oloroso OG = 30.0 FG = 7.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 14% Rozlane do butelek 07.06.2014r. Edytowane 10 Czerwca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) 28.03.2014r. #101. Imperial Brown Wit IPA . Rage Against The Witbier. Słód pilzneński - 3,0 kg Płatki pszenne - 1,2 kg Płatki owsiane - 0,8 kg Płatki orkiszowe - 0,4 kg Słód Brown - 0,35 kg Słód Biscuit - 0,2 kg Słód Blackprinz - 0,07kg - do wysładzania. Zacieranie 62* - 60 min 72* - 50 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Iunga, granulat, 10g - 60min Chmiel Iunga, granulat, 40g - 20min Chmiel Iunga, granulat, 50g - 8min Chmiel Kohatu, granulat - 10g - 8 min Chmiel Cascade, granulat - 10g - 8 min Chmielenie na zimno: Chmiel Iunga, granulat - 60g - 4 dni - od 07.04.2014r. Dodatki: Cukier muscovado jasny - 0,25 kg - 20min Kolendra, 7g, - 8 min Kaffir - 5g - 8 min Aframon madagaskarski - 2g - 8 min Kolendra, 7g, - 3 min Kaffir - 5g - 3 min Skórka świeżej pomarańczy i cytryny - po 1 szt. - 3 min Objętość brzeczki - 17l Zadane drożdżami Wyeast Forbidden Fruit (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 15.0 FG = 4,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4% Rozlane do butelek 10.04.2014r. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) 09.04.2014r. #102. Kohatu Single Hop w ramach projektu (Nie)Jeden Chmiel. Kakapo. Słód Pale Ale Strzegom - 5,0 kg Zacieranie 66-67* - 90 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Kohatu, granulat - 43g - 60min Chmiel Kohatu, granulat - 50g - 0min Chmiel Kohatu, granulat - 50g - chmielenie na zimno - 5 dni - od 26.04. Objętość brzeczki - 20l Zadane drożdżami US - 05 w temp. 17 stopni. OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9% Rozlane do butelek 30.04.2014 Edytowane 11 Maja 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) 14.04.2014r. #103. Black IPA. Egzorcysta II Pale Ale - 5kg Pszeniczny - 0,5 kg Monachijski - 0,4 kg Caragold - 0,25 kg Special B - 0,11 kg Carafa I Special - 0,3 kg Carafa III Special - 0,1 kg Zacieranie: 66-67* - 70min 78* - Chmielenie: Magnum, granulat, 10g - 60min Simcoe, granulat, 15g - 30 min Chinook, granulat, 20g - 30 min Falconer's Flight, granulat 15g - 20 min Simcoe, granulat, 15g - 10 min Chinook, granulat, 15g - 10 min Falconer's Flight, granulat 15g - 10 min Amarillo, granulat 30g - 5 min Falconer's Flight, granulat 20g - 0 min Simcoe, granulat, 20g - 0 min Chinook, granulat, 15g - 0 min, Amarillo, granulat. 20g - 0 min Chmielenie na zimno: 5 dni - od 05.04.2014r. Chinook, granulat 50g Simcoe, granulat 50g Falconer's Flight, granulat, 50g Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami US-05 w temp. 18 stopni. OG = 16.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2% Rozlane do butelek 09.05.2014r. Edytowane 11 Maja 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) 16.04.2014r. #104. Grodziskie. Robotnicze. Słód Pszeniczny Grodziski 4,0 kg Zacieranie 38* - 45 min 62* - 20 min 72* - 30 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Lubelski, granulat - 50g - 60min Chmiel Lubelski, granulat - 15g - 10min Objętość brzeczki - 21l Zadane drożdżami Fermentum Mobile #51 w temp. 19 stopni. Fermentacja burzliwa - 10 dni - temperatura otoczenia - 18 stopni Fermentacja cicha (klarowanie żelatyną) - 4 dni -temperatura otoczenia ok. 14 stopni OG = 7.5-8.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3.1% Rozlane do butelek 01.05.2014 Edytowane 20 Maja 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) 19.04.2014r. #105. Best Bitter. George. Słód Pale Ale 3,3 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg Słód pszeniczny - 0,3 kg Słód Crystal 160 - 0,25 kg Słód Special Roast - 0,15 kg Zacieranie 66* - 70 min 78* - Chmielenie: Chmiel Target, granulat, 15 g - 60 min Chmiel EKG, granulat, 50 g - 10 min Chmielenie na zimno: - 3 dni. Chmiel Target, granulat, 10 g Chmiel Challenger, granulat, 10 g Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami Wyeast Thames Valley (gęstwa) w temp. 18 stopni. - nie wystartowała przez 40h. Zadano święzymi S-04 - 21.04 OG = 11.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.1% Rozlane do butelek: 04.05.2014r. Edytowane 4 Maja 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) 30.04.2014r. #106. American Wheat. Sunshine. Słód Pilzneński 2,0 kg Słód pszeniczny - 2,0 kg Słód Monachijski - 0,5 kg Słód Carahell - 0,1 kg Zacieranie 66* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Kohatu, granulat, 15 g - 60 min Chmiel Kohatu, granulat, 10 g - 10 min Chmiel Experimental, granulat, 15 g - 10 min Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. 18 stopni. OG = 12.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,4% Rozlane do butelek 12.05.2014r. Edytowane 21 Maja 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) 01.05.2014r. #107. Bitter. Słód Pale Ale 3,0 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg Słód pilzneński - 0,3 kg Słód Brown - 0,2 kg Słód Karmelowy 30 - 0,2 kg Pszeniczny czekoladowy - 0,05kg Cukier - 0,16 kg Monachijski - 0,1kg Zacieranie 66* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Target, granulat, 10 g - 60 min Chmiel Challenger, granulat, 20 g - 30 min Chmiel Challenger, granulat, 10 g - 10 min Chmiel Willamette, granulat, 24 g - 10 min Objętość brzeczki - 25 l Zadane drożdżami Wyeast Thames Valley + S-04 w temp. 18 stopni OG = 11.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane do butelek ??????????? Edytowane 4 Maja 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 02.05.2014r. #107. Bitter. Słód Brown - 0,2 kg W bitterze? Przy tej ilości najprawdopodobniej zdominuje smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 02.05.2014r. #107. Bitter. Słód Brown - 0,2 kg W bitterze? Przy tej ilości najprawdopodobniej zdominuje smak piwa. Zobaczymy. Zdaje się, że u Zgody widziałem dodatek słodu brown właśnie w takiej ilości. Do brown porteru dałem 2 razy tyle zdaje się i był mocno wyczuwalny, ale nie powiem, żeby dominował. To jest piwko, które ma być dobre, a nie zgodne z BJCP To nawet nie piwo dla mnie, a dla znajomego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) 04.05.2014r. #108. Witbier. Słód pilzneński - 2,2 kg Płatki pszenne - 1,6 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Słód Biscuit - 0,1 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie 62* - 70 min 72* - 30 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Smaragd, granulat, 25g - 60min Dodatki: Kolendra, 5g, - 8 min Skórki pomarańczy - 8 min Skórki cytryny - 8 min Skórki limonki - 8 min Kolendra, 5g, - 3 min Skórki pomarańczy - 3 min Skórki cytryny - 3 min Skórki limonki - 3 min Skórki z 3 pomarańczy, 1 cytryny i 2 limonek, podzielone na dwie części. Objętość brzeczki - 21l Zadane drożdżami Wyeast Forbidden Fruit (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 12.0 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.8% Rozlane do butelek 14.05.2014r. Edytowane 16 Maja 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) 09.05.2014r. #109. Iunga IPA. Forever IUNG. Słód Pilzneński 5,0 kg Słód pszeniczny - 0,5 kg Słód Monachijski - 0,5 kg Słód Caragold - 0,3 kg Zacieranie 66* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Iunga, szyszka, 50 g - do zacieru 60 min Chmiel Iunga, szyszka, 10 g - 60 min Chmiel Iunga, szyszka, 15 g - 30 min Chmiel Iunga, szyszka, 15 g - 20 min Chmiel Iunga, szyszka, 50 g - 10 min Chmiel Iunga, szyszka, 25 g - 5 min Chmiel Iunga, szyszka, 50 g - 3 min Chmiel Iunga, szyszka, 50 g - 0 min Chmielenie na zimno - 6 dni Chmiel Iunga, granulat, 50 g - od 21.05.2014 Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. 18 stopni. OG = 16.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2% Rozlane do butelek 28.05.2014r. Edytowane 28 Maja 2014 przez BuDeX bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Srogo tego chmielu nawrzucałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Srogo tego chmielu nawrzucałeś Jeszcze nie nawrzucałem. To plan na jutro Tak na szybko rozgospodarowałem, to co mam Pewnie część dam jednak do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) 23.05.2014r. #110. Nelson Sauvin Sake IPA. ForSAKEn IPA. Pale Ale - 4.7kg Słód Carapils - 0,3 kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 1,5 kg Zacieranie: 66-67* - 70min 78* - Chmielenie: Nelson Sauvin, granulat, 15g - 60min Nelson Sauvin, granulat, 30g - 20min Nelson Sauvin, granulat, 40g - 10min Nelson Sauvin, granulat, 15g - 0min Chmielenie na zimno: 3 dni - od 08.06.2014r. Nelson Sauvin, granulat, 50g Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami Wyeast Sake (gęstwa od Ahtanum Ahtanowicz) w temp. 20 stopni. OG = 16.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7% Rozlane do butelek 11.06.2014r. Edytowane 11 Czerwca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) 23.04.2014r. #111. Roggenweizen. Słód Pilzneński 1,0 kg Słód pszeniczny - 2,0 kg Słód Żytni - 2,0 kg Słód Carapils - 0,2 kg Zacieranie 52* - 10 min 62* - 40 min 72* - 30 min 78* - Chmielenie: Chmiel Tradition, granulat, 15 g - 60 min Chmiel Smaragd, granulat, 15 g - 15 min Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami Mauribrew Weiss w temp. 19 stopni. OG = 11.0 FG = 3,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3.9% Rozlane w kega 06.06.2014r. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) 01.06.2014r. #112. Irish Red Ale. Kartongips. Słód Pale Ale - 3,0 kg Słód Wiedeński - 1,0 kg Słód Pilzneński - 0,5 kg Słód Karmelowy 30 - 0,2 kg Słód karmelowy 80 - 0,2 kg Crystal 160 - 0,1 kg Słód Aroma - 0,1 kg Jęczmień Palony - 0,05kg Zacieranie 66* - 70 min 78* - Chmielenie: Chmiel East Kent Goldings, granulat, 25 g - 60 min Chmiel East Kent Goldings, granulat, 15 g - 10 min Objętość brzeczki - 16.5 l Zadane drożdżami S-04 w temp. 19 stopni. OG = ??? FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane do butelek 17.06.2014r. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się