Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

03.03.2014r. #96. Quadrupel. Miedzioryt,

  • Słód pilzneński - 5,0 kg
  • Słód wiedeński - 2,0 kg
  • Słód caramunich typ II - 0,5 kg
  • Słód biscuit - 0,25 kg
  • Słód melanoidynowy - 0,25 kg
  • Słód special B - 0,3 kg
  • Słód carabelge - 0,2 kg
  • Słód aroma - 0,2 kg
  • Cukier inwertowany - 0,5 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg

Zacieranie

62* - 50 min

72* - 40 min

78* - 10 min

 

 

Chmielenie:

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 50g - 60min

Chmiel Magnum, szyszka, 10g - 60 min

 

Dodatki:

Aframon - 2g - 10 min

Cukier biały - 200g

 

Objętość brzeczki - 16l

Zadane drożdżami Klasztorna Medytacja (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 25.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 13.5%

Rozlane do butelek 27.03.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.03.2014r. #97. Witbier. Warzony na warsztatach piwowarskich w Browarze Piwna w Gdańsku.

  • Słód pilzneński - 2,2 kg
  • Płatki pszenne - 1,6 kg
  • Płatki owsiane - 0,4 kg
  • Słód Biscuit - 0,1 kg
  • Cukier - 0,25 kg

Zacieranie

62* - 70 min

72* - 30 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Opal, granulat, 10g - 60min

Chmiel Kohatu, granulat - 10g - 8 min

 

Dodatki:

Kolendra, 5g, - 8 min

Curacao - 10g - 8 min

Kaffir - 5g - 8 min

Aframon madagaskarski - 1g - 8 min

Kolendra, 5g, - 3 min

Curacao - 10g - 3 min

​Kaffir - 5g - 3 min

Aframon madagaskarski - 1g - 3 min

 

 

Objętość brzeczki - 21.5l

Zadane drożdżami Wyeast Forbidden Fruit (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.8%

Rozlane do butelek 24.03.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez rajskich ziaren?

Ups! Dzięki za czujność! Recepturę skopiowałem z poprzedniej i nie edytowałem :) Ziarna były. 2g, ale były :) Według opinii ludzi zgromadzonych na warsztatach brzeczka pachniała znakomicie ;) Dzięki za rady ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14.03.2014r. #98. Foreign Extra Stout. ManiFESt piątkowy.

  • Słód pilzneński - 5,0 kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg
  • Słód caramunich typ I - 0,2 kg
  • Słód caraaroma - 0,3 kg
  • Słód biscuit - 0,1 kg
  • Słód Special Roast - 0,2 kg
  • Cukier biały - 0,25 kg

  • Palone ziarno jęczmienia - 0,3 kg
  • Słód pszeniczny czekoladowy - 0,2kg
  • Słód Carafa II - 0,1kg

Zacieranie

66-67* - 70 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, granulat, 40g - 60min

Chmiel Willamette, granulat, 25g - 15 min

 

Objętość brzeczki - 20l

Zadane drożdżami Wyeast 1275 Thames Valley (gęstwa od Ahtanum Ahtanowicz) w temp. 20 stopni.

OG = 16.5 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%

Rozlane do butelek 06.04.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.03.2014r. #99. 100% Peated. Torfffmosss.

  • Słód whisky Castle Malting 5,0 kg

Zacieranie

66-67* - 90 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Magnum, granulat - 20g

 

Objętość brzeczki - 20l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa) w temp. 17 stopni.

OG = 13.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%

Rozlane do butelek 06.04.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22.03.2014r. #100. Belgian Barleywine. Srogo!

  • Słód pilzneński - 8,0 kg
  • Słód caramunich typ II - 0,5 kg
  • Słód biscuit - 0,5 kg
  • Słód special B - 0,5 kg

Dodatki:

  • Cukier kandyzowany ciemny - 0,5 kg
  • Cukier biały - 0,5 kg
  • Ekstrakt słodowy jasny - 1,0 kg
  • Płatki dębowe cherry - na cichą.

Zacieranie

62* - 50 min

72* - 50 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 50g - 10min

Chmiel Iunga, granulat, 30g - 60 min

 

Dodatki:

Aframon - 2g - 10 min

Kolendra - 10g - 10 min

Kaffir - 5g - 60min

Kaffir - 5g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 20l

Zadane drożdżami Wyeast #1388 (gęstwa od Korko_Czong) w temp. 20 stopni.

Po 20 dniach fermentacji i odfermentowaniu do 11Blg, 9.04 zdecydowałem się zdekantować piwo do nowego wiadra i zadać gęstwą drożdży Klasztorna Medytacja od Fermentum Mobile.

Przelane na cichą - 02.05.2014r. z 50g płatków cherry oloroso

OG = 30.0 FG = 7.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 14%

Rozlane do butelek 07.06.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.03.2014r. #101. Imperial Brown Wit IPA . Rage Against The Witbier.

  • Słód pilzneński - 3,0 kg
  • Płatki pszenne - 1,2 kg
  • Płatki owsiane - 0,8 kg
  • Płatki orkiszowe - 0,4 kg
  • Słód Brown - 0,35 kg
  • Słód Biscuit - 0,2 kg
  • Słód Blackprinz - 0,07kg - do wysładzania.

Zacieranie

62* - 60 min

72* - 50 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, granulat, 10g - 60min

Chmiel Iunga, granulat, 40g - 20min

Chmiel Iunga, granulat, 50g - 8min

Chmiel Kohatu, granulat - 10g - 8 min

Chmiel Cascade, granulat - 10g - 8 min

 

Chmielenie na zimno:

Chmiel Iunga, granulat - 60g - 4 dni - od 07.04.2014r.

 

Dodatki:

Cukier muscovado jasny - 0,25 kg - 20min

Kolendra, 7g, - 8 min

Kaffir - 5g - 8 min

Aframon madagaskarski - 2g - 8 min

Kolendra, 7g, - 3 min

​Kaffir - 5g - 3 min

Skórka świeżej pomarańczy i cytryny - po 1 szt. - 3 min

 

Objętość brzeczki - 17l

Zadane drożdżami Wyeast Forbidden Fruit (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 15.0 FG = 4,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%

Rozlane do butelek 10.04.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

09.04.2014r. #102. Kohatu Single Hop w ramach projektu (Nie)Jeden Chmiel. Kakapo.

  • Słód Pale Ale Strzegom - 5,0 kg

Zacieranie

66-67* - 90 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Kohatu, granulat - 43g - 60min

Chmiel Kohatu, granulat - 50g - 0min

Chmiel Kohatu, granulat - 50g - chmielenie na zimno - 5 dni - od 26.04.

 

Objętość brzeczki - 20l

Zadane drożdżami US - 05 w temp. 17 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9%

Rozlane do butelek 30.04.2014

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14.04.2014r. #103. Black IPA. Egzorcysta II

  • Pale Ale - 5kg
  • Pszeniczny - 0,5 kg
  • Monachijski - 0,4 kg
  • Caragold - 0,25 kg
  • Special B - 0,11 kg
  • Carafa I Special - 0,3 kg
  • Carafa III Special - 0,1 kg

Zacieranie:

66-67* - 70min

78* -

 

Chmielenie:

Magnum, granulat, 10g - 60min

Simcoe, granulat, 15g - 30 min

Chinook, granulat, 20g - 30 min

Falconer's Flight, granulat 15g - 20 min

Simcoe, granulat, 15g - 10 min

Chinook, granulat, 15g - 10 min

Falconer's Flight, granulat 15g - 10 min

Amarillo, granulat 30g - 5 min

Falconer's Flight, granulat 20g - 0 min

Simcoe, granulat, 20g - 0 min

Chinook, granulat, 15g - 0 min,

Amarillo, granulat. 20g - 0 min

 

Chmielenie na zimno: 5 dni - od 05.04.2014r.

Chinook, granulat 50g

Simcoe, granulat 50g

Falconer's Flight, granulat, 50g

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami US-05 w temp. 18 stopni.

OG = 16.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%

Rozlane do butelek 09.05.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16.04.2014r. #104. Grodziskie. Robotnicze.

  • Słód Pszeniczny Grodziski 4,0 kg

Zacieranie

38* - 45 min

62* - 20 min

72* - 30 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat - 50g - 60min

Chmiel Lubelski, granulat - 15g - 10min

 

Objętość brzeczki - 21l

Zadane drożdżami Fermentum Mobile #51 w temp. 19 stopni.

Fermentacja burzliwa - 10 dni - temperatura otoczenia - 18 stopni

Fermentacja cicha (klarowanie żelatyną) - 4 dni -temperatura otoczenia ok. 14 stopni

OG = 7.5-8.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3.1%

Rozlane do butelek 01.05.2014

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.04.2014r. #105. Best Bitter. George.

  • Słód Pale Ale 3,3 kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg
  • Słód pszeniczny - 0,3 kg
  • Słód Crystal 160 - 0,25 kg
  • Słód Special Roast - 0,15 kg

Zacieranie

66* - 70 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Target, granulat, 15 g - 60 min

Chmiel EKG, granulat, 50 g - 10 min

 

Chmielenie na zimno: - 3 dni.

Chmiel Target, granulat, 10 g

Chmiel Challenger, granulat, 10 g

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Wyeast Thames Valley (gęstwa) w temp. 18 stopni. - nie wystartowała przez 40h. Zadano święzymi S-04 - 21.04

OG = 11.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.1%

Rozlane do butelek: 04.05.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

30.04.2014r. #106. American Wheat. Sunshine.

  • Słód Pilzneński 2,0 kg
  • Słód pszeniczny - 2,0 kg
  • Słód Monachijski - 0,5 kg
  • Słód Carahell - 0,1 kg

Zacieranie

66* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Kohatu, granulat, 15 g - 60 min

Chmiel Kohatu, granulat, 10 g - 10 min

Chmiel Experimental, granulat, 15 g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. 18 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,4%

Rozlane do butelek 12.05.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.05.2014r. #107. Bitter.

  • Słód Pale Ale 3,0 kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg
  • Słód pilzneński - 0,3 kg
  • Słód Brown - 0,2 kg
  • Słód Karmelowy 30 - 0,2 kg
  • Pszeniczny czekoladowy - 0,05kg
  • Cukier - 0,16 kg
  • Monachijski - 0,1kg

Zacieranie

66* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Target, granulat, 10 g - 60 min

Chmiel Challenger, granulat, 20 g - 30 min

Chmiel Challenger, granulat, 10 g - 10 min

Chmiel Willamette, granulat, 24 g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 25 l

Zadane drożdżami Wyeast Thames Valley + S-04 w temp. 18 stopni

OG = 11.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane do butelek ???????????

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.05.2014r. #107. Bitter.

  • Słód Brown - 0,2 kg

 

W bitterze? Przy tej ilości najprawdopodobniej zdominuje smak piwa.

Zobaczymy. Zdaje się, że u Zgody widziałem dodatek słodu brown właśnie w takiej ilości. Do brown porteru dałem 2 razy tyle zdaje się i był mocno wyczuwalny, ale nie powiem, żeby dominował. To jest piwko, które ma być dobre, a nie zgodne z BJCP :P To nawet nie piwo dla mnie, a dla znajomego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04.05.2014r. #108. Witbier.

  • Słód pilzneński - 2,2 kg
  • Płatki pszenne - 1,6 kg
  • Płatki owsiane - 0,4 kg
  • Słód Biscuit - 0,1 kg
  • Cukier - 0,25 kg

Zacieranie

62* - 70 min

72* - 30 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Smaragd, granulat, 25g - 60min

 

Dodatki:

Kolendra, 5g, - 8 min

Skórki pomarańczy - 8 min

Skórki cytryny - 8 min

Skórki limonki - 8 min

Kolendra, 5g, - 3 min

Skórki pomarańczy - 3 min

Skórki cytryny - 3 min

Skórki limonki - 3 min

 

Skórki z 3 pomarańczy, 1 cytryny i 2 limonek, podzielone na dwie części.

 

Objętość brzeczki - 21l

Zadane drożdżami Wyeast Forbidden Fruit (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.8%

Rozlane do butelek 14.05.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.05.2014r. #109. Iunga IPA. Forever IUNG.

  • Słód Pilzneński 5,0 kg
  • Słód pszeniczny - 0,5 kg
  • Słód Monachijski - 0,5 kg
  • Słód Caragold - 0,3 kg

Zacieranie

66* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, szyszka, 50 g - do zacieru 60 min

Chmiel Iunga, szyszka, 10 g - 60 min

Chmiel Iunga, szyszka, 15 g - 30 min

Chmiel Iunga, szyszka, 15 g - 20 min

Chmiel Iunga, szyszka, 50 g - 10 min

Chmiel Iunga, szyszka, 25 g - 5 min

Chmiel Iunga, szyszka, 50 g - 3 min

Chmiel Iunga, szyszka, 50 g - 0 min

 

Chmielenie na zimno - 6 dni

Chmiel Iunga, granulat, 50 g - od 21.05.2014

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. 18 stopni.

OG = 16.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%

Rozlane do butelek 28.05.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

23.05.2014r. #110. Nelson Sauvin Sake IPA. ForSAKEn IPA.

  • Pale Ale - 4.7kg
  • Słód Carapils - 0,3 kg
  • Płatki ryżowe błyskawiczne - 1,5 kg

Zacieranie:

66-67* - 70min

78* -

 

Chmielenie:

Nelson Sauvin, granulat, 15g - 60min

Nelson Sauvin, granulat, 30g - 20min

Nelson Sauvin, granulat, 40g - 10min

Nelson Sauvin, granulat, 15g - 0min

 

Chmielenie na zimno: 3 dni - od 08.06.2014r.

Nelson Sauvin, granulat, 50g

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Wyeast Sake (gęstwa od Ahtanum Ahtanowicz) w temp. 20 stopni.

OG = 16.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7%

Rozlane do butelek 11.06.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.04.2014r. #111. Roggenweizen.

  • Słód Pilzneński 1,0 kg
  • Słód pszeniczny - 2,0 kg
  • Słód Żytni - 2,0 kg
  • Słód Carapils - 0,2 kg

Zacieranie

52* - 10 min

62* - 40 min

72* - 30 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Tradition, granulat, 15 g - 60 min

Chmiel Smaragd, granulat, 15 g - 15 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Mauribrew Weiss w temp. 19 stopni.

OG = 11.0 FG = 3,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3.9%

Rozlane w kega 06.06.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

01.06.2014r. #112. Irish Red Ale. Kartongips.

  • Słód Pale Ale - 3,0 kg
  • Słód Wiedeński - 1,0 kg
  • Słód Pilzneński - 0,5 kg
  • Słód Karmelowy 30 - 0,2 kg
  • Słód karmelowy 80 - 0,2 kg
  • Crystal 160 - 0,1 kg
  • Słód Aroma - 0,1 kg
  • Jęczmień Palony - 0,05kg

Zacieranie

66* - 70 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel East Kent Goldings, granulat, 25 g - 60 min

Chmiel East Kent Goldings, granulat, 15 g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 16.5 l

Zadane drożdżami S-04 w temp. 19 stopni.

OG = ??? FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane do butelek 17.06.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.