Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 247 - Imbirowe 11°Blg

z dnia 27 grudnia 2011r.

 

Składniki:

- pilzeński 4,4 kg;

- karmelowy jasny 0,6kg;

- tradition 40g;

- sok z świeżo tartego imbiru 200g;

- drożdże 3944 Witbier

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 0' - 25g;

- 45' - 15g;

- 55' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 248 - Dry Stout 10°Blg

z dnia 28 grudnia 2011r.

 

Składniki:

- pale ale 3kg;

- monachijski 1kg;

- czekoladowy 0,2 kg;

- jęczmień palony 0,35kg

- tradition 35g;

- drożdże 1084 Irish Ale

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 67°C - 90';

- 72°C - 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 0' - całość;

- 60' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 249 - Herkules

z dnia 30 grudnia 2011r.

 

Składniki:

- pilzeński 5,1 kg;

- herkules 295g;

- drożdże 2112 California Lagier

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 50';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 200g;

- 55' - 50g;

- 65' - 45g;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przynajmniej przypadkowi przechodnie nie wypiją.

 

Będzie siekiera. ;)

Może i tak.

Ostatnio miałem też 106 IBU i też 300g na 43l. Teraz będzie raz więcej i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jutro jak już ochłodnie sprawdzę litraż, wagę i wyliczę IBU i się zapoda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O ja pier... 200g Herkulesa na godzinę chmielenia! Pierońskie będzie do piwo! :)

 

- 72°C - 500';

Długa przerwa...

 

Ostatnio miałem też 106 IBU i też 300g na 43l. Teraz będzie raz więcej i zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

Ten Herkules ma 16% a-k! Przy założeniu 25l nastawu, 200g na godzinę chmielenia da nie 100 a prawie 400IBU! Przynajmniej teoretycznie, bo podobno powyżej 100IBU już goryczka jest na tyle duża że ciężko poznać czy to 200 czy 400IBU...

Adamie, piszę się na buteleczkę. Tylko proszę: małą buteleczkę. :)

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, przerwa była 50'.

Po wsypaniu chmielu do gotującej się brzeczki nagle brzeczka stała się zielona.

Dodam, że poprzednio jak warzyłem chmiel był w woreczku, tym razem obyło się bez woreczka. :P

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.