Kerni Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zrobiłem swojego pilsa niecałe 2 tygodnie temu. Fermentacja ruszyła po ok 2 dniach. Obecnie utrzymuje się piana na ok 1 cm. Zmartwił mnie jednak lekko kwaśny zapach w okolicy fermentora. Początkowo myślałem (byłem pewny), że wdała mi się infekcja. Miałem wylać to piwo ale żona mnie namówiła, żeby jeszcze zostawić - może będzie dobrze. Wczoraj pobrałem próbkę do posmakowania. Co dziwne - smak bardzo czysty, bez żadnych kwaśnych elementów. Fermentacja w temp. około 12 stopni. Moje pytanie: Czy ten kwaśny zapach to normalne? To jest moja 2ga warka na tych drożdżach. Rok temu robiłem pilsa ale wydaje mi się że zapach był inny, bardziej słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pauler Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Wie ktoś jaka jest tolerancja tych drożdży na alkohol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Cały czas uczę się dolniaków i cały czas mam wątpliwości. Tak się zbiegło w czasie, że dwa piwa: amerykańskiego lagera i czeskiego pilsa butelkowałem dzień po dniu. Oba zadane rehydratyzowanymi W-34/70. Oba burzliwą przechodziły w temp. 10oC, a cichą w temp. ok. 4oC. Zrobiłem tak zgodnie z sugestią producenta zestawu, który w ulotce napisał, że cicha powinna przebiegać "najlepiej w temp. poniżej 7oC". Lager zszedł z 12 do 2oBlg, a pils do 2,5. Wszystko niby ok, ale teraz czytam, że optymalna temp. fermentacji dla tych drożdży wynosi 12oC. Czy to zalecenie dotyczy tylko burzliwej? Czy też może cichą zrobiłem w za niskiej temp.? Dodam jeszcze, że zapach tego co butelkowałem w niczym nie przypominał tego, co znam z praktyki z górniakami. Piwa górnej fermentacji apetycznie pachą drożdżami i słodami, a tu taki "niepiwny", jakby kwaskowaty aromat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Wszystko niby ok, ale teraz czytam, że optymalna temp. fermentacji dla tych drożdży wynosi 12oC. Czy to zalecenie dotyczy tylko burzliwej? Czy też może cichą zrobiłem w za niskiej temp.? zerknij w ten wątek http://www.piwo.org/topic/11317-burzliwa-i-cicha-dla-pilsowlagerow-ile-dni/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Dzięki cml! Poczytałem polecany wątek i wątpliwości namnożyło mi się jeszcze więcej Muszę to wszystko przetrawić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Przymierzam się do zrobienia na tych drożdżach rauchbocka 17°Blg i nie wiem czy robić starter, czy jedna saszetka po rehydratacji udźwignie taki ciężar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Kalkulator mówi o dwóch saszetkach 11,5g. Aczkolwiek to się już nie opłaca patrząc na cenę tych drożdży. Zamiast kupować druga paczkę lepiej kupić surowce na lekkie jasne (i mieć extra 20 litrów piwa) a później z gęstwą ruszyć na Koźlaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zamiast kupować druga paczkę lepiej kupić surowce na lekkie jasne (i mieć extra 20 litrów piwa) a później z gęstwą ruszyć na Koźlaka. To wydaje się być najrozsądniejsze rozwiązanie , ale gdybym od razu chciał ruszyć na Koźlaka, to jedyną opcją nie ryzykując użycia tylko jednej saszetki jest zrobienie startera celem propagacji drożdży. Myślałem o tym, aby uwodnić drożdże w 100ml wody i zadać do 1000ml lekkiej brzeczki z ekstraktu słodowego, postawić na mieszadło magnetyczne na 24h, następnie schłodzić w lodówce celem przyspieszenia sedymentacji, zlać młode piwo i zadać gęstwę do właściwej brzeczki i heja pawel1975 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jeśli tak chcesz to lepiej zrób przynajmniej 2l starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Z suchych to mało, z wyliczenia wychodzi mi 5,5 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 @Bzdzionek, we wrocku mieszkasz i nie chcesz czy nie możesz napisać o porządną gęstwę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 a wiesz Fido co jest najśmieszniejsze, że mieszkamy z Bzdzionkiem po sąsiedzku i po prostu dupy mu się nie chce ruszyć po gęstwę tylko będzie suchary propagował. Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Ja do Ciebie rowerem jakoś lubię jeździć, niemniej jednak chciałem sobie fermentisy poprpopagować to sobie popropagowałem A tak bardziej w temacie to zgodziłbym się z moim imennikiem, jako że w ramach "warsztatów" namnażałem trzydziestkiczwórki pod 40L brzeczki nastawnej i 2L to było grubo za mało - co prawda poszły do piwnicy do 6 stopni ale lag 36 godzin ze "startera"? Edytowane 8 Stycznia 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 a wiesz Fido co jest najśmieszniejsze, że mieszkamy z Bzdzionkiem po sąsiedzku i po prostu dupy mu się nie chce ruszyć po gęstwę tylko będzie suchary propagował. Dupy raczej nie chcę zawracać niż ruszać , ale już mi przeszła propagacja sucharów, więc się zgłoszę po gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Czy zauważyliście że producent zmienił dawkowanie? Kiedyś na opakowaniu było zalecane dawkownaie na 20-30L, dziś dostałem zamówienie z nowymi i jest 10 - 15L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Nie wiem jak na saszetce, ale w karcie charakterystyki produktu na stronie fermentisa zawsze było 80-100g/hl przy zadawaniu w 12-15°C czyli saszetka średnio na 11-14 l. (nawet na 1 stronie tego tematu masz dokładnie to samo) Choć na 50g/hl też przefermentuje tylko jakość może być wątpliwa, a wydaje mi się, że nie chodzi nam wszystkim o oszczędność tylko o jak najlepsze piwo. http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/06/SGG_W34_PL.pdf Cenowo to już lepiej kupić płynne i zrobić porządny starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Niby producent podaje zakres temperatur dla tych drożdży do 15°C, ktoś fermentował w tej temperaturze? Warto czy lepiej sobie odpuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Niby producent podaje zakres temperatur dla tych drożdży do 15°C, ktoś fermentował w tej temperaturze? Warto czy lepiej sobie odpuścić? Mi się przydarzyło. Dwukrotnie . Piwo wyszło zauważalnie bardziej "owocowe", ale nadal miało charakter dolniaka. I, o ile pilsa więcej bym nie nastawił (chociaż wtedy testowałem Iungę - też podobno jest "owocowa"), to porter wyszedł całkiem wpytkę. W każdym razie, piwa wypite i to nawet ze smakiem bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Jeśli będziesz pewny, że będzie te 15°C ni więcej (temperatura fermentacji, nie otoczenia) to można jeszcze zrobić. Jeśli temperatura ucieknie to te drożdże dają dość nieciekawy efekt w postaci dziwnego owocowego aromatu/smaku, osobiście dla mnie niezbyt przyjmnego - wolałbym już wtedy zastosować zwykłe drożdże ejlowe. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Dzięki za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Nelu Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Pils 12BLG - zrobiłem to czego się nie powinno robić, czyli rozsypałem drożdże na powierzchni brzeczki - wystartowały po ok 24h, fermentacja w 10 stopniach Celsjusz (piwnica, dodatkowo wiadro stało w wodzie, więc temperatura byłą stała, termometr w wiadrze). Ostatecznie zeszły do jakiś 2BLG, piwo bardzo czysto odfermentowane. Potem na gęstwie porter bałtycki 21BLG - w trakcie mini namnażania drożdże uciekły ze słoika, ale piwo i tak wyszło bardzo fajne, leciutko bananowe (jak Ciechan :E) i zeszły do 6,5BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Do jakiej ilości alkoholu te drożdże będą pracować? 10,11,12,13,14? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Chyba nigdzie nie ma takich informacji, poszukaj sobie w zapiskach, jakie ludzie balingi nimi fermentowali i do ilu poschodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Chyba nigdzie nie ma takich informacji, poszukaj sobie w zapiskach, jakie ludzie balingi nimi fermentowali i do ilu poschodziło Szukanie haseł jak 34, 70 34/70 wywala mi błąd http, więc moge liczyć tylko na ulitowanie się kogoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Wydaję mi się, że to będzie ten sam (lub podobny) szczep co Munich lub Bavarian lager z Wyeastów, a oni podają ok. 9%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się