qub Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Dzieki za info Alko z tego co pamietam to jest okolo 9% Przyznam sie ze zj... bo zapomnialem dodac laktozy, pozniej okazalo sie ze jej wogole nie mam i dosypalem na cicha co okazalo sie porazka. W zamysle mial byc slodki mocno alokoholowy, piernikowy ulepek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Xenocyd - Kawowy Stout Kolor: czarny, nieprzejrzyste Piana: dość wysoka ale grubopęcherzykowa, opada do obrączki Aromat: jest kawa - dość delikatne, nie jest to aromat świeżo mielonej kawy a raczej już takie przepalonej, być może to efekt połączenia z aromatem palonych słodów, w tle trochę estrów Smak: rześki, lekki z delikatnym ciałem, wyraźna kwaśność która z biegem czasu zaczyna pozostawać, goryczka średnia przechodząca w cierpkość Nasycenie: może to efekt podróży, dość głośny syk i sporo piany ale nagazowanie w porządku Ogólne wrażenia: Aromat kawy już dość słaby i nie do końca takie jakiego się spodziewałem, jak dodawałeś kawę i jaką ? W smaku poziom kwaśności w drugiej fazie degustacji trochę zaburzył dość dobry balans w piwie. Dziękuje za piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Witbier od Mata na jakimś spotkaniu otrzymany: Piana: Drobno pęcherzykowata, biała. Gęsta zostaje do końca. Barwa: Słomka mętna. Aromat: Dużo kolendry i chmielów, od początku zarzuciło amerykanami, w tle dopiero cytrus z pomarańczy. Kolendra na mój gust za mocna. Ogólnie zapach w stronę mydełka. Smak: Dopiero po łyku czuć delikatnie mydełko, ale nie jest mocne. Ogólnie trochę za słodkie i za mało orzeźwiające, ale tak to dobre piwko, z ładnymi akcentami z chmieli, goryczka w sam raz, kwaskowatość za niska trochę w stosunku do słodyczy. Ogólne wrażenia: Nie było źle, ale niestety lekka mydlastość i słodkość, sprawiały wrażenie ciężkiego zamiast orzeźwiającego, ale i tak wypiłem z smakiem. Od jarasa piwka spróbowałem American Lagera - to już mu mówiłem, że lekki rozpuch był, natomiast drugie Cascadian Pils (skąd taka nazwa w ogóle?) Piana: Po nalaniu znika, ogólnie nagazowanie nikłe. Barwa: Ładna klarowna mocna herbata. Aromat: Z butelki brak aromatu, po nalaniu do szkła też nikły, przez brak nagazowania.... Później dowąchałem się mocnej słodowości i delikatnego chmielu. Smak: Piwo w smaku robi dobre wrażenie, choć to lager jest lekko owocowy, słodki i słodowy, oraz z dobrą goryczką... Tylko to nagazowanie które jest bardzo ale to bardzo małe (wiem pisałeś o tym) Tak to piwo było by super. Ogólne wrażenia: Nie wiem skąd taka nazwa, ale dla mnie smakuje jak zwykłe Marcowe No niestety brak gazu burzy degustacje pod koniec i ma się wrażenie, że pije się słodowe siki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Aromat kawy już dość słaby i nie do końca takie jakiego się spodziewałem, jak dodawałeś kawę i jaką ? Na ostatnie 5 minut gotowania do kotła poszło coś ok 150 g segafrefo intermezzo, dosyć świeżej. Po fermentacji aromat i smak kawy przykrywały wszystko, nawet rozważałem wylanie całej warki, bo pić się tego nie dało. Niestety po 3 miesiącach w butelkach aromatu już prawie nie ma, w smaku też słabo :-( Dziękuję za recenzje :-) Edytowane 7 Maja 2014 przez Xenocyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Ogólne wrażenia: Nie wiem skąd taka nazwa, ale dla mnie smakuje jak zwykłe Marcowe No niestety brak gazu burzy degustacje pod koniec i ma się wrażenie, że pije się słodowe siki. Przechrzcili BIPA na cascadiana, to ja, używając głównie cascade'a, dorzuciłem sobie stosowny przedrostek Nagazowanie, pomimo faktu że ja lubię niskie, jest takie bo bałem się lekkiego niedofermentowania. Od jarasa piwka spróbowałem American Lagera - to już mu mówiłem, że lekki rozpuch był Tak się zacząłem właśnie zastanawiać, czy aby czasem nie pomyliłem wiader i to nie było pierwsze z piw serii na urquellach i przez to możliwe że szło w kołtowni w 12 a nie w piwnicy w 6... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Tak się zacząłem właśnie zastanawiać, czy aby czasem nie pomyliłem wiader Żółte karteczki są u mnie hitem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Te się odklejają, lepsza taśma malarska i flamaster. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Te się odklejają, lepsza taśma malarska i flamaster. Przyklejam do dekla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Najlepiej oznaczyć sobie fermentory albo cyframi albo A B C i zapisywać w notatkach w jakim jakie piwo się znajduje i kłopot z głowy Co do Cascadian Lager to nagazowanie po syknięciu piwa było zerowe dlatego się czepiam, gdyby choć ten minimalny poziom to może i aromat byłby większy, a tak to brakowało temu piwu tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Najlepiej oznaczyć sobie fermentory albo cyframi albo A B C i zapisywać w notatkach w jakim jakie piwo się znajduje i kłopot z głowy Ilu piwowarów tyle sposobów - najlepsze są te sposoby, które działają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Odwiedziłem depozyt, zabrałem 3 butelki, zostawilem 4. Aktualizacja stanu: * 2x Xmas Ale (qub) * 2x Vienna lager (VL, jaras) * 1x Red lager SH Nelson Sauvin (RL, jaras) * 1x Cascadian Pils (CP, jaras) * 2x Witbier (W1, jaras) * 1x Habanero Red Stout (Undeath) * 1x Porter Wędzony (Undeath) * 1x American Lager (Undeath) * 1x Coffee Stout (Undeath) * 1x Marcowe (Undeath) * 2x IRA 2.0 (Xen, IRA na kapslu) * 2x Ryzowe Pale Ale, single hop sorachi ace (Xen, SHS na kapslu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Ogólnie zapach w stronę mydełka. Dopiero po łyku czuć delikatnie mydełko, ale nie jest mocne. Nie kumam. W piwie zapach mydła? Jak to wytłumaczysz? Co do kolendry to się zgadzam, troszkę przesadziłem Nie było źle, ale niestety lekka mydlastość i słodkość Słodkość? Piwko generalnie uważane było za dosyć wytrawne. sprawiały wrażenie ciężkiego zamiast orzeźwiającego Bo to Witbier IPA był, a nie Witbier Kilka osób porównywało to piwo do Viva La Vita, ale to było w styczniu, lutym. Edytowane 12 Maja 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 u mnie WIT dawał mydłem od kombinacji kolendra+trawa cytrynowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Xmas Ale od qub`a piłem z tydzień temu, ale właśnie mi się przypomniało, że trzeba coś skrobnąć. Po przelaniu pojawiła się bardzo stabilna, drobnopęcherzykowa piana. Zaczęła się dosyć szybko redukować (pewnie przez alko), zredukowała się do dosyć grubego, jedwabiście gładkiego korzuszka, który znaczył szkło i nie zniknął już do końca degustacji. Kolor ciemnozłoty, u mnie opalizujący ale nie mętny. Pierwszy niuch zdradza, że to jest jakiś xmas ale - goździk, piernik, cynamon... ogólnie przyprawa piernikowa. Oczywiście jest alko, ale przy takiej ilości trudno żeby nie było, nie jest to ani uciążliwe ani niemiłe jakoś szczególnie. W smaku zasadniczo powtórka z aromatu, czuć też że całość jest słodka, pojawia się jakaś słodowość. Nie ma za bardzo kontry goryczkowej dla całej tej piernikowej słodkości. Piwo spoko, butelki 0,33 litra to strzał w dziesiątkę - pół litra trzeba by już na dwie osoby dzielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Mój wit, czyli W1 słabnie w oczach - na dniach mam zamiar wymienić go na wersję drugą, tak więc jak ktoś będzie w międzyczasie niezdecydowany, to brać co innego. Co do Xmasa Qba i mojej oceny tegoż - jest 2:1 tak więc albo butelka albo ja już mam całkowity meksyk w ryju. Chyba że goździk, którego szczerze nienawidzę w ilościach przekraczających minimalne, tak na mnie działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ogólnie zapach w stronę mydełka. Dopiero po łyku czuć delikatnie mydełko, ale nie jest mocne. Nie kumam. W piwie zapach mydła? Jak to wytłumaczysz? Co do kolendry to się zgadzam, troszkę przesadziłem Nie było źle, ale niestety lekka mydlastość i słodkość Słodkość? Piwko generalnie uważane było za dosyć wytrawne. sprawiały wrażenie ciężkiego zamiast orzeźwiającego Bo to Witbier IPA był, a nie Witbier Kilka osób porównywało to piwo do Viva La Vita, ale to było w styczniu, lutym. No właśnie nie było to takie typowe mydełko jak po połączeniu kolendry i trawy cytrynowej, ono było takie bardziej alkoholowe i wynikało mi się wydaje z mocnego chmielenia i tej właśnie przesadzonej kolendry, ale to nie było coś mocnego co się wybijało, raczej majaczyło w tle Ja jak zwykle rozpiłem dopiero po 2 miesiącach od dostania tego piwa więc się trochę postarzało... ale pomimo tego nie było to złe piwo, tylko na tamten dzień za ciężkie, miałem ochotę na coś orzeźwiającego i trochę się na nim zawiodłem pod tym względem, ale cóż nie potrzebnie tak długo trzymałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Xenocyd - Stout Owsiany (+ płatki dębowe) Piana: słaba, bardzo nietrwała, znika całkowicie Kolor: czarne, mocno mętne co widać przy nalewaniu Aromat: mocny aromat beczki, wanillia, estry Smak: na początku lekki, rześki, owsianka, wanillia, goryczka zalegająca - taka składowa chmielu goryczkowego palonych słodów i beczki, kumulacja tej goryczy nie jest zbyt przyjemna, jest też taka cierpkość na finiszu, która być może związana jest też z mętnością piwa Nasycenie: średnie Ogólnie: Najlepszym atutem piwa jest świetny aromat beczki, właściwie to mógłbym tylko wąchać to piwo, największą bolączką goryczka, używałem też kilka razy płatków, wnoszą sporo tanin na finiszu co znacznie podbija odczucie goryczki. Beczka z czasem się układa ale trwa to dość długo. Dziękuję za piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Dzięki, pierwszy raz użyłem płatków. Dostałem je kiedyś w prezencie i musiałem wreszcie użyć ;-) Chyba za szybko nie wrócę do tego dodatku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Dlaczego ? Trzeba dać ich z umiarem, i w zależności ile piwo będzie leżakować. Ile dałeś do tego Stuotu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Chyba po bandzie poszedłem, 50 g na 7 dni. Zobaczę za kwartał czy piwo się ułożyło, bo aktualnie 1 butelka to maksymalna ilość do wypicia na jeden raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Zacznij od 20-30g na 2-3 dni dla lekkich piw. 50g to dużo, raczej na mocne piwa, które wiadomo będę leżeć miesiącami. Stopień palenia płatków też ma znaczenie. Ogólnie łatwo przedobrzyć w tym temacie. Ale aromat świetny, zostaw piwo dłużej, na pewno się lepiej ułoży. Edytowane 12 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) byłem przed chwilą w depozycie, zostawiłem 3 i zabrałem 2 (Habanero Rye Stout - Undeath, Ryżowe Pale Ale - Xen) aktualny stan depozytu: * 2x Xmas Ale (qub) * 2x Vienna lager (VL, jaras) * 1x Red lager SH Nelson Sauvin (RL, jaras) * 1x Cascadian Pils (CP, jaras) * 2x Witbier (W1, jaras) * 1x Porter Wędzony (Undeath) * 1x American Lager (Undeath) * 1x Coffee Stout (Undeath) * 1x Marcowe (Undeath) * 2x IRA 2.0 (Xen, IRA na kapslu) * 1x Ryżowe Pale Ale, single hop sorachi ace (Xen, SHS na kapslu) * 1x CDA z płatkami sherry (kościesza) * 1x Witbier (kościesza) * 1x Witbier kawowy (kościesza) Edytowane 13 Maja 2014 przez kościesza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 A jeszcze prośba piszcie czyje piwo zabieracie z depozytu, żeby w razie nienapisania przez daną osobę recenzji mogła się osoba, której piwo było zabrane zwrócić do niej, a nie domyślać i porównywać listy Ot takie ułatwienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Ja zabrałem red lagera z Nelsonem od Jarasa, również od niego dr. Rudi, oraz Habanero Rye Stouta od Ciebie. Aktualnie magazynuję wszystko w skrzynce w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Gdzieś zniknęły moje dwa piwa - po prześledzeniu notatek wygląda to tak, jakby pobrał je Xenocyd (nie oskarżam, jedynie szukam ). Proszę o kontakt osobę, która wzięła mojego Blond Belgian Ale i Belgian Double Porter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się