moki Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Witam Wersja 3.0 już do pobrania http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Zmiany: Dodano słody Viking Malt: Colorado Pale Base, Colorado Honig, Colorado Crystal 10°L, Sahti, Barwiący obłuszczony Uaktualniono nazwy i parametry wszystkich słodów Viking Malt wg aktualnych atestów Dodano opis drożdży Fermentis SafAle BE-134 do piw w stylu Saison W zakładkach Zasyp w % i Zasyp w kg, przebudowano zupełnie tabelę do obliczeń wody. Nowy algorytm obliczeń uwzględniający od teraz kurczenie się brzeczki podczas chłodzenia i inne straty. Dodano parametr podający % ekstraktu przed gotowaniem, oraz zabezpieczenie przed zbyt dużą ilością wody w zacierze. Pozdrawiam Daniel W zakładce "chmielenie" to ilość i Blg brzeczki to wpisać przed gotowaniem czy docelową jaką chcemy uzyskać po gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Ilość i blg wpisujemy finalne po gotowaniu i schłodzeniu. inaczej mówiąc ilość brzeczki gorącej minus 4% na kurczenie się podczas chłodzenia moki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzaraGoryczy Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Sugestia... ...a może do PPPP dodać w kolejny arkusz "Dziennik piwowara", tak do zapisków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 12 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Witam, Wersja 3.1 jest już dostępna do pobrania pod poniższym linkiem: https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Zmiany obejmują tylko surowce: Dodano opisy drożdży: FM54, FM55, Fermentis HA-18 Dodano słody Viking Malt: Golden Ale, Dekstrynowy, Caramel Pale, Caramel Sweet, Caramel Aromatic, Pale Cookie, Karmelowy: 100, 200, 400 Dodano słody Optima: Karmelowy jasny 7-9, Melanoidynowy Usunięto Brewferm Pszeniczny prażony czekoladowy (niedostępny) Usunięto Weyermann żyto prażone (niedostępne) Usunięto słody Viking Malt: Sahti, Colorado: Pale Base, Honig, Crystal 10 (niedostępne) Informuję również, że ze względu na brak czasu, jest to prawdopodobnie ostatnia wersja PPPP. Pozdrawiam Daniel Kałuża yoshko, zasada i Mibor 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2018 Witam, Wersja 3.2 jest już dostępna do pobrania pod poniższym linkiem: https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Dodałem słody Malteurop i zaktualizowałem parametry słodów Weyermann. Pozdrawiam Daniel Kałuża bielok, Kaniutek, koholet i 1 inny 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Daniel Kałuża Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Witam, Wersja 3.3 jest już dostępna do pobrania pod poniższym linkiem: https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Zmiany: Dodano zakładkę Drożdże Lallemand (opisy w j. angielskim) Dodano opis drożdży FM56 Wozem jestem Dodano słody Viking Malt: Enzymatyczny, Red Active Dodano słód Weyermann Koloński Uaktualniono dane słodów Viking Malt Uaktualniono dane słodu Ireks Pilsner Usunięto słody Viking Malt: Caramel Sweet, Caramel Aromatic, Pale Cookie Usunięto słody Swaen (Malteurop zakończył współpracę z tą słodownią) Pozdrawiam Daniel Kałuża Delano, DevilNoOne, Thorgall i 6 innych 2 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Witam, Wersja 3.4 jest już dostępna do pobrania pod poniższym linkiem: https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Zmiany: Dodano zakładkę "Drożdże Mangrove Jack's" Przetłumaczono zawartość zakładki "Drożdże Lallemand" Dodano kolumnę Klasyfikacja w zakładce "Drożdże Fermentis" Przy okazji chciałem wszystkim podziękować za pobieranie i używanie PPPP. Po niecałych 6 latach od wydania wersji 1.0, PPPP zostało najczęściej pobieranym plikiem w serwisie piwo.org, wyprzedzając dotychczasowego lidera czyli Toolkit Piwowara. Dzięki Pozdrawiam Daniel Kałuża koholet, Mibor, zasada i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Daniel Kałuża Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Witam, Wersja 3.5 jest już dostępna do pobrania pod poniższym linkiem: https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Zmiany: Dodano opis drożdży FM23 Magiczny ogródDodano zakładkę "Analiza wody" Pozdrawiam Daniel Kałuża Kaniutek, Thorgall, anatom i 4 innych 1 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Dzięki za plik. Czy jest możliwe dodanie kalkulatora z zacieraniem w worku biab? Thx. Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Daniel Kałuża Opublikowano 24 Grudnia 2019 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2019 Cześć, Wersja 3.6 jest już dostępna do pobrania: https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Zmiany: W zakładce "Drożdże Fermentis" uaktualniono opisy drożdży, dodano kolumnę "Odfermentowanie w %", dodano opis drożdży LA-01 oraz bakterii SafSour LP 652 W zakładce "Drożdże Lallemand" dodano opisy drożdży: Köln, Voss Kveik oraz bakterii WildBrew Helveticus Pitch Dodano słody Malteurop: Mep©Munich, Mep©Cara Munich Light Uaktualniono dane słodów IREKS, dodano słody IREKS: Pilzneński ozimy, Krótki Spitz, Crystal Maple, Crystal Birch, Crystal Oak, Mela Red Alder, Crystal Mahogany, Mela Beech, Crystal Rosewood, Crystal Teak, Aromatyczny Aroma, Crystal Ebony, Czekoladowy Chocolate, Czarny Black, Pszeniczny czarny Black Pozdrawiam Daniel Kałuża Les_Grossman, bielok, Mibor i 10 innych 9 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Daniel Kałuża Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Cześć, Wersja 3.7 jest już dostępna do pobrania: https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Zmiany: Dodano słody Viking Malt: CaraBody, Owsiany Dodano opisy drożdży Lallemand: Verdant IPA, WildBrew Philly Sour Zmieniono nazwę drożdży Lallemand Munich na Wit (za producentem) Dodano opis drożdży Fermentis SafBrew DA-16 Pozdrawiam Daniel Kałuża Delano, anatom, elroy i 3 innych 2 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 2 godziny temu, waldi1 napisał(a): będą nowsze wersje po program jest jak dla mnie super Daniel od prawie 2 lat tu nie zaglądał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 22 minuty temu, waldi1 napisał(a): nie znam gościa więc nie wiedziałem ale być może czyta w ukryciu. Szkoda bo apka jest super, mam linuxa i wcześniej warzyłem na aplikacji pod linuxem Brewtarget ale zawsze mijałem się z tym co podawał program, teraz juz 5 warkę zroniłem na PPPP i prawie 100% zgodności Próbowałeś Brewfather? Chociaż używam wersji darmowej (z ograniczeniami) jestem bardzo zadowolony. Nie kompie działa spod przeglądarki, na fonie jest apka. Podoba mi się zarówno sposób tworzenia receptur, jak i nadzorowanie warzenia. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 Z tego co pamiętam: Max. 10 zapisanych receptur i chyba też 10 warek (ale można usuwać i tworzyć nowe), brak eksportu i drukowania (ale można robić screenshoty), brak współpracy ze sterownikami warzenia. Korzystam tak już przeszło rok i daje radę 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 17 minut temu, waldi1 napisał(a): właśnie przeglądam profil ustawienie wody jaką mam w kranie i nie mam wszystkich danych do wprowadzenia. Tak, jak pisałem w innym wątku - na razie nie bawię się w modyfikację wody (może kiedyś...). Możesz to pominąć - odznaczyć suwakiem, że nie chcesz stosować modyfikacji ani do zacierania, ani do wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Marca Udostępnij Opublikowano 28 Marca Ciekawostkowo, na frankofońskim forum piwowarskim także mają swój arkusz piwowarski kalkulacyjny: Beerxcel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca Jak Ty to znalazłeś, to znaczy to Le Forum i Le Wiki zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 6 godzin temu, elroy napisał(a): Jak Ty to znalazłeś, to znaczy to Le Forum i Le Wiki Przez HBT oczywiście. Działania zastępcze: nie warzę to wygrzebuję różności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się