Grzyb_Gb Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Po zacieraniu w sensie na poczatku warzenia? Czy chodzi o koniec warzenia? Głównie chciałbym się dowiedzieć ile dać tego chmielu? Jakbym dodał całe 30 g tego chmielu do tego przepisu na koniec warzenia to bym nie przesadził ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Na koniec gotowania tj. gdy gotujesz już odfiltrowaną brzeczkę. Ten etap tuż przed chłodzeniem. Ewentualnie w czasie fermentacji cichej. Poczytaj o chmieleniu na zimno. 30g na 20L to nie jest wcale dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Chyba lepiej wrzucić go na ostatnie 10-5-0min. Na zimno to trochę go mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzyb_Gb Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) IPA odfermentowała z 13 do 1,5blg - przez 2 dni się utrzymywało, dodałem 140g glukozy do 20l - glukoza rozpuszczona w 1L gorącej wody. Piwo przelewane wężykiem. Po 6 dniach było już nagazowane na właściwym poziomie - po otwarciu butelki robiła się 1cm gęsta piana. Po 8 dniach po otwarciu piana w szyjce podnosi się już mocniej i piwo lekko wylewało by się z butelki gdybym nie przelewał go szybko do kufla. Lekko zaniepokojony postanowiłem, że na wszelki wypadek by uniknąć granatów upuszczę trochę gazu rozszczelniając kapsel i "puszczając" gdy piana podejdzie pod górę butelki (dotychczas 3x tak zrobiłem z tą IPĄ w przeciągu 4h). Przeszukałem artykuły i widziałem, że powyższa metoda jest jedną z tych polecanych- niestety brak było informacji o tym, do którego momentu odgazowywać piwo, by nie zrobić piwa słabo nagazowanego- mniemam, że chodzi o moment, w którym po otwarciu piana się wcale nie podnosi, tudzież dochodzi do połowy odległości pomiędzy lustrem a kapslem? I drugie pytanie- czy zrobiłem słusznie, że próbuję coś robić w tym momencie? Butelki z IPĄ wstawiłem do lodówki- po pierwsze by spowolnić pracę drożdży, po drugie by CO2 był lepiej rozpuszczony i nie uciekał zbytnio przy częstym podważaniu kapsla - czy też lepiej zostawić w pokojowej? Tak na moją szczątkową wiedzę wydaje mi się, że lepiej wstawić do zimnego, no, ale może są lepsze opcje. Edytowane 4 Czerwca 2015 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Dodałeś 140gram glukozy na 20 litrów. Czyli uzyskałeś 40 butelek. Nie mniej nie więcej. Nie wiem co to za drożdże, ale ja średnio przyjmuję 2g na butelkę. A ty masz : 3,5g. Trochę sporo. Co cię skłoniło do tego aby zadać tyle glukozy? Robiłeś syrop cukrowy? Czy zadawałeś z osobna glukozę do każdej butelki ? Jak syrop to może nie dobrze się wymieszało ;P I w jednej butelce masz dużo cukru a w drugiej może być tak że go wcale nie będzie. Ratunkiem jest lodówka, schłodź piwo i je spijaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 3,5g na butelkę to nie jest jakoś specjalnie dużo. Taki uniwersalny standard polecany początkującym to 4g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 No właśnie wszędzie polecają te 4g- tzn. sklepy internetowe. W tych samych warunkach rozlewałem pierwszego brewkita z dodatkiem 124g glukozy i bittera z 170g glukozy (przy 3blg). I wyszły odpowiednio słabo i średnio nagazowane. Chciałem uzyskać coś pomiędzy, no ale się nie udało. * glukozę podaję dla wartości 20l czyli 3g dla kita, i 4,25g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.Warzecha Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Parę minut po wypiciu mojego AIPA zaczyna mnie palić w przełyku, coś jak zgaga. Gdzie popełniłem błąd, co jest tego przyczyną ? Edytowane 5 Czerwca 2015 przez Szymon.Warzecha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Parę minut po wypiciu mojego AIPA zaczyna mnie palić w przełyku, coś jak zgaga. Gdzie popełniłem błąd, co jest tego przyczyną ? Zwyczajna zgaga, jedni ją mają po piwie, a inni nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.Warzecha Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Właśnie nie, piję inne i nic takiego się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Właśnie nie, piję inne i nic takiego się nie dzieje. Daj znajomemu piwowarowi lub piwoszowi na test. Nie ma opcji aby przez internet poczuć smak i tym się różni net od realu (np. poszła pula, ma dziwny zapaszek: od czego?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Jak uniknąć napowietrzenia się piwa podczas rozlewu w butelki ? W moim przypadku zaworek grawitacyjny z rurką się nie sprawdził. Odkąd zacząłem go stosować to piwo mi bardzo szybko wietrzeje. Nie wiem, chyba że nie potrafię tym cudem techniki nalewać, ale to nie filozofia aby przyłożyć i nacisnąć rurkę do dna butelki Albo jest jakaś technika nalewania tym zaworkiem. Proszę o rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Możesz dodawać troszkę świeżych zdrowych drożdży i zostawiać mało przestrzeni pod kapslem (ok. 1cm). Wtedy drożdże powinny szybko ten tlen zużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Fakt jest faktem iż jak rozlewałem bezpośrednio kranikiem to sobie zostawiałem ok.1cm od kapsla. Natomiast podczas rozlewania zaworkiem grawitacyjnym, trzeba dodać jeszcze rurkę jak i pianę. Zależy też jaka butelka (szyjka) ale czasami więcej pozostaje niż 1cm. Może nawet i do 2 cm dochodzi. Ale czy tutaj leżałaby przyczyna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Fakt jest faktem iż jak rozlewałem bezpośrednio kranikiem to sobie zostawiałem ok.1cm od kapsla. Natomiast podczas rozlewania zaworkiem grawitacyjnym, trzeba dodać jeszcze rurkę jak i pianę. Zależy też jaka butelka (szyjka) ale czasami więcej pozostaje niż 1cm. Może nawet i do 2 cm dochodzi. Ale czy tutaj leżałaby przyczyna ? Jak chcesz dolać trochę wyżej, to na koniec wyjmij rurkę tak by jej końcówka była w szyjce przyciśnij delikatnie o szyjkę i dolej do takiej wysokości do jakiej chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Co to znaczy wietrzeje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 nie ma aromatu jest płaskie w smaku. Tak jakbyś jadł zupę (lub inne danie) bez przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 A jak fermentujesz? Kontrolujesz tego temperaturę? Może Ci się ociepliło i kilka ostatnich piw jedziesz w wyższej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Temperatura to u mnie podstawa. Skoro przed rozlewem w butelki wszystko jest okej. Dobre w smaku, czuć goryczkę i aromat. A za 1,5 miesiąca przypomina to piwo bez aromatu, to wnioskuję iż coś poszło nie tak podczas rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Witam mam pytanko jakie polecacie piwko takie orzeźwiające na lato ?? Nie koniecznie musi być mocne Piłem ostatnio Coopers Mexican Charveza i nawet nawet. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez SuchyX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) To już każdy w swój gust musi trafić. Mnie najbardziej podchodzi IPA, taka grejpfrutowa. Dla mnie idealna na ciepłe dni. Pilnuję by w lodówce była co najmniej jedna butelka. O piwku pisałem ostatnio w kontekście granatów, ale chyba będzie dobrze, po upuszczeniu gazu już się nie boję ;-). Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Mnie najbardziej podchodzi IPA, taka grejpfrutowa. Ponieważ ta "rewolucja piwna" tak ludziskom w głowach już namieszała to tylko dodam, że IPA to raczej takich smaków i aromatów nie ma , a kolega chyba miał na myśli co najwyżej AIPA. Lekkie to to piwko nie jest i na upały to chyba tylko z jedno by się piło, ale co tam ja się nie znam ja tylko lubię dobre piwo. dirk gently i krzychu_72 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Mnie najbardziej podchodzi IPA, taka grejpfrutowa. Ponieważ ta "rewolucja piwna" tak ludziskom w głowach już namieszała to tylko dodam, że IPA to raczej takich smaków i aromatów nie ma , a kolega chyba miał na myśli co najwyżej AIPA. Lekkie to to piwko nie jest i na upały to chyba tylko z jedno by się piło, ale co tam ja się nie znam ja tylko lubię dobre piwo. Możliwe, na wątek o "grejpfrutowej IPA" natknąłem się na homebrewtalk, co utwierdziło, mnie, że jest "ok", ale to hamerykańskie forum. Będę miał czas to podniosę do depozytu "na rozgrzeszenie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się