bart3q Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 West coast to także podgatunek stylu AIPA, panuje taki niby podział że AIPY "west coast" są wytrawniejsze i mocniej nachmielone, podczas gdy aipy east coast mają większą podbudowę słodową. Chociaż w rzeczywistości w stanach z praktyką się to nie pokrywa;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) Zapytanie z serii dałem ciała i co dalej... Zamówiłem sobie słody z tym, że zapomniałem zamówić usługi śrutowania... Niestety przesyłka jest już u kuriera i nic z tym nie mogę zrobić. Co teraz? Jakiś sklep w Krakowie stacjonarny mógłby mi to ześrutować? Czy czeka mnie zakup śrutownicy? edtit: czy coś takiego się sprawdzi jako śrutownik?http://allegro.pl/zeliwny-srutownik-na-slod-mlynek-reczny-do-zboza-i5530832605.html wolałbym nie wydawać fortuny na taki sprzęt, bo póki co śrutować nie mam zamiaru. Edytowane 24 Lipca 2015 przez BrPr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 BrPr: http://www.piwo.org/topic/4637-srutowanie-bez-srutownika/ http://www.piwo.org/topic/5681-awaryjne-srutowanie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Co teraz? Jakiś sklep w Krakowie Poszukaj piwowarów z Twojej okolicy , popytaj . Napewno ktoś użyczy Ci śrutownika , jesteśmy bracią piwowarską przecież Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Pożar ugaszony Znalazłem życzliwą duszę. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Na początek sobie napisze, że robie brew-kita portera z gozdawy dolnej fermentacji ;D Jak na ta chwile 6 dni i blg spadło mi z 14 do 7. Po jej uwarzeniu zrobię jakąś druga warke, tym razem jasna. Macie może jakie propozycje jaką warke mógłbym sobie uwarzyć? Jakbyście mogli to napiszcie również jak taki brew-kit bedzie smakował i jaki chmiel do niego preferujecie. Po za tym zastanawiałem się czy do mojej przyszłej warki mógłbym dodać glutaminian sodu? Czy coś by się złego z nią działo a może by ochoczo go przyjęła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Po za tym zastanawiałem się czy do mojej przyszłej warki mógłbym dodać glutaminian sodu? Czy coś by się złego z nią działo a może by ochoczo go przyjęła ? Ty tak na poważnie ? 1 kwietnia już był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Dodaj jeszcze keczup, standardowy polepszacz smaku roznych potraw FurioSan, Ernest i dirk gently 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Rożne pomysły mi przychodzą do głowy Od chmielu sie nic nie dzieje Więc od glutaminianu sodu może też ? Pomyśłałem, że poprawi smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Spróbuj pierwsze jak smakuje a potem będziesz zabierał się ewentualnie za poprawę smaku. I głupot nie pisz, proszę:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Jeśli chcesz spróbować to sypnij sobie do kufla, szkoda psuć warki. Albo magii od razu:D W końcu zupa chmielowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Tiaa, i zasmażka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Macie może jakie propozycje jaką warke mógłbym sobie uwarzyć? Uwarz brew-kit i zmieszaj 1:1 ze spirytusem. Szybciej się upoisz trunkiem, a w końcu o to chodzi w piwie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Nie Karmić Trola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 NIe karmić trolla? Z kultura spytałem czy glutaminian sodu nadaje sie do piwka. Tak czy siak, nikt mi nie odpowiedział dlaczego :} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Wsyp i spróbuj... My, piwowarzy domowi staramy się używać naturalnych produktów a jak śmiem twierdzić glutaminian sodu do takich nie należy. To odróżnia nasze piwa od koncernowych .Chemii używamy do dezynfekcji sprzętu i tyle w tym temacie . Poczytaj wiki i nie wkładaj kija w mrowisko . pozdrawiam Edytowane 28 Lipca 2015 przez Przemas.IE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Święte słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Zaczynasz od lewej strony. Chcesz poprawiać smak środkiem, który ma za zadanie imitację jako poprawiany. Uwarz standardowy brewkit i sprawdź, czy potrzeba intensyfikować smak piwa. jaro787 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Czuję się kompletnie zagubiony, bo wpisuje w wyszukiwanie i nie znajduje, wiec tu napisze pytanie : jak dodaje się dodatki do BearSmith 2 typu chmiele, drożdże, słody np ze Strzegomia. Ściągnąłem te dodatki ale nic się nie dzieje, bo nawet styl Grodziskie nie dodaje się do listy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Słoboś szukał, gdzieś w ostatnich strocnach było wspominane jak dodać: http://www.piwo.org/topic/491-program-beersmith-pomoc-dla-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page-41?hl=beersmith Karol Filipowicz (karolef) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Filipowicz (karolef) Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Być może. Dzięki kolego. To już pewnie nie temat na ten dział, ale po doinstalowaniu chmieli nie było chmielu Junga (Lunga). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) Wy tez mieliście takie wrażenie przy pierwszej warce iż wasze piwko jest najlepsze na świecie? Bo ja przy pomiarach blg, upijając piweczko z próbówki jestem zachwycony Po za tym mam pytanko czy macie jakieś sposoby żeby ładnie warke wyklarować, bo jak narazie moja jest taka mętna :} Pozatym czy ktoś mółgby mi wytłumaczyć co to jest IBU ? Wiem tyle, że to skala goryczki, gdzieś wlazłem i mam również wzór na wyliczenie tego. Wyszło mi, że moja warka będzie miała 20 IBU to jest dużo? Z czym to się je ? Edytowane 28 Lipca 2015 przez jaro787 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Jak ci się nie spieszy to zostaw w zimnie (10-15C) na tydzień dwa, ale pewnie nie masz czasu Więc sklaruj żelatyna w 10C w 3 dni. Chociaż w butelce po czasie i tak ci się wyklaruje... jaro787 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Mam zamiar buteleczki zostawić na miesiąc, więc chyba nie muszę tego klarować żelatyną? Kolejne pytanie po co jest ta cała cicha ? Bo coś tam mi się o uszy obiło:) W chwili obecnej z 14 blg mam 4,5 i nadal pracuje. Gdy skonczy pracować przelewać na cicha, tylko po co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się