leonzn Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Witam, czy podczas chlodzenia przeczki po gotowaniu przy uzyciu chlodnicy domowej roboty moge mieszac brzeczke zeby mi sie szybciej schlodzila ? Chce to zrobic poniewaz roznica miedzy dolem ,a gora cieczy w garnku jest bardzo duza. Czy moze lepiej unikasc mieszania poniewaz nieopotrzebnie wzburza to chmieliny etc ? Z gory dzieki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Pewnie, mieszaj, tylko najlepiej zdezynfekowanym lub wygotowanym mieszadłem;) A chmieliny jak skończysz chłodzić same opadną. Najlepiej jeszcze na koniec zrób wir, i poczekaj. Nie dość że chmieliny opadną to zrobią jeszcze stożek na środku garnka, i ściągając wężykiem przy brzegu więcej brzeczki odzyskasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Przy mieszaniu, oprócz szybszego chłodzenia u mnie piwo ma wiele więcej aromatów z chmielenia w końcówce gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 skoro mam to robic w temp 20 C , a brzczka leci mi 70 C to strace 15 min na chlodzenie jej i pomiar Na początku zacierania wkładam niewielki garnek do lodówki, po godzinie jest zimny, wlewam próbkę do pomiaru, 2 minuty i jest 20 C. Dzięki temu robię kilka pomiarów w trakcie wysładzania. Nie mogłem uporać się z dolewaniem wody, bełtaniem, czekaniem, zawracaniem brzeczki przedniej, więc dolewam delikatnie wodę na bieżąco nie bełtając młóta, ustawiam filtrowanie na bardzo delikatny przepływ, żeby woda rozpuściła cukry z młóta, wysładzanie idzie mi o wiele szybciej i bez paniki czy brzeczka jest klarowna czy mętna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Hej, trochę czasu minęło od ostatniej warki.. prawie rok. No cóż, nadal mam mnóstwo pytań. Mam nadzieję, że nie zostanę spoliczkowany za brak wiedzy A więc mam problem, zaopatrzyłem się w lodówkę i sterownik stc1000 wsztstko działa elegancko. Teraz jedynie mam pytanie odnośnie refermentacji, jeżeli na cichej miałem t=18°C i teraz za pomocą lodówki zjadę do t=10°C (taki test+powinno się lepiej wyklarować tak;P?) to jak obliczyć w tym wypadku nagazowanie. Rozumiem, że w kalkulatorze powinienem wpisać temp. fermentacji tj. 18°C gdyż w tej temp. rozpuściło się najwięcej co2, czy wpisać 10°C (piwo w tej temp. będzie stało może 1 dobę). Pozdrawiam Morten rbk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Czy są przeciwwskazania do nastawiania wina w fermentorze, w którym później będę fermentował brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Jak zdezynfekujesz to nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Hej, trochę czasu minęło od ostatniej warki.. prawie rok. No cóż, nadal mam mnóstwo pytań. Mam nadzieję, że nie zostanę spoliczkowany za brak wiedzy A więc mam problem, zaopatrzyłem się w lodówkę i sterownik stc1000 wsztstko działa elegancko. Teraz jedynie mam pytanie odnośnie refermentacji, jeżeli na cichej miałem t=18°C i teraz za pomocą lodówki zjadę do t=10°C (taki test+powinno się lepiej wyklarować tak;P?) to jak obliczyć w tym wypadku nagazowanie. Rozumiem, że w kalkulatorze powinienem wpisać temp. fermentacji tj. 18°C gdyż w tej temp. rozpuściło się najwięcej co2, czy wpisać 10°C (piwo w tej temp. będzie stało może 1 dobę). Pozdrawiam Morten Wpisujesz najwyższą temperaturę, jaką miało piwo po fermentacji. Czyli te 18°C. Im wyższa temperatura tym mniej gazu rozpuszczonego w piwie, a jak później schłodzisz, to gaz który uciekł z piwa (i wiadra) już do niego nie wróci;) Edytowane 12 Czerwca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guskawoj Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Wszelkie informacje można znalezc na stronach internetowych..ale nie rozumiem skoro jest to forum o piewie to nie powinny być tutaj wszystkie informacje zgromadzone.. Przeczytaj sobie wiki to każdy może napisać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Nie rozumiem o co Ci chodzi, przecież udzielilem normalnej odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Poza tym jeśli gdzieś trafiłeś na taką propozycję to nie chodziło o całą Wikipedię tylko o tą którą znajdziesz tutaj tuż obok zakładki forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Jeżeli pod koniec fermentacji mam podnieść temperaturę na dofermentowanie, to robić na koniec burzliwej czy cichej ? Jak na koniec burzliwej, to na cichą i refermentację zejść z powrotem do tej niższe temperatury z początku burzliwej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Refermentacja to jakby nie patrzeć fermentacja, prowadzić w temperaturze jak najniższej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Witam! W jednym ze sklepow internetowych zakupilem zestaw AIPA 16 BGL. Chcialbym zwiekszyc mu gorycz i zastanawiam sie czy chmiel magnum bedzie dobry do tego stylu ? w zestawie : Chmiel Bravo 35gChmiel Cascade 60gChmiel Citra 65g (nie wiem w jakich ilosciach na goryczke bo jesczze nie dostalem paczki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Nie bardzo rozumiem, jeszcze nie wiesz ile wyjdzie ale wiesz że chcesz więcej? Z samego bravo na 60 minut będziesz miał około 60 ibu a Citra i Cascade też swoje dorzucą, jeszcze niech się okaże że wydajności trochę zabrakło a Ty dorzucisz swoje Magnum i wyjdzie wyciskacz łez Edytowane 14 Czerwca 2016 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Jak tylko na goryczkę to będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 xcynix - dokladnie, chce zrobic wyciskacza lez... pytanie zadalem poniewaz chcialbym miec jakis plan na wypadek jak wyjdzie z receputry ze ibu jest np na poziomie 40... Nie bardzo rozumiem, jeszcze nie wiesz ile wyjdzie ale wiesz że chcesz więcej? Z samego bravo na 60 minut będziesz miał około 60 ibu a Citra i Cascade też swoje dorzucą, jeszcze niech się okaże że wydajności trochę zabrakło a Ty dorzucisz swoje Magnum i wyjdzie wyciskacz łez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 krótka piłka. AIPA na US05 czy S04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Us05 Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mist Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 witam, jestem na tyle zagubiony, że nawet nie wiem gdzie zadać takie pytanie, więc zapytam tu : zacząłem przygodę od brewkitu Irish Stout + słód , początkowe blg miało 12 jak stawiałem do fermentacji , po 4 dniach było 5 blg, teraz mija 11 dzień i dalej jest 5 blg, co robić ?? to już na straty idzie ? dodam że za 3 dni wyjeżdżam na 11 dni na wakacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Ale czemu od razu na straty ? 5 blg to nie koniec świata. W jakiej temperaturze stoi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mist Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) teraz około 21 stopni , problem , że nie bedzie mnie za 3 dni i tylko tyle mi zostało, albo kapslowac, albo czekac jeszcze 11 dni Edytowane 14 Czerwca 2016 przez Mist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Ja bym zostawił, jak wrócisz to sobie zabutelkujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mist Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 a zostawić w 21 stopniach, czy przenieść do piwnicy 16 tam mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się